Griffon 2400TD LCAC

Inmiddels zijn de roerbladen ook geprint, en voor de test in de duct gemonteerd:

De roerbladen zijn vertikaal geprint, daarmee komt de bladvorm er het beste uit.

P1190515.jpg


Gemonteerd in de duct

P1190517.jpg


P1190518.jpg


De aansturing gaat met vliegtuig bowdenkabels. Overbrengen van de stuurbeweging naar de pitch bladen met een 110 graden (ongeveer) hevel, ook uit de printer.

P1190519.jpg


De roerbladen zijn met een stang aan elkaar gekoppeld, de meest rechtse wordt met een heveltje onder de bevestiging aangestuurd.

P1190520.jpg


Alles in beweging:


Zo heb je in effect eigenlijk vector thrust ... :D
 
Laatst bewerkt:
Ik ben inmiddels weer zachtjesaan verder gegaan. De grote ABS delen zijn uitgesneden, en her en der delen gepast.

P1190602.jpg


De in het dekdeel vacuum getrokken vorm voor de thrust duct van de Sirius heb ik verwijderd. Toen bleek dat ik beter de romp omgedraaid kon gebruiken omdat dan de layout van de verschillende onderdelen beter uitgevoerd kan worden. Qua vorm maakt het niet uit, het dek is symmetrisch, maar daarmee kan ik het ventiel voor de 'bow vents' mooi helemaal voorin plaatsen. Ook de accu kan straks verder naar voren, ik vermoed dat dat nodig zal zijn omdat de hele 3D print handel achterop toch het nodige weegt... Bow vents blazen lucht vanuit het luchtkussen of skirts bovendeks links of rechts uit. Zie het als een boegschroef, daarmee kan de boeg straks beter gemanoeuvreerd worden. Geen idee of het echt werkt, maar wel leuk om er in te maken!

P1190604.jpg


De onderkant, zijnde de onderste bevestiging van de skirt.

P1190605.jpg


Met het passen bleek echter de bevestiging van de lift motor te breed te zijn, die kreeg ruzie met de cabine. Ik dacht dat het net zou moeten passen, maar was een versteviging in de cabine vergeten waardoor het dus net niet paste... Daarom heb ik die bevestiging er weer af gehaald, en wordt er momenteel een nieuwe geprint. Soort spin model, met de poten voor en achter, dan is er ruimte genoeg voor de cabine.

Spin.jpg
 
Versie 2 liftmotor ophanging is klaar en operationeel.

P1190607.jpg


Zo moet dan ongeveer de RC layout er uit gaan zien. Mist alleen nog een module voor lichtschakeling. De beide SEC's komen dan iets boven de rand van de lift duct te liggen, waarmee ze een continue stroom koellucht gaan krijgen.

P1190606.jpg


Ruimte genoeg om met de accu het zwaartepunt te trimmen.

Verder maar weer met aftekenen, ABS snijden, en de boegsectie weer opbouwen.
 
Lekker bezig man, erg mooi hoe je dit nu weer maakt.
Ben nog steeds op zoek naar de juiste gegevens van de LCAC, maar ondertussen maar even wat kleins aan het bouwen, de FSC2610 van Damen.
Maar ondertussen volg ik je project met veel interesse.
 
Zo, het 'point of no return' hebben we gehad; de lift duct zit verlijmd:

P1190608.jpg


Openingen naar de skirt

P1190609.jpg


Deze zijn iets kleiner gemaakt als in de handleiding vermeld is omdat deze uitvoering de lucht voor het luchtkussen rechtstreeks via een gat in de bodem krijgt ipv via de skirt.

Dat gat in de bodem krijgt dan een systeem waarbij ik schuifjes in kan schuiven om zo het gat kleiner te maken. Met de afmeting van dat gat beïnvloed je de druk in de skirt. Kleiner is een grotere druk, groter een kleinere druk. Jag van Palaform zegt dat de skirt 1,4 maal de druk van het luchtkussen zou moeten hebben, dat kan ik dan proefondervindelijk trachten te benaderen.

P1190610.jpg


Rechts een schuif geplaatst, random grootte, als voorbeeld. Dat dunne kruis gaat er na verlijmen van het raam nog uit natuurlijk.
 
Voorzijde van de romp zit weer dicht, en de dekopening is 10mm smaller gemaakt aan beide zijden om de cabine goed te laten passen.

P1190621.jpg


De onderkant, met wat extra aangebrachte verstevigingen. Die zitten niet in de kit, maar anders vond ik de zijkanten te slap worden.

P1190623.jpg


De skirt wordt straks aan die opstaande rand in het ondervlak geplakt, en tegen de schuine rand in het dek.
 
Tijd voor een update. De neus van de cabine en de duct zitten op de romp. En het afneembare cabinedeel is van de details voorzien.

P1190631.jpg


P1190632.jpg


P1190633.jpg


Ruime toegang tot de binnenkant.

P1190634.jpg


Nu nog de 'bumper' op de boeg maken, dan kan eea in de verf.
 
Ik heb al je verslagen met belangstelling gelezen, maar nu heb ik toch een vraag.
In #30 staat het geheel met de boven- en onderbouw, in de laatste de ventilator voor de onderlucht, heffen van de hovercraft.
Indien juist gezien, dan wordt de benodigde heflucht aangezogen door de open raamopeningen.
Hoe gaat dit bij de werkelijke?
 
Het origineel pakt zijn lucht voor de lift door die grote rechthoekige gaten in het dak (achterste deel van de cabine) plus de driehoekige daar onder. De rechthoekige met de lamellen daar achter zijn voor koel- en verbrandingslucht voor de dieselmotor, maar die gebruik ik in het model ook voor luchtaanvoer. Verder blijft het luik bij de mitrailleur voorop ook open, maar de ramen maak ik dicht met getinte folie. Het moet zich uitwijzen of dat zo voldoende openingen zijn, anders kan ik altijd de folie van de ramen weer verwijderen.
 
Er is kleur!

P1190635.jpg


De 2400TD zelf. Ik heb de camo iets meer richting maritiem getrokken, vind ik beter staan als zandkleur plus donkerbruin.

P1190638.jpg


Den de verdere onderdelen. Vanaf nu is het min of meer een bouwkit.. ;)

P1190639.jpg


Er glimt nog het één en ander, dat is natuurlijk niet de bedoeling bij een marine model. Morgen komt eerst een spuitsessie met matte vernis voor ik verder ga.
 
Alles is nu mat gespoten, toen de skirt er onder. Daarna natuurlijk de eerste hover test, met verder nog niets operationeel:


Daarbij gebruikt de lift motor slechts 14 watt! Hij heeft nog power zat over, getuige het stukje volgas.

P1190646.jpg


Op die plek in mijn woonkamer zit een zeer licht laag punt, vandaar dat hij daar blijft hangen. De vinnen onder de lift propeller, om het draaimoment te compenseren, lijken goed te werken.
 
Back
Top