Het OpenTX draadje (nieuws, handige weetjes, hardware, diy)

Discussie in 'Modelbouwsoftware' gestart door Tadango, 2 apr 2020.

  1. eric_laermans

    eric_laermans verslagschrijvers

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.730
    Locatie:
    Zwolle region
    Lekker vaag. Omschrijf ‘ns waar je tegenaan loopt?
     
  2. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
    Bij de probleemomschrijving wil ik ook de otx-file erbij zetten, want dat is het eerste waarom gevraagd gaat worden.
    Daarom is mijn eerste vraag hoe die file te posten; file-extensie wijzigen blijkt geen oplossing.
     
  3. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.140
    Locatie:
    Boskoop
    Ik denk dat dat niet gaat lukken, voor zover ik weet accepteert het Modelbouwforum alleen afbeeldingen. Dus omschrijf je probleem, wacht tot iemand hulp aanbiedt en stuur dan de .otx via email of whatsapp of een ander communicatiekanaal.
     
  4. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
    Ah, helder. Beschrijving volgt in de loop van vandaag
     
  5. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.140
    Locatie:
    Boskoop
    Het lijkt toch mogelijk om een .pdf te uploaden, dus misschien is dat een optie.
     
  6. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
    Yep, die uitdraai heb ik klaar staan.
     
  7. eric_laermans

    eric_laermans verslagschrijvers

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.730
    Locatie:
    Zwolle region
    Of maak een printscreen en plaats die...
     
  8. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
    Zender voegt zelf ongewenst gedrag toe - waar zit de fout? Hardware, firmware, configuratie of programmering?
    Graag jullie hulp bij het oplossen van iets heel geks.

    Situatieschets
    De programmering voor een RES-zwever functioneert op Companion zoals gewenst.
    De zender voegt er – uit zichzelf zo lijkt het – in 2 vliegmodi ongewenst gedrag aan toe: in vliegmodes Speed en Thermiek slaat de spoiler proportioneel uit met down geven.
    Het gewenste gedrag is dat de spoiler dan gewoon dicht blijft.

    Dat ongewenste gedrag is zichtbaar in de monitoring op de zender, zie de 3 filmjes:
    juist gedrag in launch-mode
    ongewenst gedrag in Speed-mode
    ongewenst gedrag in Thermiek-mode
    Daarin zie de rudder-outputs ook bewegen, maar die kun je negeren omdat die wel keurig meelopen met het beetje roeruitslag als ik up en down geef; de veranderende rudder-output is dus geen symptoom van het ongewenste gedrag.

    Wat wel vreemd is, is dat in de output-monitor op de zender andere subtrim-waarden in de vliegmodes staan (89% en 97%) dan in de programmering (100%).

    Op de zwever zelf is het ongewenste gedrag ook fysiek te zien. Op het toestel draaien de roeren in de juiste richtingen, en ook de trim T5 (zie Beschrijving programmering).

    Het ongewenste gedrag is niet zichtbaar in de monitoring op de TX16S van een clublid, waarop hij mijn programmafile heeft gezet. We hebben niet op de zwever getoetst of het ongewenste gedrag zich voordoet.

    Hypotheses
    1. configuratie-fout in de zender (mode-instelling, protocol-instelling, Rx-nr, anders...)?
    2. hardware-fout in de SD-kaart;
    3. hardware-fout in de zender;
    4. hardware-fout in de Multimodule?
    5. firmware-fout Multimodule?
    6. iets anders, ..?
    Hulpvragen
    1. Algemeen: hebben jullie zulk ongewenst gedrag eerder gezien? Waaraan lag dat toen?
    2. Bij hypothese 1: zien jullie vreemde of incorrecte configuratie-instellingen? Wat zijn dan de juiste?
    3. Bij hypothese 2: ter toetsing wil ik nieuwe SD-kaart plaatsen – aan specs moet die voldoen?
    4. Bij hypothese 3: eerdere visuele inspectie met (alleen) losgeschroefde achterkant & speaker gaf geen losse stekkers of onderdelen. Hoe kan ik verder een evt. hardware-fout opsnorren?
    5. Bij hypotheses 4 & 5: hoe vast te stellen of er wel / niet zo'n fout in zit?
    6. Bij hypothese 6: Waaraan zou het nog meer kunnen liggen?
    Firmware-versies
    • Companion en zender: beide OpenTX v2.3.14 (opentx-tx16s-lua-noheli-en-2.3.14-otx)
    • 4-in-1 Multimodule: mm stm 1.3.3.14, succesvol flashen is bevestigd door zender, conform instructie op radiomaster.nl
    • SD-kaart: sdcard-480x272-2.3V0038
    Beschrijving programmering
    • Zie ook de angehangen pdf-uitdraai van de otx-file (slite 05c.pdf). De otx-file mail ik op verzoek.
    • Rudder en Elevator op linker knuppel, met expo.
    • Geen rolroeren.
    • Spoiler op rechter knuppel, waarbij knuppel in de middenstand (fysiekafgedwongen met de veertjes in het binnenwerk) overeenkomt met ingetrokken spoiler, en de knuppel in uiterste onderste stand correspondeert met maximaal uitgeslagen spoiler. Anders gezegd: alleen de onderste helft van de rechter (gas)knuppel is actief (programmerend afgedwongen in Inputs).
    • Spoiler trekken geeft up-uitslag van hoogteroer, het gewicht van dat meelopen is instelbaar met trim T5: die trimhevel van je af is verlagen van dat gewicht (hoogteroer minder up), de trimhevel naar je toe is vergroten van dat gewicht (hoogteroer meer up).
    • Vliegmode CALIBRATIE is te gebruiken om de min- en max-uitslagen in te stellen van de roeren in OUTPUTS, zonder invloed van mixers etc. Die vliegmode wordt actief door de cominatie van SF naar je toe & toets 6 indrukken. Ter signalering van bediening van toets 6 klinkt een piep om de 2 seconden. De vliegmode overrulet alle andere vliegmodi. Vliegmode CALIBRATIE wordt inactief als SF van je af gaat, en/of een van de andere cijfertoetsen wordt ingedrukt.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  9. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
    Opgelost!
    Gisteren bij radiomasterrc.eu een nieuwe 4-in-1-module besteld, vandaag bezorgd, zender opengeschroefd, klaar om muodule los te halen, valt me een ingeklemd draadje op.
    Draadje vrijgemaakt, en ik dacht "zou zoiets nou verschil maken?".
    En verhip, ongewenste gedrag vedwenen!
    Zender weer inmekaar geschroefd, ongewenste gedrag nog steeds vedwenen!

    Blij mee, maar de gevoeligheid van zuks vinnik dan weer niet prettig.
     

    Bijgevoegde bestanden:

  10. eric_laermans

    eric_laermans verslagschrijvers

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.730
    Locatie:
    Zwolle region
    Ik zou anders ook geen rationele verklaring hebben. Mooi dat het is opgelost in ieder geval!
     
  11. arjan191

    arjan191 Vriend van modelbouwforum.nl

    Lid geworden:
    16 sep 2014
    Berichten:
    139
    Locatie:
    Utrecht
  12. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.824
    Locatie:
    Barneveld
    Ik heb een aantal Frsky D8R-XP en D4R-II ontvangers op de kop getikt ter vervanging van onbetrouwbaar gebleken kloon ontvangers.
    Nu werken die D ontvangers nog met het oude HUB telemetrie protocol. Daarvoor kun je zelf ook sensors maken en die sluit je op de RX poort van de ontvanger aan.
    Zo'n ontvanger heeft echter ook een TX poort en daar blijkt ook een signaal uit te komen tijdens het vliegen.
    Maar wat voor signaal? Het lijkt op een serieel signaal, maar met voor mijn onbekende bedoeling, formaat of baudrate. Het is in ieder geval inverted, want er zit een inverter circuit in de ontvangers. Als ik de firmware wil updaten, of er andere firmware in wil stoppen, moet ik eerst een inverter circuitje maken tussen ontvanger en seriële adapter
    Via Google kom ik er niet achter. Wel 5000x wat je met de RX poort kunt doen, maar dat wist ik al.

    Wie weet wat voor signaal er uit de TX poort van een D type telemetrie ontvanger komt?
     
  13. max z

    max z Vriend van modelbouwforum.nl PH-SAM

    Lid geworden:
    4 dec 2009
    Berichten:
    2.140
    Locatie:
    Boskoop
    Misschien helpt DIT je verder, lijkt erop dat het de voorloper van de "Smart Port" is ?? Voor communicatie met een flight controller??
     
  14. alm

    alm

    Lid geworden:
    20 jun 2015
    Berichten:
    903
    Locatie:
    Hellevoetsluis
    Als je een USB to (TTL) serial adapter gebruikt met (originele) FTDI chip dan kun je de signalen met FT_Prog van FTDI inverteren (omprogrammeren), zonder additionele hardware. De FTDI chip werkt daarna inverted namelijk.
     
  15. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.824
    Locatie:
    Barneveld
    Dat gaat over Smart Port telemetrie, wat inderdaad de opvolger is van de HUB telemetrie. Mijn vraag gaat specifiek over de TX pin functie bij HUB telemetrie

    Ik had nog een 4-poorts NOT Gate op een breadboard printje liggen, dus dat was minder werk en kon dan elke willekeurige serial adapter gebruiken.

    breadboard.jpg

    Overigens, ik kwam er wel achter dat je bij het flashen van andere firmware op deze ontvanger (D16 firmware van Mike Blandford) je met een lage baudrate moet flashen, anders lukt het niet. Maar ik heb de FrSky D8 firmware er inmiddels weer terug opgezet.
     
    Laatst bewerkt: 20 aug 2022
  16. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.824
    Locatie:
    Barneveld
    Er komt volgens mij een 9600 Baud serieel signaal uit, waarbij er 10 x per seconde onderstaand pulstreintje uit komt.

    De eerste twee bytes zijn altijd 0x7e en 0xfe de volgende 3 bytes variëren continue. Dan volgen telkens 5x 0x00 en eenmaal 0x7e
    rara wat is dit voor output signaal uit de D4R-II ontvanger?

    capture.jpg
     
  17. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.322
    Zou het een voorloper van S-Bus kunnen zijn. Oftewel een seriele overdracht van de positie waarde vd kanalen?
     
  18. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.824
    Locatie:
    Barneveld
    Dit pulstreintje heeft een verversingsfrequentie van 10Hz, dat lijkt me wel weinig voor besturing. De frequentie van CPPM en PWM output op de D4R-II en de D8R-XP is zo'n 55Hz
     
  19. hmeijdam

    hmeijdam

    Lid geworden:
    29 jan 2010
    Berichten:
    1.824
    Locatie:
    Barneveld
    Ik heb het gevonden en de werking kunnen bevestigen
    In dit document staat dat het om deze velden gaat
    • Analog value for port 1
    • Analog value for port 2
    • Link Quality
    Ik heb dat vervolgens ook kunnen demonstreren met deze Arduino sketch
    Als ik dan "range check" activeer op mijn zender, zie ik meteen een lagere RSSI waarde in de seriële monitor.
     

Deel Deze Pagina