DWG en DXF formaten zijn zogeheten vector formaten. TIF is een bitmap formaat.
Dit wil zeggen dat in een DWG of DXF formaat staat dat er een lijn van dikte X en kleur Y getrokken moet worden van cöordinaten A,B naar C,D. De volgende lijn moet dan van C,D naar E,F lopen en weer een volgende van G,H naar I,J enzovoort.
Het voordeel van dit systeem is dat er veel minder informatie opgeslagen hoeft te worden en dat vergroten of verkleinen heel simpel is zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit van de tekening.
Het TIF formaat werk heel anders. Stel je hebt een plaatje van 800x600 puntjes (pixels). In het TIF formaat wordt nu van elk puntje opgeslagen welke kleur het moet zijn. Afhankelijk van de hoeveelheid kleuren die je kunt maken kan het hiervoor benodigde geheugen enorm oplopen.
Stel je hebt de maximale resolutie van 32 bits ingesteld (true color). Dit betekend dat er dus 4 bytes (4x8=32 bit) per puntje opgeslagen moeten worden. Een plaatje van 800x600 puntjes wordt dan 800x600x4=1.920.000 bytes (1,92MB) groot.
Daar komt nog bij dat vergroten of verkleinen altijd ten kosten gaat van de kwaliteit van de tekening. De puntjes zelf kunnen niet vergroot worden dus zal bij een vergroting alleen het aantal puntjes vergroot worden. De tekening uit het voorbeeld wordt bij 2x vergroten 1600x1200 puntjes groot. Wat bij de oorspronkelijke tekening één puntje was zal nu een vlek worden van 2x2 puntjes in de nieuwe tekening. Hierdoor ontstaat een heel erg blokkerig effect.
Bij verkleining zullen er gewoon puntjes weggelaten moeten worden want ook het verkleinen van de puntjes is niet mogelijk Het zal duidelijk zijn dat hierdoor de tekening grote verliezen zal leiden je raakt tenslotte de helft van het aantal puntjes kwijt als je de tekening door 2 gaat delen.
Als je nu een TIF tekening om wilt zetten naar een vector formaat krijg je het probleem dat er geen "afstands informatie" in de TIF tekeningen zit. Je kan wel een cöordinaten stelsel opzetten van de pixels maar dat geeft je nog steeds geen exacte informatie over de echte afmetingen. Ook is het heel lastig om uit de enorme aantal kleuren de juiste informatie te halen wat betreft de lijnen. Het beperken van het aantal kleuren helpt zeker, hoe minder hoe makkelijker. Zou het alleen een zwart/wit tekening zijn dat wordt het veel makkelijker.
Met andere woorden die software bestaat wel maar je moet er geen wonderen van verwachten. Echt ingewikkelde tekeningen en veel kleur gebruik maken het erg moeilijk. Het resultaat heeft meestal nog behoorlijk veel nabewerking nodig om een bruikbare vector tekening op te leveren.
Een voorbeeld van een dergelijk programma kan je
HIER vinden. Door te zoeken in Googel met de term "bitmap to vector converter" kan je er nog meer vinden. Een eerdere versie van het door mij aangegeven programma heb ik wel eens gebruikt met een redelijk resultaat. De nieuwste versie ken ik nog niet, het zal best wel verbeterd zijn. Hoogstwaarschijnlijk zullen er best nog beter programma's zijn. Je zult er even naar moeten zoeken.