FrSky X10/X10S

Discussie in 'Model elektronica' gestart door fredd_1001, 7 jan 2018.

  1. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.657
    Locatie:
    Groningen
    Het beste is om de SD kaart in een kaart lezer te plaatsen. Of de zender in bootloader mode en Dan via usb. Als de zender aan staat zou ik niet via USB de bestanden bewerken aangezien deze vaak kapot gaan, en je de zender moet resetten.
     
  2. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ik denk dat je de vraag niet helemaal begrepen hebt hoor of ik begrijp niet wat jij bedoelt. ;)

    @hoeby Je kan de zender via Companion op de PC programmeren, dat doe je door de horizontale trims naar elkaar toe te houden en dan de zender aan te zetten en vervolgens via een USB kabel aan te sluiten. Je start Companion op en leest via de symbooltjes (of via het menu) aan de linkerkant de modellen uit en vervolgens kun je de zender netjes ontkoppelen (eerst ejecten vanuit Windows/MacOS). Daarna kun je in Companion een nieuw model erbij maken op een vrije modelplaats. Met de ingebouwde simulator kun je vervolgens bekijken hoe de uitslagen e.d. zijn. Als je klaar bent kun je de zender weer op dezelfde manier aansluiten en de modellen weer terugzetten in de zender. Een tussentijdse backup kun je maken (aan te raden!) door in Companion de save of save as functie te gebruiken. De SD kaart blijft tijdens dit hele proces in de zender. Alleen als je (bijna) de hele inhoud van de SD kaart wilt vervangen dan kun je deze (i.v.m. de snelheid) uit de zender (zender uit!) halen en dan via een SD-kaartlezer de inhoud bijwerken. Let op dat je de SD-kaart niet wist, want alle modellen staan bij een Horus op de SD-kaart (alleen daar kun je direct niet zoveel mee, dus je hebt Companion nodig via de beschreven manier).
    Hopelijk maakt dit het wat duidelijker. :)
     
  3. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.657
    Locatie:
    Groningen
    Jij snapt het niet ;) Companion bewerkt de modellen op de SD kaart ....
     
  4. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Uiteindelijk wordt het daar bewaard ja, maar als je de modellen eenmaal in Companion hebt staan heb je de zender toch niet meer nodig tijdens het programmeren? Ik neem niet aan dat dat tussen de Taranis en Horus series anders is, dat zou ik raar vinden namelijk. Bij de Taranis staat het in het interne flashgeheugen, niet op de SD-kaart zoals bij de Horus, maar qua werking via Companion heb ik nooit begrepen dat dat anders zou zijn...
     
  5. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Ik sluit altijd de zender aan als hij aan staat (X10S). Daarna via companion importeren, bewerken en dan weer exporteren.

    Tussendoor kan je de zender gewoon uit zetten.

    Groeten,

    Arie
     
  6. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.657
    Locatie:
    Groningen
    Klopt maar daarmee kunnen ze beschadigen. Als de zender aan staat en je gebruikt de USB werkt het niet betrouwbaar.
     
  7. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Na het bijwerken zet ik altijd de zender gelijk uit, en daarna weer aan, dan gaat er verder niets tegelijk lijkt mij, in ieder geval nog geen problemen mee gehad.

    En ik sla in Companion natuurlijk de configuratie op, dus ik kan altijd opnieuw exporteren, of sd kaart kopiƫren.

    Ben niet zo weg van dat SD keertje er uit halen en weer terug doen.

    Groeten,

    Arie
     
  8. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Ik zag het in een video van Joshua Bardwell ook, zender gewoon aan en dan USB aansluiten, dan vraagt de zender wat je wilt (Joystick of Storage mode). Hij koos Storage en las vervolgens de modellen uit. Ik doe het zelf, met mijn X9D+, altijd via de bootloader mode (zoals in eerdere bericht beschreven). Dan draait er niks wat toegang heeft. De zender kan gewoon uit na uitlezen, dus er is geen noodzaak de zender aan te houden, bovendien kun je anders nooit modellen overzetten naar een andere zender.

    Als je iedere keer het SD-kaartje uit je zender moet halen is dat ook niet zo goed uiteindelijk voor de contactjes in het SD-slot, plus het is totaal niet praktisch. Zou gewoon voor bootloader mode kiezen. ;)
     
    Laatst bewerkt: 7 nov 2020
  9. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Nu draai ik nog frOS, geen idee waar daar je modellen opgeslagen staan. Ik lees er verder niets specifieks over, maar nog geen mensen last gehad met de sd-kaart?

    Heb ook enkele raspberry pi's thuis draaien. Daar moet je niet zomaar de stroom afhalen, kans op corrupte data is dan aanwezig. Een pi gebruikt de kaart dan wel anders dan de zender. Maar zag dat er ook een log map is op de sd kaart. De zender zet je ook plots uit, waar je niet altijd weet wat de zender op de achtergrond doet. Dat gaat allemaal goed?
     
  10. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    De zender uitzetten is wel een functie van het besturingssysteem, die zorgt er natuurlijk wel voor dat processen gestopt worden die schrijven naar de SD-kaart. Zou me daar geen zorgen over maken. Ook met zenders met schuifschakelaar, want je kan ook de functie aanzetten dat de zender pas uit kan als er geen ontvanger meer verbonden is. Dan is bij omzetten van de schakelaar de zender nog niet uit.
     
  11. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Ik heb me de access module bestelt.
    De nieuwe bluetooth module niet. Enerzijds omdat omsolderen tricky kan zijn. En anderzijds, ik gebruik de bluetooth nergens voor.

    Als de access module er is, dan is dat ook het moment om naar OpenTX over te stappen. Ben nieuwsgierig naar de eerste ervaringen met OpenTX, heb het nog nooit gebruikt.
     
  12. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Voor nu toch spijt, dat ik OpenTX wil flashen.
    Het wil voor alsnog niet soepeltjes verlopen.
     
    Laatst bewerkt: 14 nov 2020
  13. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Op bepaalde punten niet meer actueel (voor wat betreft het flashen van de interne module, daar is geen FrOS meer voor nodig), maar is wellicht wat je zoekt:



    Uiteraard moet je nu OpenTX 2.3.9 of 2.3.10 gebruiken met de bijbehorende SD-kaart bestanden.
     
  14. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Het is uiteindelijk gelukt, na wat stoeien.

    Ik was niet zeker waar de bestanden geplaatst moesten worden.
    Aangezien er meerdere partities gemaakt werden door de zender.
    Uit veiligheid dit via de USB-->zender gedaan, wat een eeuwigheid duurde. En met regelmaat een melding dat de connectie weg was.
    Doch leek alles er wel op te staan. Maar bij verder gaan, kwamen er alleen maar fouten naar voren. Dat was het punt dat ik dacht: waar ben ik aan begonnen.
    Na het eten eens opnieuw begonnen. Toen zag ik dat de bestanden die ik eerder via USB-->zender gestuurd hadden, in een aparte drive stonden, als ik de sd in de pc stopte. Daarom de SD kaart met een formatter leeg gemaakt en opnieuw begonnen.
    De bestanden daarna niet via de USB-->zender gestuurd, maar via de windows verkenner. Ging 10x zo snel en daarna waren ook de fouten weg als ik de interne module wilde bijwerken. Ontvanger koppelen ging daarna ook weer zoals het moest. Dit geeft me gelijk de overtuiging dat ik model-configuratie niet via de USB-kabel ga doen, maar de SD kaart eruit haal, zoals Tadango al adviseerde.

    Enige uitdaging die even zoeken was. De gas knuppel kwam niet van -100 naar 100, maar dat was maar van -91 tot 85.
    Model weggegooid en een nieuw aangemaakt, om zeker te zijn dat ik niet iets had ingesteld wat hier de oorzaak van was. Maar het probleem bleef.
    Daarna de knuppels gekalibreerd en toen ging alles goed.

    Het 1e modelletje is geprogrammeerd.
    Hier zit een ontvanger in met gyro optie. De gyro optie ben ik nog niet uit hoe dat in OpenTX te doen, dat staat geparkeerd voor een later moment.
    Morgen eerst het model opnieuw invliegen, dat kan ook goed zonder gyro (dat is luxe en gadget)

    Eerste indruk OpenTX:
    Voor het eerste modelletje wat ik er nu in gezet heb, zie ik nog niet de meerwaarde van OpenTX boven de frOS. Maar daar moet ik zeggen, het is een simpel modelletje. Aileron, Elevator, Throttle en klaar. Geen moeilijke dingen en iets wat alle zender kunnen die op de markt te krijgen zijn.

    Wel vind ik de optie goed dat je de zender niet, zonder bevestiging, kan uitzetten als je model nog aanstaat. Dat is een mooie feature. Voor de rest moet ik nog veel ontdekken, wat er allemaal kan.
     
  15. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Gaat vermoedelijk om een S6R of S8R dan neem ik aan, vond hier een goede beschrijving die ik zelf ook gebruikt heb: http://rcdiy.ca/sxr-setup-s6r-s8r/

    PS. Misschien is het USB kabeltje dat je hebt niet helemaal lekker en moet je die vervangen.
     
  16. hoeby

    hoeby

    Lid geworden:
    20 jun 2010
    Berichten:
    906
    Dankjewel voor de link. Het is inderdaad een S6R.

    Het lag niet aan de kabel, heb nog een andere geprobeerd. Zou het kunnen dat het aan de zender lag? Na de update gaf de zender aan dat er een sd-kaart fout was, er werd andere data verwacht stond op het scherm. Die data staat er nu op en merk dat usb data overdracht nu ook beter gaat
     
  17. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    796
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Het kan een SD-kaartje van matige kwaliteit zijn, dan zou ik 'm gewoon vervangen door eentje van maximaal 32 GB (een paar GB is meer dan zat, maar lastiger te krijgen of veel duurder). Hoeft niet heel snel te zijn (beter van niet zelfs).
     
  18. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Onlangs een modificatie uitgevoerd op meerdere X10's

    Knoppen SI en SJ naar buiten gebracht:

    Ik heb een klein beugeltje getekend om heel eenvoudig een druk knopje toe te voegen aan beide kanten van de zender.

    https://www.thingiverse.com/thing:4791528

    2021-03-04 21.00.05.jpg
     
    Laatst bewerkt: 12 mrt 2021
    r3wd vindt dit leuk.
  19. AHoogendijk

    AHoogendijk

    Lid geworden:
    24 mei 2012
    Berichten:
    1.212
    Locatie:
    Krabbendijke
    Mooi!

    Heb je tiptoetsen, of aan/uit knoppen gebruikt?

    Want ik zit te denken, waar zou je deze voor gebruiken?

    Zou zoiets ook passen?
    upload_2021-3-12_16-10-13.png

    Groeten,

    Arie
     
  20. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    1.015
    Locatie:
    Avenhorn
    Meest druktoetsen zijn veelste groot, en steken veeslte veel uit.

    Mijn oplossing is met momentary tact switches..

    2021-03-04 21.48.23.jpg

    2021-03-11 14.56.58.jpg

    2021-03-04 20.53.37.jpg
     
    Helikapoter en AHoogendijk vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina