Hallo allemaal,
Tsjonge, wat een gedoe hier op het forum.
Even wat dingetjes uit de wereld helpen: Demi water en gedestilleerd water zijn effectief gezien hetzelfde, en zijn allebei uitermate geschikt voor stoomketels LET WEL: mits chemisch behandeld, maar dat geldt voor elke ketel. Je kunt echter stellen dat gedestilleerd water iets minder opgeloste gassen (zoals CO2) bevat, en dus iets minder zuur is, en daardoor geschikter. Veel maakt het echter niet uit.
Regenwater is een noodoplossing, maar het is verre van gelijk aan demi of gedestilleerd. En wat erger is: je weet niet wat er in zit!
Water uit de wasdroger, is funest voor ketels, want vaak veel zuurder (door uit de lucht opgenomen CO2) dan je denkt. Het zelfde geldt in nog veel ergere mate voor condens uit een AC installatie, of smeltwater uit een koel/vrieskist.
Maakt het uit? Niet veel, daarvoor zijn modelstoominstallaties gewoon te weinig in bedrijf. Uitzondering is kraanwater, daar groeit je ketel schrikbarend hard van dicht. Alweer, met modelinstallaties is het niet gauw problematisch, omdat er met relatief lage drukken en dus temperaturen gewerkt word, dus ook de verhoging van de oppervlaktetemperatuur in de vuurhaard zal al gauw binnen de perken blijven. En uitzuren is goed te doen.
Van de vereisten voor een ketel uit koper kan ik niet veel zeggen, die zijn tamelijk chemisch resistent en gaan sowieso nooit tot erg hoge drukken, maar ik kom ze in mijn werk te weinig tegen om er echt iets zinnigs over te zeggen.
Stalen ketels willen heel graag water wat sterk Alkalisch gemaakt is (pH boven de 9.5 als minimum, liever tegen de 10.5), omdat water wat chemisch pH neuraal is bij kamertemperatuur, boven de 150 graden een pH vertoont van onder de 5. Alkalisch water tast een stalen ketel niet aan, zuur water wel. Vandaar.
Tevens wil je in een stalen ketel zo weinig mogelijk chloriden hebben. Tot 7 bar max 300 ppm, daarboven zo weinig mogelijk. De hardheidszouten die je in kraan en regenwater vind, zijn chloriden, en kraanwater zit al gouw boven de 1000 ppm. Liever niet dus!
Verder wil je (als het een installatie met condenser is en de ketel niet geleegd word na bedrijf) graag dat het ketelwater onder de 1000 microSiemens blijft, anders is het te vuil en krijg je afzettingen die het leidingwerk van binnen uit kunnen wegslijten.
Als je een ketel hebt die langdurig in bedrijf is, en regelmatig tijdens bedrijf gespuid word, is een coagulant ook mooi, dan weet je tenminste zeker dat als je spuit, het vuil ook daadwerkelijk verwijderd wordt.
Stalen ketels willen ook graag dat het water behandeld word met een zuurstofbinder, om corrosie te voorkomen. Hydrazyne is daarvoor erg geschikt, maar niet aan te raden (beetje giftig) en een heel goed alternatief is sulfiet Dit sulfiet moet tijdens bedrijf continue toegevoerd worden. De hoeveelheden zijn echter zo klein, dat het voor modelbouw gewoon niet goed uitvoerbaar is.
Het is wel aan te raden, als de installatie stil staat, om de ketel volledig op te vullen met demiwater, al dan niet behandeld, om corrosie te voorkomen. Andere optie is bijvoorbeeld doorblazen met argon o.i.d. Geen CO2, want dat lost op in water, daardoor word het water zuur, en dan gaat de ketel echt heel snel rotten aan de binnenkant.
Heeft je installatie een condenser en warmwaterbak, dan is het zaak om deze zo effectief mogelijk van lucht af te sluiten, om te voorkomen dat er zuurstof in de ketel komt. Dit kun je bijvoorbeeld heel goed bereiken door continue een heel klein beetje stoom boven de bak toe te laten om de lucht te verdrijven, en de temperatuur van het voedingswater boven de 85 graden te houden.
Tot zover de theorie, wie hem toe wil passen, moet dat zelf bepalen.
Wat ik wel weet (uit eigen werkervaring) is dat het stoomwezen en de wetgeving op het gebied van stoominstallaties er niet voor niets zijn: een ploffende stoomketel is op zijn zachtst gezegd, behoorlijk gevaarlijk.
Groet, Bert