FPV-en van alle soorten RC - how-to serie

Discussie in 'Multicopters FPV foto en video' gestart door DutchRC, 26 mrt 2018.

Tags:
 1. DutchRC

  DutchRC Guest

  Halloa mensen,

  in dit topic zal ik (proberen :p) te laten zien hoe je op elke RC die je van FPV-functionaliteit zou willen voorzien dat voor elkaar krijgt.. Deze serie is vooral bedoeld voor mensen die nog geen / weinig ervaring hebben met FPV.. Ik kom op mijn YT kanaal bv veel vragen tegen van mensen die het eerste begin (installatie) ingewikkeld vinden / wat heb je nodig enz...

  In deze eerste video doe ik voornamelijk een proof of concept / equipment test, om te zien of het setje dat ik voor deze serie heb geselecteerd ook daadwerkelijk goed functioneerd..  Dat lijkt me redelijk te werken zo??

  Lens op the Micro Swift 2 cam: 2.3mm
  camera mode: PAL
  VTX power: set to 25mW
   
 2. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  Misschien dat jij het niet nodig vind, maar ik hoop dat je het niet erg vind dat ik even gebruik maak van jou draadje om te melden dan FPV vliegen op dit moment niet is toegestaan in Nederland.
   
 3. DutchRC

  DutchRC Guest

  Ik zie graag het wetsartiekel waar dat in staat.. Hoe dan ook vinden er ook vandaag weer (zoals je weet) 100-den FPV vluchten vandaag in NL.. Morgen ook weer..

  Wij (RC Zwolle) hebben van de Zwollse gemeentebestuur toestemming om op dat veld LOS & FPV te vliegen, maar ik heb uiteraard niet de illusie dat die mensen de wet wat dit betreft kennen.

  Afgelopen Zaterdag heb ik toevallig langsrijdende politie nog een FPV demonstratie-tje gegeven.. Dat vonden ze erg leuk :) (ik heb meestal een FPV monitor & extra bril bij me)
   
 4. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
 5. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  de bestuurder houdt tijdens de gehele vlucht goed zicht op het modelluchtvaartuig;
   
 6. DutchRC

  DutchRC Guest

  Dat is inmiddels al weer Oud (2015)..
  Maar ja.. als je regels maakt die als een koe op een varken slaan, dan is het automatische gevolg dat men zich ook niet geroepen voelt zich eraan te houden (wat dus ook niet gebeurd)..
  Anyhow.. laten we niet ook van dit topic weer een regelgeving discussie maken.. Daar zijn er al 100den van op dit forum..
   
 7. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  Laten we ook het FPV vliegen niet promoten. Dat gebeurt ook al genoeg.

  En als regels 3 jaar oud zijn dan gelden ze ineens niet meer? Hmmm interessante stelling
   
 8. DutchRC

  DutchRC Guest

  Dat bedoelde ik niet.. Dat zou inderdaad een interessante stelling zijn :)
  Ik bedoel dat er inmiddels qua regelgeving veel gebeurd / veranderd is..

  Het doel van mijn kanaal / topics is zeker niet alleen FPV te promoten.. Ik probeer de gehele hobby te promoten, en daar is FPV (vliegen maar ook rijden / varen) een groot deel van.
   
 9. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  Welk stuk is dat volgens jou?
   
 10. DutchRC

  DutchRC Guest

  Dat stuk dat is gebaseerd op een risico-inschatting die nergens op gebaseerd is.
   
 11. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  Ik vind het prachtig dat je de hobby wilt promoten. Waar ik me een beetje aan erger is dat je ook het deel promoot wat wettelijk gezien niet mag.

  Ik beoefen ook de hobby van modelvliegen namelijk en daar geniet ik erg van. Maar doordat sommige mensen zich niet aan de geldende regels houden worden de regels steeds strikter en dat heeft een invloed op mijn mogelijkheden om de hobby te beoefenen.

  Ik kan me voorstellen dat FPV vliegen hartstikke leuk ik en als het toegestaan wordt denk ik dat ik zelf ook wel eens een setje zou aanschaffen. Naar totdat het is gelegaliseerd doe ik het niet omdat ik niet zou willen dat het hele modelvliegen wordt verboden of nog verder beperkt omdat de wetgever geen andere mogelijkheid ziet om ongewenst gedrag te voorkomen.
   
 12. DutchRC

  DutchRC Guest

  ik vind persoonlijk eigelijk iedere soort RC leuk / interessant, dus ook LOS vliegen.
  Waar we ons voor deze hobby vooral zorgen over moeten maken is mensen die met bv hun Phantom boven de bebouwde kom / wegen vliegen. Ienand die boven een ongebruikt veld vliegen zullen niet in 'het nieuws' komen als ze hun quad / vliegtuig het veld in jagen..
  Dat er dan mensen met hun drone op onverstandige plekken vliegen is voor een deel terug te voeren op onbekendheid met de regels daarover, maar eigelijk ook gewoon DOM..
   
 13. KevinG

  KevinG

  Lid geworden:
  14 jul 2014
  Berichten:
  508
  Locatie:
  Goes, Zeeland
  Zucht.....
   
  DutchRC vindt dit leuk.
 14. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  8.363
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Gelukkig wordt de individuele burger niet gevraagd naar zijn mening over besluitvorming.
  Dan hadden ze mij ook moeten vragen, waarop ik zou hebben gezegd dat ze nog veel te optimistisch zijn geweest.

  Wij heben als klassieke modelvliegers al jaren last van lieden die zelf wel uitmaken wat ze doen, kijk naar de inperking van de mogelijkheden tot modelvliegen zoals die de laatste jaren tot stand zijn gekomen. De enigen die dat categorisch ontkennen zijn uiteraard deze aso's zelf.

  Dat ze het in eerste instantie niet weten is vervelend, maar niemand kwalijk te nemen.
  Maar als ze, na over de feiten zijn ingelicht, toch blijven doordrammen (wat jij hier nu ook doet), dan zijn modelvliegers die hun sport wel serieus nemen, er helemaal klaar mee.
  Dus dat jij vind dat het allemaal best wel kan doet er niet toe. Wat je wilt is verboden en dat ook nog eens proberen te promoten ronduit asociaal.
   
  Laatst bewerkt: 27 mrt 2018
  Evert C. vindt dit leuk.
 15. DutchRC

  DutchRC Guest

  Dan ben ik toch zeer benieuwd op bases van welke incident-statistieken c.q. incident rapporten jij dat risico baseerd.. Inmiddels zijn er dagelijks meer FPV vluchten dan bv vluchten in de bemande luchtvaart.. Als het risico demate hoog is moet het aantal dodelijke ongevallen door FPV vliegen Enorm zijn.

  Ik denk dat je hiermee wildvliegen in het algemeen bedoeld.. Niet het FPV vliegen an sich.. Toen ik net begon met vliegen wist ik helemaal niet van het bestaan van clubs af.. Ik had van karton (jawel) een vliegtuig in elkaar geknutself, en daar wil je dan uiteraard mee vliegen.. Ik heb dit wel Ver van de bewoonde wereld gedaan, en dat ging eigelijk prima..
  Later heb ik middels mijn vereniging (RCZwolle) in overleg met de gemeente (dus met Toestemming van de gemeente voor het vliegen aldaar) meetingen georganiseerd op een afgelegen terrein. (wekelijks).. Op dit terrein laat de politie ook zijn honden uit.. Die politie-mensen geven we dus geregeld FPV & LOS demonstraties.
  Er zijn inderdaad vast ook mensen die (LOS of FPV) op minder handige plekken gaan vliegen. Maar eigelijk hebben clubs vooral last van hun eigen manier van reactie op aspirant leden. Ik ben wel es een aantal keer bij een club geweest.. Voor het behalen van een brevet MOEST ik mode 1 gaan vliegen (ik vlieg mode 2).. naja.. ik kan inmiddels goed genoeg vliegen om ook mode 1 een vliegtuid wel heelhuids op-en-neer te kunnen krijgen..
  Verolgens word je met de nek aangekeken als je met een foamy (een Multiplex van +/- €400) aan komt.. om het maar helemaal niet over scratchbuilds.
  Anyhow! Als jullie de hobby willen promoten op de manier die jullie goed lijkt (bij een club dus) dan is wegjagen van aspirant leden wel het laatste lijkt mij..

  Yep.. ik begrijp het.. als iemand in een discussie een andere mening dan de jouwe heeft, dan is dat 'drammen'.. Check..
   
  dutchcommando en KevinG vinden dit leuk.
 16. HeliKoper

  HeliKoper

  Lid geworden:
  19 okt 2006
  Berichten:
  1.396
  Locatie:
  Guinea-Fowl-City
  Je dwaalt af (edit: over clubs enzo)
  FPV mag niet. Punt. Dat betekent dus ook dat je hoogstwaarschijnlijk niet verzekerd bent bij FPV.
   
  Laatst bewerkt: 27 mrt 2018
 17. DutchRC

  DutchRC Guest

  Ik dwaal niet af.. dit topic EN deze sectie van MBF gaat over FPV..

  hmm ja.. wellicht moet ik es proberen hoe m'n verzekeraar een claim op pakt..
   
 18. toostbeek

  toostbeek

  Lid geworden:
  6 dec 2014
  Berichten:
  944
  Je hebt helemaal gelijk Dutchrc.

  Ik wou alleen maar even melden dat het fpv vliegen niet is toegestaan in Nederland.

  Dat schijnt bij veel mensen niet bekend te zijn en omdat het een open forum betreft leek het mij verstandig om het er even bij te vermelden.

  Dat had helemaal niet hoeven uitlopen op een discussie.
   
 19. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  8.363
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Nee, dat is een bekende debatteertruc, daar trap ik - en de oplettende lezer- niet in.
  Het is niet je mening (wat je vind), het gaat om wat je doet of van plan bent te doen.
  Waar het om gaat is dat, nadat je in dit item op de hoogte bent gesteld dat FPV (behalve onder bijzondere omstandigheden, bijv. officieel georganiseerde droneraces, of vliegen -met spotter!- op een officieel modelvliegveld, daar is dit forum voor bedoeld) illegaal is, je aangeeft toch door (willen) gaan met FPV buiten de uitzonderingssituaties te promoten.
  Dat noem ik nou een perfect voorbeeld van 'drammen'.

  Dat is net zoiets als een internetcursus 'hoe bouw ik mijn eigen, echt werkende vuurwapen'.
  Die dingen mag je -op heel bijzondere uitzonderingen na- niet eens hebben, dus het presenteren van zo'n cursus deugt dan ook van geen kant.

  Ook zo'n FPV geval wordt voor de wet gelijkgesteld met een modelvliegtuig (dat is dus een enorme fout en de reden achter de inperkingen van de klassieke modelvliegsport).
  Dus als iemand gepakt wordt met zo'n FPV ding, dan komt er ook een melding 'modelvliegtuig' bij.
  Je zou moeten snappen dat echte modelvliegers daar onzettend niet blij van worden.
  En nu zeg ik het, maar voor mij 10.000 anderen.

  Maar niet over waar het hier om gaat: FPV vliegen, buiten de bestaande uitzonderingssituaties, is nog steeds VERBODEN.
  Ik daag je uit deze disclaimer op niet te missen wijze in je YouTube kanaal en andere publicaties op te nemen. En te erkennen dat je met je FPV spullen zelf ook illegaal bezig bent.
  Ik ga er vanuit dat je dat niet aandurft.
   
  Laatst bewerkt: 27 mrt 2018
 20. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  8.363
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  dubbelpost..
   

Deel Deze Pagina