FC18 met Jeti 2.4 GHz, tot 10 sec vertraging multi prop/switch normaal?

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Rob, 21 feb 2019.

  1. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.944
    ...
     
    Laatst bewerkt: 27 feb 2019
  2. c500

    c500

    Lid geworden:
    22 feb 2013
    Berichten:
    12
    Er is ooit nog eens wat te doen geweest met jeti ontangers en software updates.
    de nieuwere versie software ging niet met multiswitch modules ofzo.
    voor exacte info daarover moet je bij rc point in beugen zijn,die zette bij nieuwe ontvangers de software terug naar oude versie oid.
    als je fc16 op 40mhz het goed doet,ligt het probleem bij je jeti spul.
    je moest nog wat instellingen wijzigen,output by transmitter of iets dergelijks
    ik weet het niet allemaal meer uit mijn hoofd,maar er waren wat van dat soort dingetjes.
    mocht je tweedehands jeti ontvanger hebben zou ik in ieder geval eerst alles terugzetten naar fabrieks instellingen,zodat je 100% zeker weet dat er nergens een mix of wat ook voor setting op kan 7/8 liggen te zieken.
    zoals eerder geschreven op een fc16 is het al vaker gedaan.
     
  3. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    11.960
    Locatie:
    Maasland
    Het is niet normaal, dat in de FC16 de draaiknoppen op de helft van de slag al volledige uitsturing van de servo's geven. Dit moet eerst verholpen worden voordat je verder gaat. Eigenlijk lijkt het er het meeste op, dat de enkelpolige kabeltjes van de multi modulen rechtstreeks op de kanaal-ingangen zijn aangesloten i.p.v. op multi 1 en 2.

    Als je ter vergelijk de propmodulen (de schuifkanalen) van de FC16 en de FC18 met elkaar vergelijkt zie je, dat bij de FC16 in de middenaansluiting een weerstand van 82 kOhm is opgenomen, terwijl deze bij de modulen voor de FC18 ontbreekt. Bij de FC18 zitten deze (begrenzings)weerstanden namelijk al op de zenderprint. Sluit je een propmodule van een FC18 aan op een FC16, dan krijg je precies het zelfde effect als wat je nu met je multi-systeem hebt: halverwege de schuifbeweging staat de servo al in de eindpositie.

    Bij de FC16 zitten deze begrenzingsweerstanden in de aansluitingen van de multi-ingangen. Van de middenaansluiting van multi 1 loopt er aan de soldeerzijde van de print een weerstandje naar de midden-aansluiting van kanaal 8 en van de middenaansluiting van multi 2 loopt er een weerstandje naar de middenaansluiting van kanaal 7. Het komt er dus op neer, dat multi 1 het zelfde is als kanaal-ingang 8, maar dan met een tussengeschakeld weerstandje. Multi 2 is op zijn beurt het zelfde als kanaal-ingang 7, maar ook met een tussengeschakeld weerstandje. Weliswaar zijn dit weerstanden van 75 kOhm, maar dat is voor de zender praktisch het zelfde als 82 kOhm. Hoewel, ik heb het in alle jaren twee of drie keer met Futaba multi-modulen meegemaakt, dat ik de waarde moest ophogen.

    Bij een FC18 kun je het enkelpolige kabeltje van een multi module dus rechtstreeks op één van de kanalen 5 t/m 8 aansluiten omdat de noodzakelijke begrenzingen op de print zitten en bij een FC16 moet dat via de multi-ingangen omdat alleen daarin die begrenzingen zijn opgenomen. Als alternatief zou je ook het kabeltje in de buurt van de stekker kunnen doorknippen en er een 82 kOhm weerstand in opnemen. Daarna kun je het wel in een FC rechtstreeks op een kanaalingang aansluiten, waarbij je kunt kiezen uit de kanalen 5 t/m 8.
     
  4. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    c500, dat klopt inderdaad, zie onderstaand een deel uit mijn eerste post waarin ik aangeef deze vetgedrukte dingen te hebben toegepast.
     
    Laatst bewerkt: 28 feb 2019
  5. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Goed punt, ik heb inmiddels zo vaak stekkers gewisseld dat ik mogelijk bij deze test die kabeltjes onbedoeld direct op de kanaalingangen heb aangesloten, ik probeer het nog eens.
     
  6. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Jan, je had het helemaal goed. Ik had ze bij die test met de FC16 blijkbaar niet aangesloten op multi 1/2 maar op kanalen 7/8, nu ik dat wel heb gedaan wordt wel de volledige slag van de draaiknoppen gebruikt!
     
    Laatst bewerkt: 28 feb 2019
  7. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Ik was vandaag onderweg heb ergens in de landerijen zonder bebouwing in de buurt een plek uitgezocht. De telefoon ontving geen enkel wifi netwerk, deze vervolgens uitgezet en op een afstand van ca. 5 m tussen zender en ontvanger een test uitgevoerd met de FC18 plus met Jet 2.4 . Alles reageert net zoals thuis op mijn werkblad, vaak grote vertraging tot 10 sec. tussen schakelen en servobeweging. Het was natuurlijk het proberen waard maar de conclusie is dan toch dat verstoring door andere wifi signalen geen oorzaak is van het probleem.

    Wat ik misschien nog niet duidelijk had omschreven is dat wanneer ik bv 3 schakelaars tegelijk omhaal, dat dan de 3 servo's met verschillende vertragingstijden uiteindelijk naar de juiste uitslag gaan. En in die situatie gaat er soms ook 1 met een vertraging en vervolgens de 2 anderen tegelijk met een andere vertragingstijd. Dus het is niet zo dat tegelijk omgehaalde schakelaars ook voor die servo's dezelfde vertragingstijd geven.
     
    Laatst bewerkt: 28 feb 2019
  8. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    9.154
    Locatie:
    Uithoorn
    Het moet toch echt een Jeti probleem zijn.
    Even bellen lijkt mij toch echt de oplossing.
    Over een paar weken komt Hacker / Jeti met een truck naar een locatie in de buurt van Keulen.
    Beetje ver van Zutphen maar misschien wel een oplossing.

    GJ
     
  9. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.944
    Je TU2 module beschikt volgens je opgave over software v3.08. Volgens Jeti is in versie 3.07 LBT (norm EN 300 328 v1.8.1) geïntroduceerd.

    Uit de releasenotes:

    JETI Tx module update V3.07 (6/2015)
    ########################################
    - Tx module update according to "EN 300 328 v1.8.1" standard.

    Je zou het moeten testen met een softwareversie, lager dan 3.07. Dan heb je geen LBT.

    Probleem is dat deze software niet meer bij Jeti beschikbaar is. Misschien heb je deze versie nog, of kan je die ergens anders vandaan halen. Of je een versie zonder LBT kan installeren is ook nog de vraag omdat officieel downgraden van LBT naar een versie zonder LBT niet is toegestaan.

    Het blift een lastig probleem omdat het bij anderen blijkbaar wel werkt. RC-Point in Beugen biedt het nog steeds aan. Op de site is wel te lezen dat de module over software v3.08 moet beschikken: https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=20000245&aid=13039&lang=nl Zou het met versie 3.08 dan ook moeten werken???

    De inbouwinstructies op de Jeti site heb je vast al eerder gevonden: http://www.jetimodel.com/en/Tx-Module-Installation/
     
    Laatst bewerkt: 1 mrt 2019
  10. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    9.154
    Locatie:
    Uithoorn
    Daarom zeg ik de hele tijd, bel Jeti.
    Die zijn de enige die echt uitsluitsel kunnen geven, die horen vrijwel alle problemen die er zijn.
    Uwe Neessen of Hepf zijn de mensen die je moet hebben, je had het al lang opgelost kunnen hebben.

    GJ
     
  11. hobbyist

    hobbyist

    Lid geworden:
    10 mrt 2009
    Berichten:
    2.006
    Locatie:
    Noord-Brabant
    Je gaat er wel heel gemakkelijk vanuit dat @Rob een buitenlandse taal machtig is die ze bij Jeti ook kennen.
     
  12. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Voor de volledigheid, nadat ik in de FC16 de modulen weer op de multi ingangen had aangesloten heb ik ook de Jeti 2.4 opnieuw getest. Het werkte wel wat beter dan de vorige test, maar de servo's gaan af en toe nog steeds hun eigen gang en de lange vertraging is er ook net als bij de FC18plus.

    Ik heb vanmiddag gebeld met Hepf. Ik heb het probleem uitgelegd en de beste man zei dat dat het probleem hem niet bekend voor kwam. Maar hij ging verder en zei dat het lijkt alsof er een vertraging bij de ontvanger optreedt, het aansluiten van een Jeti box (helaas niet de Jeti box mini die ik heb) direct op de betreffende ontvanger uitgang zou dat kunnen laten zien. Dat bracht hem er vervolgens op dat hij meende dat er voor de Robbe multi systemen een speciale ontvanger softwareversie zou zijn die het ontvangen signaal direct doorgeeft. Ik heb gevraagd of dat dan een oudere versie dan V3.06 was of een speciale versie en hij dacht een speciale versie. Ik vroeg hoe ik daar dan aan kon komen en hij zei via de vakhandelaar. Daarop vroeg hij of ik Hepf klant ben. Toen ik zei dat dat niet het geval was vroeg hij om begrip dat hij me dan niet verder kon helpen en toen was het gesprek snel klaar.

    Ik vraag me af of het nu om software voor de ontvanger of de zendmodule gaat. En misschien bedoelde hij een versie zonder LBT waarover Jan en Nico al schreven?
     
  13. Cheeta

    Cheeta Forum veteraan

    Lid geworden:
    8 jul 2003
    Berichten:
    9.502
    Locatie:
    Nieuwegein
    Het feit dat je spreekt over by transmitter geeft aan dat je de oude firmware hebt. De nieuwe firmware welke problemen geeft kent die tekst niet meer daar heet het auto.

    Wel zie ik een paar kleine details bij inbouw op de fc16. De trainer poort kan het vermogen niet leveren dat de jeti module nodig heeft. Hiervoor moet een ander punt op de print gepakt worden voor het signaal af te tappen.

    De fc18 kan je inderdaad op de aansluitingen van de zand module pakken.

    Verder een paar dingen uit eigen ervaring de 12+2 module van robbe heeft nooit lekker gewerkt op 2.4ghz deze module staat helaas bekend als grootste probleem in de multiswitch serie. De meest gehoorde klachten zijn onvoorspelbaar gedrag of totaal niet reageren.

    Dat jouw module 10 seconden nodig heeft om te reageren geeft wel aan dat er ergens dingen niet goed gaan. Of het signaal is dermate slecht dat dat problemen geeft of er is ergens anders een oorzaak aan te wijzen.

    Met twee verschillende zenders heb je uitgesloten dat het direct in de zender zit.

    Heb je ook al eens getest met maar 1 multi module in te bouwen? En staan je multi modules niet per ongeluk op de PCM switch? Lijkt me niet aangezien ze wel werken maar kijk het eens na.

    Ik kan mezelf inmiddels redelijk ervaren noemen in de hele multiswitch verhaal maar schakelrijden van jouw omvang heb ik nog niet eerder meegemaakt. Wat ook nog een test kan zijn is om met de jetibox de ontvangst sterkte te bekijken dit hoort gewoon 9 om 9 te zijn op korte afstsnd
     
  14. marten77

    marten77

    Lid geworden:
    22 jul 2007
    Berichten:
    2.162
    Locatie:
    Den Haag
    Even terug naar het begin zoals je het nu hebt zitten en van uitgaande dat de PPM juist en schoon naar je Jeti TU2 gaat.
    Na mijn idee is die gain A/B 120% in je ontvanger inderdaad niet direct nodig, dit zou ik dan eerder in de zender aanpassen.
    (de ontvanger ondersteunt voldoende met alleen die 0,8ms -> 2,2ms.)
    Nu weet ik niet direct de max en min puls waardes in ms van een FC-18 zender.
    Bij je ATV stel je het bijvoorbeeld in op: -120% tot 125% (dit zal iets tussen de 1,0ms en 2,1ms moeten zijn)
    (mocht de ATV op max staan en je komt toch te kort, dan kun je in kleine stapjes ook die gain A/B in de ontvanger aanpassen)
    Voor de sync puls is er bijv. een puls van 2,0ms nodig (of net iets hoger ?), wellicht dat je dan alleen hiervoor de gain van B iets moet verhogen, voor de lage flank lijkt mij dat geen noodzaak.

    Heb je een scoop, of ken je iemand met een scoop ?
    Om dit juist te krijgen, zou je de ontvanger uitgang willen uitlezen middels een scoop die ook kan samplen.
    Zodat je de exacte puls-lengtes weet (eerst met de 40Mhz gemeten en vervolgens hetzelfde zien te behalen met de Jeti).
    Met de scoop zou je ook je PPM signaal kunnen checken, of dat die sterk en schoon genoeg is.
    Zo ook je sync puls vanuit je zender naar de modules, ook deze is van groot belang.
     
    Rob vindt dit leuk.
  15. GJVO

    GJVO Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 dec 2003
    Berichten:
    9.154
    Locatie:
    Uithoorn
    Wat een lul!
    Hacker is de importeur van Jeti voor de Benelux (als er op de module of ontvanger Hacker/Jeti staat dan moet Hacker helpen.
    Daar kopen de meeste detailhandels ook hun spullen in, alhoewel Hepf goedkoper is.

    GJ
     
  16. Corrien

    Corrien Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    28 okt 2003
    Berichten:
    11.960
    Locatie:
    Maasland
    Jammer, dat zo'n conclusie wordt getrokken zonder dat er ooit eens navraag is gedaan. Het is gegarandeerd een toevalligheid, dat er vaker problemen worden gemeld met het ene systeem dan met het andere. In principe werken namelijk alle multisystemen het zelfde.
    Een multiswitch-prop 12 + 2 is een licht gemodificeerde multiswitch 16. De verschillende multi zenderdelen verschillen alleen in de bedieningsorganen, die er op zitten waardoor je straffeloos de potmeters van een 12 + 2 kunt ruilen voor schakelaars als een eindgebruiker er een multiswitch 16 decoder bij heeft, wat om één of andere reden wel eens voorkomt. Bij de multiswitch 16 decoder zijn er wat componenten omgezet om er een 12 + 2 decoder van te maken. Op de print zitten namelijk zowel alle 16 schakelfuncties als beide propfuncties (en trouwens ook de overige zes propfuncties), alleen de verbindingen naar de uitgangen en de voedingsaansluitingen zijn verschillend.
     
    Rob vindt dit leuk.
  17. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.944
    Heb "oude" software, zowel voor de zendmodule als de ontvanger, gevonden op de site van het Jeti forum. Het gaat om versie 3.04: https://www.jetiforum.de/index.php/26-r5-r18/4933-alte-3-06-rx-software-auf-der-jeti-page?start=6

    Omdat het niet mogelijk is om exe bestanden op het Jeti forum op te slaan, is het updatebestand opgeslagen als bijlage met een jpg extensie. Gewoon downloaden en dan de extensie wijzigen van jpg naar exe. Computer zal even protesteren, maar het gaat.

    Bedenk wel dat er altijd risico's zitten aan het vervangen van software.
     
    Laatst bewerkt: 2 mrt 2019
  18. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Dank voor jullie reacties, ik zal in deze en volgende posts zo goed mogelijk eea beantwoorden of testen.

    1. Ik heb TU2 zendmodule met V3.08 en ontvanger R9 met V3.06, dat zijn inderdaad de firmware versies die bv RC-Point (en jij) op de website vermeld als noodzakelijk voor Robbe multi-modulen. De keuze 'by transmitter' zit denk ik in de ontvanger software?
    2. Het zendvermogen is voldoende, zie 5. Volgens de Jeti ombouw beschrijving voor de FC16 wordt de TU2 wel op de FC16 trainer poort aangesloten, is dat niet optimaal? Ik heb de draadbrug op de FC16 print niet doorgeknipt maar haal het zenderkristal eruit. Kan het aansluiten van de TU2 op de FC16 beter om ook een beter ppm signaal te krijgen?
    3. Nee, dat zal ik nog doen zodra 2. duidelijk is;
    4. Klopt, ze werken met de switch op PPM;
    5. Klopt, ontvangersignaal A/B = 9/9 dus maximaal. De servo's op kanalen 1-4 werken probleemloos en ook de servo's op de decoders gaan wel altijd naar de juiste posities.
     
  19. N.P.S.

    N.P.S. Forum veteraan

    Lid geworden:
    17 jun 2007
    Berichten:
    7.944
    Ja. De keuze 'By transmitter' zit in de ontvangersoftware en is via de Jetibox in te stellen. De herhalingsfrequentie van de servoimpulsen die de ontvanger afgeeft, is dan gelijk aan de frequentie waarmee de zender deze verzendt.
     
  20. Rob

    Rob Forum veteraan

    Lid geworden:
    30 mei 2002
    Berichten:
    1.946
    Locatie:
    Zutphen
    Het is altijd goed om nog eens terug te kijken naar het begin. Ik betwijfel een beetje of we het moeten zoeken in instellingen rond de pulstijden - anders dan de instellingen die voor gebruik met multi-modulen wordt opgegeven (by transmitter, ATV 2,2 / 0,8 ms, gain 100-120%) - omdat
    1. uiteindelijk wel de juiste servoposities worden bereikt en
    2. het is met een FC16 toch al een beproefd systeem door velen uitgevoerd?
    Ik heb wel wat uitgeprobeerd met gain en ATV in zender en ontvanger, wanneer dan een waarde te hoog/laag werd ingesteld dan werkten de modulen gewoon niet meer. Maar het gaf geen verbetering in het probleem van de vertraging. Toch nog eens proberen?
     

Deel Deze Pagina