Het fenomeen kantelkiel

  • Topicstarter Topicstarter VOR8
  • Startdatum Startdatum
die ga ik zeker in de agenda zetten!!

kan er ook vrij gevaren worden.

dan neem ik mijn dolphin mee
 
ik ben bang dat dat niet kan...
onze school heeft het ook al een half jaar geleden aangevraagd

maarach je kunt het altijd proberen :wink:
 
maken jullie dan ook nog foto´s... ik wil het graag zien. de week erop heb ik namelijk proefwerkweek...
 
kijk ff op me site staat de boot klaar op met een normale k-klasse ernaast. kan je de grote verschillen goed zien!
 
ik heb inmiddels 2 systemen die in aanmerking komen voor mijn boot(vooral door de mensen van circuitsonline :wink: )
waarom een extra functie op je zender als het ook automatisch kan
ik heb nu de keuze uit kwikschakelaars, of een potmeter met een gewicht.
op die manier kan de boot haar eigen helling bepalen, en dus ook de stand van de kiel.
ondertussen zal ik nog even flink gaan schuren en plamuren deze weken aan mijn ericsson, wat t schiet niet op :cry:
 
Ik verplaats deze quote even aangezien deze erg interressant is.

Dazzler zei:
Ben de laatste dagen ook al sterk lopen nadenken over mogelijke oplossingen voor de bediening van een kantelkiel - en 1 ding weet ik ondertussen zeker --> wat mij betreft moet het een systeem zijn, waarbij de kantelkiel zichzelf niet kan verstellen door z'n gewicht.

Bekijk het even zo: als je met een servo werkt, je sterk ook, alle zijwaartse krachten op de kiel, worden min of meer rechtstreeks overgebracht op de servo zelf.

Een servo heeft weliswaar een bepaalde stelkracht en meestal een iets hogere houdkracht, maar een servo heeft daarvoor wel continue stroom nodig. Dit is hoorbaar aan het gebrom van een servo die onder belasting staat, de motor moet continue tegenkracht leveren om de stand van de servo te garanderen. Dit vreet continue stroom, en vorm een blijvende en continue belasting op de servo.

Een veel beter alternatief, is een systeem van een zelfblokkerend mechanisme: het wormwiel.
Hierbij zijn er 2 mogelijke varianten nl. het klassieke tandwiel + wormwiel, of de ons allen gekende schroefdraad!

Hierbij beweegt de kiel enkel wanneer de motor het wormwiel (of schroefdraad) bestuurd, maar omgekeerd kan het tandwiel op de kiel niet de worm in beweging krijgen (voor wie mij niet geloofd, misschien deze uitleg.
Bijkomend voordeel van dit systeem is dat er dankzij het systeem van een worm tandwiel, enorm grote reductie ratio's gehaald kunnen worden (lees: heel krachtig!) waardoor een klein, simpel motortje op 3,6V vaak al voldoende moet zijn.

Bovendien, doordat het wormwiel zelf-sperrend is, komt er ook geen kracht op de motor, en moet er dus ook niet continue een stroom geleverd worden om deze ingesteld te houden!

Verder dacht ik, om een servo deels te demonteren, de motor uit de servo te verwijderen en de contactpunten door te lussen naar de motor die de worm/schroefdraad aandrijft, en een link te voorzien tussen de kiel-arm en de servo-arm, zodat de ingebouwde potmeter van de servo kan fungeren als feedback naar het RC-systeem om de gewenste uitslag van de kiel in te stellen. Zo zal de motor op de worm automatisch stoppen wanneer de maximale uitslag van de kiel (en daaraan gekoppeld die servo) bereikt is. Als servo kan het meest eenvoudige, lichtste en goedkoopste model gebruikt worden, want je gebruikt wel de potmeter, maar niet de kracht van de servo om je kiel te bedienen!

Hier zou je dus het wormwiel in een waterdichte kist kunnen plaatsen met alleen een as door de kist heen om hem aan te drijven.

top idee.
als ik weer ga bouwen. zou ik voor dit systeem gaan. lijkt me prima werken.
 
Dat was inderdaad ook zo'n beetje mijn gedacht. electronica/aansturing kan vrij eenvoudig buiten deze waterdichte kist gemonteerd worden, een stukje schroefas met daarin de aandrijfas is perfect waterdicht te krijgen. Laat de binnenkant van de kielkast dan maar nat worden! (eventueel volledig vullen met vaseline ofzo)

Ook een dun stangetje voor de feedback naar de servo arm kan perfect waterdicht dmw die rubberen ribbeldingen.

Maar ik loop vooruit - ben nog aan de plug bezig ;)

Bastiaan zei:
Hier zou je dus het wormwiel in een waterdichte kist kunnen plaatsen met alleen een as door de kist heen om hem aan te drijven.
 
Voor alle mensen die een servo of winch gebruiken is er ook nog de volgende mogelijkheid.
Het gebruik van een servotester. Een servotester is niets anders dan een elektronicaprintje waarop een draaiknop zit.
Wanneer je een servo (of winch) aansluit op de tester en je verdraait de knop dan draait de servo evenredig mee de verdraaiing van de knop. Als je de knop nu eens vervangt door een armpje met een gewichtje en een servodelay installeert heeft de boot altijd de neiging om zichzelf op te richten wanneer de romp om de lengteas gedraaid wordt. Scheelt een hoop denkwerk aan de kant.
 
Vraag eens op het Duikbootforum, er is een electronische schakeling in Duitsland te koop.

Een kwik schakelaar kan 3 standen hebben als je die al ergens kunt krijgen, ze worden niet meer geleverd wegens milieu regels.
De meeste kwik schakelaar voor verwarmings instalatie's hebben maar 1 schakelstand.
Een gyroscoop moet je ook ombouwen werd vroeger ook in een Model Onderzeeer gebruikt maar die zijn naar de bovengenoemde electronische versie overgestapt beter en goedkoper.
 
Back
Top