Herstel en afbouw van mijn 25 jaar oude Robbe Norderney

Discussie in 'Bouwverslagen - Schepen' gestart door Ronald55, 20 dec 2019.

  1. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Oke luitjes, het had in het vorige bericht gekund maar ik was alweer met iets anders bezig :)

    Ik heb nu een en ander onderweg naar hier. Ook de accu's, ik heb toch gekozen voor een grote 12V 24ah accu met een behoorlijk gewicht (7 kg). Dat heb ik nodig om de boot van voldoende gewicht te voorzien. Ook komt er een aparte 6Vah loodaccu in die de functies gaat doen maar die ik ook als ontvangeraccu wil gebruiken. Dus geen BEC via de regelaars.

    De bijboot; daar ligt de volgende motor in, een RE280 met een 25mm 3-bladsschroef:

    [​IMG]20200101_132226 by Ronald-45, on Flickr

    [​IMG]20200101_132236 by Ronald-45, on Flickr

    De motor is 28,8 mm doorsnee volgens deze info: https://wetronic.nl/aeronaut_mabuchi_re280_dc_motor_7000-28_nl Voltage zou 4,8 tot 6V zijn.
    Nu wil ik deze regelaar gebruiken: https://www.cti-modellbau.de/CTI-Fahrregler/-74-102-110-161-224.html

    Vraag 1: kan dit?... heb het idee dat ik niet over de 4A heenga. Ook heeft het ding BEV zodat ik in principe met 5 cean. Dat pack zal ik zelf moeten fabriceren, er zijn wel 5-packs maar die passen wss niet in het bootje.
    Vraag 2: Hoe kan ik enigzins bepalen waar de grote acu het beste ligt? Een echt middel- of zwaartepunt wordt niet gegeven en een bad van 1,25 meter heb ik niet.

    Graag uw input in deze :) Alvast bedankt!
     
  2. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.833
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ronald, Zou deze nemen. Is een paar Euro duurder, maar minder porto.
    https://www.rc-point.nl/index.php?i...n=article&group_id=20000331&aid=11629&lang=nl
    Om het zwaartepunt van je grote schip te bepalen leg je er een latje dwars onder en dan schuiven en voelen waar het evenwichtspunt ligt. Ligt in het water door de vorm van de romp niet exact op dezelfde plek. Heb je toch enig idee waar je blijft. Bij gebruik van een ontvangeraccu wel de rode draden van de regelaars naar de ontvanger terug trekken. Gr. Klaas
     
  3. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Dank je! Ja, die had ik zelf kunnen verzinnen... ;) Soms denkt een mens te moeilijk. Ga ik doen en zal bij plaatsing van de accu toch even ergens in het water een test doen voordat de plek definitief wordt.

    De regelaar; ja, ik dacht zelf dat die overgedemensioneerd zou zijn. Ook heeft deze het nadeel minimaal 6 cellen nodig te hebben. En dan zit ik a) boven de 6V max voor de motor en b) ik moet 6 cellen wegproppen in het rompje.
     
  4. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.833
    Locatie:
    Oostvoorne
    Ronald, Je zou 6 oplaadbare AAA cellen in 2 pakketjes van 3 kunnen samenstellen voor de voeding in het kleine bootje. Zo lang zal die achtereen niet varen denk ik. Kijk eens of je uit een oude CD of DVD speler een 5 volts motortje kunt slopen. Gebruiken maar een schijntje stroom. Gewoon even rondneuzen of vragen in de milieustraat. Zal eens kijken of er hier nog iets in de doos met onbegrepen spullen ligt. Eentje uit een CD/DVD gevonden. Is 6 V. Diameter 24 mm. Lengte incl. as 18 mm. Ook nog eentje met een huis 20 mm diam. en 42 mm lang. Geschikt voor 12 V, maar draait op 6 V ook goed. Gr. Klaas
     
    Laatst bewerkt: 1 jan 2020
  5. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Ok! Ja, die dingen worden in de modelspoor ook wel gebruikt. Zijken of er nog wat ligt hier.

    3x AAA is een goed idee, zal morgen eens een pasproef doen. Dank voor de input!
     
  6. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Dit houdt in, dat je 2 voedingsbronnen in je schip hebt, met het eventuele volgend gevaar.
    Indien de 12V accu voor de aandrijving leeg raakt, gaat het schip langzamer varen en heb je de gelegenheid om terug te sturen.
    Indien de 6V accu voor de ontvanger en hulpapparatuur leeg raakt, valt de ontvanger uit en kan je gaan zwemmen.
    In mijn stoommodelboot Dockyard heb ik ook geen regelaar met BEC, maar heb wel 6V nodig voor de ontvanger en de diverse servo's.
    Als spanningsbron is in het schip een 3s LIPO, 11,1V. De spanning voor de ontvanger en de diverse servo's wordt geleverd door een spanningsregelaar 5,5V, 3A.
    Voor info : https://www.conrad.nl/p/reely-externe-ubec-55-26-v-3-a-1460796.
    Ter compensatie van het gewichtsverlies van de 6V accu zal je loodstrip kunnen gebruiken. Voordeel, trimmen is veel eenvoudiger, je kan het lood op elke plaats aanbrengen.
     
  7. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Dank je :) Misschien begrijp ik je niet goed maar de 4ah accu is incl de functies toch meer dan genoeg? Of is dan de 12V accu met jou optie de betere? Capaciteit genoeg ;)

    Zo, officieel ben ik begonnen met verder bouwen. De mast en schoorsteen had ik destijds wel uit de vorm geknipt maar nooit afgemaakt. Wel eens voor show vastgetaped maar niet meer dan dat. Vanmiddag begonnen met de mast. Daarvoor de plaat ABS genomen waar alle mastdelen aan zitten. Robbe heeft dat destijds goed uitgedacht, alles zit bij elkaar zoals het ook aan de mast zit. Top!:

    [​IMG]20200102_121418 by Ronald-45, on Flickr

    Ook de mal al wordt niet aangegeven hoe die te gebruiken (EDIT na plaatsing van het verslag zag ik dat ik de SM en niet de SK mal had genomen.... Oeps momentje!):

    [​IMG]20200102_121426 by Ronald-45, on Flickr

    Eerst de mastvoet en de drager in de mast:

    [​IMG]20200102_132432 by Ronald-45, on Flickr

    De mast zover geschuurd dat alles een beetje binnen de marges ligt van wat aangegeven is. Tevens gemarkeerd waar de uitsparingen moeten komen:

    [​IMG]20200102_132444 by Ronald-45, on Flickr

    Netjes gemaakt:

    [​IMG]20200102_133910 by Ronald-45, on Flickr

    En ingelijmd:

    [​IMG]20200102_134209 by Ronald-45, on Flickr

    Gemarkeerde 2mm gaatjes in het dekhuis dak geboord:

    [​IMG]20200102_135310 by Ronald-45, on Flickr

    En doorvoergat, wordt later 4 mm:
    [​IMG]20200102_140531 by Ronald-45, on Flickr

    En het voetdeel eronder:

    [​IMG]20200102_141124 by Ronald-45, on Flickr

    Later zag ik dat het gaatje aan de achterkant toch iets verlopen was met boren. Ga ik corrigeren voor definitieve plaatsing.

    Onderaan beginnen, eerste steun. In de mast de verdieping uitgezaagd/gesneden (klein kapzaagje/scalpelmes):

    [​IMG]20200102_142510 by Ronald-45, on Flickr

    Zie, het lijkt iets:

    [​IMG]20200102_142747 by Ronald-45, on Flickr

    Steuntje er onder gelijmd:

    [​IMG]20200102_143121 by Ronald-45, on Flickr

    Doorgaan naar boven en losjes passen:

    [​IMG]20200102_150302 by Ronald-45, on Flickr

    Doe ik telkens weer, controleren. Er zit zo iets scheef en da's jammer. Gezien de tijd (ik moet vannacht nog 1 nacht werken) besluit ik de volgende drie platformen te doen, en die liggen hier in onderdelen klaar:

    [​IMG]20200102_151359 by Ronald-45, on Flickr

    Op 2 steuntjes na alles gelijmd:

    [​IMG]20200102_154846 by Ronald-45, on Flickr

    En zover alle delen verwerkt:

    [​IMG]20200102_155345 by Ronald-45, on Flickr

    Kijk mama, het kan zelfstandig staan! :) :

    [​IMG]20200102_155440 by Ronald-45, on Flickr

    Rechter dekhuisdeur nog even bijgewerkt en opgelijmd. Foto's blijven genadeloos ;) :

    [​IMG]20200102_160243 by Ronald-45, on Flickr

    Morgen verder!
     
  8. Stoompomp

    Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    22 jul 2017
    Berichten:
    1.380
    Locatie:
    HELLEVOETSLUIS
    Mijn reactie was over het gebruik van 2 accu's, de ene 6V(voeding van de ontvanger) en de andere voor 12V(aandrijving)
    De eerste 6V is voor de ontvanger, met gevaar op leegraken. In de 12V accu zit meer dan genoeg vermogen om de aandrijving en de ontvanger te verzorgen.
    Alleen je moet, evenals ik de spanning van 12V terugbrengen naar 6V voor de ontvanger. Dus alleen een 12V accu met spanningsregelaar van 12 naar 6V met een vermogen van 3A voor de ontvanger en de servo's. Zie eerder genoemde link voor de spanningsverlager.
    Scheelt ook weer veel stekkers en problemen met het wisselen van de accu's.
     
  9. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Ja, helemaal begrepen nu :) Het beroerde is dat ik op oudejaarsavond een bestelling heb gedaan bij.... Conrad ;) Maar geen nood, ik heb nog wel wat dingen nodig denk ik. Anders laat ik het ding komen met de extra verzendkosten, helaas pindakaas. Komt goed, dank voor de tip!
     
  10. Sea-cret

    Sea-cret

    Lid geworden:
    27 aug 2018
    Berichten:
    8
    Locatie:
    Achterhoek
    Ronald je hebt een foto geplaatst van een vers gegraven watertje waar is dat.
    Wil graag kijken of dat ook wat voor mij is.
    Gr. Frits
     
  11. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Hoi Frits, dit watertje is bij Lichtenvoorde. Het ligt naast de N313 kort voor de afslag Vragender gezien vanuit de richting Aalten.
     
  12. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Oke, na mijn nachtdienst op tijd opgestaan. Was de eerste en laatste dus nu lekker vrij. Vanmiddag dus verder gegaan met de mast, er moesten nog 3 lampdragers in. Ik zit gewoon even lekker in de kamer met de tekeningen achter mij en de rest voor:

    [​IMG]20200103_160914 by Ronald-45, on Flickr

    Begonnen met het uitzagen en snijden van de 3 plekken en het klaarmaken van de te monteren delen:
    .
    [​IMG]20200103_155407 by Ronald-45, on Flickr

    Beetje passen en meten en het zit:

    [​IMG]20200103_161441 by Ronald-45, on Flickr

    Nadat de afdekking van de mast op de plek gelijmd was de beslagdelen er maar eens bijgepakt. Uit 2 zakjes heb ik 6 lamphouders nodig:

    [​IMG]20200103_191431 by Ronald-45, on Flickr

    En uiteraard een 4-tal witte en een 2-tal rode lampjes:

    [​IMG]20200103_192132 by Ronald-45, on Flickr

    Ik ga gewoon deze lampjes gebruiken en geen led's. Dit zit er bij en is nog steeds prima bruikbaar.
    Ook heb ik er voor gekozen de lampjes al te monteren voor het spuiten van de mast. Deze moet als alles aangesloten is dichtgemaakt worden en dan kan die ook direct afgewerkt worden, de lampjes zijn snel afgeplakt:

    [​IMG]20200103_195938 by Ronald-45, on Flickr

    En met alle draadjes in de mast:

    [​IMG]20200103_203321 by Ronald-45, on Flickr

    Nu eens kijken hoe alles aan te sluiten. Ik weet niet of de 2 rode apart inschakelbaar moeten zijn of dat de hele mast in 1 keer in moet schakelen. Iemand die dat weet?

    Later weer meer!
     
  13. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    5.833
    Locatie:
    Oostvoorne
  14. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Zie, dat is info waar ik iets mee kan. Dank je!

    Nog even zitten freubelen vanavond, de onderkast voor de luchtkoker gemaakt en de afdekkap. De koker zelf is er niet bij, kan hem iig niet vinden. Moet morgen nog eens even door de grote doos om te kijken of het stukje daar ligt.

    Het onderstuk bestaat uit 5 delen dik ABS. Beetje lastig spul is het wel en er moet driftig gevijld en geschuurd worden om het een beetje netjes aan elkaar te krijgen. Een klein stukje brak af, zal ik later opvullen met een beetje plamuur.

    De plaat waar het uit komt:

    [​IMG]20200103_212950 by Ronald-45, on Flickr

    Het onderstuk in 5 delen:

    [​IMG]20200103_214114 by Ronald-45, on Flickr

    Merktekens gezet:

    [​IMG]20200103_214247 by Ronald-45, on Flickr

    En na wat stoei en vijlwerk krijg je dit:

    [​IMG]20200103_221046 by Ronald-45, on Flickr

    Even laten drogen en morgen bijwerken. Tevens de kap uit het diepgetrokken ABS geknipt:

    [​IMG]20200103_221621 by Ronald-45, on Flickr

    [​IMG]20200103_221810 by Ronald-45, on Flickr

    En vlakgeschuurd:

    [​IMG]20200103_222742 by Ronald-45, on Flickr

    Morgen meer :)
     
  15. piet

    piet

    Lid geworden:
    29 jul 2004
    Berichten:
    1.004
    Locatie:
    zaandijk
    Ronald, snij je de stukken uit de ABS plaat eerst in met een scherp mes?
    mijn ervaring is dat het dan vaak zonder problemen uit de plaat komt.
    groet Piet
     
  16. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Hoi Piet, ja ik snij ze eerst voor... maar wss niet diep genoeg. Had een nieuw mesje genomen maar die gaan snel in dit harde ABS. Pak straks een nieuw mesje :)

    Zo eerst eens kijken naar mijn stukje buis van 28mm. Mocht het niet meer aanwezig zijn heb ik de geschikte maat online gevonden. Het wordt gebruikt als afvalwater afvoerbuis in campers: https://www.4campers.nl/water-sanitair/570-reich-afvalwater-o-28mm-buis-systeem-afvoeren-en.html Hier in de bouwmarkten zie ik het zo niet voorbij komen, ga nog even kijken indien nodig.

    Laters!
     
  17. pentip

    pentip

    Lid geworden:
    17 apr 2006
    Berichten:
    382
    Locatie:
    Gennep
    zal het nakijken maar mogelijk is het een stukje van de buis die ook voor de kraan gebruikt wordt. op de echte is dat ding volgens mij vervangen voor een vierkante, ook een optie
     
  18. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Hoi Frank, de diameter van de kraan-binnenbuis is groter helaas. Dat had ik al geprobeerd ;)

    Het evt aanschaffen van een metertje buis is goedkoper en gemakkelijker dan een ombouw naar vierkant... ik wilde mij toch maar aan de kit houden ;) Maar de optie blijft uiteraard leuk.
     
  19. Roel van Essen

    Roel van Essen Forum veteraan

    Lid geworden:
    13 jul 2002
    Berichten:
    13.105
    Locatie:
    Betuwe
    Het plastic van de Norderney is bijzonder dik en taai. Ik heb een chirurgenscalpel gebruikt om het in te snijden en dan nóg is het in feite nauwelijks te 'breken'.
     
  20. Ronald55

    Ronald55

    Lid geworden:
    19 dec 2019
    Berichten:
    143
    Locatie:
    Aalten
    Inderdaad, vreselijk taai... Snijden kost veel moeite en het mes "slijt" ook erg snel, dat heet het is snel bot. Dat geeft wel aan dat het vrij "hard" kunstof is.

    De zendingen van de verfboer en Conrad zijn binnen inmiddels, netjes zoals aangegeven. Ik zie altijd veel klachten over PostNL, hier waar wij wonen (Achterhoek) geen enkel probleem en altijd netjes op tijd bezorgd. Ik moet eerlijk vermelden dat wij hierin altijd netjes en correct handelen met de bezorgers en altijd zorgen dat het pakket (of meervoud) aangenomen kunnen worden. Scheelt ook ;)

    De zending:

    [​IMG]20200104_123903 by Ronald-45, on Flickr

    De accu's + een kabelset en motorstekkers:

    [​IMG]20200104_131313 by Ronald-45, on Flickr

    En de kleurtjes:

    [​IMG]20200104_131055 by Ronald-45, on Flickr

    Het kan beginnen :)
     
    k-k en Bert V vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina