Cycloon stofzuiger (cyclonic seperation)

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door Boek, 5 nov 2009.

  1. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Hallo,

    Ik kwam onlangs iets tegen op het net over cycloon stofzuigers en dan voor het afzuigen van houtzaagsel en stof etc. Toen ik wat verder ging zoeken kwam ik op 2 bouwverslagen uit; eentje van cnc zone en eentje van Rick (rickdragonfly hier op het forum).

    Nu ben ik bezig zelf een beetje zo'n ding te maken die je voor kleinere dingen kan gebruiken bvb voor een klein tafelschuurmachine etc. Nu is mijn vraag of er meer mensen zoiets hebben of zelf willen maken?

    Mijn eerste probeersel werkte meteen wat ik eigenlijk niet had verwacht omdat het zo simpel te maken is. Nu ben ik bezig met een tweede prototyp, ik zal straks wat foto's plaatsen.

    Hier een link naar wikipedia voor meer info: Cyclonic separation - Wikipedia, the free encyclopedia

    En hier de link van cnczone.nl: • Onderwerp bekijken - stof afzuiging

    Groet,

    Freek
     
  2. wingman

    wingman

    Lid geworden:
    21 jul 2005
    Berichten:
    1.075
    Locatie:
    Schaijk, N-Brabant
    iedereen met een Dyson stofzuiger eigenlijk wel:D

    ik dacht dat die ook met hetzelfde principe werkte: middelpuntzoekende-/centrifugaalkracht
     
  3. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Ik neem al jaren mijn 800 watt zuiger van Bosch met filterpatroon en die moet heel wat verwerken elke dag weer . :D

    Mvg Johan
     
  4. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Ja de Dyson stofzuigers werken volgens hetzelfde principe. Het grote voordeel is dat je geen stofzuigerzak hebt maar gewoon een opvangbak en de zuigkracht blijft constant.

    Aangezien ze redelijk makelijk te maken zijn met de info die op internet staat leek mij het handig, omdat ik dan gewoon in m'n kamer kan schuren enz. zonder die stofbende

    Foto's:

    Foto van wikipedia als voorbeeld gebruikt:
    [​IMG]

    Barladuc fles, die zat tijdens het testen vast getaped aan een ander flesje wat diende als opvangbak
    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]

    Ik had de stofzuiger op het bovenste gat gezet en een bak met papiersnippertjes voor het vierkante gat, en je zag de snippertjes ronddraaien in de fles en daarna in naar benee vallen.
     
    Laatst bewerkt: 5 nov 2009
  5. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Stofvrij schuren gaat je niet lukken . :D

    Mijn vrouw hatte ook eens die idee van zo,n filterloze stofzuiger .
    Hij is 3 maanden later bij de kringloop geland (was in duitsland gekocht)

    Die gooide ook de helft an stof weer er uit .
    Op de industrie zuigers zit altijd nog een stoffilter op de uitlaat .

    Mvg Johan
     
  6. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    We zullen zien of het lukt, ben in iedergeval lekker aan het knutselen.:D Maar als het ontwerp goed is, kan het stof de uitlaat geneens bereiken.
     
  7. corvl

    corvl verslagschrijvers

    Lid geworden:
    6 sep 2002
    Berichten:
    2.530
    Locatie:
    Tirol -Oostenrijk
    Ben ook erg benieuwd naar het project.
    Mn vrouw en ik hebben een tijdje geleden een zakloze stofzuiger gekocht (wel een goedkoop merk) , maar dat zijn waardeloze dingen. Wellicht is een zo'n Dyson een stuk beter, maar de goedkopere zakloze stofzuigers...... .niet aan beginnenm, 2000 watt en nog zuigt het voor geen meter!!.

    Cor
     
  8. wingman

    wingman

    Lid geworden:
    21 jul 2005
    Berichten:
    1.075
    Locatie:
    Schaijk, N-Brabant
    ik denk dat je je inlaatkanaal zo klein mogelijk moet nemen (niet al te klein natuurlijk), zodat je inlaatlucht samen met je schuursel een hoge snelheid heeft. dan wordt je schuursel harder tegen de fles gedrukt en zal het beter van je lucht scheiden.

    ook moet je uitlaatkanaal niet even groot zijn als je hele fles-systeem. ik schat dat so wie so een centimeter vrij moet zijn van je wand.

    suc7 ermee ;)
     
  9. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    @Cor, Ja meneer Dyson heeft z'n huiswerk goed gedaan en dat doet hij nog steeds. Er staat veel leuke informatie op de site van Dyson, ook over andere inovaties.


    Dat de inlaat klein moet worden is wel iets om over na te denken, en de uitlaat zit ruim 2 cm van de wand af, en dat werkt prima.

    Ben net nog bezig geweest met het nieuwe ontwerp, die net zo als de ontwerpen op internet een soort geleider dmv een spiraal in de buis zodat de lucht beter ciculeert. Het ziet er nu nog een beetje lelijk uit maar het is de bedoeling om later, als het goed werkt, alles in plexiglas oid te maken.

    [​IMG]


    Hier een opstelling van de laatste test. Een opvangbak als colafles en de spiraal van hierboven zit er nu ook in. Het enige verschil met spiraal ten opzichte van zonder is dat de snelheid volgens mij hoger ligt maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

    Ik heb de zak van onze normale stofzuiger leeg gegooid en dat ben ik vervolgens gaan opzuigen en dat ging prima. Er zat wat grof houtzaagsel bij en een beetje stof (zak was net geleegd) het ging zonder enige moeite de colafles in. Wat ik niet kan zeggen, is of er veel stof via de uitlaat naar de stofzuiger is gegaan, maar er zat redelijk veel in de opvangfles.
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 5 nov 2009
  10. Jaap Gaasbeek

    Jaap Gaasbeek

    Lid geworden:
    22 apr 2006
    Berichten:
    2.691
    Locatie:
    Eerbeek
    @Freek

    Kan die ook vliegen ?????


    Ik heb gewoon een stofzuiger (stofzakloos) van de kringloop voor 10 euries gehaald en ik ben zeer tevreden, misschien heb ik wel de stofzuiger van Plotterweld gekocht, je weet het niet he.

    Gr Japioooooooooooo


    P/S goed bezig Freek
     
  11. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Ha japio,

    Hij kan zeer zeker niet vliegen! En ik moet ook maar eens langs de kringloop want wij jij er allemaal niet vandaan heb gehaald:D
     
  12. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Wie niet veel bouwt hoeft ook niet veel te zuigen . :D

    Of ligt de A300 op de helling .

    Mvg Johan
     
  13. Jaap Gaasbeek

    Jaap Gaasbeek

    Lid geworden:
    22 apr 2006
    Berichten:
    2.691
    Locatie:
    Eerbeek
    SSSSSSSTTTTTTT niet verder vertellen Freek anders gaat iedereen naar de kringloop in Dieren hhi

    Gr Japiooooooooooooo
     
  14. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Oei, geen opmerkingen onder de gordel hè!

    Ik denk niet dat jij nog kippenpoten krijgt....
     
  15. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.627
    Locatie:
    Oss
    Ik heb bij Japiooooo nog geen gordel gezien .:D

    Mvg Johan
     
  16. Jaap Gaasbeek

    Jaap Gaasbeek

    Lid geworden:
    22 apr 2006
    Berichten:
    2.691
    Locatie:
    Eerbeek
    @Johan

    Echt niet, ik heb net zaterdag kleine freesjes gekocht op die stoomdag afgelopen zaterdag, dan kan ik de motorgondels frezen enz enz.

    Gr Japioooooooo
     
  17. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Heb een kruimeldief op de kop getikt voor 4 euro, eens kijken wat ik daar allemaal mee kan doen... Er zit een 3.6 V NiCD accu in, die rechtstreeks op de motor aangesloten zit.
    Er zit ook nog een lader bij maar ik wil de motor eigenlijk rechtstreeks op het net kunnen aansluiten zodat ik niet met accu's loop te klooien.

    Is het dan het verstandigst om een adapter van die voltage aan te schaffen? Of zijn er betere manieren om zulk soort dingen op te lossen....?
     
  18. Jaap Gaasbeek

    Jaap Gaasbeek

    Lid geworden:
    22 apr 2006
    Berichten:
    2.691
    Locatie:
    Eerbeek
    Wil het lukken Freek ???
     
  19. Joost

    Joost

    Lid geworden:
    20 aug 2002
    Berichten:
    3.271
    Locatie:
    Veldhoven
    Je hebt een flinke voeding nodig om een kruimeldief te voeden. De motor trekt waarschijnlijk meer dan twee ampere.
     
  20. Boek

    Boek

    Lid geworden:
    5 mei 2006
    Berichten:
    913
    Locatie:
    Brummen
    Hmm, dan wordt het nog flink lastig. Het zou zo leuk zijn als je gewoon een motor hebt die je op het net kan aansluiten.
     

Deel Deze Pagina