Herstel en afbouw van mijn 25 jaar oude Robbe Norderney

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Ronald55, 20 dec 2019.

  1. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.773
    Locatie:
    Oostvoorne
    Dat eris helemaal aan jou Ronald. Hangt er vanaf waar of met wie je vaart. Op 40 Mhz moet je rekening houden met anderen op die golflengte. Op 2.4 Ghz heb je daar geen last (meer) van. Kwestie van ervaring hoe vaak je elkaar in de weg zit. Wanneer nodig kun je altijd nog ombouwen. Gr. Klaas.
     
  2. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Van die zender zul je geen spijt krijgen.
    Prima ding.

    Je zult veel te horen krijg, want dat krijg ik ook, "die is verboden voor bootjes, want 40 Mhz is voor vliegtuigen".
    Dat is waar, alleen is er geen vliegtuig meer die op 40 Mhz vliegt, dus dat is geen probleem.
    Maar áls er een streepjesjagende controleur langskomt (kans miniem) die constateert dat er ergens in zijn omgeving iemand op de 40 Mhz bezig is, (kans miniemer), die denkt van: als daar iemand met en bootje aan het varen is pak ik hem (kans nog miniemerder), de moeite neemt om je uit te peilen (kans nog miniemst) staat er wel een flinke bekeuring op.

    Er is wel een reële kans dat je niet welkom bent op modelbouwbeurzen waar gevlogen, gereden en gevaren wordt.
    Hoewel ik nog geen last gehad heb.
     
  3. Zeiler

    Zeiler

    Lid geworden:
    28 dec 2012
    Berichten:
    477
    Locatie:
    Hilversum
    H.B.Busking vindt dit leuk.
  4. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
    Goeiemorgen luitjes,

    Allereerst een fijne kerstdag!

    Ik ben er zo lang uit dat ik het wel overweldigend vind :) "Vroeger" was 27 mhz voor de autootjes, 35 en 40 voor de rest (dacht ik) . Heb zelf nooit in verenigingsverband gevaren dus weet niet wie wat en hoe deed ;) 40 mhz; wordt dat echt gecontroleerd als ik ergens zou gaan varen? In de vroege jaren nooit gecontroleerd terwijl men er toen misschien fanatieker op was (ivm piratenzenders?). Ik ga er vanuit dat die optie wel mee zal vallen.

    Wil best ombouwen indien nodig maar even snel gekeken te hebben is dat icm de Multiprop modules ook nog wel pittig qua prijs.... of ik heb het niet goed begrepen, zou zo maar kunnen :) Denk dat ik voorlopig de optie van Klaas maar aan ga houden; even zxo laten, kan altijd nog.

    Straks nog even proberen de laatste stukken afplakband er af te krijgen zodat ze zover is dat ze weer gespoten kan worden.
     
  5. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.773
    Locatie:
    Oostvoorne
    Crispijn en Ronald, 35 Mhz is alleen voor vliegtuigen, maar op de eerste vier (50 t/m 53) kanalen in de 40 Mhz band mag ook worden gevlogen. Als je in clubverband gaat varen of vliegen maak je vooraf afspraken m.b.t. het gebruik van de kanalen. Als ze het goed doen houden ze een bord bij met daarop de gebruikte kanalen. Een paar jaar geleden op bezoek bij vaargroep Devel en me daar vooraf aangemeld. Bij aankomst gecheckt op het bord of "mijn" kanaal vrij was. Heb een paar verschillende kristallen in de 40 Mhz. De ontvanger is zonder kristal en moet bij verandering van frequentie even worden gebonden. Gr. Klaas.

    https://www.smgijmond.nl/frequenties/
     
    Laatst bewerkt: 25 dec 2019
  6. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
    Dank je, Klaas. Mocht het voorkomen dat ik zover kom om eens met een groep te gaan varen zal dat zeker kunnen en bespreekbaar zijn. Lijkt me wel leuk trouwens, maar tot dan nog zat te doen. Streven blijft om het schip in ieder geval weer komende zomer te kunnen laten varen in een min of meer afgebouwde staat :)
     
  7. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Dat frequentiebord staat bij ons in het museum.
     
  8. Ben44

    Ben44

    Lid geworden:
    27 jul 2010
    Berichten:
    659
    Locatie:
    Water
    ze zullen er wel nog zijn maar denk dat ge lang kunt zoeken om nog iemand te vinden die vliegt op 35 mhz
     
  9. Bootjebouwer 2

    Bootjebouwer 2

    Lid geworden:
    23 jul 2019
    Berichten:
    172
    Locatie:
    Het noorden van Drenthe
    Ik weet het wel zeker.
     
  10. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.098
    Locatie:
    Betuwe
    Als je een bilgepomp plaatst neem dan een brandstoffilter van een brandstofmotortje is de aanzuigleiding op. Iets in deze richting:
    https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=10000130&aid=73983&lang=nl
    Zorg wel dat je erbij kunt om het ding schoon te maken.

    M.b.t. 35 of 40 mHz:
    Vliegers mogen op alle voor RC toegestane beschikbare frequentiebanden vliegen:
    27,35 en 40 mHz en 2,4 GHz.
    De 35 mHz is echter exclusief voorbehouden aan alles wat vliegt.
    Varen en rijden mag niet op 35 mHz.
    Vliegen er nog mensen op de 35 of 40 mHz? Jazeker. Met name lui die FPV vliegen maken gebruik van deze frequentiebanden, aangezien hun camerasignalen ook vaak via de 2,4 gHz werken. En dat stoort elkaar dus.
    Op 40 mHz varen is dus compleet legaal.
     
    H.B.Busking, Zeiler en SRS vinden dit leuk.
  11. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
    Dank Roel, duidelijk!

    Mannen, heel andere vraag; nu ik weer ga bouwen loop ik tegen hetzelfde aan als toen.... de grote 1:1 tekening. Hoe doen jullie dat? Je hebt hem nodig voor de bouw maar het ding is zo vreselijk onhandig. Ik heb destijds al wel deel-kopieen gemaakt maar 1 grote tekening is wel handig als leidraad.

    Tips?
     
  12. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.098
    Locatie:
    Betuwe
    Ik moet eerlijk zeggen: Ik gebruik zo'n grote tekening nauwelijks.
    Ja, af en toe om me te oriënteren hoe het 'totaalplaatje' eruit ziet, maar voor de rest...
    Ik heb ook geen muur in mijn hobbyruimte waar ik het ding kwijt zou kunnen.
    Alle muren zijn gevuld met schappen, schepen en schepen op schappen.

    Deelkopieen: Ja, die laat ik ook maken.
    A4-tje's, gaan dan netjes in een map, geïndexeerd naar onderwerp.
    En sommige tekeningen van sub-assemblages vergroot ik tot A3. Werkt prettiger. (Iets met ouder worden en ogen die achteruit gaan en zo) :)
     
  13. Martin '70

    Martin '70

    Lid geworden:
    7 jan 2006
    Berichten:
    1.154
    Locatie:
    Spijkenisse
    Maak gebruik van originele werftekeningen die heb ik zowel digitaal als uitgedraaid op A0 in tweevoud. 1 schoon exemplaar en 1 om van te bouwen. En een berg detailfoto’s. Maar goed zo heeft ieder zijn strategie. Het is een beetje een persoonlijke voorkeur denk ik.

    Gr Martin
     
    Laatst bewerkt: 28 dec 2019
  14. Marc w

    Marc w

    Lid geworden:
    10 feb 2013
    Berichten:
    1.638
    Locatie:
    Turnhout belgie
    Ik maak eerst een kopie van de tekening en de andere vouw ik zo een 100 x om en om zodat ik enkel het stukje waaraan ik aan het bouwen ben zichtbaar is.
    Deze tekening valt op het einde meestal in stukjes uit elkaar van al dat heen en weer plooien. Maar dan is de taak volbracht en ik heb altijd nog de kopie mocht het nodig zijn.
     
  15. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
    Dank weer voor de reacties! Ja, het meervoudig dubbelvouwen is een van de weinige opties om het ding goed te gebruiken. Ik heb de deelkopieen dus ik kan vooruit. Maar telkens openklappen laat de tekening inderdaad snel slijten :)

    Inmiddels is de F-14 gearriveerd, gisteren netjes bezorgd. Zoals al gezien in de advertentie is het ding hartstikke nieuw en ongebuikt, ook wel weer fijn. Wel lijkt het erop (en ik dacht het al gezien te hebben) dat er een Multiswitch zendermodule bij zit en een Multiprop ontvanger. Volgens mij gaan die niet samen.... is geen grote ramp, een Mulktiprop zendermodule zit rond de 50 euro als je even zoekt (originele Robbe) dus die extra aanschaffen breekt mijn nek niet. Ondanks dat ga ik de switch gewoon inbouwen ook al wordt hij niet direct gebruikt.

    De zender gisteren al even bestudeerd. Alles wat er in moest zitten zit er in:

    [​IMG]20191228_212230 by Ronald-45, on Flickr

    Zender even geopend en gekeken waar de modules in moeten. Op 1-2-3- en de kanaalplekken dus:

    [​IMG]20191228_212537 by Ronald-45, on Flickr

    De switch uitgepakt en op de linksbovenplek gezet. Je moet hem vastzetten met moertjes, maar hoe of wat je ook doet; door de inwendige "nokjes" die hem op afstand houden krijg je op 1 rij die dingen er niet op. De module ligt simpelweg niet diep genoeg:

    [​IMG]20191229_103825 by Ronald-45, on Flickr

    [​IMG]20191229_104309 by Ronald-45, on Flickr

    Wil het binnenplaatje met die nokjes eigenlijk niet verwijderen (het zit geschroefd gemonteerd)... Of moet het er toch uit?:

    [​IMG]20191229_104320 by Ronald-45, on Flickr

    Later meer!
     
  16. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
    Toch zo maar? Denk dat dit de methode is.... ;) Afdekplaatje zou straks weer moeten passen als ik het gezuiverd heb van de kleine uitsteeksels die zijn blijven zitten na het uitbreken van de openingen. Stay tuned! :) :

    [​IMG]20191229_112810 by Ronald-45, on Flickr
     
  17. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.004
    Locatie:
    zaandijk
    Ronald, ik kan me herinneren dat ik bij mijn F16 het zelfde probleem had, heb toen toch met de Dremel voorzichtig de nokjes weggeslepen zodat de modul wel goed vast te zetten was.
    veel succes, groet Piet
     
  18. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    381
    Locatie:
    Gennep
  19. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten
  20. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    142
    Locatie:
    Aalten

Deel Deze Pagina