FPV vliegen, alle begin is moeilijk

Discussie in 'FPV (First person view)' gestart door SanderFPV, 15 mrt 2010.

 1. SanderFPV

  SanderFPV

  Lid geworden:
  11 feb 2010
  Berichten:
  1.568
  D'r zijn legio vragen over FPV vliegen die voor een beginnende FPV piloot lastig te beantwoorden zijn, ik zal in dit topic proberen de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Zoals bijvoorbeeld de vraag of FPV vliegen moeilijk te leren is en of hoe je je 't beste kunt oriënteren tijdens 't FPV vliegen.

  Is FPV RC vliegen moeilijk?

  Nee, zelfs voor aspirant RC vliegers is FPV vliegen eenvoudiger te leren dan regulier RC vliegen. Dit komt omdat bij regulier RC vliegen je als piloot op de grond staat, je perspectief t.o.v. het RC model verandert dus steeds afhankelijk van de positie van 't RC model. Vooral beginnende RC piloten hebben grote moeite om een RC model te besturen als deze niet van hun af, maar naar hun toe vliegt, uiteraard komt dit omdat een deel van de besturing nu precies omgekeerd werkt (richtingsroer naar rechts > RC model naar links).

  Bij FPV vliegen verandert het perspectief niet, je zit immers altijd 'in' het model. Dus als je met 't richtingsroer naar rechts stuurt heeft dit altijd hetzelfde resultaat, of je nu van de RC piloot op de grond wegvliegt, of juist ernaartoe. Daardoor is de verwarring die vaak ontstaat bij beginnende RC piloten die regulier hun model besturen weggenomen. Mijn ervaring is dan ook dat RC piloten die regulier vliegen zonder problemen met een FPV model vliegen en dit in de regel als makkelijker ervaren.

  Hoe zit het met de oriëntatie tijdens FPV RC vliegen?

  Netzoals dat oriëntatie van 't model bij regulier RC vliegen belangrijk is voor de besturing van 't model is oriëntatie van de startlocatie belangrijk voor FPV vliegen. Raak je namelijk je oriëntatie kwijt dan is het belangrijk deze weer terug te krijgen zodat 't FPV model succesvol naar de startlocatie kan terugkeren.

  Dit klinkt dramatischer dan het feitelijk is. Omdat een verlies aan oriëntatie niet betekent dat 't FPV RC model gelijk reddeloos verloren is en ter aarde stort. Hiervoor zullen eerst zowel de videoverbinding als de RC besturing moeten uitvallen.

  Zaak is om, netzoals bij het verliezen van de orientatie van een regulier RC model, kalm te blijven. Zolang de videoverbinding en RC besturing werkt is er niks aan de hand. Het is belangrijk dat de FPV piloot bij verlies aan oriëntatie gewoon rustig aan rondjes gaat vliegen en eventueel wat hoogte wint om kenmerken uit de omgeving in zich op te nemen en zodoende zich te kunnen oriënteren. Door het vliegen van rondjes op enige hoogte vliegt de FPV piloot niet buiten bereik en geeft men de (eventuele) spotter op de grond ook de gelegenheid om de juiste positie en oriëntatie van het model te achterhalen.

  Dit is vergelijkbaar met hoe je met een regulier RC model altijd enige hoogte houdt, zodat er ruimte is voor correctie mocht de RC piloot de oriëntatie van 't RC model kwijtraken.

  Uiteraard is het altijd een goede gewoonte om bij een nieuwe FPV vlieg locatie eerst wat rondjes rondom de startlocatie te vliegen zodat de omgeving bekend is, voordat men verder weg vliegt. Als beginnend FPV piloot is het een vereiste om een spotter mee te nemen die 't FPV model in de gaten houdt en aanwijzigingen kan geven als de FPV piloot de oriëntatie kwijtraakt. Voor FPV vliegen geldt daarnaast 't zelfde als voor regulier RC vliegen: oefening baart kunst, hoe meer vlieguren je op de teller hebt staan hoe meer je vertrouwd raakt met het FPV vliegen.

  Met vriendelijke groet,

  Sander Sassen
  ImmersionRC - Real Virtuality

  Edit: tekst aangepast i.v.m. de discussie betreffende de eis van 't hebben van een spotter bij het FPV vliegen.
   
  Laatst bewerkt: 16 mrt 2010
 2. Robert

  Robert Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 mrt 2002
  Berichten:
  5.537
  Locatie:
  Eibergen, Gelderland
  Dit topic zojuist verschoond van wet- en regelgevingdiscussie, zie hiervoor het "grote FPV wet- en regelgevings draadje" Wat ik speciaal heb opgezet om die discussie te voeren.

  Hier nu alleen technisch verder...

  Robert
   
 3. Molen

  Molen

  Lid geworden:
  21 okt 2009
  Berichten:
  1.307
  Dussssss,... Ik koop een Multiplex Fox.
  Stap 1
   
 4. Richard G

  Richard G

  Lid geworden:
  12 aug 2009
  Berichten:
  40
  Locatie:
  Maastricht
  Stap 2 Je kiept er een camera in? Of hoe moet ik dit zien?
  Ik ben hier totaal nieuw in maar heb wel een paar zwevers. Doch om zicht te krijgen zul je toch een camera ergens moeten in- of aanbouwen of hoe werkt dit?
  En waar zie je dan het beeld, apart schermpje op de grond?
   
 5. ramsus42

  ramsus42

  Lid geworden:
  1 jan 2003
  Berichten:
  2.752
  Locatie:
  nijmegen
  Denk dat we daar de grote FPV draad voor hebben. Neem een avond de tijd om alle pagina's door te nemen, en ik weet zeker dat jij daarna precies weet wat je nodig hebt om te starten met FPV vliegen:).
   
 6. Klaassie

  Klaassie

  Lid geworden:
  24 jan 2010
  Berichten:
  1.002
  Locatie:
  Barneveld
  Maar hoe denk jij over een Fox als lowcost en gemakkelijk mee te nemen FPV-platform Remy? Meen me te herinneren dat jij die ook hebt (gehad?), maar nu ben je schijnbaar enthousiaster over de Nemo...
   
 7. SanderFPV

  SanderFPV

  Lid geworden:
  11 feb 2010
  Berichten:
  1.568
  Fox is absoluut geen model voor de beginner, je moet continue 't gas erop houden anders valt hij weg (stall) over één vleugel, 't extra gewicht van de FPV camera, zender, etc. werkt daar ook aan mee uiteraard. Daarnaast stuurt 't zenuwachtig en nerveus. Leuk ding, maar die van mij lag na een paar keer vliegen alweer in de verzamelbak voor recycling (servo's e.d.).

  Een Nemo is prima geschikt, maar ook wat nerveus, zeker zonder expo. Ik denk dat een EasyStar voor een beginnende RC/FPV piloot een prima kist is, ook één met groeipotentieel. Je kan later de vleugels rechtmaken, rolroeren erop, een zwaardere motor en 't is een heel ander model.

  Met vriendelijke groet,

  Sander Sassen
  ImmersionRC - Real Virtuality
   
 8. SanderFPV

  SanderFPV

  Lid geworden:
  11 feb 2010
  Berichten:
  1.568
  Voor de gevorderde RC piloot die echt een leuk model wil hebben voor FPV is de FunJet niet te verslaan, da's echt één van mijn favoriete fun modellen, maakt z'n naam 'Funjet' meer dan waar.

  Voldoet eigenlijk aan alle eisen, makkelijk te bouwen, betaalbaar, en bij een crash heb je weinig schade aan de elektronica omdat dat allemaal achterop zit (motor, ESC, ontvanger). Ik heb d'r al een aantal versleten en neem naar FPV evenementen in 't buitenland altijd een reverse mee, in doos, een FunJet zet je dan binnen een uur in elkaar. Voor de beginnende RC/FPV piloot is 't echter geen aanrader.

  FunJet flying at l'Aigle, France on Vimeo

  Met vriendelijke groet,

  Sander Sassen
  ImmersionRC - Real Virtuality
   
 9. Molen

  Molen

  Lid geworden:
  21 okt 2009
  Berichten:
  1.307
  Over een paar jaar weet ik zeker dat die cameras klein genoeg zijn.
  Om met zo een joekel van een vliegtuig te slepen is niets voor mij op mn fietsie.
   
 10. ramsus42

  ramsus42

  Lid geworden:
  1 jan 2003
  Berichten:
  2.752
  Locatie:
  nijmegen
  Die zijn er nu ook al hoor:).
  Even kijken op flytron.com.

  verder is een nemo of FOX ideaal van formaat, alleen is zoals Sander al zegt die Fox erg nerveus. Heel irritant vliegen. Alleen met veel snelheid erop is het goed te doen. Hoe lichter hoe beter, maar alsnog wilt hij graag wegvallen.
  Die nemo is een slag groter, maar niet te groot. Vind het gewoon erg prettig vliegen:).

  Een Easystar is natuurlijk ideaal, alleen vind ik het rommelen met klein spul gewoon erg leuk.
   
 11. HeliVlieger1986

  HeliVlieger1986

  Lid geworden:
  5 jul 2009
  Berichten:
  68
  Locatie:
  Anna Paulowna
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 12. ramsus42

  ramsus42

  Lid geworden:
  1 jan 2003
  Berichten:
  2.752
  Locatie:
  nijmegen
  Nee. kwaliteit schijnt waardeloos te zijn. Bereik is ook niet om over naar huis te schrijven

  "From the scant video clips I've seen from the FCO3, there is no change in video quality. Still the same problems.

  It's a shame a camera with cost and bells and whistles of the FCO can't manage a video capture module nearly as good as the $15 key fob cams!"

  Ook nog snel een videotje gevonden:
  [media=youtube]4m-LAkaiag4[/media]

  Inderdaad filmt mijn keychain camera nog beter. Minder last van het vervormen van het beeld.

  Als je wilt FPV vliegen ga dan beter voor een samengesteld setje dan zo'n kant en klaar setje. Ander soort samen gestelde setjes waren ook bij hobby-lobby te koop. ook dit scheen niet veel soeps.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 13. HeliVlieger1986

  HeliVlieger1986

  Lid geworden:
  5 jul 2009
  Berichten:
  68
  Locatie:
  Anna Paulowna
  ok, ik heb jouw video's op Vimeo bekeken en jij heb blijkbaar een aardig goeie setup in je vliegtuig. hoe en waar heb je dat dan vandaan? als dit redelijk bij elkaar te krijgen is dan denk ik erover om naast t heli vliegen ook een vliegtuig erbij te nemen.
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 13 nov 2015
 14. ramsus42

  ramsus42

  Lid geworden:
  1 jan 2003
  Berichten:
  2.752
  Locatie:
  nijmegen
  Nouja..Het is wat dat betreft gewoon basic spul hoor:). tnx:)
  Het geheim zit het hem in het testen, uit proberen, experimenteren en perfectioneren van je setup. Het goed uit balanceren van je vliegtuig scheeld een hoop!

  Mijn setup staat meerdere malen beschreven in de fpv draad.
  Video tx,rx en antenne komen van hobbywireless. OSD van Remzibi ( rcgroups, poolse man) en setup is wat HC spul:).

  Ik weet, het is een hoop leesvoer die FPV draad, maar ga er toch eens een avond voor zitten.
  In een avond antwoord op al je vragen:). Zijn er dan nog vragen, stel ze gerust!
   
 15. 5p1k3

  5p1k3 Forum veteraan

  Lid geworden:
  11 jan 2008
  Berichten:
  9.854
  Locatie:
  Hoevelaken
 16. SanderFPV

  SanderFPV

  Lid geworden:
  11 feb 2010
  Berichten:
  1.568
  Nee, da's nu net de set die je niet wilt hebben. Da's QVGA (320x240) resolutie en de headtracker werkt niet naar behoren. Je kan dan beter een Trimersion headset (eBay) aanschaffen en nog wat losse onderdelen (zender/ontvanger en camera), dan ben je goedkoper klaar en heb je veel betere componenten. Helaas vergt dat wel weer wat knutselwerk om op elkaar aan te sluiten.

  Met vriendelijke groet,

  Sander Sassen
  ImmersionRC - Real Virtuality
   
 17. 5p1k3

  5p1k3 Forum veteraan

  Lid geworden:
  11 jan 2008
  Berichten:
  9.854
  Locatie:
  Hoevelaken
  Nuttige info, thnx!

  Dus beter dit te kopen (Trimersion headset), wat enkel de headset is begrijp ik?. Zou ik dan voor wat betreft de camera set deze set kunnen gebruiken? (Camera +zend/ontvangst module)

  Of is het zinvoller om te gaan voor deze zend en ontvangst module:
  Specialized in FPV systems & electronics , Big & small r/c planes . Also import of Walkera products!! - Immersion RC 500mW Transmitter
  Specialized in FPV systems & electronics , Big & small r/c planes . Also import of Walkera products!! - set of 8 dBi 2.4GHz Left+right Circular Polarized Flat Patch Antenna

  Wat betreft een headtrack systeem, heb ik dit wel zien staan: Track R2 FPV
  Echter, is er dan nog iets nodig om dit te laten werken in combinatie met het vliegtuig? (Ik kwam dit tegen:
  http://shop.righthere.nu/FPV-First-...420-line-CCD-Killer-CMOS-Camera/prod_870.html, is dat voldoende dan?)

  Ik begrijp dat het draadje erg nieuw is, maar misschien is het een idee om een sticky te (laten) maken door een mod met alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met FPV vliegen. Ik weet dat er veel in dit draadje al beschreven is, maar er zullen altijd :n00b: vragen blijven komen ;)
   
  Laatst bewerkt: 18 mrt 2010
 18. SanderFPV

  SanderFPV

  Lid geworden:
  11 feb 2010
  Berichten:
  1.568
  Da's voor 't geld een prima videobril, alleen moet je d'r nog wel een aantal zaken bijkopen, zoals een ontvanger, zender en camera.

  Nee, da's rommel, je mag blij zij als 't werkt nadat je e.e.a. aansluit, daar komt bij dat de frequentie waarop deze set uitzend niet vrij voor gebruik is in Nederland, illegaal dus.

  Die zender werkt prima, alleen is deze door 't uitgangsvermogen alleen te gebruiken met een zendvergunning (en die heb je toch?). De antenne's heb je zo niks aan, daar moet een diversity ontvanger bij.

  Ik zou daar nog even mee wachten, met een headtracker vliegen in niet gemakkelijk, en zeker niet iets dat ik een aspirant FPV piloot zou aanraden. Is leuk voor onder kerstboom ofzo, als je al wat ervaring hebt opgedaan.

  Probleem is dat ik dan in de meeste gevallen uitkom bij de Fatshark RCV922 set, eventueel in combinatie met een externe ontvanger (Duo2400) en betere antenne's. Met de Fatshark doe je jezelf absoluut niet tekort, in tegendeel, daar zit alles ingebouwd. Je hoeft dus niet allerlei spullen naar je vliegstek mee te slepen en kan gewoon de videobril opzetten en gaan vliegen.

  Met vriendelijke groet,

  Sander Sassen
  ImmersionRC - Real Virtuality
   
 19. ramsus42

  ramsus42

  Lid geworden:
  1 jan 2003
  Berichten:
  2.752
  Locatie:
  nijmegen
  Robert,

  Een Flatpatch 8dBi is een prima antenne, niet die set.
  Zoals Sander zei, is die set perfect voor een duo ontvanger. Dat is een kastje, met 2 ontvangers erin. Tevens een print die switched tussen het beste signaal. Hij zal dus de ontvanger selecteren die het beste signaal ontvangt. Doordat je de 2 antenne's uit elkaar plaatst heb je dus een vrij groot breik om te vliegen.
  Ik ben er niet kapot van, maar menig ander vlieger is er gek van:).
  Ik gebruik ook een losse 8dBi patch. Meer dan voldoende op een 500mW Tx.

  Een headtracker is echt nog niet nodig. Nu ik inmiddels al een tijdje FPV vlieg lijkt het me leuk om het eens te hebben, maar het staat nog niet bovenaan de verlanglijst. Het pannen van de camera kan prima met je rudder, of d.m.v van het draaiknopje wat bijv op een ff7 zit ( heb je niet op je F14, dus gewoon een 3 kanaals kistje pakken).
  Bij hobbyking verkopen ze een tracker voor zo'n 54 dollar. Alsnog staat het niet op m'n verlanglijst:).

  trouwens, die CCD Killer camera schijnt een prima camera te zijn. Sander is hier over te spreken. menig amerikaan gebruikt deze cam ook;).

  Tot nu toe een Sony 1/3" CCD 420, een panasonic CX-161 en een KX-131 gehad, dus bij twijfel kun je het gewoon vragen.
  trouwens voor een camera kun je beter even kijken op Ebay. Meeste "fpv camera's" Komen uit het beveiligingswereldje.

  Die fatshark geeft mooi beeld. Ook lekker groot. Een overweging is deze bril:
  [​IMG]
  Even in een skibril proppen en je wilt niet anders meer:)..Uhh, ikke dan :rolleyes:
   
 20. Wartexx

  Wartexx

  Lid geworden:
  2 mei 2004
  Berichten:
  2.861
  Locatie:
  Wijchen
  Ben aan het kijken voor een nieuwe cam, nou zijn de Sony ccd's schijnbaar wel goed, dus was daar na aan het kijken, maar ik zie dat er verschillende soorten zijn, de versie met 520 tvl en die 420 tvl, welke kan ik hier het beste kiezen? Zie je het verschil in die 100 tvl door je bril? er zit ongeveer 20 euro prijs verschil in. En welke lens kan ik hier dan het beste bij nemen? Ik snap niet helemaal hoe het zit met de lensen, hoe groter, hoe breder het beeld?

  Bedankt,
  Harm
   

Deel Deze Pagina