hoe stel je een vliegend model af

  • Topicstarter Topicstarter koenv.w.
  • Startdatum Startdatum
K

koenv.w.

Guest
ik heb het geprobeerd maar het lukt niet

het gaat om een wheaterbuster van wout moer men en ik kan hem trimmen over de neus
en de staart
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Dit is wel erg weinig info om je te kunnen helpen, ga anders eens langs bij een modelvliegclub bij jou in de buurt, daar zijn misschien wel mensen die je willen helpen.
 
Dit is wel erg weinig info om je te kunnen helpen, ga anders eens langs bij een modelvliegclub bij jou in de buurt, daar zijn misschien wel mensen die je willen helpen.

Kom op Robert, laten we het eerst hier proberen. Niet iedereen stapt even makkelijk op een club af. Dat heeft bij mij ook jaren geduurt en voor die tijd had ik mijn modellen goed aan het vliegen gekregen door tips via het internet.

Ik ken de Weatherbuster wel een beetje en ik denk dat je het model met wat aanwijzingen goed in de lucht moet kunnen krijgen. Je schrijft dat je het al eens hebt geprobeert, kun je ons vertellen wat het model toen deed?

Heel belangrijk is de balans van het model. Mijn model balanceert op 3 cm van de voorrand van de vleugel (de vleugelkoorde van mijn model is 7 cm). Breng onder beide vleugels een markering aan op 3 cm vanaf de voorrand. Laat het model op je vingertoppen balanceren en zorg dat het model goed vlak balanceert. Om dit te bereiken moet de neus worden verzwaard met plasticine. Dit kan uiteraard ook met andere materialen, zoals lood, ijzerdraad, elastiekjes, kauwgom, etc, als het maar zorgt voor een juiste balans van het model.

Overigens is het voor een proefvlucht beter om de rubbermotor en propeller nog van het model af te laten. Dan heb je wel wat meer neusgewicht nodig, maar je kunt veel beter beoordelen hoe het model moet worden afgesteld.

Wanneer de balans goed is kan de eerste testvlucht worden gemaakt. Pak het model tussen duim en wijsvinger onder de vleugel beet en gooi het rustig naar een punt ongeveer 10 meter voor je op de grond. Als het goed is zweeft het model in en rechte lijn en landt rustig.

Als het model duikt heb je misschien te zacht gegooid, probeer nog eens. Als het nog niet lukt buig dan de achterrand van de staart een beetje omhoog.

Als het model stijgt en dan duikt heb je misschien te hard gegooid, probeer nog eens. Als het nog niet lukt buig dan de achterrand van de staart een beetje omlaag. Een beetje extra gewicht op de neus kan ook helpen.

Als dit alles goed is kan er met rubber gevlogen worden, maar dat bespreken we dan wel weer!

Wout
 
Dit is wel erg weinig info om je te kunnen helpen, ga anders eens langs bij een modelvliegclub bij jou in de buurt, daar zijn misschien wel mensen die je willen helpen.

Ik vrees dat bij een gemiddelde modelvliegclub weinig of geen mensen rondlopen die kunnen helpen met het trimmen van een vrije vlucht rubbermotormodel. Beter dat Koen zijn vorderingen hier meldt en dat Wout probeert tips te geven.

en Koen: laat even weten in welke plaats je woont. Misschien woont er een vrije vlucht vlieger bij je in de buurt waarmee we je in contact kunnen brengen, of beter nog, misschien woon je zelfs bij een vrije vlucht-club in de buurt (die zijn er helaas nog maar een paar), waar je een keer kunt komen kijken.
 
ik woon in het altijd mooie drunen en het zwaartepunt ligt goed
ja het is die
 
Redelijk dicht bij jou in de buurt, namelijk in Tilburg en omgeving, zit een in vrije vlucht gespecialiseerde club, De Goirlese modelvliegclub De Thermiekvogels, google daar maar eens op, dan vind je wel telefoonnummers die je kunt bellen. Misschien is het wat voor jou om daar lid te worden.
 
bijde erg kort maar kwam door te weinig power

op het veldje naast de deur
 
Te weinig power is natuurlijk wel te verhelpen, gewoon wat meer rubber gebruiken. Leuk dat hij gevlogen heeft!
 
bijde erg kort maar kwam door te weinig power

op het veldje naast de deur

Of je had niet genoeg windingen op het rubber gedraaid. Als je meer dan één rubbermotor hebt zou je één motor op kunnen offeren om (liefst buiten het model) zo ver mogelijk op te draaien (terwijl je de windingen telt natuurlijk) tot hij knapt. Als je daar 10% onder blijft weet je tot welk toerental je de motor in het vliegtuig moet kunnen opdraaien zonder dat hij knapt. Als je de motor overigens een aantal keren opgedraaid hebt zal hij op een gegeven moment toch knappen en dan moet je een nieuwe motor gebruiken.
 
hoeveel windingen had je er op gedraaid dan? 250 toeren moet met de meeste rubbermotoren wel willen, maar afhankelijk van de kwaliteit van het rubber, het aantal strengen, de breedte van de rubberstrip en de lengte van de motor kun je er misschien nog véél meer windingen op kwijt. Probeer eens elke vluchtje 25 windingen meer eer op te draaien. Probleem is dat áls je er te veel opdraait en de motor knapt, vaak je romp uit elkaar springt.
 
Ik denk dat de depron romp van de Weather Buster heel wat kan hebben, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Koen, wat voor motor heb je? Rubber voor modelvliegtuigen of gebruik je gewoon elastiek? Als je gewone elastiekjes gebruikt kun je makkelijk naar hartelust experimenteren. Gewoon een aantal aan elkaar knopen en een paar strengen naast elkaar gebruiken. Mijn Weather Buster gebruikt een lus van 2 mm rubber, dit rubber is 1 mm dik. Een postbode elastiek is te dik en krachtig als alternatief, maar meerdere bureau-elastieken samen moet toch voldoende power geven.
 
Ik heb in het verleden ook wel redelijke resultaten bereikt door postelastieken over de breedte (zorgvuldig!) middendoor te knippen zodat je twee even grote lussen kreeg, maar de helft minder breed. Als je die dan in elkaar lust, krijg je een motor van ongeveer 4mm breed en ongeveer 30cm lang. Zou dat voor een Wheatherbuster geschikt zijn? In dat geval heeft iedereen een oneindige voorraad rubber. Dat lijkt me haast het meest geschikte alternatief, maar wie aan 'echt' rubber kan komen moet dat gebruiken, want dat is echt veel beter.
 
Back
Top