HMS Diana - Caldercraft model

Ziet er netjes uit hoor Eduard. De oneffenheden in de dek beplanking voorkom ik door de latjes eerst te schuren voor ik ze aanbreng, daardoor worden de latjes nagenoeg even dik en glad en zijn ook de breeuwnaden wat egaler en identiek.
Ik denk als ik je foto's bekijk dat je misschien wat te kritisch bent voor jezelf, ziet er gewoon goed uit!
 
Dank voor het compliment! Ik heb me vooraf inderdaad suf geschuurd op die plankjes om alle oneffenheden weg te halen. Nu ik er na een nachtje slapen nog eens naar kijk ben ik toch wel tevreden. :-)
 
Hmm, vandaag verder met het dek en toch het anders aangepakt. Bij de eerste helft had ik eerst alle plankjes voorbereid en kanten zwart gemaakt en op maat gesneden. Daarna alles vastlijmen. Ook heb ik alles hermetisch tegen elkaar gedrukt en vastgeduwd. Daardoor waren de plankjes niet altijd even breed en heb ik de breeuwnaden praktisxh onzichtbaar gemaakt.
Bij de tweede helft maak ik nu een latje lijm het heel voorzichtig vast zodat de breeuwnaad precies doorloopt en daardoor ook dikker wordt en dus beter zichtbaar. Dan snij ik het volgende plankje wat dus aan de lange lat aan het vorige plankje vastzat zodat ze altijd even breed zijn en de kopse kant ook altijd goed aansluit. Het resultaat is te zien op de foto: de onderste rijen zijn de nieuwe rijen de bovenste de oude.
Nu ben ik wel echt tevreden en heb goede hoop dat het bovendek helemaal goed komt.

IMG_6911.JPG

IMG_6916.JPG
 
Laatst bewerkt:
Heren, alhoewel het werk wel stil ligt gaat het denkproces gewoon door :-)
Dat geeft me de volgende vraag.
De Diana had een koperbeslagen romp. Het Caldercraft model levert daarvoor ik dacht 2500 koperen plaatjes mee. Zonde om die niet te gebruiken natuurlijk. Ik vind ze alleen veel te veel glimmen. Nu bedacht ik het volgende om ze te voorzien van een mooie patina laag, maar heb geen idee of dat zal werken.
Mijn idee was om de plaatjes gewoon in zout water te leggen en ze te laten liggen tot ik ze nodig heb. Dat kan zomaar nog een jaar of misschien wel twee duren.
Zou dat kunnen werken denken jullie? Mijn gedachte was dat het het meest natuurgetrouwe proces is om de kleur van de origenele platen na te bootsen. Die lagen tenslotte ook gewoon in zout zeewater. Nu weet ik wel dat varen wat anders is dan stilliggen, maar toch...
Iemand ervaring hiermee?
Ik weet dat er allerlei vluggere methodes zijn om patina te kweken (gekookte eieren bijv...) maar ik dacht gewoon tijd te gebruiken.
Ben benieuwd ....
Groet,
Eduard
 
Gewoon eens met een paar plaatjes proberen.
Je kunt ze ook buiten leggen en de natuur zelf het werk laten doen. Maar dat is misschien weer lastig gezien de grootte van de plaatjes...
 
gewoon uit de verpakking aanbrengen (let wel dat er geen lijmresten zichtbaar blijven). daarna gewoon laten staan in de kamer en de plaatjes worden vanzelf dof.
als je ze gaat behandelen wordt het mogelijk te onnatuurlijk op termijn.
is bij mij zo ook goed gelukt met een doorsnede van de HMS Victory.
 
Het geschutsdek is eindelijk af. De tweede helft is mooer geworden dan de eerste helft. Maar uiteindelijk zal dat niet meer te zien zijn.
Bij het terugplaatsen van het dek brak het helaas toch over midden. Dus in het midden is hier en daar een iets grotere breeuwnaad ontstaan, maar ook dat verdwijnt gelukkig onder het bovendek ...
‘T was wel een klusje :-)

91C575AE-CE47-4DBC-9A60-AA8330CFCD1C.jpeg
E05879F4-5D64-4E71-8EC3-6B7C1A135410.jpeg
52364215-9D7A-43C3-98F6-84497EFA390A.jpeg
 
Netjes hoor, wel een hoop werk waar straks niet veel meer van zichtbaar is. En een compleet beplankt dek tussen de spanten plaatsen zonder schade of breuk is nagenoeg onmogelijk. Daarom kun je beter je dek in tweeën snijden/zagen voor het beplanken, dan gaat het wel. Of gewoon beplanken op het schip. Maar buiten dat is het wel erg netjes beplankt!:worship:

(wel een tikkie jammer dat er wat structuur en kleur verschil is tussen de twee helften)
 
Piet dank voor compliment. Had dek inderdaad goeddeels overmidden gesneden alvorens het te plaatsten in de hoop dat het nog net aan elkaar zou blijven, maar helaas, net te diep gesneden denk ik.

Structuur en kleurverschil is jammer inderdaad, maar ik gok erop dat het niet zo zichtbaar zal zijn. Voor het bovendek weet ik nu in ieder geval wat de juiste methode is.
 
Dank voor de complimenten! Zeer gewaardeerd!
Nu bezig met binnenverschansing.
Klein foutje gemaakt. Heb niet gelet op de lijn van de verschansing en er zit bij spant 13 een klein knikje... nou ja... nu niets meer aan te doen. En ik los het aan de buitenkant wel op.
E19A0583-4FDB-4D8D-86A3-1825DBFE4FE3.jpeg

8D2CFF39-C0CA-4F95-978E-354A0EA61676.jpeg
 

Bijlagen

  • 293CD013-0054-427F-96EB-4A82D0E9C509.jpeg
    293CD013-0054-427F-96EB-4A82D0E9C509.jpeg
    279,6 KB · Weergaven: 261
Back
Top