Helgoland van Hegi

Discussie in 'Algemeen scheepsbouw' gestart door Frank Vekemans, 20 jun 2018.

 1. Frank Vekemans

  Frank Vekemans

  Lid geworden:
  21 okt 2008
  Berichten:
  176
  Locatie:
  Benidorm (Spanje)
  Ik heb via 2 hands een bouwdoos van Hegi meer bepaald de Helgoland aangeschaft, nu is deze doos volledig compleet uitgezonderd het bouwplan dat was niet meer aanwezig. Nu is mijn vraag, is iemand van de forumleden in het bezit van dit bouwplan en wil mij hiervan een copij ter beschikking stellen, uiteraard tegen betaling. In de doos zat wel de bouwbeschrijving en het Rc plan doch niet het voornaamste het bouwplan. Reeds dank bij voorbaat
   
 2. H.B.Busking

  H.B.Busking Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  17 aug 2004
  Berichten:
  7.204
  Locatie:
  Odoorn, Drenthe
  Reeds een zoekronde via Google gedaan? Je treft altijd wel iets!

  Er is veel te vinden. Bouwplannen zijn aardig, maar ook met eigen creativiteit is is veel goed op te lossen. En vaak op te lossen met vaste bouwprincipes die je in ieder model wel tegen komt. Je verzint het er in. Bij mij is een bouwtekening vaak een discussie stuk.

  Ik had er bijna een gekocht... maar ik trof een Robbe FL-8. Even mooi... en geschikt om wat voortstuwingen uit te dokteren.
  En dat is er uitstekend mee gelukt... Model vaart voortreffelijk.
  Model is wel volledig over de kop gegaan en naar mijn hand gezet, koste ook wat tijd natuurlijk, vooral het meetwerk.

  Bouwtekeningen... Veel belangrijker acht ik schaaldetails. Vaak zijn de tekeningen hierin zeer summier, (Fabrikant Robbe maakt hiervan vaak ook een feestje...). Hoe dat met Hegi was? Vast niet anders. Het model de Oceanic heeft een verzonnen romp.
  Niet schaal met het echte schip. Dertijd was alle knowhow omtrend de scheepsromp afgeschermd. Cassified... geheim, wegens IJzerengordijn, en wegens technische/bedrijfs spionage. Je zag dat ook bij de DGzRS reddingskruisers, en wellicht niet anders bij de Polizeiboot?Boven de waterlijn is openbaar... maar daaronder... werd onder de pet gehouden...

  Om een kort verhaal lang te maken...
  Hier alvast een linkje. Lid worden kan zinvol zijn, dan krijg je plaatjes te zien. Het schip leeft nog meen ik. De ikonen van de scheepvaart worden als cultureel erfgoed gezien. En op handen gedragen. Denk dat de productie bouwdozen daartoe flink bijgedragen hebben...

  https://www.rc-modellbau-schiffe.de/wbb2/index.php?thread/32457-polizeischiff-helgoland/

  http://www.hugohein.eu/other/morski/main.speca.htm
  http://www.ws-barkassen.de/schiffe.html
  http://www.hugohein.eu/other/morski/ga.plan.polizei.3000.JPG

  Als je goed kijkt... zit er achter de motor een gearbox (nimmer direct drive)... een Steuerger├Ąt...en een Verstellpropellor.
  Hmmmm interessant :)

  Groet Bas
   
 3. Frank Vekemans

  Frank Vekemans

  Lid geworden:
  21 okt 2008
  Berichten:
  176
  Locatie:
  Benidorm (Spanje)
  Beste Bas,
  bedankt voor je reactie, je suggestie van google had ik uiteraard reeds uitgeprobeerd en ook verschillende site's waarvan jij er ook vermeld tegengekomen doch de site van hugo hein had ik niet gevonden, bedankt hiervoor, hierop staat inderdaad een origineel plan. Wat je zegt klopt uiteraard zeker wat betreft schaaldetails maar zonder iets heb je uiteraard ook geen schaalverhouding, en daar had ik dan wel een plan voor nodig, ik ben geen doorwinterde zee of binnenvaarder en ook maar een normale modelbouwer, zodat voor mij een plan, hoe summier ook, een must is.
  In ieder geval nogmaals bedankt voor de door u geven links naar diverse site's
   

Deel Deze Pagina