Goede vliegplek

Discussie in 'Beginners' gestart door Rofid, 26 feb 2017.

 1. Rofid

  Rofid

  Lid geworden:
  7 sep 2016
  Berichten:
  41
  Locatie:
  Bleiswijk
  Hoi,

  Ik heb vroeger al gevlogen, en ben een paar maanden geleden verhuisd, ik had toen wel een mooi vliegplekje, maar uiteindelijk bleek die niet zo ideaal te zijn. Dus ben nu op zoek naar een nieuwe.

  Na wat rondzoeken op google maps en na wat rondgefietst te hebben vond ik een prachtig veldje, zou theoretisch perfect zijn voor modelvliegen. Het enige probleem is dat het in de CTR van Rotterdam ligt, om precies te zijn hier bij de rode vierkant: [​IMG]

  Ik weet niet zeker hoe nauw ze zijn met kleine modelvliegtuigjes (1,5M DLG en 1m zweefvliegtuig) in de CTR, het is een prachtveld, maar ik wil niet opgepakt worden of dingen verzieken voor de andere modelvliegers!

  Ik ben zelf een zweefvlieger, dus ik ben al bekend met het feit dat de overheid niet erg van ons hobbyisten houdt :p. Zou dit plekje kunnen of wordt dit te bont? Ik heb al van mensen gehoord die daar in de buurt ook modelvliegen, maar wilde het even voor de zekerheid checken met mensen die hopelijk meer ervaring hebben.

  En mocht het gewoon te riskant zijn: zijn er mooie plekken bekend in het groene hart? Dus ergens tussen zoetermeer, alphen a/d rijn en waddinxveen. Wat dus wel veilig buiten de CTR ligt. :)

  Thanks!
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 2. Algysy

  Algysy

  Lid geworden:
  17 jul 2008
  Berichten:
  489
  Locatie:
  Rotterdam
  Je weet zelf ongetwijfeld dat het absoluut verboden is, en daar kun je natuurlijk lak aan hebben, stelen is ook verboden maar zolang je niet gepakt wordt gebeurd er niets.
  Echter, als (zweef) vlieger zou je eigenlijk deze vraag niet eens moeten stellen en moeten weten hoe gevaarlijk het is vlakbij een vliegveld te vliegen.
  Op die plaats vliegen veel vliegtuigen aan en af, het is een vaste route richting Mike, en ik moet er niet aan denken om een modelvliegtuig tegen een cockpitruit of een propeller / in een turbine te krijgen. Er vliegt daar ook veel kleine luchtvaart op lage hoogte.
  Ik kan alleen maar zeggen, gedraag je als een vlieger en doe het niet!

  Misschien naar een club gaan, dat heeft een aantal voordelen, gezelligheid, meer toegestane hoogte bij een KNVvL club en je hebt een toegestane plek. Wildvliegen is in de omgeving van Rotterdam helaas nagenoeg niet meer te doen.
  Als je buiten de CTR komt val je al weer heel snel in andere verordeningen waardoor het niet mag, bv recreatie en natuur gebieden waar GZH heel streng oplet of je er niet vliegt.

  Succes,
  Jan
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 3. Rofid

  Rofid

  Lid geworden:
  7 sep 2016
  Berichten:
  41
  Locatie:
  Bleiswijk
  Ja dat dacht ik idd al, maar heb zelf niet veel ervaring met modelvliegen, en hoorde dat mensen het wel deden. Dus daarom wilde ik het nog even checken!
  Ik kan met de auto relatief snel in het groene hart zijn, daar zijn amper restricties als ik het zo zie, afgezien van de normale restricties natuurlijk. Maar dan moet ik nog even speuren naar een goed plekje. :)
   
 4. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  28.948
  Locatie:
  tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Op Terlet is ooit een ongeluk gebeurd tussen een tweezits-zwever en modelvliegtuig. De leerlingvlieger raakte daardoor het zicht in een oog kwijt. De instructeur slaagde erin om het toestel te landen. Eén oog verliezen is al erg genoeg, maar stel je daarbij eens voor dat het een éénzitter was geweest ...

  Vier elkaar aanvullende en overlappende overzichten met gegevens van clubs in NL & B:
   
 5. P.L.

  P.L.

  Lid geworden:
  14 feb 2015
  Berichten:
  945
  Het ligt niet alleen in het CTR van Rotterdam maar zoals Jan ook reeds zei in een aanvliegroute.
  RTM The Hague VOR baken ligt net een goede kilometer links van het veld wat je aangaf.

  Je mag raden waar ze op 12:55 vliegen maar je kunt ook goed zien hoe dichtbij RTM eigenlijk is.
  Maar goed, alles was eigenlijk al gezegd.
  Modelvliegen is niet zo makkelijk in de randstad en je licht opsteken bij een vereniging de beste keuze.
  Buiten dat, je bent zoals zei relatief snel in het groene hart maar eigenlijk net zo snel in de buurt van Utrecht of de heide (om bijv. daar naar een vereniging te gaan).
   
 6. blaauwen

  blaauwen

  Lid geworden:
  15 aug 2004
  Berichten:
  1.292
  Locatie:
  Valkenburg zh
  Waar je ook nog eens zou kunnen gaan kijken is de modelvliegclub RMVV, zij vliegen in Vlaardingen. En inderdaad modelvliegveldjes zijn in de randstad dun gezaaid.
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 7. Rick NL

  Rick NL

  Lid geworden:
  18 apr 2008
  Berichten:
  2.833
  Locatie:
  Gouda
  De Zoetermeerse Luchtvaart Club heeft haar veld vlak bij jouw woonplaats.
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 8. Peter Den

  Peter Den Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  2 dec 2005
  Berichten:
  1.183
  Locatie:
  Voorburg
  Nu al in de praktijk, maar na de komende implementatie van de nieuwe regelgeving (verwacht per april) is dit te lezen als : meer toegestane hoogte bij een club. (300mtr)
  Club in de buurt van Waddinxveen: de GMVC
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 9. Thieu

  Thieu

  Lid geworden:
  6 jan 2008
  Berichten:
  1.407
  Locatie:
  Boxtel (MVC Boxtel) www.mvcboxtel.nl, al 53 jaar!
  Ik weet niet waar hun veld ligt, maar Vlaardingen ligt óók in dezelfde CTR.
  Wij liggen met ons veld bijvoorbeeld in de CTR van Eindhoven en we hebben daarmee een convenant moeten afsluiten, waarbij onze vlieghoogte helaas max. 120 meter is geworden. Buiten een CTR is het voor een bij de KNVvL aangesloten club 300 meter max.
  En 120 meter is met name voor zwevers eigenlijk veel te laag. Met een béétje thermiek gaan die makkelijk tot die 300 meter.
   
  ron van sommeren vindt dit leuk.
 10. Thieu

  Thieu

  Lid geworden:
  6 jan 2008
  Berichten:
  1.407
  Locatie:
  Boxtel (MVC Boxtel) www.mvcboxtel.nl, al 53 jaar!
  De site die Ron al noemde (Hoppenbrouwer) geeft een aantal modelvliegvelden in Zuid-Holland. De Goudse modelvliegclub heeft haar veld aan de Hoogeveenseweg 91, Waddinxveen. Vlg mij nét buiten de CTR en niet zo ver (plm 12 km) van Bleiswijk af. Je vliegt dan in ieder geval legaal en veilig! :)
  En, je mag tot 300 meter hoog. Zeker voor een zwever belangrijk!
  Edit: ik zie dat Peter Den deze ook al genoemd heeft. :)
   
  Laatst bewerkt: 2 mrt 2017
 11. blaauwen

  blaauwen

  Lid geworden:
  15 aug 2004
  Berichten:
  1.292
  Locatie:
  Valkenburg zh
  hierbij de link http://www.rmvv.nl/index.php

  Ik heb hier vroeger gevlogen en toen mochten we tot 300 meter hoogte, hoe dat nu zit weet ik niet precies. Nu vlieg ik bij de HLC en dat is 120 meter hoogte maar dat is met een motorkist geen groot bezwaar. Ik ben blij dat er nog een plaats is om te vliegen.

  groet, Aad dB
   
 12. Sadkingbilly

  Sadkingbilly

  Lid geworden:
  15 apr 2007
  Berichten:
  2.909
  Locatie:
  Zwolle
  Verbijsterend eigenlijk, dat iets wat zo weinig problemen oplevert in dit land aan eindeloos veel regeltjes is gebonden? Zoals gezegd zit je met een beetje zwever (en een goede DLG is dat wel) zó over die 300 meter (en met een goede electrozwever het dubbele, vooral op een mooie dag) kijk dat je met een brandstoftoestel (of een snel electromodel, net zo'n herrie) niet in een natuurgebied moet gaan vliegen spreekt bijna voor zich; maar een DLG bezit niet eens een motor. Toch wordt alles over één kam geschoren (net zoals wij nu over één kam geschoren worden met multicopterpiloten) en daar stoor ik me persoonlijk behoorlijk aan.

  Gelukkig heb je voor de meeste toestellen niet veel hoogte nodig en evenmin veel ruimte (de meeste van mijn toestellen kan ik prima starten en landen op een voetbalveld, zolang daar geen hoge bomen omheen staan) en heb je tegenwoordig ruime keus in lichte en kleine(re) schuimpjes waardoor je op een kleiner veldje uit de voeten kan. Maar het wordt er niet echt leuker op met de hobby. Ik snap wel waarom er zoveel LHS op de schop gaan.

  Zit je trouwens bij Rotterdam niet vlak aan het strand? Of bij de maasvlakte? Of mag je daar tegenwoordig ook al niet meer vliegen?
   
 13. BelgianDroneLawsHaAha

  BelgianDroneLawsHaAha

  Lid geworden:
  7 sep 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Brussel
  Hey!

  Weet iemand een vliegplek rond de grens Belgie/Nederland?(Of in België zelf??) Voor electro vliegers/EDF jets, +-1kg, <1m.

  Bedankt!
   
 14. Tronald Dump

  Tronald Dump Verbannen

  Lid geworden:
  5 sep 2017
  Berichten:
  177
  Locatie:
  Reutum
  Wellicht moet je het omdraaien. Omdat er zoveel regeltjes zijn, levert het weinig problemen op. Tenzij bij een club, ga je gewoon niet in een CTR vliegen. Daar is geen enkel excuus voor. Of het veilig is of niet, is helemaal geen discussie, het mag gewoon niet en het is schadelijk voor de hobby. Niet doen dus.

  Het is verdomd lastig een goed werkend onderscheid te maken. Men doet in Nederland gewoon veel te moelijk. Gewoon wildvliegen in het geheel afschaffen, een brevetverplichting instellen, en vliegen op daarvoor aangewezen velden, en al deze problemen zijn opgelost.

  Regelgeving heeft daar niets mee te maken. Mensen die niet bij een club vliegen, trekken zich er doorgaans toch niets van aan. Dat LHS-sen kapot gaan, hebben ze aan zichzelf te danken. Verouderd en te duur aanbod en doorgaans incompleet (dus bv. wel onderdeel A en B op vooraad, maar onderdeel C niet). Beloftes die niet nagekomen worden ("ja het is volgende week binnen"), gebrekkige informatievoorziening (na 2 maand maar eens zelf bellen waar je spullen blijven), enzovoort.

  De moraal van het verhaal: gewoon bij een vliegclub gaan vliegen.
   
 15. Pjotr@MVN

  Pjotr@MVN

  Lid geworden:
  10 jun 2017
  Berichten:
  11
  Locatie:
  Holten
 16. pierreke

  pierreke

  Lid geworden:
  26 okt 2010
  Berichten:
  187
  Locatie:
  Maastricht
  Hoeveel kilometer grensgebied denk je dat we hebben? Ik denk dat het helpt als je aangeeft in welke regio
   
 17. BelgianDroneLawsHaAha

  BelgianDroneLawsHaAha

  Lid geworden:
  7 sep 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Brussel
  Beste mensen,

  Ik wil totaal niet te wet overtreden of mijn goesting doen zodat ik het verpest voor andere mensen (WAT HEEFT GELEID TOT DEZE ZEER STRENGE REGELS... omdat een paar idioten zodanig de idioot moesten uithangen...), Integendeel anders zou ik niet zijn lid geworden van dit forum. Ik woon namelijk in Brussel en elke degelijk mens weet dat er een NO GO is voor eender wat dat hoger dan 10-20 meter gaat te vliegen(Dus alles wat geen speelgoed is eigenlijk+ dit op priveterrein..= Speelgoed). Mijn probleem is dat er zoveel mensen in dichtbewoonde regio's nood hebben aan een vliegclub of veld maar ik heb dagenlang zitten zoeken en zonder resultaat. Als ik probeer lid te worden van een facebookgroep van een vliegclub (onlangs nog) word mijn verzoek afgewezen...(Ik had misschien best iemand een privebericht gestuurd...) Andere websites zijn ofwel zo verouderd ofwel gewoon te ver van thuis. Dit wil niet zeggen dat ik moet verwachten in Brussel een vliegveld te vinden. Daarvan ben ik mij bewust mits de no fly zone. Maar toch, aan een club geraken is precies veel moeilijker dan het lijkt. Misschien ben ik het. Daarom vroeg ik mij dit af ofdat ik misschien niet beter in een AFGELEGEN plek mits dat alles oke is, op een of andere veld langs een wegje mijn Glider kan doen vliegen en dit in Nederland omdat de regels daar milder zijn. Niet omdat ik de idioot wil uithangen...
  Ik ben mij zeer goed bewust van de droneregels en Niet iedereen heeft 2500 euro liggen voor een vliegbrevet...(dat toch waardeloos is omdat U voor elke vlucht (bij een degelijke hoogte) toch het moet melden aan instantie...) Ik ben maar een student die geïnteresseerd is in technologie en ben met deze hobby jaren geleden begonnen. Ik heb onlangs wat na lang sparen gekocht en daarna pas heb ik, omdat ik een Degelijk persoon ben, voor het vliegen toch maar is regulaties omtrent Drones opgezocht en heb dus gemerkt dat het quasi onmogelijk is met eender wat te vliegen eender waar in België(Theoretisch) voor iemand als ik die een Hobby zoals den deze heeft. Ik was echt diep teleurgesteld en ZEER kwaad omdat ik direct wist dat het die paar idioten waren die zodanig naast een vliegtuig of naast het vliegtuigveld moesten vliegen die dit voor 99% van de andere hebben, verpest. Dus daarom heb ik die bovenste vraag gesteld, allee ja, ik weet niets anders dan mijn Glider in mijn kamer te doen ophangen en de stof hem doen kapotmaken... Nog niet gesproken over de materiële verlies dat ik heb geleid omdat ik iets heb gekocht dat niet bruikbaar is....(is mijn fout om zoiets niet op te zoeken... maar dit staat op 99% van de websites niet vermeld, omdat de regels alleen in België zo streng zijn...)
  Ik ben wat hopeleloos, IK wil VLIEGEN, maar op een verantwoorde manier met respect voor de wet. Daarom vroeg ik naar vliegveldjes in Nederland (of in Belgie als het Echt AFGELEGEN is, buiten no fly Etc...) Natuurlijk klinkt het deel over België in strijd met de wet, maar ik zie als burger geen probleem in om ergens totaal afgelegen met iets te vliegen dat klein is en onder de 1kg en onder 1 meter, no FPV....(De wetten zijn er ook gekomen omdat ze gevaar omtrent mensenlevens en luchtruim-veiligheid willen vermijden)
  Dus als U tips, Locaties of Zelfs Vliegclubs die haalbaar zijn weet, Gelieve gerust een RChobbyfanaat Uit de nood de helpen!!
  Bedankt!
   
 18. pierreke

  pierreke

  Lid geworden:
  26 okt 2010
  Berichten:
  187
  Locatie:
  Maastricht
  Als je vanuit Brussel naar Nederlands grensgebied wil rijden, is de nood wel hoog. Maar in de regio Brussel zijn ook verschillende verenigingen waar je wèl met vanalles kunt vliegen. Een goed begin is de bond vml, met een overzicht van aangesloten clubs http://flytovml.com/Landkaart. Alleen het Vlaamse deel. Voor het Waalse deel kun je terecht op http://www.aamodels.be/fr/clubs.html, wat voor mij iets meer moeite kost om te lezen
   
 19. ron van sommeren

  ron van sommeren Forum veteraan

  Lid geworden:
  31 aug 2002
  Berichten:
  28.948
  Locatie:
  tussen Tiel & Nijmegen, tussen Maas & Waal
  Laatst bewerkt: 12 sep 2017
 20. Tronald Dump

  Tronald Dump Verbannen

  Lid geworden:
  5 sep 2017
  Berichten:
  177
  Locatie:
  Reutum
  Ik snap je insteek hoor. Het is ook lastig als je niet zo een-twee-drie een veld kunt vinden. Voor België is dat overigens wel raar, want daar leeft modelvliegen meer dan hier in NL. Ik weet niet hoe het in België zit, maar een brevet is in NL gratis, al zou je dan wel lid moeten worden van een KNVvL of federatie-club, wat je zo'n EUR 80-150 per jaar zal kosten, afhankelijk van de club.

  Om lid te worden van een club, bel of mail je het secretariaat. Je zult afgewezen worden voor een facebook-groep, omdat je geen lid bent. Dat snap ik ook nog wel. Gewoon de telefoon pakken of in de pen klimmen en even via de juiste kanalen contact leggen.
   

Deel Deze Pagina