Darbin (eigen ontwerp 60X30cm)

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Jarvin, 30 jan 2012.

  1. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.137
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Door de motor direct op de accu aan te sluiten kan je al meten wat het stroomverbruik onbelast geblokkeerd (buiten de boot of in de boot maar niet aan de schroefas gekoppeld) is. Verder kan je de motor aan de schroefas koppelen en dan het stroomverbruik onbelast (maar met draaiende schroefas) meten.
    Uit die waarden kan je al een hoop afleiden, en daar heb je nog geen regelaar voor nodig.
    Weet je hoe je stroomsterkte moet meten met je multimeter?
     
    Laatst bewerkt: 11 aug 2013
  2. Jarvin

    Jarvin

    Lid geworden:
    30 jan 2012
    Berichten:
    582
    Locatie:
    Arnhem
    voltmeter-multimeter-multometer je snapt wat ik bedoel toch :-|

    Ik moet eerst nog een tandwiel van een motortje van 14,4v slopen. Dat kan nog even duren dus tot die tijd... :rolleyes: Maar ik snap wel hoe ik het zou moeten meten dan.
     
  3. ahcling

    ahcling

    Lid geworden:
    8 jan 2006
    Berichten:
    622

    Jarvin, al zou ik het aan mijn water aanvoelen wat je bedoeld,
    dan is het nog niet verkeerd het beestje bij de juiste naam te noemen.

    Bij mij aanboord had je een VOLT meter gekregen als je erom vroeg,
    niet een Multimeter.......
     
  4. KlaasKamstra

    KlaasKamstra

    Lid geworden:
    14 okt 2010
    Berichten:
    728
    Locatie:
    Heerenveen (FRL)
    Heren, met alle respect, maar: Kom op. U bent vanuit mijn 30 jaar gezien nagenoeg even oud. Tegen u allebei zou ik gewoon u zeggen.
    Hier heeft Jarvin niet erg veel aan, dat zult u met me eens zijn.
    Van uw gebakkelei over leeftijd leert hij niet van hoe hij de zaak in zijn machinekamer moet meten met een multimeter.
    Als hem dat nou eens uitgelegd zou worden, dan lees ik mee.
    Leer ik er ook nog eens iets van.
     
  5. Jarvin

    Jarvin

    Lid geworden:
    30 jan 2012
    Berichten:
    582
    Locatie:
    Arnhem
    de regelaar is ondertussen binnengekomen, kan ik de motor niet beter testen met een regelaar ertussen? Dan maakt dat geen vonken met de accu.

    Zal ik het bovenstaande verwijderen het voegt niet bepaald veel toe namelijk?
     
  6. Ad Bakker

    Ad Bakker In Memoriam

    Lid geworden:
    20 feb 2009
    Berichten:
    9.137
    Locatie:
    Barendrecht (NL)
    Mijn zegen heb je

    Let wel op dat je de regelaar goed aansluit!!!
     
  7. setsunakaede

    setsunakaede

    Lid geworden:
    19 jun 2011
    Berichten:
    2.489
    Locatie:
    Zoetermeer
    Nee.

    Meten zonder regelaar, en dan slim je propje en zekering kiezen.
    Als je motor weer warm wordt na een minuut of wat volgas en de boot tegenhouden, een kleiner propje monteren, en de zekering iets kleiner dan de blokkeerstroom kiezen.

    Dan pas je regelaar weer aansluiten.

    Is het niet om je regelaar te behoeden voor een voortijdige rook-emissie, dan is het wel om je meting zuiver te houden.
     
  8. Jarvin

    Jarvin

    Lid geworden:
    30 jan 2012
    Berichten:
    582
    Locatie:
    Arnhem
    [​IMG]

    [​IMG]

    Even een update, ik heb met gewichtjes alles uitgelijnd en de rode waterlijn op de juiste hoogte gemaakt. En van een paar balkjes een "kooitje" gemaakt om de accu op zijn plaats te houden. En de servo houder vernieuwd omdat die er zo slecht bij stond.

    Nu nog naar een multimeter zoeken...
     
    Laatst bewerkt: 15 aug 2013

Deel Deze Pagina