Digitale uitlezingen, ervaringen.

Discussie in 'Stoom techniek' gestart door John33, 10 nov 2017.

  1. Humaria

    Humaria

    Lid geworden:
    15 feb 2012
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Gorinchem
    Dat je tot morgen kan wachten, ik zou direct de proef op de som nemen of deze wel goed werkt. Andere activa zullen ongetwijfeld daaraan debet zijn. Ik ben wel zeer benieuwd
    En ja boos worden is natuurlijk je goed recht maar al met al hebben ze toch een derde toegestuurd en dat zonder verdere kosten, met de terugbetaling van het vorige BTW en inklaring bedrag is er toch een heleboel coulance gedaan vind ik. Uiteraard is dat ook de juiste manier om je klant tevreden te stellen.
    Ondanks de vervelende ervaringen kunnen we toch stellen dat ze netjes hebben gereageerd en dat je op je poot moet spelen is niet alleen in China zo ook bij de lokale middenstand moet je hoog en laag springen om zaken geregeld te krijgen.
     
  2. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.522
    Locatie:
    H&NF
    Precies.
     
  3. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Mee eens.

    Maar als je al 2x niet werkend spul toegestuurd krijgt met een hoop kosten moet je toch iets.
    Uiteindelijk moet je je poot stijf houden, ze willen kost wat kost GEEN negatieve recensies krijgen, want dat kost klanten.
    Ik ben het er mee eens, ze zijn heeeeeeeeeeel mee werkend geweest, maar daar is heeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel mail contact over en weer over geweest.
    Uiteindelijk heeft volgens mij een hoger in de hiërarchie staande persoon de leiding genomen en met mij mee gedacht om de kosten laag te houden.
    De eerste contact persoon bleef aandringen of ik de shipping costs wilde betalen, wat mij dus ruim €80 heeft gekost, daarvan krijg ik maar € 30 terug.
    Als ze nu meteen de waarde op de duty invoice laag hadden gehouden had dat mij ook een hoop geld bespaard.

    Maar goed, morgen de kachel in de schuur eens aanzetten aan de kast aansluiten.

    By the way, ze hebben zelf aangeven dat ze fout zaten door het ook de derde keer met DHL af te laten sturen.
    Het pleit in voordeel dat ze hebben aangegeven dat als er extra kosten bij zouden komen dat ze iets zouden regelen.
    En ik spreek geen woord Chinees, ha ha ha.
     
  4. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Maarrrrrrrrrrrrrr 3x is scheepsrecht, tenminste, zo lijkt het tot nu toe.

    De kast staat met encoders aangesloten nu een uur of 2 aan, zonder storing....
     
    Tug.NL, kaapstander en Bert V vinden dit leuk.
  5. Jinny

    Jinny

    Lid geworden:
    26 jul 2009
    Berichten:
    185
    Locatie:
    WestFriesland Warmenhuizen
    Gefeliciteerd
     
  6. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Dank je.
    Straks de resolutie instellen, als dat ook goed gaat (ofwel, werken alle knoppen) dan trek ik een fles wijn open.
     
  7. Humaria

    Humaria

    Lid geworden:
    15 feb 2012
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Gorinchem
    John, je mag er twee open trekken hoor als alles goed werkt.
    Overigens mag je wat mij betreft de vervolg stappen ook gerust optekenen hier in dit Topic. Het woord resolutie geeft mij alweer te denken wat zou dat zijn en de verdere werking van het apparaat is volgens mij voor velen een interessant onderwerp om te volgen en van te leren. Dus ik hou me aanbevolen.
     
    Zeiler en Bert V vinden dit leuk.
  8. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    383
    Locatie:
    Vledder
    Zal een heel eenvoudige uitleg proberen.
    Resolutie Dat is de eenheid waarin het spul meet en weergeeft , Bij de meeste Chineesjes is dat 0.01 of 0.001 mm Dat is afhankelijk van de linialen die er op zitten,
    Maar dan moet je ook nog rekening houden met de meetnauwkeurigheid, , Een digitale schuifmaat heeft als resolutie in de regel 0.01 mm Maar een meetnauwkeurigheid van zo maar +- 0.03 mm Als je dan dus zeg 20.00 meet dan kan het werkstuk tussen den 19.97 en 20.03 zijn .
    Die waarde is bij een digitale uitlezing een stukje beter, gebruik je dan ook nog linialen met een resolutie van 0.001 mm word het nog weer een stapje beter.
    En dan komt ook nog de herhaal nauwkeurigheid om de hoek kijken, Geeft het ding ook iedere keer op dezelfde meeting dezelfde waarde aan

    Wat doet zo,n ding, Heel simpel op een draaibank meet het de verplaatsing van de bijtel, Er zitten wat extra functies op, zo dat je de diameter van je werkstuk in kunt stellen, of juist zo in te stellen dat de waarde waar je naartoe moet 0.000 is, maar net wat er handig gevonden word.

    Op een freesbank geeft een uitlezing veel meer mogelijkheden, ding kan zelf bv cirkel gaten patronen berekenen, je hoeft dan alleen maar de machine naar de aangegeven plek te brengen,
     
    Humaria vindt dit leuk.
  9. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Bovenstaande verhaal klopt helemaal.
    Standaard staat de uitleeskast ingesteld op de hoogste resolutie, 0,001mm, ofwel 1 micron.

    Ik heb zelf gekozen voor linialen met een resolutie van 5 micron, mijn draaibank is al een oudje, op de 0,01 draaien is al lastig.
    Maar voor de dwars slede moet je rekening houden met de diameter, als je op de nonius 1mm verplaatst, verplaatst de slede maar 0,5mm.
    Dit zal de digitale uitlezing ook moeten weten.
    Enfin, het komt er op neer dat de langsslede ingesteld moet worden op een resolutie van 0,0050 en de dwars slede op een resolutie van 0,010mm.

    Om dit te doen moet je eerst iets weten, hoe kom je in het settings menu.
    Links bij het type, gsc900, staat een blauw rondje, met een S er in, daar moet je op drukken.
    Dan kun je met de pijl toetsen omhoog/omlaag door het menu heen.
    Druk op omlaag tot je op X/Y res komt, druk op ENT.
    Dan wordt er om een password gevraagd, standaard is dit 3211.
    Dan kun vraagt ie SEL Axis, kies de X of Y (of Z) as, dan komt er als het goed is 0,000100 in het scherm te staan.
    Met de pijl toetsen omhoog/omlaag kun je de resolutie stappen kiezen.
    Bevestig met ENT.

    Afhankelijk van het type encoder moet je dit dus instellen in je uitleeskast.
     
    Humaria vindt dit leuk.
  10. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    383
    Locatie:
    Vledder
    Heb je geen 1/2 toets er op zitten dan voor de dwars slede
     
    Laatst bewerkt: 1 jan 2018
    Humaria vindt dit leuk.
  11. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Nee.

    Er zit wel een 1/2 toets op, maar die berekend de halve waarde van de as op het moment dat je die knop in drukt.
    Haidenhain, mitutoyo, daar zit die functie er gewoon op, bij de Chinees moet je het anders oplossen.
     
    Humaria vindt dit leuk.
  12. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    383
    Locatie:
    Vledder
    OK op de Ditron zit wel een goed werkende 1/2 , alhoewel ik het ding eigenlijk nooit gebruik.
    Juist vanwege de meet en herhaal nauwkeurigheid heb ik juist wel voor de 0.001 linialen gekozen, zat ook maar een $10 meerprijs op of zo.
    Nog wel een tip , laat de bijgeleverde montage schroefjes direct in het ronde grijze archief verdwijnen. Dat zijn nog geeneens 4.6 boutjes eerder 2.0
    Met en inbus sleuteltje tussen twee vingers draai je dus in een keer zowel de schroefdraad als het kopje zelf glad,
     
    Humaria en Tug.NL vinden dit leuk.
  13. Humaria

    Humaria

    Lid geworden:
    15 feb 2012
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Gorinchem
    Zal voor mij lastig worden dan, ik heb de Ditron kast met 2 linialen op de draaibank gemonteerd en deze Chinees wil ik met 3 linialen op de freesmachine monteren, de 1/2 knop is op de freesmachine gelukkig niet zo van toepassing anders zou een foutje snel gemaakt zijn denk ik.
    En inderdaad John op 0,01 werken is voor de meeste hobbyisten voldoende nauwkeurig, als het in de micron gaat dan zal mijn stoommachine waarschijnlijk niet aan de gang te krijgen zijn. Te nauwkeurig kan ook tegen gaan werken m.n. uitzetting van materialen bij een stoommachine eisen een bepaalde tolerantie en die is hoger als een micron.
    Mocht je nog meer wetenswaardigheden ontdekken John verneem ik (wij) het graag.
    Duurt bij mij nog even voor de opbouw op de freesmachine klaar is, daar ik ook de op en neergaande beweging van de freeskop wil motoriseren.
    Al met al een behoorlijk klusje. Tot zover bedankt.
     
  14. americanspinningwheels

    americanspinningwheels

    Lid geworden:
    26 okt 2013
    Berichten:
    383
    Locatie:
    Vledder
    Denk dat je een paar dingen door elkaar heen haalt. Natuurlijk heeft je cilinder een aanzienlijk grotere boring dan de zuiger diameter.
    Echter beide hebben een bepaalde tolerantie, cilinder waarschijnlijk - 0 en + een paar honderdste , zuiger omgekeerd.
    Het is niet de zuiger die voor de afdichting zorgt, dat doen de veren, maar dat heeft niets met de DRO te maken.
    Werken op 0.01 , Gelukkig zijn over het algemeen de toleranties aardig groter. zelfs bij 0.01 moet je al rekening gaan houden met temperatuur.
    Een stukje staal van 100 mm zet al 0.012 uit bij 10 graden , Ga eens draaien zonder koeling dan is het werkstuk aardig meer dan 10 graden opgewarmd
    Meetwerk wat echt op 0.001 komt moet daarom ook bij een vooraf opgegeven temperatuur ( meestal 20 graden ) gebeuren.
     
    Humaria en kaapstander vinden dit leuk.
  15. pat1311

    pat1311

    Lid geworden:
    15 mei 2008
    Berichten:
    285
    Locatie:
    Eindhoven
    Lijkt me dat een hogere tolerantie je juist niet zal tegenwerken,tolerantie van deze glaslinealen gaat 2 kanten uit en hoe weet je nou welke?
    Hoe nauwkeuriger je dingen kunt meten hoe meer info je hebt over waar je mee bezig bent en welke kant van de tolerantie van je onderdelen onderling je zit.


    Als je iets op een micron kan meten wil natuurlijk niet zeggen dat je iets met een micron onder of overmaat moet maken.
    Dat bepalen de toepassing en de materialen.

    Maar voor het meeste hobby gebruik is 0.01 genoeg,
    ooit niet voor mij maar dan meet ik niet maar pas ik gewoon wat meer ,zeker inwendige maten zijn lastig te meten met betaalbare apparatuur.
     
    Laatst bewerkt: 4 jan 2018
    Humaria vindt dit leuk.
  16. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Grrrrrrrrrrrrrr,
    Ik heb wegens de kerst vakantie even niets aan de dro gedaan.
    Dus vanmiddag wilde ik de resolutie gaan instellen.
    Ik zet de power schakelaar om en............
    Opnieuw onleesbare tekens.
    Ik wordt er niet goed van.
    Weer een boze mail naar China gestuurd, wat een hopeloze troep is dit. IMG_20180104_170712800-1632x918.jpg
     
  17. Humaria

    Humaria

    Lid geworden:
    15 feb 2012
    Berichten:
    60
    Locatie:
    Gorinchem
    Dat is inderdaad K.T.
    Bij HBM eens kijken voor een alternatieve?
     
  18. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Of bij een bedrijf in de kop van Noord Holland, die verkoopt ook detron.

    Ik heb wel meteen de vorige kast opnieuw op de montage arm gezet en de linialen aangesloten, op de reeds bekende 4,1 volt werkte het meteen.
    Ik snap alleen niet waarom de laatste kast 2 uur aan heeft gestaan zonder problemen, en dat een kleine week later het ineens totaal over de zeik is direct bij inschakelen.
     
  19. John33

    John33

    Lid geworden:
    13 sep 2005
    Berichten:
    1.131
    Locatie:
    Geldrop
    Bij wijze van test heb ik de laatste kast hier in de huiskamer gelegd, daar mag die een tijdje aklimatiseren.
    Ik zal later vanavond er nog eens spanning op zetten bij een comfortabele 20C.
     
  20. Baggeraar

    Baggeraar

    Lid geworden:
    31 jan 2010
    Berichten:
    15.522
    Locatie:
    H&NF
    Volgens mij ben ik hartstikke blij met die "schuifmaat linialen" van HBM.
    Al die knoppenkasten kunnen alleen maar stuk.
     

Deel Deze Pagina