Herstel en afbouw van mijn 25 jaar oude Robbe Norderney

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Ronald55, 20 dec 2019.

 1. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  865
  Locatie:
  Steenbergen
  Het is zo weer een hele mooie zender geworden Ronald en daar zal je zeker een hoop plezier van gaan hebben :).
  In principe heb je nu nog 3 vrije kanalen over, mocht je naast je schakelmodule nog behoefte hebben aan een paar extra servo bedieningen, kan je heel eenvoudig op deze vrije kanalen bijvoorbeeld nog 3 losse potmeters plaatsen en dat kost haast niks ;).
   
 2. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je, Bert. Ja, mogelijkheden genoeg. Ik was nog even aan het stoeien met die multi-modules, maar het blijkt dat de eerst met het witte stekkertje op de "multi out" gaat en de daaropvolgende module wordt weer op de eerste aangesloten. De andere futaba stekker gaat dan respectievelijk op 1, 2 of 3 die bij kanaal 6, 7 en 8 horen. Klopt?

  Potmeter? Dat mag een normale zijn van de waarde die de schuifregelaars hebben? Daar een stekker aan en op de kanaalaansluiting?
   
 3. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  865
  Locatie:
  Steenbergen
  Dat is voor mij al weer een aantal jaren geleden, dus dat zou ik voor de zekerheid eerst weer even na moeten kijken.

  Zoals gezegd, al weer een aantal jaren geleden dat ik één van mijn F-14's van extra potmeters voorzag.
  Hoewel ik het destijds op internet of hier op het forum al gevonden had, heb ik toen voor de zekerheid toch nog maar e.e.a. aan de man (Jan van Mouwerik / alias Corrien) hier op het forum (en ver daar buiten) die daar alles vanaf weet geraadpleegd en van hem het volgende citaat:

  [[ De kanalen 5 t/m 8 zijn aan elkaar gelijk en kunnen naar keuze worden bezet met schakelaars of potmeters.

  Bij gebruik van een potmeter kies je een waarde tussen 5 en 10 kΩ (4,7kΩ is ook goed) en neem je in de middenaansluiting een weerstand op van 82 kΩ (grijs-rood-oranje).

  Heb je die niet, dan sluit je de potmeter aan op één van de multi-ingangen, waarbij multi 3 = kanaal 6, 2 = kanaal 7, 1 = kanaal 8. Het verschil tussen de multi-ingangen en de normale kanalen is namelijk, dat die weerstand dan al is tussengeschakeld. ]]

  Ik hoop dat je er wat aan hebt :).

  Groet, Bert
   
  Ronald55 vindt dit leuk.
 4. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je, Bert. Zeker nuttige info!
   
 5. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Goeiemiddag allemaal,

  Ik ben met een aantal dingetjes wat betreft de besturing toch aan het stoeien. Wat ik heb:

  - F14 Navy
  - 2 regelaars
  - Servo
  - Multiswitch/prop

  Wat ik wil:

  - 2 motoren kunnen regelen met 2 regelaars _> gaat
  - bijboot apart kunnen besturen via de F-14_> gaat nog niet (PS op een schuifregelaar voor voor/achteruit en een potmeter voor links/rechts)
  - Diverse extra's aan kunnen sturen _> gaat

  Als ik het goed begrepen heb kan ik op dit moment in de zender 8 kanalen gebruiken. 1/2 op de knuppel, 3/4 de navystick, 5/6/7/8 vrij. De nu aanwezige switch heb ik op de "multi 2" gezet in de zender, dus kanaal 7. Maakt dat ik nu in de zender kanaal 5/6 en 8 vrij heb.
  De bedoeling is om met 1 zender straks beide bootjes onafhankelijk te kunnen besturen. Een beetje zoals in dit schema genomen uit de bouwbeschrijving van de Norderney:

  [​IMG]20191230_152559 by Ronald-45, on Flickr:

  Mijn vraag is; als ik een 2e mini-ontvanger gebruik zoals bv een Futaba R133F, hoe ga ik dan te werk? Omdat de mini-ontvanger kanaal 1,2 en 3 gebruik (ik heb er 2 nodig) moet ik dan in de zender bv 1 en 2 vrijmaken?

  Ik hoor graag van jullie, alle tips en adviezen zijn van harte welkom!
   
 6. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Ronald, Je kunt de stekkertjes van de knuppels waar je mee stuurt en motoren bedient op de printplaat in de zender op kanaal 5,6 en 8 zetten. In de ontvanger zet je dan de servo en regelaars op de betreffende kanalen. Daarmee maak je aan de "voorkant" drie kanalen vrij om met de bijboot te werken. Als je dan in de bijboot-ontvanger hetzelfde kristal zet zou het moeten werken. Gr. Klaas.
   
  Laatst bewerkt: 30 dec 2019
 7. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je, Klaas, dat was ook wat ik al dacht :) Heb een ontvanger gevonden; een R114F en/of een R133F. Kristallen op Ebay, ik moet kanaal 54 hebben als extra voor de ontvanger:

  https://www.ebay.com/itm/40Mhz-Futa...882429?hash=item56c39ab0fd:g:XIMAAOSwVq9crMhg

  Die zou dus moeten werken in de ontvanger.
  Nog een vraag waar ik niet goed uit kom; de aan/uit op de ontvanger mag op de DSC wat ik zo gelezen heb, de B/8 kan dan ook echt als kanaal 8m worden gebruikt?

  Ik hoor graag weer, hoop niet al te vervelend te zijn ;)
   
 8. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Voor zover ik begrijp kun je de B/8 aansluiting gebruiken voor kanaal 8 en de DSC voor de accu. Maar als je een regelaar met BEC gebruikt hoef je geen aparte ontvangeraccu te gebruiken. Scheelt allemaal gewicht. Pas als je een heleboel gebruikers hebt en de BEC daar onvoldoende capaciteit voor heeft zou je aan een ontvangeraccu kunnen denken. Maar meestal valt dat verbruik wel mee en staan er niet veel stroomverbruikers tegelijk te draaien. Heb hier nog wel een setje kristallen kanaal 54 voor je. Moet je even je adres doorgeven via een PB-tje.Gr. Klaas.
   
 9. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je, Klaas. Ik zal je het adres PB'en :) Mijn plan was om en de ontvanger van een accu te voorzien net als de Multiswitch/prop. Maar heel veel komt er verder niet aan te hangen. 2 regelaars, servo. Deels wordt de boel dan gevoed met de accu voor de MS en de Mowe krijgt natuurlijk een eigen accu.
   
 10. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Goeiemorgen mensen,

  Laatste dag van 2019, op naar 2020. Buiten wat andere zaken wil ik vanmiddag nog even het laatste stuk romp schoon maken. Verslag volgt.

  Verder de afgelopen 2 dagen her en der wat spullen gezocht en gevonden:

  - een 2e ontvanger, die is onderweg. Is een FP-R113F 3-kanaals.
  - een laadapparaat van Robbe (unicharger 6). Geen rocket-science maar gewoon een degelijk ding.
  - setje kristallen (bedankt Klaas!).
  - een aantal vertragingsmotortjes via Ebay, waren cheap maar wel gebruikt. Gewoon proberen.
  - verf. Ik ga het schip spuiten met Motip verf en daarvoor een aantal kleuren gekocht. Zal nog een week duren denk ik voordat het hier is.

  Er moet nog een zenderaccu komen (must vind ik) en wat laadkabeltjes. Ontvangeraccu ben ik nog niet helemaal uit, misschien toch via BEC en de hoofdaccu (= lees loodaccu voor het varen). Verder nog 2 of 3 vertragingsmotortjes uit China om mee te experimenteren. Oh ja, en nog een schakelaar voor de kleine ontvanger, als iemand die nog heeft; ik hou mij aanbevolen.

  Later meer :)
   
 11. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Ook goedemorgen Ronald. Helaas is de envelop net in de bus gegaan, anders had ik er nog een schakelaartje bij gedaan. Maar hier in Nederland is ook wel een aardige "snoepwinkel" waar ze dat spul verkopen. Staat bij componenten. Om vertragingsmotortjes op het gewenste toerental te laten lopen is een spanningsconverter ook wel handig.
  https://www.tinytronics.nl/shop/nl
  Ik zou voor de schepen een hoofdschakelaar nemen en niet alleen in de ontvangerkabel. Neem aan dat je in de bijboot stroom voor de ontvanger uit de regelaar trekt. Laadkabeltjes zijn ook goed zelf te maken. Stuk(je) twee-aderige kabel, paar banaanstekkers en een aansluitstekker voor het te laden object. In mijn sleepboten heb ik een vrouwelijke luidsprekerplug verdekt opgesteld. Aan een paar 18 Volts/1 Amp. adapters heb ik de mannelijke stekker gezet. In de schepen zit een laadcircuitje in de vorm van een diode en een lampje. Het lampje bepaalt de laadstroom en de diode geeft bescherming tegen verkeerd-om aansluiten. Ook zorgt de diode ervoor dat er met een adapter waar wisselstroom uit komt kan worden geladen. Mocht je een schemaatje willen, dan diep ik die wel op. Oude apparatuur wil ook nog wel eens iets bruikbaars opleveren. Kleine motortjes, magneten, pluggen, schroefjes. Het is maar net waar je iets in ziet voor je hobby. Succes verder en een prettige jaarwisseling gewenst. Gr. Klaas.
   
 12. Bert V

  Bert V

  Lid geworden:
  7 apr 2009
  Berichten:
  865
  Locatie:
  Steenbergen
  Prima en mooie lader die Robbe U 6, die heb ik hier samen met nog een fraaie tiptoets alleskunner staan, maar betrap me er vaak op dat ik toch heel gemakkelijk die relatief simpele Robbe U 6 pak en gebruik ;).

  Voor de zenderaccu zou je een (passende 8x penlite) baterijhouder aan kunnen schaffen, deze zijn op meerdere plaatsen te koop en het voordeel is dat je ook makkelijk een reserve setje batterijen achter de hand kan hebben.
  ik weet dat niet iedereen over de veertjes en klemmetjes daarin te spreken is, maar mij bevalt dat tot op heden prima en het is een stuk voordeliger dan de relatief dure batterijpacks.
   
 13. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  @klaas; dank je. Ja, was leuk geweest. Je mag het opsturen als je wilt, dan maak ik de kosten die jij maakt/nodig hebt gewoon over ;) Schema hou ik mij voor aanbevolen. Ik hoor het wel.

  @Bert; dank je. Ja, die houder zit in de zender maar daar zijn de meningen en opgedane ervaringen blijkbaar over verdeeld ;) Ik ga denk ik maar voor een accu, met een beetje capaciteit kun je langer varen als dat je waarschijnlijk tijd hebt :)
   
 14. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Ronald, Nog even over die houder voor de batterijen. Destijds kon ik er voor 30 Euro een accu bijkopen. Heb bij de Lidl voor 6 Euro 8 oplaadbare Nimh cellen gekocht en om te varen werkt dat goed (genoeg). In de webwinkel zijn ze 1 Euro duurder.
  https://www.lidl-shop.nl/TRONIC-Opl...dZdVRYQm23klT48nG_b439tOcP5JnqQaAvsPEALw_wcB#
  Lidl heeft die dingen niet altijd in het vak liggen, maar Ikea verkoopt ook goede oplaadbare cellen. Wel 2x zo duur.
  https://www.ikea.com/nl/nl/p/ladda-oplaadbare-batterij-70303876/
  Schijnen dezelfde als Eneloop te zijn. Heb er geen ervaring mee.
  Zijn met houdertje ook geschikt als ontvangeraccu.
  Je zou ze ook aan elkaar kunnen solderen. Einden een beetje opruwen en doorverbinden met een stripje, of geïsoleerd draadje.
  Zelf soldeer ik ze ook aan elkaar door ze na het vertinnen in een gleuf (van een snijplank) te leggen. 60 Watt soldeerbout ertussen, even opwarmen en dan de bout er tussenuit en de accu's tegen elkaar schuiven. Gebruik wel een veiligheidsbril bij dit soort werk. Vloeibaar tin is erg heet in je ogen. Maar aan zoiets moet je pas beginnen als je beter kunt solderen.
  Gr. Klaas. Schema van de "lader" hieronder. Om de 12 Volt 4 Ah accu van mijn Bugsier 3 te laden zit er een 0,45 Amp. fietslampje in. Geeft wel een laadtijd van 16 uur. In mijn andere schepen met 7,2 of 8,4 Volt accu gebruik ik een 12 V 3 Watt autolampje. Autolampjes zijn er ook in 5 en 10 Watt. Je zou even moeten meten hoeveel Ampère er dan loopt. De diode moet die stroom wel aankunnen natuurlijk. In wezen is deze laadmethode dezelfde als in de oude Titan lader uit de vorige eeuw. Doet het ook nog steeds. Gr. Klaas.

  IMG_20171123_0001.jpg
   
  Laatst bewerkt: 31 dec 2019
 15. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Klaas, je bent geweldig! Ik dank je zeer. Solderen; ik ben al 30 jaar modelbouwer en hoofdzakelijk modeltreinen icm expositie modelbanen. De soldeerkunst is mij niet geheel vreemd :) Dus dat moet zeker gaan lukken. Heb dat vroeger wel gedaan en bouwde eigen accupakketten om te varen. De cellen kreeg ik van iemand, zocht ze uit, daar kon geen kant-en-klaar pakket tegen op. Ze zagen er niet uit omdat ik ze in tape wikkelde maar ze deden het prima.

  Schema is duidelijk, ga ik mee aan de slag. Het is straks wel handig om niet elke keer de accu eruit te moeten halen. Een laadtijd van 16 uur? Och, als je niet direct de dag erop wilt varen is dat geen probleem toch? Mocht dat wel zo zijn is een reserveaccu een optie maar dat zien we dan wel.

  Ja, die AA's zijn niet duur, ik was er al mee aan het kijken. Maar omdat ik zo her en der op het forum lees dat niet iedereen gecharmeerd is van een batterijhouder had ik naar accus gekeken. Zal mij er nog eens in verdiepen. Maar feitelijk zou ik packs goedkoper zelf kunnen fabriceren ;)

  Heel ander onderwerp; vaarwater. De vijver waar ik vroeger veel gebruikte als vaarvijver ligt vlakbij mij in de buurt. Maar in de jaren is dat ding helemaal dichtgegroeid en wordt ook niet schoongemaakt. Dus ik ben gisteren maar ook vandaag aan het kijken geweest waar ik terecht kan op korte afstand. En dat leverde best wel leuke plaatjes op.
  Iets verderop van de "oude" vijver ligt een iets kleinere:

  [​IMG]20191231_143547 by Ronald-45, on Flickr

  Links zit nog een rond stuk dus eigenlijk perfect om een en ander te proberen als ze straks weer vaarbaar is. Testvijver dus :) Ook niet belangrijk; vrij goed toegankelijk met een behoorlijke boot.

  10 km verderop zit een vrij vers uitgegraven zandgat wat eigendom is van het Waterschap. Voor voetgangers toegankelijk en dus ook met een bootje bij je:

  [​IMG]20191230_144313 by Ronald-45, on Flickr

  Hier staat momenteel weinig water in maar is verder diep genoeg. En afgesloten dus altijd bereikbaar mocht er iets mis gaan.
  Ook hebben wij nog een fraaie beek door het dorp stromen waar je een heel eind langs kunt lopen en die ook in de zomer vrij schoon is:

  [​IMG]20191231_144138 by Ronald-45, on Flickr

  Waar een mens al niet mee bezig is.... maar goed, beetje voorpret mag. Heb ook al eens gekeken naar lijmen die toch afwijken van wat ik in de modeltreinen gebruik. Stabilit Express, dat moet er zeker komen, uiteindelijk al veel gebruikt tot nu toe. De grootverpakking met 80 gram kost in NL ruim 30 euro, mijn geluk is dat ik aan de Duitse grens woon en net even een pak gescoord heb voor..... net geen 20 euro. Inclusief 3 euro aan benzinegeld voor het op en neer rijden scheelt dat toch minimaal 7 euro ;) De zeikerd die ik ben!
  Samen met wat schuurpapier en ABS lijm:

  [​IMG]20191231_150757 by Ronald-45, on Flickr

  Die ABS gebruikte ik vroeger ook en heb er goede ervaringen mee. Dus hoop dat het nog net zo goed lijmt op de wat minder kritische plekken.

  Bugsier 3? Die staat nog bij mijn pa... had hij vroeger gebouwd op wat beslagdelen na. Een paar jaar geleden heeft hij die laatste delen uiteindelijk nog allemaal gemonteerd en daarmee het schip afgebouwd. Hij heeft alles er nog bij (zender etc, bijna niet gebruikt) alleen zijn leeftijd van 84 jaar laat varen niet meer toe. Maar ik denk dat we deze zomer dat bootje er maar eens bij moeten halen en ze samen laten varen met hulp van mijn zoon. Kan de ouwe lekker kijken en genieten :)

  Later meer ;)
   
  Laatst bewerkt: 31 dec 2019
 16. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Laat die Ouwe dan ook nog even lekker varen Ronald! In leeftijd zit ik maar 10 jaar achter hem en mijn Bugsier is 43 jaar oud. Ook gelijmd met Stabilit Express en dat spul houdt zich goed. Een paar jaar geleden was de roerkoning losgekomen van het roer. Heel voorzichtig de roerhak een beetje weg gebogen en de roerkoning eruit. Roerhelften van elkaar gesneden en een 2 mm gaatje door de roerkoning geboord. Daar een boutje in voor houvast in het roer en de boel weer dicht gelijmd. Nogmaals de spanning om het spul weer op zijn plek te krijgen, maar alles bleef heel. De roerhak bestaat uit een aantal lagen ABS en is in het achterste gedeelte van de romp doorgestoken vast gelijmd. Maar de 40 jaar oude Stabilit Express gaf geen krimp. Ook fijne lijm om mee te werken is Kombi Power van Bison. Ook een 2K-lijm op basis van polyurethaan. Gebruikte het ook wel om kleine naadjes dicht te plamuren. Belangrijkst is om plezier in je hobby te hebben. Bouwen vind ik leuk, elektronica ook en varen heb ik van kind af aan gedaan. En vind het manoeuvreren nog steeds leuk. Gr. Klaas.
   
 17. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je Klaas :) Ja, ik zal eens kijken wat hij daarvan vindt. Lopen gaat wat minder, fietsen doet hij nog aardig. Tja, 84 is een hele leeftijd toch? Ik moet het eerst nog zien te halen ;) Vanavond zijn we bij mijn ouders om oud en nieuw te vieren samen met mijn enige zus en man. Och, intussen jaarlijkse traditie geworden en altijd gezellig. Zal stiekum nog even een foto van zijn Bugsier maken en die later hier even posten.

  Ja, die Stabilit Express was altijd al reuze-spul, supersterk en makkelijk te verwerken. Dat blijkt dan wel weer als je 40 jaar later nog geen enkele krimp ziet.
  Trouwens, 43 jaar? Ik denk dat zijn Bugsier in dezelfde leeftijdsklasse zit, eens kijken of hij dat nog weet.... Hij had hem al toen ik nog thuis woonde, en dat is inmiddels ruim 33 jaar geleden.
   
 18. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Allemaal de beste wensen voor 2020 :) Dat het jaar voor ons modelbouwers maar goed mag zijn.

  Klaas, even de Bugsier voor jou op de foto gezet, die staat netjes in de opslag wat feitelijk jammer is. Pa gaf al aan het ding kwijt te willen, dus ergens in de loop van dit jaar komt hij hier naartoe. Eerst even een mooie plek zoeken waar hij goed kan staan:

  [​IMG]20191231_204503 by Ronald-45, on Flickr

  Hij heeft nog een mooi model van de Groene Draeck gebouwd destijds. Die staat er ook, mijn moeder wil dat spul niet in zicht hebben ;) Jammer, want ze is erg mooi. Helemaal scratch gebouwd:

  [​IMG]20191231_204810 by Ronald-45, on Flickr

  Af en toe werkt hij nog wat dingetjes bij die gesneuveld zijn tijdens de verhuizing 5 jaar geleden. Een erg mooi model, zeker weten.

  Laters!
   
 19. k-k

  k-k Forum veteraan

  Lid geworden:
  12 jul 2012
  Berichten:
  5.464
  Locatie:
  Oostvoorne
  Ook de beste wensen voor iedereen en bedankt voor de plaatjes Ronald. Die schepen verdienen een mooi plekje! Gr. Klaas.
   
 20. Ronald55

  Ronald55

  Lid geworden:
  19 dec 2019
  Berichten:
  142
  Locatie:
  Aalten
  Dank je, Klaas. De GD blijft bij hem. heb hem wel eens voorgesteld om het schip in een mooie vitrine te zetten maar again, mams werkt niet mee ;)

  Laat op vanmorgen, even de ABS lijm getest. Ik was er destijds al van gecharmeerd en nu nog steeds. De rand voor was losgekomen en die zit nu weer vast. Schuur ik later wat op zodat het weer schoon lijkt en de verf goed op gaat pakken:

  [​IMG]20200101_123037 by Ronald-45, on Flickr
   

Deel Deze Pagina