Engine swap

Discussie in 'Algemeen auto's' gestart door Harold53637272, 10 okt 2018.

  1. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Goedemorgen,

    Ik ben bezig om een 50 cc kettingzaagmotor in een 1:5 auto te zetten maar weet iemand hoe ik dan de tandwielverhouding kan bepalen voor de hoogste topsnelheid zonder dat ik steeds nieuwe moet kopen en die moet testen?

    Met vriendelijke groet,

    Harold Veenstra
     

    Bijgevoegde bestanden:

  2. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.010
    Locatie:
    Sassenheim
    Niet!

    Het enige wat ik je kan aanraden is zoeken naar soortgelijke projecten.

    Overigens de auto die je daar hebt is geen 1:5 maar een Protech Promax 1:6. Het chassis is niet gemaakt om het gewicht van een 50cc aan te kunnen en de diffs zijn ook niet gemaakt om het koppel van zo'n motor aan te kunnen
     
  3. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Dat ga ik allemaal aanpassen, want het enigste wat ik hetzelfde houd is het chassis maar die ga ik ook helemaal verstevigen dus dan zou het wel lukken toch?
     
  4. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.690
    Locatie:
    Gavere/België
    Cool wel. Hoe ga je de aandrijving dan verstevigen? Lijkt mij wel zware overkill ook, maar mooi project!
     
  5. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Bedankt, ik ga gewoon allemaal hpi baja onderdelen erop zetten want die kunnen wel wat hebben en ik zet er veel dikkere assen op.
     
  6. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    En als ik er nog zon chassis onder aan vast las dan zou hij het wel kunnen hebben toch?
     
  7. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.010
    Locatie:
    Sassenheim
    Als jij aluminium kunt lassen hoef je mij denk ik die vraag niet te stellen maar een een paar steunbalken langs de rand en een chassis brace om het knikken te voorkomen zal je denk ik wel nodig hebben

    [​IMG]
     
  8. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Heb ik dan ook nog een dubbele bodemplaat nodig?
     
  9. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.690
    Locatie:
    Gavere/België
    Ik ben helemaal voor ombouwen, aanpassen enz, maar met wat je zegt, begin je dan niet beter een nieuw chassis? Of start met een leeg HPI baja chassis? Deze lijkt me niet zo'n super basis hiervoor dan lijkt me?
     
  10. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Ik wil zo en zo geen hpi baja chassis want dat hebben heel veel kennissen van mij al, dus dan moet ik gewoon ergens een chassis laten maken?
     
  11. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Want ik heb niet een heel groot budget dus het lwek mij handig om nog een bodemplaat erop te laten lassen en dan wat steunbalkjes erbij.
     
  12. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.010
    Locatie:
    Sassenheim
    Wat ik al zei, succes met aluminium lassen of heb je daar de apparatuur voor?

    Tja, je hebt daar een auto waar geen onderdeel van te vinden is, dus investeren, veel moeite in verbouwen en iets kaopt rijden is sowieso een verloren zaak. Aangezien een 50cc motor veel van het chassis in beslag neemt, ook al nagedacht hoe je de rem gaat maken? De standaard schijfjes zijn niet in staat om 10 kilo te stoppen. Ook al een koppeling voor die motor? Als je niet veel budget hebt komt er nog heel veel kosten bij kijken om dit goed te laten slagen.

    Maar je hebt veel vragen waarin blijkt dat je weinig technisch inzicht hebt want had je een technisch inzicht hadden we geen vragen topics maar een verbouw topic van je gezien. Ik zie dat je 15 bent, als dat klopt wil ik niet te veel oordelen maar ik heb al veel van jouw soort verbouwvragen door jeugd voorbij zien komen waar nooit iets uit gekomen is op misschien een enkele na.
    En wat is er mis met de originele motor? Geen compressie meer, dan is dat zo gefixed. En voor 60 tot 80 euro heb je al een soortgelijke nieuwe.
     
  13. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    De originele motor is niks mis mee maar ik wil wat speciaals en dat neemt misschien wat tijd en geld in beslag maar dan heb je wel wat
     
  14. Tamaniac

    Tamaniac

    Lid geworden:
    2 aug 2008
    Berichten:
    1.360
    Locatie:
    West-Vlaanderen
    Demonteer de 50cc eens en plaats die eens los op het chassis, kán dit eigenlijk fysiek passen? Hoeveel weegt de nieuwe motor en hoeveel de oude?
    Welk voordeel denk je er eigenlijk uit te halen, de auto wordt zwaarder, minder vinnig zoals nitro,...? Ombouw met een elektromotor had ik logischer gevonden...
     
  15. ShadesInBlack

    ShadesInBlack

    Lid geworden:
    21 mrt 2006
    Berichten:
    2.690
    Locatie:
    Gavere/België
    Maar goed, als je één en ander liggen hebt, is het leuk om daar combinaties en oplossingen voor te zoeken. Budgetvriendelijker enz. Maar in deze denk ik gewoon dat je hoe dan ook veel kosten er moet in stoppen om werkbaar te krijgen. Wat is het belangrijkst: de motor die je hebt een doel te geven, of de auto te laten rijden?
    Je zult zowiezo iets speciaal hebben, maar als het niet of maar heel kort werkt, ben je er ook niets mee...
     
  16. Tamaniac

    Tamaniac

    Lid geworden:
    2 aug 2008
    Berichten:
    1.360
    Locatie:
    West-Vlaanderen
    Enige vordering in deze ambitieuze plannen?
     
  17. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Ik heb nu eerst een baja 5b met 85 cc erin maar ik ga in de lente een metalen plaat maken van 1.5 cm dik en daar doe ik dan een motortje op, misschien ook nog wel wat zwaarder motortje
     
  18. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.010
    Locatie:
    Sassenheim
    Pics?????

    Zozo, 1.5cm dik, van welk "metaal" en ga je er zelf ook op zitten?
    Met de helft aan dikte van zelfs een slappe 6060 aluminium maak je al een onverwoestbaar chassis, je weet echt niet waarover je praat.
     
  19. Harold53637272

    Harold53637272

    Lid geworden:
    9 okt 2018
    Berichten:
    22
    Locatie:
    Burgum
    Als je het allemaal zo goed weet dan maak je er toch zelf een
     
    jorisee vindt dit leuk.
  20. Roelof

    Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    20 aug 2003
    Berichten:
    28.010
    Locatie:
    Sassenheim
    Geen probleem, doe ik zo, heb al de machines en best wel wat kennis in huis. En ja, mensen met kennis van deze materie praten niet over een chassis van "metaal"......

    Om je een idee te geven, laatst een uitdaging aangegaan voor iemand die iets CNC gefreesd wilde hebben maar div mensen toch voor hem te hoge prijzen vroegen. Het ging om dit:

    [​IMG]

    Maar heb geen CNC en wel zee van tijd dus wilde de uitdaging wel aangaan, 10mm dik plaatje 7075 aluminium (heb heel veel 7075 in huis)

    [​IMG]

    Opspanmal voor in de draaibank eerst recht uitklokken:

    [​IMG]

    In 2 stappen uitdraaien:

    [​IMG]

    [​IMG]

    Sleufjes en randen frezen

    [​IMG]

    Met wat nabewerken:

    [​IMG]

    Maar ben best benieuwd naar je Baja met die 85cc motor
     
    Castartifact en HeliKoper vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina