Diverse verlichtingsvraagjes

Indoorvlieger

Forum veteraan
Met de donkere dagen weer op komst, wil ik mijn scheepsverlichting op orde hebben. Daar had ik een paar praktische vraagjes over.

Ten eerste heb ik een lampje waar de groene verf vanaf gesprongen is toen ik het metalen boordlicht eraf haalde, om deze onder de juiste hoek terug te kunnen plaatsen (de vorige eigenaar liet hem recht naar voren schijnen, en niet ook wat zijwaarts). Moet ik daar speciaal transparante groene lak voor halen (moet in de lokale hobbywinkel dan eerst besteld worden) of zijn er andere trucs om een lampje doorzichtig groen te krijgen?

Ten tweede, ik wil een klein bootje (25 cm en schaal 1:25) van boordlichten voorzien. De lampen moeten aan de zijkant van de opbouw komen, zo had ik begrepen van de weinige foto's die er van de echte (bijboot Moewe) te vinden zijn. Deze leken me geschikt:

article2085606.jpg


article2085608.jpg


5 mm doorsnede en schaal 1:20 tot 1:30, dus waarschijnlijk niet te groot, maar wel redelijk aan de prijs, met meer dan 3 euro per stuk, en dan nog zonder lampje. Zijn er nog alternatieven of is zoiets eenvoudig zelf te maken? Ik heb geen draaibank, dus dat is geen optie.
 
Laatst bewerkt:
Er bestaat van die folie die ze ook in de lampen gebruiken op optredens en dergelijke, dat zijn kleurenfilters en die kunnen goed tegen de hitte.
 
We praten wel over een lampje van een paar mm doorsnede. Met folie erom wordt het al snel te dik. Zou een groene merkstift iets zijn?
 
tamiya heeft transparante verf maar ik weet niet of die ook groen hebben.


Heeft de lokale hobbywinkel helaas niet, alleen Humbrol en Revel waterverf, maar van beide geen transparant groen. Alleen op bestelling. Dus vandaar mijn vraag of er alternatieven zijn, zoals misschien een merkstift. Of is verf echt alleen de enige optie naast folie, die voor deze toepassing de lamp te dik zou maken?
 
Die heb ik misschien nog wel liggen, en anders heeft de lokale boekwinkel ze vast. Scheelt weer een paar weken wachten. :D
 
Hallo,
Je kunt ze ook zelf maken en er een groen -en of rood ledlampje van 3mm inplaatsen.
Ik heb een kunstofprofiel van 6mm gebruikt uitgevijld, dekseltje opgelijmt en lampje in geplaatst:hammer:.
Het is wel een priegelwerkje, maar het resultaat en vooral de voldoeningzijn groot.
full

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Sluit me aan bij speedy bob.
Ik gebruikte stukje messing buis intern 3-4mm. (ligt aan diameter van de LED. die moet er netjes in passend worden gelijmd. Zijkant uitgezaagd/gevijld, bovenkant dicht met een dun stukje plastic gelijmd. Kan ook met druppel soldeer staat dan mooibol. Onder één pootje van de Led aan het messing of b.v. de mast gesoldeerd de ander met een stukje witte krimpkous en een wit draadje als voeding. Mast is dan de andere "draad".
Afhankelijk van het type LED en de gebruikte voedingsspanning een passend weerstandje er tussen en klaar. Buitenkant van deze LED houder kun je schilderen in de kleur die je wilt.
LEDs zijn er in verschillende kleuren maar er zijn ook transparante die als ze aan zijn een bepaalde kleur geven.
LEDs en weerstandjes zijn goedkoop en gebruiken weinig energie.
Ook de witte zijn in helder wit en zachter wit te koop.
 
Je kunt gewoon ecoline kopen bij een hobbywinkel, ze hebben dit ook wel van revel of andere merken, ik heb ze beide thuis staan, gebruikt voor mijn lampjes, en dit werkt prima.
Overigens wel even een 10 minuten laten drogen voor je ze er in zet, anders bladerd het er zo weer af.
 
Bedankt voor de suggesties. Zelf maken is een optie, al vraag ik me af hoe je de "deksel" voor de bovenkant van een lamp zo mooi rond krijgt dat hij goed op/in het buisje past.

Ecoline, wat voor hobbywinkels zouden dat hebben? Zo'n winkel waar ze ook andere knutselspullen hebben zoals 3D kaarten? Laten drogen is geen probleem, ik heb geen haast.
 
Indoorvlieger:
plak met secondenlijm een dik stukje plastic eventueel al rond uitgezaagd met je figuurzaag op het buisje.(natuurlijk voor je de LED erin lijmt en de opening voor het licht maakt). Soms kun je het stukje plastic of koperplaatjeook met een gewone papierperforator mooi rond "uitknippen" afhankelijk van de dikte en de doorsnede die je nodig hebt. Bij mij werkte de perforator perfect (6 mm).
Zet het buisje in je boormachientje en een vijltje en stukje schuurpapier (zeer fijn) doen de rest.
Of vul het laatste stukje van de buis met wat soldeertin (natuurlijk ook voor je de LED erin lijmt en de opening voor het licht maakt)
Zet het buisje in je boormachientje en een vijltje en stukje schuurpapier (zeer fijn) doen de rest weer.
Mocht de soldeertin of de lijm iets te ver in het buisje lopen kun je dat met een boortje wel weer wat uitboren. Maar als je nauwkeurig werkt is dat niet nodig.
Let op LEDs kunnen meestal niet zo goed tegen de temperatuur van de soldeerbout als je ze erg kort aan wilt solderen. Hou dan een metalen pincet tussen led en soldeerplek.

Ook een deklamp kun je heel eenvoudig zelf maken. Neem een dun stukje koperplaat. Ik zelf gebruikte een stukje koperplaat/folie dat als afscherming van een groene grond-coaxkabel wordt gebruikt. Met de achterkant van een 12mm boor de lampekapvorm wrijvend er ingedrukt. Met een randje uitgeknipt met een oude schaar, scherpe randjes eraf geschuurd met fijn schuurpapier en in het midden een gat geboord van 1 mm voor het doorvoeren van een van de leddraadjes. Dat leddraadje wordt weer geisoleerd met krimpkous. Het andere Led draadje aan de kap en de beugel waar de lamp aanhangt (ook van messing buisje) gesoldeerd. Het met krimpkous geisoleerde leddraadje kan door het buisje van de beugel.
Koperen kapje kun je schilderen in elke kleur die je wilt. De kap kun je helemaal aanpassen aan de maat en schaal die je wilt. De Leds zijn er ook in verschillende maten. Er is bij de elektronicawinkel krimpkous in verschillende kleuren verkrijgbaar en ook typen die heel goed tegen de warmte van de soldeerbout kunnen.

Ben nu aan het puzzelen op het maken van "olielampen" schaal 1:50 met een oranjeachtige led voor mijn Mississippi boot. Ze moeten ook flakkeren. Een idee dat ik daarbij heb is gebruik te maken van de techniek van mijnheer Philips voor zijn namaak waxinelichtjes. Alleen de Leds daarvan vind ik te groot en de aansluiting van de leds op de voeding moet ik nog verder uitwerken. Bij die bouw ben ik nog maar net begonnen maar dit soort dingen moet je al vroeg plannen omdat de electro aansluitingen in de bouw meegenomen moeten worden.
Ben in voor uitwisseling van ideeen daarover!!
 
Laatst bewerkt:
hallo

een boor machine en een oude bic en je kan zelf je lampen houders draaien
zoals rob reeds gepost heeft gaat dit met een vijltje en een stukje schuurpapier tamelijk goed


rob mark heeft zijn led's op een regelaar aan gesloten
en onder een bepaald voltage beginnen deze te flikkeren
mischien een oplossing voor uw probleem
regelaartje van een vliegtuig (enkele richting)en goed koop en een servo tester doen de rest
instellen tot ze mooi flikkeren en klaar
al flikkeren dan wel alle lampjes op je boot in het zelfde ritme

gr raf
 
Hoi,

Dit topic roept bij mij de herinnering op aan een Duitse modelbouwer die een vitrine model van een oud zeilschip had gebouwd, de boordlichten waren zo'n 10mm hoog (leds) met een flakkerend kaarslicht effect, leek zeer echt.
De armatuurtjes waren "made by home" en de aansturing kwam uit gedemonteerde kaarsen die nog in de handel zijn meen ik.
Het leek iets op de "flakkerkaars" die Conrad verkoopt, maar dan op maat gemaakt, zie foto.

flakkerlicht.jpg


groet :Manus
 
Bedankt voor de tips voor "sfeerlichtjes" maar mijn vraag ging vooral om navigatieverlichting op een klein (25 cm) 1:25 bootje. ;-)
 
Je kunt gewoon de verf van Revell gebruiken, dip in het potje met een wattenstaafje en laat ongeveer 5 druppels verf eraf druppelen op een stukje karton, dip met een wattenstaafje enkele druppels terpentine, en meng dit samen, dan goed mengen, en met een klein kwastje opbrengen, ik gebruik dit ook voor mijn eigengemaakte scheepsverlichting, en kan goed tegen warmte, succes verder.

Geschreven door Gerard Kiezebrink.
 
ik zou ze gewoon kopen...

verder voor de beschadigde lamp zou ik dat gekleurde plastic halen en dat erin stoppen... dus huidige "filter verwijderen en nieuwe plaatsen
 
Back
Top