Even snel zonder investering schuim snijden met hete draad.

Discussie in 'Verlijming & constructie' gestart door HugoW, 27 feb 2009.

  1. HugoW

    HugoW

    Lid geworden:
    30 aug 2007
    Berichten:
    3.506
    Locatie:
    SInt-Oedenrode
    Hoi,

    ik ben een toestel aan het verbouwen, en de rug blijkt massief piepschuim met balsa bekleed. Ik wil dit graag hol snijden, ca 1cm schuim overhouden, maar ik heb geen weerstandsdraad en instelbare stroombron. Nou heb ik ooit ergens iets gelezen over een gitaarsnaar met een batterijtje. Ik kan van afval wel een boog maken, en gitaarsnaren heb ik genoeg (ben gitaarbouwer). Ik kan alleen het stukje proza over het hoe en wat met die batterij en snaar niet meer vinden. Wie-o-wie helpt me even?

    Dank,

    Hugo
     
  2. PH-TVS

    PH-TVS verslagschrijvers

    Lid geworden:
    20 dec 2008
    Berichten:
    1.115
    Locatie:
    Lemmer
  3. Mr. Tucano

    Mr. Tucano

    Lid geworden:
    17 apr 2008
    Berichten:
    342
    Locatie:
    België
    Hugo,
    Wat ook werkt, is een acculader voor de autoaccu als voeding.
    Deze geeft 12V uit, en als je dan met de lengte van de draad speelt langer of korter ( omgeveer 1m tussen de boog afhankelijk van het materiaal van de draad) kan je voor weinig ook een stuk snijden.
    Met gitaarsnaren heb ik geen ervaaring, ik heb dit gedaan met een 0.7 RVS draad werkte prima.
    Groeten, Tucano
     
  4. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.269
    Locatie:
    Woerden
    Met een paar batterijen gaat het niet lukken, die kunnen gewoon niet voldoende vermogen leveren! Een auto acculader zal veel beter werken maar pas op dat je de draad niet te heet maakt. Die acculaders kan je niet regelen. Begin met een lange draad en kort die stukje bij beetje in tot je de goede temperatuur hebt.
    Of gitaar snaren hiervoor geschikt zijn durf ik niet te zeggen. De bas snaren volgens mij niet want die zijn te dik en de weerstand te laag. Om die warm genoeg te krijgen moet je er wel een hele hoge stroom door "jassen". Of het met de dunnere snaren wel zal lukken? Dat moet je even uitproberen.
     
    Laatst bewerkt: 1 mrt 2009
  5. Michel30

    Michel30

    Lid geworden:
    6 jan 2008
    Berichten:
    61
    Locatie:
    Schiedam
    Hooi Hugo,

    Ik heb in het verleden wel schuim gesneden met een B of E snaar.
    Dat gaat goed zolang je niet teveel trekkracht op de draad zet. Door de hitte wordt de draad steeds zachter en dus langer tot hij breekt.
    Maar dat is geen probleem als je er genoeg van hebt. Ik weet geen getallen voor lengte/spanning maar ik vermoed dat 12V teveel is voor een meter snaar.

    Wat wel fantastisch werkt is het volgende weerstandsdraad: Conrad Electronic - Europa's grootste webwinkel in elektronica en techniek

    Ik zet 13,5V op ongeveer een 90cm van die draad waarbij er ongeveer 2,5A loopt. Dat moet te doen zijn met een 12V accu of netvoeding.

    Succes!
     
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2009
  6. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.400
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    Flinke (pistool?)soldeerbout met verhittingselement in de gewenste holle vorm?
     
  7. sjors

    sjors

    Lid geworden:
    27 jun 2005
    Berichten:
    79
    Locatie:
    N.gein
    Gewoon een travo nemen die teveel vermogen geeft, en dan met een snoerdimmer (in het 220V gedeelte) het vermogen terug regelen.

    Hm, tja, zonder investering, snoerdimmer........... ehh.

    Groet, Sjors
     
  8. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.461
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Je kan het ook doen met een BEC vaartregelaar en een servotester.
    Wel handig als je een netvoeding hebt... (een verstandige investering voor de toekomst, wel een zware labvoeding nemen, heb er al jaren reete veel plezier van) maar met een set accu's gaat het dan ook.

    Het beste is om een vooruit stop achteruit regelaar te nemen. Geen borstelloze. Je kan dan achteruit gloeien bij doodlopende snijtrajecten.
     
    Laatst bewerkt: 6 mrt 2009
  9. ron van sommeren

    ron van sommeren Forum veteraan

    Lid geworden:
    31 aug 2002
    Berichten:
    29.400
    Locatie:
    halverwege Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
    EN je kunt foutieve snedes weer in hun oorspronkelijk staat terugbrengen :D
     
  10. MicropropSport

    MicropropSport Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 aug 2004
    Berichten:
    10.461
    Locatie:
    Odoorn, Drenthe
    Hugo serieus...
    Stevige tweedehands vaartregelaar en servotester.
    Vaartregelaar voor 12v + of.. auto accu! Die trek je niet snel leeg.
    Beetje handig ieBai of s'lands marktplaats en je bent wellicht voor 30 eurionen klaar. En het werkt! Informatie via het internet!
    Weerstandsdraad? Kost ook bijna niets... Radiowinkel of ieBaai Duitsland.
    Weerstanddraad zit ook in föhn, electrokachels... ook uit te slopen.
    Gitaarsnaar gaat ook vast mooi gloeien. Testen op afvalmateriaal, zie je zo of het gaat,
    Gr bas
     
    Laatst bewerkt: 13 mrt 2009
  11. arne veenman

    arne veenman

    Lid geworden:
    4 feb 2007
    Berichten:
    444
    Locatie:
    Waddinxveen
    even een vraagje in dit oude draadje:

    kan ik als voeding een transformator gebruiken. zoeentje waar wij hier thuis van die marklin treintjes mee laten rond tuffen?

    mvg
    arne
     
  12. colindevos1

    colindevos1

    Lid geworden:
    27 nov 2009
    Berichten:
    292
    Locatie:
    hoogvliet
    even een vraag als je gewoon gelijk goed wilt doen wat moet je dan hebben en waar moet je vasthouden bij zo'n draad zonder je handen te verbranden?
     
  13. Rick R

    Rick R

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    Drenthe
    Hallo,
    Ik wil ook graag proberen een schuimvleugel te snijden.
    Kan ik direct de polen van de accu op de draad zetten of moet er nog iets (extra weerstand oid) tussen.
    En is het niet slecht voor de accu dat je hem op deze manier kortsluit?

    mvg Rick
     
  14. Jorrit

    Jorrit

    Lid geworden:
    19 aug 2002
    Berichten:
    4.035
    Locatie:
    Almere
    Weerstand of zekering is niet nodig. De draad is al je verbruiker, en tevens zekering. Mocht er teveel stroom gaan lopen, brandt deze simpelweg door. Geen probleem dus.

    Mijn tip:

    PVC buis met 2 bouten of stukken draadeind aan beide kanten er doorheen gestoken en vastgezet. De PVC buis buig je tijdens het aanbrengen van de snijdraad. Door het terugveren van de buis blijft je snijdraad onder spanning. Vervolgens aan één kant de plus aansluiten, aan de andere kant de min. Krokodillenklemmen zijn een aanrader, maar niet noodzakelijk. Verder heb je nog bijvoorbeeld een 12V halogeenlamp adapter nodig. 1A aan vermogen is zat, dat snijdt prima.

    Waslijndraad is ook bruikbaar om te snijden. Het plastic eraf strippen en de aderen van elkaar scheiden. Vervolgens gebruik je 1 of 2 aderen (in het laatste geval getwist) om te snijden.
     
  15. Kevin 3D

    Kevin 3D

    Lid geworden:
    1 sep 2009
    Berichten:
    1.240
    Locatie:
    Sittard Limburg. Toestel: sukhoi
    Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
  16. Rick R

    Rick R

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    Drenthe
    Die waslijn heb ik al, dat had ik al eens eerder gelezen.
    Maar is het nou veilig om alleen een 12v accu te gebruiken?

    mvg Rick
     
  17. Jorrit

    Jorrit

    Lid geworden:
    19 aug 2002
    Berichten:
    4.035
    Locatie:
    Almere
    Zo'n 12V accu zou eventueel werken. Een 12V accu van een beetje formaat brandt bij mogelijke kortsluiting probleemloos die 0,2 mm dikke waslijndraad door. Dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Daarnaast is die draad je verbruiker, dus alle afgenomen energie wordt omgezet in warmte. Zorg alleen dat je er simpel spanning op kunt zetten. Dus een grote klem op een accupool of een lichtschakelaar in de plus-draad verwerken.
     
  18. Rick R

    Rick R

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    Drenthe
    Bedankt voor je reactie.
    Waarom is zo'n schakelaar tussen je accu en het draad handig?

    Groeten Rick
     
  19. Jorrit

    Jorrit

    Lid geworden:
    19 aug 2002
    Berichten:
    4.035
    Locatie:
    Almere
    Omdat je draad anders altijd heet is. Nu kun je hem aan en uit zetten. ;)
     
  20. Rick R

    Rick R

    Lid geworden:
    17 jun 2008
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    Drenthe
    Hey,
    Ik heb het net even geprobeerd met mijn 12V 4A accu en een stuk messing/goud kleurig stuk draad van 90cm uit de waslijn.
    Het lukt aardig goed, de accu werd niet warm oid. Dus nu maar snel malletjes maken.

    mvg Rick
     

Deel Deze Pagina