herbouwverslag Piper Cub van SIG scale 1/4

Discussie in 'Bouwverslagen - Vliegen' gestart door n.veldhuis, 1 nov 2011.

  1. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    hallo,

    ik heb een piper cub overgenomen.
    deze piper is van SIG en heeft een spanwijde van 2.65 m
    het hoogteroer is aan 1 kant helemaal kapot en de romp heeft iets schade.
    hier paar fotos(de romp heb ik al deels gestript):
    [​IMG]
    het hoogteroer is aan 1kant helemaal kapot en de andere kant is nog heel.
    kan ik dan 1 kant opnieuw maken en dat deel aan de andere kant lijmen?
    of gaat dit ten koste van de stevigheid van het hoogteroer?
    [​IMG]
    de romp is nog redelijk intakt maar bij de bevesteging van de vleugels aan de romp is kapot en er zijn paar balsa ladjes kapot geknapt maar dit is nog wel redelijk met lijm te repareren.
    [​IMG]
    bij de vleugel is het latje afgeknapt wat in de andere vleugel komt.
    ik denk dat dit latje geheel gevangen moet worden en niet gelijmd kan worden, toch?

    ik heb ook geen tekening van de piper cub omdat ik hem heb overgenomen, heeft iemand misschien nog een tekening liggen?

    reacties of opmerkingen zijn altijd welkom:yes:

    Groeten, Niek
     
    Laatst bewerkt: 2 nov 2011
  2. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.631
    Locatie:
    Oss
    Ik zou stabilo nieuw maken .

    Ook de verbinder moet vervangen worden in zijn geheel.

    Op de site van SIG vind je wel de bouwbeschrijving met foto,s als download .

    Mvg Johan
     
  3. VEJ

    VEJ

    Lid geworden:
    4 jan 2010
    Berichten:
    364
    Locatie:
    Twente
    Ik zou eerst eens een kleinere foto nemen.
    Mijn hemel het hele forum vervormd hierdoor
     
  4. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    maar als je de helft vervangt gaat dit dan tenkoste van de stevigheid?

    bij mij staan de foto's niet bepaalt er groot :yes:
    en is het temiste goed zichtbaar als jij ze zo groot vindt:cool:
     
    Laatst bewerkt: 1 nov 2011
  5. Lindert

    Lindert

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    1.495
    Locatie:
    België
    Ik heb een snelle Pc en ik moest toch ook even wachten. max grootte toegestaan op het forum is 800x600
     
  6. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.631
    Locatie:
    Oss
    800 x 800 lindert maar wel voor upload.

    Deze foto zitten ver over 1 milj. pixel en dat is duidelijk te veel .

    Beter even veranderen voor een mod gaat ingrijpen.

    En het stabilo bestaat uit balsalatjes met een paar stukken grenen/vuren er bij .
    Beter is het vernieuwen kompleet als het gaan stukkelen .
    Risiko dat er een verwinding in komt heb je dan ook niet.

    Een nieuwe bouw je net zo snel en je hebt dan ook geen gewichts verschil.;)

    Mvg Johan
     
  7. Lindert

    Lindert

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    1.495
    Locatie:
    België
    Ik heb hier toch een vraag over, de vorm van het stabilo is perfect na te maken van tekening. Maar de bouwdozen van SIG werken toch met Inch ? Hoe krijg je dan het stabilo op juiste dikte ? Of is dit een kwestie van bouwen naar de dichts bijzijnde maat (Cm) en dit op de romp te passen ?²
     
  8. robertboxhoorn

    robertboxhoorn

    Lid geworden:
    10 sep 2009
    Berichten:
    1.970
    Locatie:
    emmeloord
    leuk een piper!
    nieuw kost wel erg veel helemaal als je maar een beperkt budget hebt en her opbouwen is ook leuk!

    wat voor setup ben je van plan niek?
     
  9. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.631
    Locatie:
    Oss
    Dikte van het stabilo komt echt niet op 1-2 mm aan , daar hoef je aan de romp ook niks voor aan te passen.

    Mvg Johan
     
  10. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    hoe dat zit met het omrekenen van de dikte weet ik niet maar ik kan je wel vertellen dat dit stabilo uit 10 mm balsa is gemaakt en het er wel stevig uitziet en goed vloog.


    idd een nieuwe piper kost veel ja, vooral op mijn leeftijd.
    daarom pak ik ook altijd zo'n kans om ik weet dat ik anders nooit zo'n piper zou kopen.
    de setup wat ik de op wil doen weet ik nog niet. er zitten al wel een paar servo's van graupner in waarmee die al heeft gevlogen.
    als motor wil ik er denk ik een 25 cc benzine motor voordoen(er heeft een 25 cc boxer voor gezeten, maar die is voor mij te duur)

    oke, ik zou er zo snel mogelijk wat aan doen:cool:
     
  11. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.631
    Locatie:
    Oss
    Stabilo heeft een dikte van 3/8" , dat is omgerekent 9,525 mm.

    Met bespanning meet je dan snel 10 mm . :eek:

    Sig heeft inch maten .

    Mvg Johan
     
  12. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    balsa is 10 mm bij mijn piper:D(zonder bespanning)

    Foto's aangepast:cool:

    Niek
     
  13. Lindert

    Lindert

    Lid geworden:
    12 nov 2009
    Berichten:
    1.495
    Locatie:
    België
    Wanneer ga je beginnen aan deze cub of heb je er geen haast bij ;) ?
     
  14. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    haast, totaal niet:D
    ben er wel al aan begonnen met de bespanning eraf halen en de romp iets in elkaar lijmen. maar snel hoeft het van mij niet om ik heb er ook niet het geld voor om het in paar weken af te hebben. tussen door moet ik ook nog wel sparen:(

    Niek
     
  15. Danny-P47

    Danny-P47

    Lid geworden:
    6 feb 2008
    Berichten:
    115
    Locatie:
    Borne
    Hey Niek,

    Mooi om te zien dat je al aan de herbouw van mn ex-piper begonnen bent.
    Heb je al een idee wat voor kleur je de piper gaat maken.
    Keep up the good work!

    Groeten Danny
     
  16. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    jaja,
    zo langzamerhand ga ik er een begin aan maken.
    de piper maak ik denk ik gewoon hoe het was (pipergeel), om bij de vleugels hoef ik het folie er niet af te halen en

    Niek
     
  17. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    de romp is helemaal kaal.
    het hoogteroer is vastgelijmd met epoxy(best wel goed).
    is er en mogelijkheid om het mooi los te krijgen?
    anders maak ik 1 helft van het hoogteroer om het is zonder om meer kapot te maken dan nodig is.

    foto's volgen

    Niek
     
  18. beekman

    beekman verslagschrijvers

    Lid geworden:
    30 dec 2003
    Berichten:
    204
    Locatie:
    Groesbeek
    Ik heb met een los ijzerzaag blad (je heb daar ook een handvat voor) diverse stabilo's tussen rompen uitgezaagd. Je moet wel zorgen zat je de niet aan de romp "zaagt" maar in het stabilo anders wordt het gat in de romp te groot.
    succes Michiel
     
  19. n.veldhuis

    n.veldhuis

    Lid geworden:
    1 jun 2009
    Berichten:
    288
    Locatie:
    oldenzaal
    hallo Michiel,
    dat is ook wel een goede oplossing, maar misschien voor de volgende keer.

    ik heb het hoogteroer niet geheel verwijderd maar alleen de lat aan het eind van het hoogteroer om ik vindt het zonder alles weg te gooien terwijl het eigenlijk alleen maar om dat latje gaat om dat zorgt voor de meeste stevigheid.
    [​IMG]

    de latjes van de romp zijn ook weer vastgelijmd.
    [​IMG]

    nu alleen nog het linker deel van het hoogteroer maken, dan foliën, motor erop monteren(nog te halen), landingsgestel eronder en vliegen maar:cool:.

    Groeten, Niek
     
    Laatst bewerkt: 19 dec 2011
  20. plotterwelt

    plotterwelt

    Lid geworden:
    5 aug 2006
    Berichten:
    15.631
    Locatie:
    Oss
    Ik kan je alleen maar de raad geven een kompleet nieuw stabilo te maken .

    Dit is geen schuimpjes maar een kist van 5-6 kg of zwaarder .

    En de verbinder gemaakt zonder de andere vleugel open te maken ?

    Mvg Johan
     

Deel Deze Pagina