FLYSKY FS-i6 zender voor de kraan van Piet.

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Stoompomp, 14 sep 2020.

  1. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.083
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Als bouwer van het stoomschip Dockyard V ben ik ook enige tijd bezig met het modificeren van een dragline op wielen, zie: https://www.modelbouwforum.nl/threads/kraan-van-piet.272340/

    Mijn probleem is de besturing van de kraan van Piet.
    De oorspronkelijke sturing is met de zender REELY HT 10.
    Deze zender heeft geen display, zodat inzicht in de kanalen niet mogelijk is.
    Zelf heb ik een FLYSKY FS-i6, opgewaardeerd naar 10 kanalen.
    Nu het probleem, de schakelaars van de REELY zijn 3 standen schakelaars.
    Bij de FLYSKY, de schakelaar "A", "B" en "D" niet.
    Onderstaand de foto van de beide zenders, aan de linkerkant de FLYSKY: https://www.modelbouwforum.nl/threads/kraan-van-piet.272340/page-4#post-4079554

    SAM_3120 verkleind.jpg

    Duidelijk is te zien, dat aan de linkerkant bij de FLYSKY de schakelaars enkelvoudig zijn aangesloten en op de rechter, de REELLY, als wisselschakelaar,

    Nu mijn vraag:
    Hoe kan ik de enkelvoudige schakelaars vervangen door een wisselschakelaar?
    Dit is nodig, daar 2 kanalen naar buiten gebracht moeten worden voor het aansluiten van de voetpendalen voor de besturing van enkele kraanfuncties.
    De door de voetpendalen aangedreven servo's dienen alleen in de bekrachtigde vorm stroom te vragen.
    Bij een enkelvoudige schakelaar vragen deze ook stroom voor het vasthouden van de terug stand.
    Op de display te zien, 100% links en 100% rechts.
    Bij de driestanden schakelaar "C", mooi 100% links, midden 0%, 100% rechts.
    Of zie ik dit verkeerd?
    Indien het lukt, dan kan ik op het display de schakelfuncties aflezen.
    Groet, Henk
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2020
  2. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    630
    Locatie:
    Winschoten
    In jip en janneke's
    Jij wilt op de fs-i6 de twee standen schakelaars omwisselen of vervangen voor drie standen schakelaars?

    Er is een tutorial in omloop die dat mogelijk maakt, alleen dat is voor de fs-i6X en niet voor de fs-i6 ( zonder X ).
    Dat is dit filmpje.



    Maar in een van de commentaren onder dat filmpje werd een verwijzing gedaan naar dit filmpje.



    Misschien is dat iets?
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2020
    Stoompomp vindt dit leuk.
  3. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.698
    Locatie:
    Boskoop
    Ik denk dat dat niet gaat lukken. Zoals je zelf kunt zien hebben de schakelaars elk maar twee aansluitingen, het zijn dus aan en uit schakelaars. Die zijn weer verbonden met de processor, zeg maar de boordcomputer van je zender, en geven zo een ja/nee type informatie aan de processor. Wat die processor daarmee doet wordt bepaald door de programmering daarvan, en het resultaat zie je dan weer op je schermpje. Dus als je bijvoorbeeld bij de éne stand van de schakelaar een kanaal op -100% ziet staan, en in de andere stand +100%, dan wil dat helemaal niet zeggen dat je met een drie-standen schakelaar daar 0% aan kunt toevoegen.
    Samenvattend: je hebt daar een extra verbinding met de processor nodig, en die processor moet daarvoor anders geprogrammeerd worden.
    De enige dingen die je zonder meer door een 3-standen schakelaar kunt vervangen zijn de potmeters in de knuppel-units en de twee draaiknoppen.

    Overigens heeft dit alles niets met het stroomverbruik van de servo's te maken, die gaan gewoon naar de stand die ze door de zender opgedragen wordt, en het stroomverbruik hangt af van hoeveel kracht je in die stand van buiten op het servo-armpje uitoefent.
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2020
  4. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    482
    Locatie:
    Gennep
    Eens.

    Tenzij het programma wel die 0 stand kan verwerken maar die simpelweg niet krijgt en daar geen last van heeft. Andere software schrijven is duurder dan een simpelere schakelaar monteren voor een goedkoper in de markt gezet model.

    kijken dus bij de plek waar die 3 standen schakelaar aangesloten is op de printplaat en of daar wel een 3 pins stopcontactje zit. Zo ja: schakelaar vervangen en aansluiten zoals in die andere zender en kijken wat ie doet.
     
  5. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    630
    Locatie:
    Winschoten
    Heb toch twijfels aan overigens zeer plausibele uitleg van Max.

    Dit zes kanaals zendertje is mbv firmware geüpdatet naar 10 kanalen.
    Der is nog een firmware in omloop die dit apparaat zelfs 14 kanalen kan geven.
    Dan heb je een chronisch te kort aan knoppen en schakelaars, tel maar uit, 4 stick functies, 2 draaiknoppen en 4 wipschakelaars dat maakt samen 10.
    Mooi, dan moet er nog wat bij.
    En dat wordt hieronder uitgelegd.





     
    Stoompomp vindt dit leuk.
  6. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.698
    Locatie:
    Boskoop
    Nee dus, want dat had ik al gedaan.
     
  7. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    1.698
    Locatie:
    Boskoop
    Ja, dat zou een mogelijkheid zijn als de geschakelde ingangen van de processor een AD converter hebben, ik dacht aan digitale ingangen. Maar het wordt een heel gepriegel zie ik, waarbij er zelfs draden direct aan de printspoortjes van de processor gesoldeerd moeten worden als ik het goed zie. Maar misschien moet dat alleen als je meer als de al beschikbare 10 potmeters/schakelaars wilt gebruiken voor de 14-kanaals versie.
    Overigens zijn de bestaande schakelaars al op een wat vreemde manier met elkaar verbonden, en samen met de in de video's beschreven methode van meerdere sampling niveau's begin ik te vermoeden dat de schakelaars sowieso al processor ingangen delen, in paren van twee of zelfs allemaal samen......
    Ik houd mijn Turnigy TGY i6 (zelfde als de FlySky) lekker standaard, als ik meer mogelijkheden nodig ga hebben gebruik ik mijn Multiplex Royal SX 16 :)
     
    Laatst bewerkt: 14 sep 2020
    Edge vindt dit leuk.
  8. Edge

    Edge

    Lid geworden:
    3 sep 2017
    Berichten:
    630
    Locatie:
    Winschoten
  9. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    2.083
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Heren,
    Bedankt voor de adviezen en opmerkingen.
    Het leuke is, dat in de Reely ook de pot.meter is opgeofferd.
    Morgen ga ik naar Piet om met hem te overleggen.
    Groet Henk.
     
    Edge vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina