Bij deze even mijn visie op de wedstrijd in Romilly 8)
Alle vluchten waren 'gewoon' P07, het programma wat ook in nederland in de F3A klasse gevlogen wordt.
Op zowel vrijdag als zaterdag heeft iedereen 1 ronde gevlogen. van die 2 ronden telde de beste voor het tussen klassement.
Op zondag is dan weer begonnen met de beste 20 vliegers (in willekeurige volgorde). Zodra die 20 vliegers geweest was, werd de lijst aangevuld met vliegers tot dat het 15:30 was. Vanwege de laaghangende bewolking konden we zondag pas om 10:30 starten (normaal 8:00) en hierdoor miste toch een aantal vliegers een mogelijke derde vlucht, waaronder Maarten Willem Volkers, die stond na de voorronde op plek 31.
Wat betreft de onderlinge plekken van de vliegers en de bijbehorende beoordeling het volgende (op persoonlijke titel)
Het is ons opgevallen dat de vliegstijl die door de jury gewaardeerd wordt als ruim, vloeiend en 'schrijvend' samengevat kan worden.
Met ruim bedoel ik dan niet perse enorm groot, maar wel dat je een dusdanige afmeting van je figuren kiest zodat je lijnen en rollen echt mooi gedefinieerd kunnen worden. Als je snel rolt (derk) kan je dus iets kleiner vliegen terwijl het beeld blijft kloppen.
Vloeiend vliegen (waar CPLR echt goed in is) betekend dat je circel delen echt mooi rond zijn, dat die circels mooi overlopen in de lijnen, dat de radii van alle circeldelen kloppen etc. Je ziet ook op dit nivo knikken en deukjes in lussen, lijnen die stiekum toch niet recht zijn, rollen die meteen overgaan in een circel deel (geen recht stukje na de rol) etc.
Schrijvend (term die ik zelf zo gebruik) vliegen geeft je de indruk dat de vlieger met 1 constante snelheid zijn programma in de lucht tekend. Dat is absoluut een indruk, een gevoel. maar het draagt wel degelijk bij het de score door de jury zijn aandacht vast te houden.
Er zijn een aantal zaken waar we ons over verbaasd hebben met de jurering:
- het concept van 'basislijn', 'middenlijn' en 'bovenlijn' wordt door veel vliegers volledig losgelaten en toch krijgen ze hoge punten. CPLR daarentegen doet wel enorm zijn best om continue die drie lijnen te vliegen en daar alles op te baseren. Het is echter geen wetmatigheid gebleken. We hebben de jury onder het afdak vandaan moeten zien kruipen zodat ze de bovenkant van figuren konden zien. Dat was dan ruim boven de 70 graden (60 is de norm) en toch waren dat 7, 8 of 9 punten.
- eenvoudige keerfiguren waar wij geen fouten in konden ontdekken (en we waren enorm kritisch tegen iedereen) resulteerde in een 7. Een figuur waar duidelijk een enorme scheve lijn in zat, of een enorme wiebelende rol leverd ook een 7 op. Dat is lastig te verklaren.
- Voor mezelf ben ik er dan ook niet uit gekomen waar deze jury dan op let, of wat ze willen zien.
Evengoed een enorm leerzaam weekend, goed om een groot deel van de wereldtop bij elkaar te zien, de stijlen te vergelijken en deze te vergelijken met het beeld wat jezelf voor ogen hebt. Daarnaast was het met de nederlandse ploeg ook gezellig. Iedereen heeft veel met elkaar zitten kletsen. In praktisch alle gevallen hebben alle nederlanders ook meegekeken met de vluchten van de andere nederlanders en na de vlucht hun meningen en indrukken gegeven.
Voor de mensen die niet snel in de gelegenheid zijn om de top te zien vliegen: Danny van Vliet zijn vliegstijl komt het meest overeen met wat er internationaal gevlogen wordt. Daarmee zeg ik niet dat dit de enige stijl is waarmee je punten kan krijgen, maar je kan wel eens komen kijken wat wij dan zoal gezien hebben.
Wat de aandrijvingen betreft:
- YS (viertakt)
- enkele tweetakts (OS-160) heb geen 140 gezien
Electrisch
- Hacker met de tandwiel kast
- Plettenberg 30-10 evo (die doet het erg goed)
- AXI F3A (met moderne cellen doet die niet onder voor de Hacker of Pletti)
- Strecker , Yep je raad het al, die van Derk.
Opvallend: De kist van Benoit Dirkx, aangedreven met de 30-10 EVO was superstil. Bij de meeste electro modellen hoor je de prop toch nog wel behoorlijk, maar bij Benoit zijn model was die nauwelijks te horen. Ik denk een goede afstemming tussen vliegsnelheid en proptoeren in combinatie met een buitenloper.
Tot zover ....
Groet
Winfried