HobbyKing Graphene Lipo test!

  • Topicstarter Topicstarter DutchRC
  • Startdatum Startdatum
Nog iets anders, een 4 polige motor lijkt me sterk. Het aantal polen is altijd een veelvoud van 3. Er zijn ook maar drie draden! Bij een 6 polige motor staan er steeds twee parallel of in serie. Bij een 9 polige motor dus drie.

Hoewel het hier een beetje onwaarschijnlijk is, bestaan ze toch echt hoor, 4 polige brushless motoren.... Ieder computer koelfannetje heeft er een....
 
In RC auto's hebben we het eigenlijk altijd over 2 en 4 polige motoren, en Castle en Tekin noemen het ook zo?
Maar als ik het goed begrijp hebben ze het dan inderdaad over het aantal magneten op de rotor.
 
Hoewel het hier een beetje onwaarschijnlijk is, bestaan ze toch echt hoor, 4 polige brushless motoren.... Ieder computer koelfannetje heeft er een....
Dat schreef ik toch al Brutus! Dat fannetje in je computer is meestal een motor met twee spoelen. Die kan aanlopen doordat er gebruik wordt gemaakt van een sensor voor het omschakelen. Gekker nog ik heb zelfs fannetjes gezien met maar één spoel! Maar nogmaals dat zijn allemaal speciale motoren die wij in onze modellen eigenlijk nooit zullen tegenkomen.
 
Laatst bewerkt:
Hoi Hoi,
Ik gebruik zelf de YEP 100 A van hobbyking.
Je vliegt met de oude lipo al op zijn max en met de nieuwe ga je daar overheen en kan de regelaar het niet meer verwerken.
Ik had het zelfde probleem met de jeti en robbe ( De merk regelaars) regelaars .
Ik gebruik nu alleen nog maar de yep in combi met een 14 pool motor op 5 s op mijn funjet ultra (al jaren) .
De jeti was toen der tijd voor geschreven in een ander model en daar was het ook naar een aantal min. einde van de motor , liep niet goed ,timing fout.
Sinds ik de yep gebruik is dit compleet weg , welke setup ook gebruik.
Dit is mijn ervaring met de controllers ,waarvan ze aanvegen dat ze 240 K aan kunnen.
Gewoon ter info , Is mijn ervaring..

gr patrick
 
Polen van een brushless zijn magneet polen en daarbij wordt ook vaak over poolparen gesproken.
Het aantal polen is per definitie even.
De elektrische fasen zijn bij model motoren vrijwel zonder uitzondering 3 of een veelvoud van drie. Overeenkomend met de drie draden die er uit komen.
Model motoren met 4 polen zijn vrijwel zonder uitzondering binnenlopers, 2 en 6 polen komt daar ook regelmatig voor.
Veel van deze 4 polige motoren hebben 12 fase wikkelingen (4x3 dus) of meer.
Bij buitenlopers begin je meestal met 9 fasen en 10 of 12 (magneet!) polen.

Wat betreft de motoren met maar 1 spoel en 2 magneetpolen die kom je tegen in sommige heel speciale micromodellen. Een voorbeeld is die van Daniel Baird in een DelFly Micro kloon van 1 gram vlieggewicht. De zelfgemaakte motor weegt nog geen 100 mgr. en wordt aangestuurd door een A1445 van Allegro.
DanielBaird.jpg


Rick
 
Hoi Rick,
wat je zegt klopt , maar op de oude website van AXI stond bij de instellingen van de regelaar dat alle motoren van AXI 14 polig (pool paren) zijn en op 24 Graden timing .
Helaas kan ik deze info niet meer vinden ,maar als ik dit via mijn telemetry volg klopt het wel, de meting staat op 14 pool ,gecontroleerd met een normale toerenteller.
gr patrick
 
Op RCgroups las ik dat de werkelijke c waarde in de buurt van 30C ligt, even opletten dat je de zaak niet over belast.

Ik had er ooit een excelfile voor om de werkelijke c waarde te berekenen, die waart vast nog ergens op internet rond.
 
De werkelijke C waarde, beter gezegd de conditie van elke lipo is nogal temperatuur gevoelig.
Zie mijn test van de Graphene lipos met een ESR meter van Wayne Giles. Dit zijn conservatieve waardes waarbij je de lipo lang en vooral vaak kan gebruiken.

45/90C
21graden 23-25C
40graden 40-42C (voor verwarmt)

65C/130C
21graden 29-31C
40graden 46-48C (voor verwarmt)
 
Effe een nieuwgierige vraag:

Is de voltage hoger van een graphene-accu?
Als dit niet het geval is, zou dat dezelfde snelheid in het bovenstaande testfilmpje kunnen verklaren, 4.25 volt (volle lipo) maal de kv van de motor is dan toch dezelfde snelheid?

Groeten, Arnold
 
Zoooo éénvoudig is dat helaas niet ;) Het voltage is inderdaad het zelfde.. Toch kan een Betere lipo voor meer snelheid zorgen (ALS de andere lipo moeite heeft het gevraagde vermogen te leveren)..
 
Hallo Roeland,
De test die je doet is inderdaad niet goed om de vraag die je hebt te beantwoorden.
In tegenstelling tot een boot en vliegtuig is het vaar een RC auto niet zo dat op topsnelheid een hoog vermogen wordt gevraagd.
Een hoog vermogen wordt gevraagd bij het optrekken. Als je vanuit stilstand volgas optrekt is zelfs bij topsnelheid de stroom het laagst van de hele rit. Dus topsnelheid is zeker geen maat voor het vermogen dat geleverd kan worden door de accu, maar meer een maat van de klemspanning onder deze matige belasting.

Om je vraag te beantwoorden zou je een acceleratie test moeten doen, door zo snel mogelijk op te trekken over bv 20 meter. De tijd nodig om die 20 meter te bereiken geeft een redelijk goed antwoord op je begin vraag.

Jouw test kan dat nooit doen.

Rick
 
Een vliegtuig trekt met plots optoeren meer ampère dan wanneer de prop volgas ronddraait. In zekere zin geldt dit dan ook voor vliegtuigen en boten, zij het in mindere mate.
Daarom vraag ik mij dat ook af hoe dat zit met de voltage.
 
Heren :) Ik deed deze test Gedeeltelijk omdat ik Vaak de vraag krijg of een hogere C-waarde altijd tot hogere snelheden leidt..
Wat zou er gebeuren als ik een heleboel extra weerstand toevoeg (een remparachute bv)?

Maar inderdaad... een acceleratie-test.. Helaas niet super makkelijk met deze wagen.. Hij heeft wielspin bij vol accelereren.. Dus sja.. was hij dan sneller weg door de lipo, of lukte de start gewoon beter?
 
Ik weet niet hoeveel de ampère de motor trekt, als de accu's met 19C dit goed aankunnen is er eigenlijk geen verschil toch?
Misschien op de rollerbank zetten? [emoji23]
Eigelijk zou je dan een accu met weinig C moeten nemen of een fikse motor...
 
Back
Top