frsky sensors: daisy chain werkt niet.

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Frits37, 12 aug 2020.

  1. Phaedra

    Phaedra

    Lid geworden:
    20 aug 2011
    Berichten:
    364
    Locatie:
    omgeving Antwerpen
    OpenXsensor is de weg die ik aan het uitproberen ben. Ik heb al de GPS en de vario/hoogtemeter uitgeprobeerd, en dat werkt voorlopig prima. Alleen met de MLVSS sensor wil het blijkbaar niet samengaan. Ik ga dus proberen om ook de celspanningsmeting toe te voegen aan de openXsensor.
    Ik heb me ook al een beetje verdiept in het toevoegen van een TEK probe aan de vario functie, en heb al een sensor voor airspeed besteld (die kan ook dienen als compensatie voor de vario).
    Het leuke aan de vario functie in openXsensor is dat je de gevoeligheid kan instellen via je zender, en dat je de glijhoek kan laten berekenen.
     
  2. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    892
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Ik heb inmiddels een flvss gekocht en aangesloten: het werkte meteen. Blijkbaar gaan de mlvss en de ass70 niet samen.
     
  3. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Helden
    Hoi

    Dat is apart, heb zelf inderdaad de Flvss, zie nu pas dat je het over de mlvss hebt gehad (sorry).
    Misschien toch een berichtje naar Frsky sturen ivm met dit probleem????
    Wel fijn dat het nu werkt, ik had uiteraard geen problemen omdat ik dus de Flvss heb.

    Groet Hans
     
  4. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Kraggenburg
    Hoewel de mlvss en openxsensor oplossing mijn aandacht hebben, toch nog even terug op de eerdere FBVS01 sensor
    (ik weet het, eigenwijs). Ik zag namelijk dat de GR6 (archer) maar ook de RXR6 een AIN2 pin hebben waarvan gesuggereerd
    wordt dat het een voltage sensor is (handleiding is niet erg duidelijk).

    https://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?3077687-New-FrSky-RX-s-RX4R-RX6R-G-RX6/page40

    lijkt te bevestigen dat ik hier een (scaled down naar 3.3v) spanning op kan meten. Betekent dat dat ik toch de FBVS01
    zou kunnen aansluiten op de - en de AIN2 van de sport van de RXR6? Dat zou weer een spanningsensor schelen,
    en is voor electro kisten echt wel een uitkomst.

    (Die FBVS01 heb ik al 4x en is bijzonder klein...)

    Als er iemand is die dit kan bevestigen heel graag, ik ben wel wat huiverig dit zomaar uit te proberen :)
    Ik zal in ieder geval even meten wat de FBVS01 als uitvoer geeft met 2S, 3S en 4S.
     
  5. MisaBure83

    MisaBure83

    Lid geworden:
    2 sep 2020
    Berichten:
    1
    Locatie:
    Brno
    Is de auto drie sensoren gepasseerd?
     
  6. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.438
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo, ik heb ook die voltage sensor en gebruik hem altijd om gewoon mijn accu's te testen op de grond. Nu wil ik hem in het toestel plaatsen (op5cellen) maar hoe kan ik deze instellen dat er een alarm afgaat op de zender wanneer de lipo te laag in spanning komt. Dus niet hoe ik de gesproken voltage kan horen wanneer ik de schakelaar overhaal. Ik wil gewoon een alarm wanneer mijn accu op bv 35% inhoud komt te staan...en wanneer het tijd wordt om te landen...
     
  7. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Helden
    Beste

    Dit doe je met logische schakelaars, logical switches openen.
    Dan bij Lo1 maak je bij function A<X onder V1. dan je (sensor voltage) celss onder V2 dan je waarde ( 3S: 10.5V), (5S: 17.5V) .
    Daarna bij special functie selecteer bij switch L1, en kies je bv play track landing.
    Zou ongeveer zou je het aan het werken kunnen krijgen.

    groet Hans

    http://open-txu.org/home/continuing-education/logical-switch-functions/
     
    Laatst bewerkt: 22 okt 2020
  8. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    892
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Dat is niet heel moeilijk. Ik gebruik de functie die een alarm afgeeft als één van de cellen een bepaalde waarde bereikt (bijv. 3,4V). Wat je dan doet is dat je de sensor doorverbindt met je ontvanger en vervolgens de zender naar telemetrie laat zoeken (find new sensors). Als het goed is, krijgt hij dan data door van de sensor.

    In Companion: eerst de data van je zender uploaden. Dan uit de lijst het model kiezen, dubbelklikken en ga naar tabblad telemetrie. Daar zou LCel bij moeten staan. Vervolgens maak een 'logical switch' aan in het tabblad logical switches: bijvoorbeeld L01 = a<x. In datzelfde tabblad zoek je onder V1 naar de functie TELE4:Lcel (het kan een ander nummer zijn bij jou). Lcel is de lage waarde van een cel. In de volgende kolom zet je de waarde die je wilt hebben: 3,40volt in dit geval. Wat je hier gedaan hebt is schakelaar L01 aanmaken, die schakelt als de waarde onder 3,4v komt.

    Vervolgens naar het tabblad 'Special Functions'. Daar maak je een nieuwe functie aan, bijv. SF1. Kies als switch L01. De gewenste actie is 'play track' (er van uitgaande dat je een stemmetje wilt horen, het kan ook met een piepje of alleen een trilling in de zender). De verdere opties naar keuze.

    Ok, ik zie dat Hans me net voor is :)
     
  9. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Misschien een leuke aanvulling.

    Ik heb een custom script geschreven die een VFAS, MLVSS of FLVSS sensor waarde omrekend in LiPo %, die waarde die daar uit komt kan je dan gebruiken in opentx om iets anders aan te sturen.


    https://github.com/Hobby4life/OpenTX-V2P-C2P

    CEL% = MLVSS/FLVSS naar % converter
    VLT% = VFAS, A1,A2 etc naar % converter

    Je moet in dit geval dan CEL% hebben.
    Je selecteerd dan als input je "Cels" sensor.
    Output wordt: CEL%

    [​IMG]


    Verder gebruik ik dan ook een eigen geschreven widget "Gaugie" of "VGaugie" om deze waarde grafisch om te zetten. in een verlopende kleuren balk. groen = vol.. en loopt naar rood = leeg(er)

    Gaugie:

    https://github.com/Hobby4life/Gaugie
    [​IMG]

    VGaugie: (Is eigenlijk voor nog niet in OpenTX verwerkte widget layouts, worden mogelijk pas in v2.3.11 toegevoegd)

    https://github.com/Hobby4life/VGaugie
    [​IMG]

    Hier selecteer je als source "CEL%"
    En zet je de Min waarde op 0, en de max waarde op 1024.
    Wil je een verlopende kleuren balk voor, dan zet je vakje LipoGauge op 1, 1=aan, 0=uit (gewone balk met gekozen kleur)

    [​IMG]
     
  10. Frits37

    Frits37 The First Aviators

    Lid geworden:
    24 apr 2015
    Berichten:
    892
    Locatie:
    Noordwest Veluwe
    Ik vind het grote voordeel van LCel dat je simpelweg de toestand van de minst goede cel als maatstaf neemt. Die is (terecht) bepalend voor de hint om te gaan landen. Bijkomend voordeel is is dat het niet langer uitmaakt of het een 2S of een 6S lipo is.
     
  11. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Ik zal mijn conversie script aanpassen dat die ook altijd de laagste cell spanning pakt om te berekenen.
     
  12. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Kraggenburg
    Vandaag uitgeprobeerd op de piper cub (4S) en het werkt "as advertised". De FBVS01 levert een uitgangsspanning van ongeveer 0.7V per lipo cel
    (in de 5S aansluiting waar ik ze op gebruik, ze hebben ook een 1S en 3S uitgang). Met een SBUS stekkertje op de - en de AIN2 poort van de RX6R
    aangesloten levert dat inderdaad een nieuwe analoge sensor op. Die moest ik nog wel even calibreren in het telemetrie menu, maar dat was
    zeer eenvoudig met behulp van de multiplier.

    ik heb dus nu, voor bijna niks, een spanningssensor van het hele accupak op de zender waar ik tevens een alarm op ingesteld heb. Werkt goed!

    Enige nadeel was dat die spanningssensor nog wel ergens aan moet - dat heb ik opgelost door de draden aan de ingang van de regelaar bij
    te solderen. Dan hoeft alleen de accu ingeplugd zoals normaal en alles werkt. Gebruik maken van de balance stekker kan natuurlijk ook,
    maar daar had ik geen contra-stekker voor voorhanden./

    Samenvattend, dit werkt mits je een analoge input port (AIN2) op je SBUS van de ontvanger hebt.
     
  13. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Kraggenburg
    [dubbel post verwijderd]
     
  14. eclipse86

    eclipse86

    Lid geworden:
    29 aug 2005
    Berichten:
    4.438
    Locatie:
    Ieper,west vlaanderen
    Hallo, Ik kom in mijn companion echter nergens de Lcel tegen, enkel Batt, maar dit zal wellicht niet hetzelfde zijn?
     
  15. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    255
    Locatie:
    Helden
    Heren

    Lijkt me wel zo handig als men de versie die men gebruikt vermeld.
    heb ff snel gekeken bij versie 2.0.19 en daar kan ik het 123 niet vinden.
    Dus ff gekeken bij versie 2.3.9 en daar kom ik wel lowest cell tegen.

    met een vriendelijke groet hans
     

Deel Deze Pagina