fly like a bird

Puur uit nieuwsgierigheid, wat is ongeveer het rendement van de aandrijving van klapvleugels? Daar zitten toch aardig wat mechanische overbrengingen in, dat zal vast ook wat kosten?

Het aandrijfrendement is zeker een factor.
Hier een vergelijkende berekening op basis van de info van Robbert over zijn Bluefalcon.

Een vleugelvliegtuig van 800 gr en spanwijdte van 1.05 m en een vleugelbelasting van 75 gr/dm² (10.7 dm²) zal bij 50 km/h een aerodynamisch vermogen verbruiken van ca 13 W.
Bij een motor rendement van 75% en een proprendement van 70% zal dit inhouden dat het opgenomen vermogen ca 25 W is.
De BlueFalcon heeft hier een vermogen (uitgaande van een gemiddelde spanning van 3.5V per cel) van 3A x 10.5 V = 31.5 W.

Dit geeft aan dat de BlueFalcon zeer goed is maar nog niet zo als een goed propeller aangedreven toestel.

De oorzaken liggen voor een deel in de mechanische verliezen van de aandrijving en deels in het eigenlijk altijd wat slechtere profiel van een flexibele vleugel.
Ik denk dat het zuiver aerodynamische voortstuwingsrendement van een flappende vleugel met een stromingstype zoals een grote vogel, met een 100% aanliggende stroming dus) misschien wel groter is dan dat van een propeller. De prop kan bij juiste keuze van motortoerental bij de gewenste vliegsnelheid makkelijk 75% halen zelfs bij deze maten/vermogens, en bij F5B wedstrijmodellen met een prop met meer spoed dan diameter is meer dan 80% makkelijk haalbaar.

Bij een hoverende flapper zoals de DelFly en de Hummingbird van Aerovironment is het theoretische rendement lager dan dat van een helirotor, uitgaande van een gelijk gewicht en diameter/spanwijdte.

Rick
 
Filmpjes kan je vinden op youtube: avisfacticius.

Rick, door actieve vleugel vervorming treed het meeste verlies op maar daarentegen levert een slagvleugel door z'n progressieve versnelling naar de tip toe een extra vortex welke voor extra lift zorg draagt. Dat zou zo maar eens meer dan 100% kunnen zijn.
 
Back
Top