Het probleem is dat echt grote afstanden met die hoge frequenties niet mogelijk zijn zonder dat de antennes van de zender en de ontvanger elkaar kunnen zien. Dus de hoek om achter een gebouw, achter een groep bomen langs, onder een tunneltje door en zo voorts kan gewoon niet! In de lucht zijn redelijke afstanden mogelijk omdat daar de antennes altijd wel zicht hebben. Maar ook daar kan een groep bomen of een regenwolk veel problemen opleveren.
Dat komt doordat de radiogolven zich net als licht gedragen. Ze gaan echt niet een hoekje om. Ook is de energie inhoudt van die hele korte golven gering dus kunnen ze niet makkelijk ergens doorheen komen. Een stevige betonnen muur, zeker met betonijzer er in, houdt heel veel tegen. Ook de bodem absorbeert heel veel van die energie. Daarom heb je zo dicht bij de grond ook duidelijk minder "bereik".
Het is niet alleen voor ons modelbouwers lastig. Ook de "professionele" wereld heeft dezelfde problemen. Denk maar eens aan de Tour de France. De radioreporters en camera's op de motoren zenden hun signaal via een speciale antenne naar omhoog. Ergens daar boven vliegen een paar heli's rond die deze signalen opvangen en door sturen naar grondstations. Alleen zo kan er een verbinding gemaakt worden die behoorlijk betrouwbaar is maar toch zie je af en toe dat het wel eens mis gaat.
Wat denk je van die "drones" waar de Amerikanen mee rondvliegen in Iran, Afghanistan en die streken? Die worden vaak bestuurd vanuit bases in Duitsland of Turkije, vanuit een ander vliegtuig dat op veilig afstand vliegt en soms zelfs vanuit de VS. De verbindingen gaan allemaal via satellieten omdat alleen zo een goede verbinding mogelijk is over dergelijke afstanden.
En dat terwijl in de dertiger jaren van de vorige eeuw met behulp van lange golf zenders vanaf
Radio Kootwijk met Nederlands Indië gesproken kon worden. De gebruikte frequentie was ongeveer 160kHz en het zendvermogen was 120kiloWatt. Die lange golven "buigen" min of meer met de kromming van de aarde mee zodat een verbinding met "Bandung" mogelijk was. Ook is de energie inhoudt van die lange golven (~1875 meter) veel groter zodat ze nauwelijks worden gehinderd door gebouwen, bomen of wolken.
Maar kijk eens wat voor enorme antennes ze nodig hadden om deze lange golven uit te kunnen zenden. Die zet je niet op je modelauto!
HIER vindt je nog meer foto's als je het interesseert.