Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Na dat ik tot 2 keer toe een model te vroeg gestart heb op Kaatsheuvel, heb ik hier nog even over doorgedacht. Ik denk dat het verschil zit in de interpretatie van "start". Mijn idee was tot dusver dat het model op t=0 over de startlijn mocht gaan, dus reeds op volledige gooisnelheid.
Een andere interpretatie is dat je op t=0 het model in beweging mag zetten, ofwel beginnen met gooien.
Het verschil in interpretatie is denk ik ca 0.3 seconden en dat komt overeen met 3 tot 6 meter afstand bij 10 tot 20 m/s gooisnelheid.
Om het meteen maar duidelijk te maken: ik ga vanaf nu de 2e methode gebruiken. Op t=0 in beweging zetten. Het komt b.v. het meeste in de buurt van Q500 en F3D grondstart waar denk ik ook op t=0 wordt losgelaten.
De enthousiaste F5D piloten moeten hier nog even aan wennen....
Verder vind ik 10% straf voor de piloot veel te veel bij een te vroege start. Hij kan er niets aan doen. Ik zou willen voorstellen om de straf op 2x de te vroege start te zetten, te bepalen door de wedstrijdleider. Dus typisch 1 of 2 seconden. Dan wordt het leuker en eerlijker vind ik.
Graag jullie reacties.
Tjarko
PS we kunnen het reglement hierop sowieso beter definiëren op de volgende vliegersvergadering.
Hoi Tjarko,
Goed om hier even op dit in te gaan. Eerlijk gezegd was ik verrast tijdens de laatste wedstrijd. Ik had tot dan toe nog nooit een vroege start veroorzaakt een ineens had ik er drie op mijn naam [emoji20]. Ik wil graag de discussie aangaan op de eerst volgende vergadering, maar ja, daar zit nog een heel seizoen tussen... Ik ben nog steeds van mening dat de kist op "nul" los mag. Dat is ook het meest helder, want hoe lang moet ik anders wachten nadat nul gepasseerd is voordat ik die kist mag opgooien? En ter vergelijking: toen ik nog q500 vloog gaf ik die ook altijd een douw op de nul tel. Ook nooit een startcut voor gehad. Een scherpe start maakt de wedstrijd en het samenspel tussen piloot en starter ook interessanter.
Beste allemaal,
Ik begrijp de verwarring niet helemaal. In mijn beleving mag je de kist 'op nul' los laten.
Dat sommige wat traag zijn wil niet zeggen dat diegene die scherp gooit, en dus sneller is, straf moet krijgen.
Het was tijdens de wedstrijd goed te zien dat er kisten al los waren voordat de 0 op het bord stond. Dat kan niet de bedoeling zijn. Er is misschien nog wel een verschil in timing tussen het bord wat wij bij de tijdwaarnemening hadden staan en het bord op het veld. Als dat zo is verklaart dat het hoge aantal startcuts. Mogelijk dat Wubbo hier voor opheldering kan zorgen? Ik verwacht namelijk dat alle borden gelijk zullen lopen.
Hoi Emanuel,
Ik had hier ook al aan zitten denken: timings verschil tussen wat je ziet op de start lijn en wat je ziet als tijdwaarnemer. Want als je mij vraagt of ik te vroeg was?: scherp ja, maar niet te vroeg.
Ik weet alleen niet of Wubbo dit leest, zal hem even mailen over deze thread.
Dat is inderdaad ook erg belangrijk, dat alle borden synchroon lopen. Ik verwacht dat 0.2 seconden al goed merkbaar is.
Desondanks is het goed om af te spreken wat we met een start bedoelen. In de schaatssport ( ook rondjes linksom ) is het ook stilstaan tot het startschot.
Dat is net zo duidelijk als "loslaten" op het startmoment. En als je mij vraagt is stilstaan tot het startmoment beter te controleren.
,t is maar net hoe je het afspreekt.
Nou ja, het is inderdaad wat we maar afspreken, daar heb je gelijk in. Waar ik vooral van baal is dat we het al een aantal jaar zo doen en nu ineens is het een probleem...
Het aardige is dat niet alleen Tjarko, Frank of ik het er niet mee eens waren, maar na afloop (van en leuke maar koude dag overigens) hebben we samen met Robin en Bennie nog zitten tafelen in de Gulden eerdepel (lekker!), ook zij vonden dat er niet te vroeg gestart was. Des te meer reden om hier duidelijkheid en consensus over te krijgen.
De borden van de racemanager lopen synchroon, de borden worden met een broadcast commando aangestuurd (dus 1 commando voor alle borden) en de hardware van de borden is in alle gevallen identiek.
Mogelijk gaat de startlamp later aan dan dat de teller op nul komt, dan kunnen we uitzoeken/aanpassen.
De start lamp is natuurlijk waar je je model op start en niet op de ronde teller. (het kan best zijn dat dit bij het judgemansysteem wel zo werkte, maar die hebben we gelukkig niet meer).
Bij de racemanager zit de ronde judge nu ook met de startcutknop in z'n handen, dat is het voordeel (of nadeel voor sommigen) van het huidige systeem, hij kan deze nu direct bedienen. En zal dus makkelijker een startcut geven.
Maar wat ik heb gezien (ik zat veel op de startlijn) dat modellen echt veel te vroeg weg gingen.
Bij Quickie zag je het wat moeilijker , maar bij E2K kon je duidelijk zien dat sommige modellen al 10 meter onderweg waren voor dat de andere starten.
Ik tel ook mee met de teller en let niet op een lamp. Waar heb je anders de teller voor? ha ha
Dat er mensen zijn die gewoon te langzaam reageren en pas bij +1 of +2 gooien wil niet zeggen dat diegene die op 0 gooien 'te vroeg' zijn.
Zou het een idee zijn om een camera mee te laten lopen, dan is er achteraf heel eenvoudig te zien of een 'cut' terecht was of niet. (in geval van een dispuut).
groet,
Frank