HeliArtist

Ik zit er aan te denken om ook eens een schaalheli te gaan bouwen:)
Eerst niet zo heel moeilijk, dus gewoon een romp die al kant en klaar is gespoten. Wil eerst kijken of schaalheli's en de bouw er van wel iets voor mij is. Nou heb ik mijn oog laten vallen op een romp van het merk " HeliArtist "
Wie heeft er ervaring (goede of slecht) met rompen van dit merk.
Gaat om een romp voor een 500size heli.

mvg. Freddie
 
Ook aan een schaalheli Freddie?
yellowflashcolorzpdt19.gif

Heb je ook al een idee met welke romp je wil gaan vliegen?

Grtz Marco.
 
Hallo Freddie,

ik heb er zelf een (Heli artist AS-350 450-size)
het voordeel van deze rompjes is dat het materiaal genoeg ruimte laat om zelf dingen te verzinnen en toe te voegen.
en omdat ze (zéker voor het oog :D) goed afgewerkt zijn, zijn ze fraai om te zien vliegen.
full

maar de mijne vliegt al een hele tijd rond, en de nadelen zijn inmiddels bekend:
- de verflaag is wat dik (zeker bij 450 formaat) waardoor de heli onnodig zwaarder word, zodat het toevoegen van bijv. schaal details een wat lastig klusje word i.v.m gewicht.
- als het gewicht van het mainframe van je heli niet direct op de skids rust, (dus de steunen van het mainframe zitten niet pal boven de plaats van de skid buizen, buiten de romp) kunnen er na verloop van tijd haarscheurtjes ontstaan bij de bevestigings gaatjes in de romp, waar het mechaniek mee vast zit.
daarom zou ik aanraden om bij die schroefkopjes brede ringen te gebruiken om 't gewicht te verdelen.
- voor zover ik weet levert Heli Artist geen spares, waardoor ik al een hele tijd met een barst in de voor-ruit rondvlieg.

suc6 met je beslissing :)

groet,
Hoogvlieger
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ik heb zelf een HA BO105 rompje.

Best een leuk ding, daar niet van, maar ik heb sterk het gevoel, dat men bij HeliArtist nooit met hun eigen rompjes vliegt.

Het is allemaal wat.... tsja, wat amateuristisch.
Gebouwd volgens aanwijzing zijn ze over het algemeen gruwelijk staartlastig, sommige heli's heb je echt moeite om de servo's kwijt te raken (vandaar dat ik me afvraag of ze er wel mee gevlogen hebben: het kale mechaniek past goed, maar er is soms te weinig ruimte voor de servo's), voor de heli's met hoge staart zijn de mechanische aanpassingen een beetje knullig: de staartaansturing is vaak dramatisch zwaarlopend, en de staartaandrijving, in elk geval bij de 450 series is van bedroevende kwaliteit en energie-efficiëntie (alweer: hebben ze er zelf wel mee gevlogen?).

Het gebruikte materiaal is polyester, en daar is nogal ruim mee omgesprongen, dus erg zwaar, en wat Hoogvlieger ook al zegt, het "kraakt" gauw. Alle overbodige randjes wegslijpen scheelt aanmerkelijk.
De houten voorgelijmde frames en mechaniekbevestigingen lijkt wel alsof er in plaats van een lijmtube een verkouden chinees met loopneus gebruikt is. Moet je uit elkaar halen en goed nalijmen.

Maar als je een beetje je hersens gebruikt, wat creatief met de techniek omgaat, en de boel zo licht mogelijk houdt, zijn er heel prima vliegende heli's van te maken, die er zeker van een kleine afstand, uitstekend uitzien.

Ik vlieg er nu alweer zeker twee jaar met heel veel plezier mee, en er vliegen er nog twee (nog een BO105 en een Airwolf) bij ons en die vliegen ook uitstekend.

En laten we wel wezen: een heli die zo uit de doos vliegt.... da's maar saai hoor....

Wat mij opviel: Mijn andere 450 is een EC135 van Align, en die is wellicht iets minder mooi (al vind ik dat zelf érg meevallen) maar is wel stukken goedkoper, stukken lichter, én van Epoxy in plaats van polyester.
Ik ken dus persoonlijk alleen de Align EC135 en de HeliArtist BO 105, maar afgaand op het kwaliteit en prijsverschil, zou ik dan toch Align aanraden.

Groet, Bert
 
Mannen bedankt voor de info:thumbsup:

Marco ik weet het nog niet. Het zit al weel een tijdje te kriebelen maar ben er nog niet uit.
Wil eerst wat meer info verzamelen.
Maar heb nu mijn oog op deze romp laten vallen Marco.

HA500UH602_01.jpg


mvg. Freddie
 
HeliArtist Huey

Mijn maatje en ik hebben beiden een rompje van de 500 size "Huey". Deze kochten we met lichte transportschade dus daar moet je even rekening mee houden. Ik vind de heli geweldig vliegen, het is 1 van die heli's die je altijd bij je hebt. De staartaandrijving gaat dmv riemaandrijving met een stel rolletjes, werkt perfect. De truuk is om het allemaal niet te vast te willen zetten want dan breekt het plastic van de staartboomklemmen gegarandeeerd. Hou in het oog dat de staart zelf de boel wel vertikaal houdt en dat het alleen de bedoeling is dat de 45 graden overbrenging niet op de staart gaat schuiven. De vloerplaat is ook echt de bodem van de Huey, dit is voorzien van een carbonmatje. Daarom staat het mech er ook mooi recht in, als je een model met vloerplaat hebt dan staan die vrijwel altijd iets scheef ingelijmd zodat je met een paar vulringetjes onder het mech moet werken. Er zit een langere (eigenmaaksel) rotoras in omdat een Huey met de standaard Align as geen gezicht is.

Ik vind de groene Huey nogal kaal dus heb ik die wat opgeleukt. Mijn maatje kocht een standaard witte en daar hebben we een eenvoudige "Navy" uitvoering van gemaakt.

Al met al leuke waar voor zijn geld vind ik.

DSC01138_zpsbe131978.jpg


DSC01135_zps83c8895b.jpg
 
Claude, mooi bouwverslag man :thumbsup: bedankt.

Bruteforce, zo'n Huey romp heb ik toevallig vandaag in de handen gehad :)
Vond de kwaliteit wat ik er van verwacht had en was daar door prettig verrast.
Ik weet dat er beter is maar daar betaal je dan ook voor.
De staartaandrijving bij de heli die ik op het oog heb gebeurd doormiddel van een TT, iemand die daar ervaring mee heeft?
Alle info die nuttig kan zijn voor mij is van harte welkom.

mvg. Freddie
 
Dat is met wat handigheid wel te doen.

Ik heb zelf mijn 450 size BO 105 omgebouwd van belt naar flex-as, en het vergt wat handigheid, wat losse materialen zoals een 1.5 mm stalen as, en een stuk aluminium buis met een teflon binnenvoering, en een draaibank om de aansluitingen voor de tandwielen te maken.
Het gaat prima, en het scheelt je 1 a 2 minuten vliegtijd t.o.v. beltaandrijving (de flex-as is stukken energiezuiniger dus je kunt langer vliegen).

Als je het goed doet, wordt de heli er ook flink lichter van in de staart (de staartboom vervalt compleet), en heb je veel meer ruimte om je hekrotoraansturing goed aan te leggen.

Ik zal eens voor je op zoek gaan naar de link(s), want ik heb er OF hier, OF op RCGroups, een stukkie over geschreven....

Groet, Bert

EDIT: Gevonden!

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1746978
 
Laatst bewerkt:
Bedankt voor de info Bert :thumbsup:
Ga het binnenkort eens om mijn gemak doorlezen.
Ik zou zeggen laat maar doorkomen die weetjes over schaalbouw:)

mvg. Freddie
 
Dat Flex-as project is echt een hoop vallen en opstaan geweest, maar uiteindelijk blijkt, dat de laatste 5 cm aan de kant van de hekrotor (en de laatste 5 cm aan de kant van het mechaniek ook) recht moeten lopen, dan blijft de as gewoon heel. De buiging moet je daartussen ergens aanleggen, en dan is er weinig aan de hand. Teflon binnenbuis, en een paar drupjes Teflon olie, en het gaat nagenoeg eeuwig mee.

Voor de 450 was een 1 mm as voldoende, voor een 500 zou ik toch al gauw 1.5 mm nemen, gewoon voor de zekerheid. Een .60 brandstofheli heeft al voldoende aan een 2 mm as overigens.

Waar je wel om moet denken: er zit nogal wat torsie-vering in zo'n as, dus een HH gyro kan mogelijk wat afstel-problemen geven. Nu is HH toch al niet ideaal in een schaalheli (het kan wel, maar het is naar mijn mening gewoon beter om Rate-mode te gebruiken, al zal dat wel atijd een eindeloze discussie blijvenis.... :D ).

De technische kant van schaalvliegen is echt een kwestie van logisch nadenken en nogal wiedus: Lichter is per definitie beter, hoe simpeler en degelijker, idem dito. Dus niet je romp overal klakkeloos gaan verstevigen, maar goed nadenken wat je doet en of het nodig is.
Dom voorbeeld: die HeliArtist rompjes zijn op zich behoorlijk stijf en redelijk sterk, dan is het bijvoorbeeld onzin dat je het volle mechaniek incluis staartboom er in zet (met belt moet je wel, maar met flex-as dus duidelijk NIET). dat soort dingetjes....

Gebruik NOOIT lood voor de balans, maar plaats spullen naar voren: Hekservo kan gerust naar voren gehaald, ESC, LiPo, etc etc, en desnoods ga je overtollig materiaal wegslijpen achter: met name bij HeliArtist is de staartboom tamelijk slordig en veel te dik gelamineerd naar mijn mening, ik kon bij mijn BO zo 10 gram weg slijpen daar, en dat scheelt al 30 gram lood uit de neus, wat overbleef heb ik weggewerkt door gyro, hekservo en ESC helemaal voorin te plaatsen, ofwel helemaal geen lood nodig.

Niet omdat ik "anti-electronica" ben, maar gewoon omdat het beter is: E-stab kan, maar brengt risico's met zich mee, want als je heli qua gewicht op de rand zit (ondanks alles is mijn BO 105 50% zwaarder dan de standaard donorheli), voel je met E-stab niks aankomen, zonder E-stab krijg je waarschuwingen als je tegen de grens aan gaat zitten. Gebruik dan liever een flybarred kop als je tegen " met de hand vliegen" opziet.
Idem Dito voor HH versus Rate gyro: het kan, maar het is beter gewoon je heli perfect trimmen en afstellen (ReVo-mix).

Bij "rompvliegen" word het belang van "neus in de wind houden", ofwel ouderwets vliegen zoals het hoort, een stukje groter.
En juist HIER zijn HH gyro en E-stab een nadeel: Wind heeft meer invloed, je hekrotor is zwaarder belast, en al die electronica ontneemt je het gevoel van wat er nu eigenlijk precies gebeurt. Je kunt er dus ook niet op anticiperen, en het gaat heel lang goed, tot je heli op een gegeven moment volkomen onverwacht de grond in klapt.

Daarnaast scheelt het weglaten van een E-stab en digitale servo's gewoon een hoop geld, hoe je het wend of keert.

Maar dat is uiteraard allemaal je eigen keuze, en op zich kan het allemaal wel.

Een toerenregeling daarentegen, is weer een heel goed ding, je heli gaat VEEL voorspelbaarder vliegen met een governor of een perfect ingestelde throttle curve.

Groet, Bert
 
Gebruik NOOIT lood voor de balans, maar plaats spullen naar voren: Hekservo kan gerust naar voren gehaald, ESC, LiPo, etc etc, en desnoods ga je overtollig materiaal wegslijpen achter: met name bij HeliArtist is de staartboom tamelijk slordig en veel te dik gelamineerd naar mijn mening
+1
bij de AS-350 rompjes, hadden ze bij fabricage een blokje hout ''ingelijmd'' (of er simpel in-gesnoten, naar Brutus verwijzing van de chinees :mrgreen:) in het staart segment.
dit als voorbaat bij neuslastigheid.
het er direct uitslijpen of boren helpt al enorm, want je hebt 't gewoon niet nodig...
je moet wel goed zoeken, het verraad zich soms door gewicht, of anders na een grondige inspectie van de binnenkant.

Bij "rompvliegen" word het belang van "neus in de wind houden", ofwel ouderwets vliegen zoals het hoort, een stukje groter.
En juist HIER zijn HH gyro en E-stab een nadeel: Wind heeft meer invloed, je hekrotor is zwaarder belast, en al die electronica ontneemt je het gevoel van wat er nu eigenlijk precies gebeurt. Je kunt er dus ook niet op anticiperen, en het gaat heel lang goed, tot je heli op een gegeven moment volkomen onverwacht de grond in klapt.
+1,
ook omdat (als je heli tail fins heeft) er vele malen meer pitch van je staart prop word gevraagd, om het verlies te compenseren.
soms zoveel, dat je amper ruimte overhoud op de tail as, om de heli te keren.
en een HH gyro duwt 't mechaniek zo door z'n limieten heen, als de wind maar genoeg met je staart speelt...

staart bladen met meer oppervlak kunnen hierin handig zijn, als je pitch slider bijna in de hoek staat bij bijv. gewoon hooveren.
pitch curve verhogen kan dan ook, maar pakte hiero niet goed uit vanwege de main rotor.
anders dan een standaard 3d heli, hebben schaal heli's vaak een wat lage curve waar ze 't best én lekkerst bij vliegen.
als de RPM op de staart daardoor laag is, zal die dan als eerste minder gaan presteren...
meer oppervlak op je tail blades, en je staart is dan weer wat meer ''solide''

groet,
Hoogvlieger
 
Laatst bewerkt door een moderator:
t rex 500 esp met md 500 romp , vlotte inbouw . M'n eerste schaalheli , veel plaats om alles in te bouwen :cool:
full
full
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ziet er goed uit Guyken :thumbsup:. Laat maar door komen al die info, heb ik wat te lezen als straks het slechte weer er weer aan komt :)

mvg. Freddie
 
Mannen nog een vraag aan jullie, waar kopen jullie je schaal spullen?
Zijn er winkels of web shops die speciaal zijn gespecialiseerd op schaal heli's?
Weet niet of ik dit vragen mag op het forum, maar anders graag reageren via PB.
Alvast bedankt.

mvg. Freddie
 
Ik denk niet dat er echt "gespecialiseerde" shops zijn die enkel schaalspullen verkopen, vermoedelijk zal iedere shop die RC heli's verkoopt je wel verder kunnen helpen, hooguit tegen welke prijs en welke wachttijd.
Maar je zou RC Heliparts kunnen proberen, die hebben sowieso het Vario Gamma (=hoofdzakelijk schaal) dus goed kans dat ze ook andere merken zoals HeliArtist voeren. Nooit gechecked, want de enkele keer dat ik een HA rompje kocht was dat bij www.live-hobby.de

Groet, Bert
 
live-hobby.de Is ook voor mij een vertrouwd adres. Tot nu toe altijd probleemloos.
:-)

Interessant om te lezen dat de HH-gyro beter uit de schaalheli kan blijven. Weer wat geleerd.
:-)
 
Interessant om te lezen dat de HH-gyro beter uit de schaalheli kan blijven. Weer wat geleerd.
:-)

Het kan wel hoor, en je loopt er niet zo snel mee in de problemen, maar naast dat het er niet mooi uitziet (de staart is té strak om realistisch te zijn), werkt de staartvin vaak de HH gyro nogal tegen, en dat is net zoiets als de cruisecontrol aanzetten en dan proberen snelheid te minderen met de handrem.... Met name bij rondvliegen gaat dan het energieverbruik drastisch omhoog, want in rate volgt de staart uitzichzelf de rest van de heli, in HH zal die verdraaide gyro er alles aan doen om die 5 graden die jij fout gestuurd hebt, tóch uit te sturen.

Maar er zijn zeker situaties denkbaar, waarin een HH gyro in een romp écht voor problemen kan zorgen: een relatief zwakke staartrotor met een dikke staartvin, en dan wind van opzij of in de rug.... Het gaat met rate net zo goed niet erg lekker, maar met rate voel je het tenminste aankomen, en kun je een "ontwijkende manouvre doen". Met HH voel je niets, totdat de hekrotor aan het eind van zijn latijn is, en dan hangt je heli opeens achterstevoren. Schrikken, en mogelijk dus een probleem.

Kun je wel weer gaan oplossen door de hekrotor aan te gaan passen, maar het is gewoon beter om er mee in rate te leren vliegen, dan weet je tenminste wat er gaat gebeuren.

Groet, Bert
 
Back
Top