Frsky X8R ontvanger icm met Futaba T9CP super met frsky DFT module

Discussie in 'Electronica' gestart door J Kramer, 15 jun 2020.

  1. J Kramer

    J Kramer

    Lid geworden:
    8 aug 2010
    Berichten:
    102
    Locatie:
    Dronrijp
    Hallo,

    Ik heb afgelopen weekend een heli gekocht met daarbij een VBAR NEO module. Nu blijkt dat die alleen via s.bus kan communiseren met een externe ontvanger. Als zender maak ik gebruik van een Futaba T9CP super met frsky DFT module. Via Hobbyking zag ik dat de X8R s.bus heeft en backward compatible is met de DFT module. Alleen de 1ste 8 kanalen zijn dan beschikbaar (voldoende voor mij). Echter is mijn vraag of alleen de 8 convensionele kanalen dan beschikbaar zijn, of dat ook dan de kanalen 1-8 op de s.bus beschikbaar zijn? Heeft iemand daar ervaring mee?

    Groetnis,

    Jurgen
     
  2. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Alleen backward compatible in de non-EU uitvoering.
    S-bus zou ik niet weten.

    Edit:
    Als je deze bedoelt: https://hobbyking.com/en_us/frsky-x...868&indexName=hbk_live_magento_en_us_products
    , kijk dan even bij 'features', de laatste twee regels:
    • 2015 EU firmware
    • RED certified for use in EU/GB
    Dat betekent geen D8 mode, dus geen binding met een DFT....
    Als je persé die ontvanger wilt, moet je echt de USA uitvoering hebben.
    Anders neem je deze: https://www.banggood.com/MOTIVE-RC-...-p-1344163.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
     
    Laatst bewerkt: 16 jun 2020
  3. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    13.850
    Locatie:
    Rotterdam
    ik weet van mijn futaba zender en ontvanger dat wanneer je sbus gebruikt, de "normale" kanalen ook aangestuurt worden.
    dat grapje heb ik met een gasservo gehad. sbus naar de vbar ( de oude, geen neo), en dan via kanaal 3 recht op de ontvanger. en dat werkte.
    is wel een tijd geleden, ondertussen is de setup anders.

    de vbar zag alle kanalen. en wat ik op de normale stekkers prikte, werkte ook.
    hoe dit bij jouw merk ontvanger zit, weet ik niet... is geen futaba..
    dus eigenlijk heb je dan geen fluit aan dit verhaal :D

    maar, als je alles via sbus in je vbnar neo stopt, waarom wil je dan nog de normale aansluitingen gebruiken?
     
  4. J Kramer

    J Kramer

    Lid geworden:
    8 aug 2010
    Berichten:
    102
    Locatie:
    Dronrijp
    Bedankt voor jullie reacties. Ik ga kijken of ik die USA versie kan vinden en anders koop ik die Bruno voorsteld. @Student: Ik wil de normale aansluitingen op die ontvanger ook niet gebruiken, maar ja ze zitten er nou eenmaal op. Heb wel gezocht naar een ontvanger met alleen maar sbus, maar kon die niet vinden.
     
  5. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.344
    Locatie:
    Hell
  6. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  7. Vale Ouwe

    Vale Ouwe Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 feb 2004
    Berichten:
    5.344
    Locatie:
    Hell
    Mea culpa. Ik heb enkel gekeken naar een FrSky ontvanger met " alleen maar S-bus".
     
  8. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Dat soort dingen doe ik ook geregeld, dus trek het je niet aan....:beer:
     
  9. Hobby4Life

    Hobby4Life

    Lid geworden:
    20 nov 2009
    Berichten:
    937
    Locatie:
    Avenhorn
    Sbus en PWM output lopen parallel naast elkaar.. je kan ze dus beide gebruiken.

    Heb je alleen Sbus nodig? kijk dan naar een X4RSB met name de SB van SBUS,, tevens heb je dan nog 3 analoge kanalen over..
    Voor heli's gebruik ik die het meest, analoog kanaal 3 naar je ESC, en je FBL unit via SBUS.
     
  10. J Kramer

    J Kramer

    Lid geworden:
    8 aug 2010
    Berichten:
    102
    Locatie:
    Dronrijp
    Hoi allemaal, ik lees vanmorgen jullie posts. bedankt voor de tips. Inmiddels heb ik deze besteld: https://hobbyking.com/en_us/frsky-x...y-receiver-w-smart-port-no-antenna-cover.html . Met nog een aantal andere items er bij. Hij is duurder dan de EU versie maar volgens de handleiding moet hij er mee kunnen werken. Ik heb hier voor gekozen omdat ik in de toekomst (misschien) van mijn nieuw gekochte heli (nou ja nieuw, tweedehands, waar een VBAR NEO bij zit), een mooie schaalheli wil maken. Altijd makkelijk om ook 'gewone' poorten beschikbaar te hebben. Laat mijn bevindingen wel weten.
     
  11. Student

    Student Moderator Moderator team Forum veteraan

    Lid geworden:
    5 jan 2008
    Berichten:
    13.850
    Locatie:
    Rotterdam
    wel ff opletten met die gedachte: in de regel is kanaal 1 tot 6 bezet bij een heli.
    in de regel kun je dat zelf niet om zetten. vastgebakken.

    dus met kanaal 7 en 8 kun je wat.
    verder niet. die 16 kanaals aanduiding gaat over sbus.
    nu heb je daar ook wel zat aan. bij een brandstof heli is kanaal 7 vaak de governor, dan kan kanaal 8 nog een landingsgestel doen of zoiets.
     
    Laatst bewerkt: 17 jun 2020
  12. J Kramer

    J Kramer

    Lid geworden:
    8 aug 2010
    Berichten:
    102
    Locatie:
    Dronrijp
    Ik had dat al een keer gelezen. Maar die twee die over blijven kan ik gebruiken voor bv landing gear en navigatie verlichting aan/uit. Heb nog een paar standaard servo’s liggen die ik dventueel nog kan gebruiken. Bedankt voor de info. Is mijn vermoeden weer bevestigd.
     
  13. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  14. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    634
    Locatie:
    Hengelo
    Hoi,

    Je kan bij een x8r ontvanger ook alle 8 aansluitingen gebruiken icm sbus.

    je moet dan bij het binden de signaal poorten 1 en 2 & 3 en 4 met een jumper oid verbinden en kanaal 9-16 opgeven.

    Vervolgens gebruik je de sbus aansluiting naar de fbl en kan je kanaal 1-8 daarvoor gebruiken kanaal 9 tot 16 zijn dan vrij voor servos verlichting etc. Deze methode gebruik ik zelf ook op mn Lynx.

    Poort 1 op je ontvanger is dan ch9 in je zender.. 2 is 10 etc...
    Bovenstaande werkt overigens ook op een x6r dan heb je 1-8 via sbus en 9-14 op je vrije poorten dus uiteraard 2 minder maar dan nog meestal ruim voldoende.
     
    Laatst bewerkt: 26 jun 2020
  15. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    Ook in het D8 protocol?
    Want daar was alles om begonnen.....
    Hoe zou dat dan moeten werken op kanaal 9-16?
     
  16. hermor

    hermor

    Lid geworden:
    7 aug 2008
    Berichten:
    634
    Locatie:
    Hengelo
    Hoi,

    Nee, je hebt gelijk ik was wat onduidelijk, het was meer een aanvulling omdat die mogelijkheid niet heel bekend is. In d8 mode heb je max 8 kanalen dus is het zoals al aangegeven. de 6 vaste voor de vliegfuncties en 7 en 8 vrij. Dat zijn dan ook 7 en 8 op de ontvanger.
     
  17. Bruno van Hoek

    Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    23 aug 2002
    Berichten:
    8.043
    Locatie:
    Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
    :thumbsup:
    Ik had dat wel begrepen, maar omdat hij zijn vraag stelde vanuit het gebruik van een D8 module, leek het me handig dat nog even naar voren te halen.
    Voordat er verwarring ontstaat als dat 9-16 daarbij ineens wel mogelijk zouden zijn.
    Ik denk dat er aanzienlijk meer D8 systemen in omloop zijn dan D16 en nog nieuwere.
     

Deel Deze Pagina