FrSky X10/X10S

Discussie in 'Model elektronica' gestart door fredd_1001, 7 jan 2018.

  1. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn

    Als je geen D8 ontvangers gebruikt kan je altijd upgraden met een ISRM module.. de D16 ontvangers worden voor bijna alle ontvangers nog gewoon ondersteund.

    Bij horusrc.com kost een isrm module 48 dollar incl verzending. echt een grote kosten post is het niet :)
    https://www.horusrc.com/en/frsky-horus-x10-isrm-rf-module-new.html
     
  2. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Welke firmware heb je dan op een X10s (geen express!).
    Zet je dan toch de express firmware op de X10s, omdat de access module ondersteunt.
    Of behoud je de standaard X10s firmware maar moet je iets aparts configureren?
     
  3. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Je selecteerd de normale X10/X10S in Companion.

    En bij build options zet je het vinkje "internalaccess" aan.


    2020-11-01 17_11_48-Window.png

    Wellicht moet je daarna nog even de ISRM module flashen naar de laatste versie.

    ACCESS Upgrade Module Kit (X10 & X10S) firmware
    https://www.frsky-rc.com/wp-content...e/ACCESS-2.x.x/FW-X10S-ISRM-S-X10S_v2.1.0.zip

    Ook kan het zijn dat je een ISRM module krijgt voor een express zender. dan werkt bovenstaande niet.
    Er zijn gemixte batches ooit verzonden door Frsky.
    Geen probleem ze zijn beide qua hardware en functionaliteit hetzelfde, alleen er zit een vast ingeprogrammeerde ID in. (upgrade of Express)

    Je moet dan de ISRM firmware voor de Express zender er in flashen.

    Express ISRM RF Module firmware
    https://www.frsky-rc.com/wp-content...CCESS-2.x.x/FW-X10X10SEXPRESS-ISRM-v2.1.0.zip

    Mocht je onverhoopt een FCC module krijgen dan kan je met het volgende lua tooltje switchen tussen FCC en EU(LBT)

    https://github.com/Hobby4life/ISRM-Mode-Changer

    Ik heb dit tooltje aangepast zodat hij ook goed werkt op een horus.

    Ik heb inmiddels rond de 30 stuks X10's/X12's omgebouwd/geflashed eigenlijk probleemloos.

    Het enige kritische punt is het los halen van de Ipex antenne connectortjes op de module.
    Doe dit met uiterste voorzichtigheid. het zit een soort van gefixeerd (niet gelijmd).
    Op passen dus dat je geen componentjes onder die kit van de print afschraapt.
    En voorzichtig met het los trekken van de connectortjes dat je niet het connectortje van de print af trekt ;-)

    Wil je die uitdaging niet aan, wil ik dat wel voor je doen :)
     
    Laatst bewerkt: 1 nov 2020
  4. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Heb je ook zo een mooie instructie als je frOS gebruikt? Ik maak geen gebruik van openTX
     
  5. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
  6. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Yes de eerste download bij Firmware
     
  7. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Hell
    Ik heb een X12S en een X10S Express.
    Het enige wat ik echt mis op de X10S Express zijn de schuifregelaars.
    (bij een motorzwever vind ik het prettig om de "gas"stick te gebruiken om de stuurvlakken in de vleugel te bedienen (meer snelheid, thermiek, remmen) en een schuifregelaar voor gedoceerd motorvermogen)

    De X12S heeft zelfs nog wat meer potentie; ingebouwd GPS, gyro-besturing en een joystick-knopje.
    Maar dat is allemaal, volgens mij, nooit benut. In ieder geval niet in OpenTx (voor zover ik weet).
    Wel jammer, maar dat zal wel niet meer veranderen.

    Ik zou mijn X12S de mogelijkheid willen geven om ook van het nieuwe ACCESS protocol gebruik te kunnen laten maken en ook bluetooth behouden.
    Een officiële upgrade voor de X12S is volgens mij nog niet.

    Met jouw ombouw is bluetooth dan nog steeds functioneel?
    Zijn de schuifregelaars dan nog te gebruiken (zonder andere bedieningselementen te verliezen)?
    Zou de ongebruikte extra "potentie" van de X12S later eventueel ook nog gebruik kunnen worden?
    Of is het beter om te wachten tot FrSKY de tijd gevonden heeft om een upgrade te ontwikkelen?
     
    Hobby4Life vindt dit leuk.
  8. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Dat heb ik nou ook, maar dan met toerentallen voor Governer op een heli :)

    Gyro niet Joystick wel :)

    Dat zijn de inputs. JSx en JSy

    Die is er wel, en ook weer niet.

    Aangezien de X12S als end of life beschouwd werd, is er daarom ook geen officiële upgrade voor uit gekomen.
    Hardware technisch verschillen de X10 en X12 niet echt heel veel van elkaar.. dus kon de X10 upgrade ook uitgevoerd worden in de X12.

    Er wordt qua update niets op het mainboard veranderd, behalve de vervanging van het BT moduul.

    Jazekers! het blijft gewoon de X12 software daar veranderd niets aan.
    En de bluetooth module blijft ook gewoon werken.
     
  9. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Heb je de X10s express genomen vanwege het access protocol, of waren er andere redenen om een 2e zender met zoveel mogelijkheden aan te schaffen?
     
  10. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Hell
    Ik wilde graag een tweede FrSKY zender, en dan eigenlijk het liefst een X12S waarmee ook het ACCESS protocol gebruikt kan worden.
    De X10S Express is nu de zender die dit het dichtst benaderd en hij is zelfs wat compacter dan de X12S. Jammer van die ontbrekende schuifregelaars maar verder perfect.

    ACCST zal wel langzaam uit gefaseerd worden, maar daar heb ik nog wel wat ontvangers van die ik natuurlijk blijf gebruiken (met de laatste firmware).
    Om die reden bestel ik enkel nog nieuwe ontvangers die werken met ACCESS.

    De mogelijkheden mogen van mij nog wel wat worden uitgebreid worden hoor. :D
    Al die knoppen en schakelaars maken het vliegen er niet eenvoudiger op.
    Wat mij betreft; enkel je vingers aan de sticks en overige opties middels uitgesproken opdrachten.
    Wat is de hoogte?, een "beetje up" trimmen, landingsgestel neer, flaps down... kan nog wel even doorgaan zo ;)

    @Hobby4Life Jij hebt de ombouw al diverse keren succesvol gedaan. Zou je het voor mij ook willen doen?
    Ik heb wel een hete lucht station, maar heb daar nog weinig ervaring mee en die Bluetooth module schijnt tricky te zijn?
    Als je het wilt doen, laat het maar even weten wat het kost.
    Mag hier op het forum of per pb.
    Geen verzending; ik kom hem dan wel langsbrengen en weer ophalen. Kom ik ook weer eens in NH.
     
  11. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Kraggenburg
    Wat bedoel je met die schuifregelaars? Niet de twee draai/schuif knoppen aan de zijkant van de X10s Express, blijkbaar?

    Als je die twee schuiven in het midden bedoeld (L1 en L2?, https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/2017/04/x12s正副本-1.jpg), dan denk ik dat het alternatief voor de x10s inderdaad de twee draai-schuiven aan de zijkant zijn.

    https://www.frsky-rc.com/wp-content/uploads/2017/09/Amber.jpg

    Die dingen hebben wel een "stop" in het midden maar verder zijn ze prima bruikbaar voor wat je wilt: alternatieve gas- of kleppen handel.
     
    Laatst bewerkt: 4 nov 2020
  12. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    Die zitten er bij de X12S ook op de achterkant.

    Die 2 extra schuiven kunnen best handig zijn inderdaad..
     
  13. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.646
    Locatie:
    Groningen
    X12S kan je ook een ACCESS moduul in zetten, dat kan een optie zijn.
     
  14. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.812
    Locatie:
    Hell
    Is die er voor 2,4 GHz?
     
  15. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.012
    Locatie:
    Avenhorn
    het ACCESS ISRM moduul is 2.4ghz
     
  16. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Ik heb een vraag over het gebruik van OpenTX op een X10s zender. Is het mogelijk om dan de zender volledig via de pc te configureren, als je een model wilt programmeren?

    Zo ja, kan dit dan via de usb-port, of is er een usb-dongle nodig om dit te doen?
     
  17. Hein.z

    Hein.z

    Lid geworden:
    26 jul 2019
    Berichten:
    598
    Locatie:
    Kraggenburg
    Wat bedoel je met volledig? Ik kan het hele model met alle functies en instellingen maken op de pc. Software heet opentx companion. Idd via USB uploaden of naar de sd kaart kopiëren.
     
  18. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Dat is wat ik bedoel, dat als je een model wilt toevoegen/wijzigen, dat je dan niet op de zender de knoppen moet bedienen, maar dat je de zender aan de pc knoopt en dan alles kan configureren.

    Ik zag wel op internet dat diverse mensen dat deden. Maar kon niet duidelijk achterhalen of men dan via de usb port, op de zender, connect, of dat men dat via de s-port met een usb-dongle doet.
     
  19. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.057
    Het is heel goed mogelijk om alle instellingen net behulp van Companion op de pc te doen.

    Toch doe ik het liever op de zender omdat ik dan ook op het veld precies weet hoe het werkt en dan kan ik makkelijker wijzigingen doorvoeren. Maar qua programmeren is het op de pc gelijk als op de zender. Het is denk ik net wat je prettig vind
     
  20. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Maar dat kan dan dus via de standaard usb poort?
    Of gaat het via de s-bus poort en moet je een dongle hebben?
     

Deel Deze Pagina