Happy Hunter

Discussie in 'Werkschepen' gestart door G.J. Dijkman, 17 okt 2017.

 1. G.J. Dijkman

  G.J. Dijkman

  Lid geworden:
  14 okt 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Barneveld
  Beste Freek Johan e.a.
  Op MF heb ik gezien dat jij de Happy Hunter gebouwd hebt
  Vanuit het verleden heb ik veel modelbouwervaring vooral met Billing Boats modellen
  Lange tijd is dat met het opgroeien van de kinderen stil blijven liggen maar onlangs heb ik de Happy Hunter van Krick aangeschaft tot nu toe loopt de bouw wel maar ik botst tegen het volgende aan:
  De bak - en stuurboord verlichting wordt in de beschrijving niet echt behandeld, nu zou ik graag willen weten welke verlichting (Leds) jij daar ingebouwd hebt en hoe de bedrading dan loopt, want recht naar onderen kan niet want dan kom ik op het dek uit en wanneer ik de bedrading over het brugdek naar de stuurhut laat lopen is ze zichtbaar
  Hoe heb jij dit opgelost?
  met vr groet Gert Jan Dijkman
   
 2. Freek-Johan

  Freek-Johan

  Lid geworden:
  20 jan 2014
  Berichten:
  678
  Locatie:
  Ballum Ameland
  In een privé bericht had ik dit antwoord ook al gestuurd maar zag hier in werkschepen de zelfde vraag staan maar dan openbaar, daarom plaats ik het antwoord hier ook even onder zo dat anderen het ook kunnen lezen en eventueel kunnen aan vullen. Succes verder met de bouw van dit mooie schip. Misschien kun je eens een foto van je schip plaatsen hoe die er nu bij staat.

  Volgende bericht heb ik gekopieerd.

  Hallo, ik ben zelf nog met de verlichting bezig. ik loop tegen het zelfde aan, ik monteer kwa positie verlichting mini gloeilampen. voor het aanbrengen van de bedrading wil ik een gaatje boren in de bak waar het lichtje in komt en dan meteen daar onder een gaatje voor het invoeren in de opbouw zodat ik alles onder de stuurhut kan aansluiten en dan via een stekker verbinding de boel kan aansluiten met de romp waar de decoder komt. ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord anders hoor ik het graag.
   
 3. G.J. Dijkman

  G.J. Dijkman

  Lid geworden:
  14 okt 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Barneveld
  Beste Freek Johan
  Dank voor je snelle reactie.
  Zoiets als je voorstelt had ik ook bedacht maar het komt er wel op aan dat dan keurig weg te werken, maar kennelijk kan het moeilijk anders.
  Ik denk dat er dan maar rode en groene led lampjes voor ga gebruiken
  Wat de vorderingen betreft: in de romp heb ik de motoren, regelaars e.d. er provisorisch in geplaatst, lood accu en boegschroef moet nog komen
  Op dit moment ben ik nog met de opbouw bezig.
  met vr. groet Gert Jan Dijkman
   
 4. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  829
  Locatie:
  Steenbergen
  Gert Jan,
  Ik ken de Happy Hunter als een zeer mooi scheepsmodel maar de fijne details van afbouwen zijn mij - mede omdat ik hem zelf nooit gebouwd heb - minder bekend.
  Kan het een idee zijn om - nadat je er eerst een stukje draad aan gesoldeerd hebt - de pootjes van de led na plaatsen haaks om te buigen en de bedrading via de onderkant van het dek te laten lopen?

  Onderstaande en helaas zeer slechte foto geeft een idee van wat ik bedoel.
  [​IMG]

  [​IMG]
  Zoals je op de laatste foto ziet valt het zicht en zien van de bedrading op deze manier wel mee.

  Groet, Bert
   
  Laatst bewerkt: 18 okt 2017
 5. G.J. Dijkman

  G.J. Dijkman

  Lid geworden:
  14 okt 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Barneveld
  Beste Bert
  Ik denk dat het inderdaad zo gaat worden, als ik dan met het opbrengen van de witte verf dit meeneem kan het inderdaad wel meevallen.
  Lijkt me overigens een fraai containerschip
  Dank voor de reactie.
  met vr. groet Gert Jan Dijkman
   
 6. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  829
  Locatie:
  Steenbergen
  Dank je, het is de Sydney Star van Graupner.
   
 7. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.518
  Locatie:
  Oostvoorne
  Gert Jan, Als je leds gebruikt voor de verlichting kun je heel dunne draad nemen. Meestal sloop ik die uit een spoeltje van een voeding/ladertje. Die van de primaire spoel is dik genoeg. Leg de draad strak tegen de opbouw en met schilderen plakt het vast en lijkt het net een echte op het dekhuis bevestigde kabel. In het echt zit er tussen het boordlicht en de kabel aan de opbouw een waterdicht stopkontakt met een stuk snoer naar de navigatielantaarn. Helemaal niet erg als je daar onder de lichtbak een kabellus(je) ziet. Meestal zet ik twee leds in serie met een weerstand van 2200 Ohm (3 rode ringen). Voldoet goed van 7,2 Volt tot 12 Volt. De 3 mm ledjes komen uit een batterij kerstverlichting, die vorig jaar werd verkocht bij een grote drogisterijketen. 40 stuks voor nog geen 2 Euro. In het batterijdoosje gaan 3 penlights. Ideaal spul om mee te experimenteren. Succes ermee! Gr. Klaas.
   
  kikonline vindt dit leuk.
 8. G.J. Dijkman

  G.J. Dijkman

  Lid geworden:
  14 okt 2017
  Berichten:
  4
  Locatie:
  Barneveld
  Beste Klaas
  Dank voor je gedetailleerde tip ook voor wat betreft de kerstverlichting, had daar niet aan gedacht
  Ben nog niet helemaal toe aan de verlichting maar kan e.e.a. overwegen en eens zien wat het beste en meest praktische is.
  met vr. gr Gert Jan
   
 9. kikonline

  kikonline

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  113
  Locatie:
  Ridderkerk
  Goede tip Klaas! Ik neem dit mee voor mijn Smit Rotterdam
   
 10. BertusvB

  BertusvB Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  14 sep 2011
  Berichten:
  1.147
  Locatie:
  Hoeksewaard
  Kerstverlichting weer volop verkrijgbaar.
  Heb voor het poppenhuis van mijn schoonzus 3 setje met 20 ledjes gebruikt. Hiervan is de bekabeling nog dunner en zijn de ledjes een onderdeel van de draadjes.
  Kosten? 3x 0,89€!
   
 11. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.518
  Locatie:
  Oostvoorne
  Heb ze ook gezien Bertus. Goed bruikbaar voor verlichting in de accommodatie, maar niet voor navigatieverlichting. Heb nog steeds niet die 3 mm dingen gezien die ze een paar jaar geleden hadden. Het voordeel van die serie was dat ze ook rondom goed licht gaven. Tot nu toe alleen 4 mm gezien met een lensje op de top. De 3 mm ledjes pasten precies in een 4 mm alu pijpje. Nu zijn de moderne navigatielampen heel anders dan vroeger. Toen hadden de lampen nog een metalen huis. Nu is het hele huis van kunststof met een zwarte boven en onderkant. Je kunt nu de bovenkant van de led vlak schuren/vijlen en er een zwart schijfje op plakken. Aan de onderkant het flensje zwart verven. Maar het is maar net uit welke periode je schip stamt en wat je zelf mooi vindt en in welke schaal er wordt gebouwd. Gr. Klaas.
   
  kikonline vindt dit leuk.
 12. kikonline

  kikonline

  Lid geworden:
  14 aug 2016
  Berichten:
  113
  Locatie:
  Ridderkerk
  Ik ga ook eens op zoek naar de led-verlichting voor op de masten van mijn Smit Rotterdam. Als ik wat van 3 mm tegenkom zal ik het laten weten. Op marktplaats zie ik elke keer advertenties van iemand uit Borne met allerlei led lampjes.
  Sent from my SM-G960F using Modelbouwforum.nl mobile app
   
 13. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.518
  Locatie:
  Oostvoorne
  Er is natuurlijk zat van dat spul te koop, maar ik probeer zo goedkoop mogelijk een acceptabel resultaat te bereiken. Zag vandaag kerstverlichting bij het Kruidvat. Wel veel ledjes voor weinig geld, maar de verkeerde maat, 4 à 5 mm. De 3 mm exemplaren zitten vaak in batterijsetjes. Bij Action, tuincentra en bouwmarkten zie je ze ook wel. Gr. Klaas.
   
 14. Blauwwinde

  Blauwwinde

  Lid geworden:
  30 aug 2012
  Berichten:
  238
  Locatie:
  Duiven
  Ik ben ook met de afbouw van de HH bezig. Ik gebruik idd leds en de draden van de rode en groen led gaan eerst naar onderen en dan direct opzij de opbouw in. met een dun draadje valt dat helemaal niet op hoor. mijn probleem is meer dat er een 3mm gaatje geboord is ipv 2x 1mm voor de ledaansluiting. nu valt er licht naar de onderkant.

  Voor de mast gebruik ik bi-color leds voor de rood/groen signalering van de veilige passeerzijde en gewone 3mm leds voor het rood wit rood signaal als er gesleept wordt. Alle leds met een eigen draad.

  Voor het heklicht afwisselend geel of wit neem ik een RGB led dan kan ik de kleur aanpassen aan de situatie.

  Alle leds worden bij mij onafhankelijk met een pwm signaal aangestuurd.
   
 15. k-k

  k-k

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  4.518
  Locatie:
  Oostvoorne
  Blauwwinde, Om te voorkomen dat er aan de onderkant van de led licht uit komt kun je dat vlaje zwart schilderen. Je kunt ook in de zwarte lichtbak een plaatje zwarte folie of kunststof plakken en daar voor de pootjes van de leds gaatjes in prikken. Gr. Klaas.
   
 16. Blauwwinde

  Blauwwinde

  Lid geworden:
  30 aug 2012
  Berichten:
  238
  Locatie:
  Duiven
  Klaar,

  Ik vind er wel een oplossing voor maar als je nog aan het bouwen bend is voorkomen beter dan genezen. 2x een 1mm gaatje is mooier dan 1x 3mm :-(
   

Deel Deze Pagina