En toch hebben de meeste van jullie het stukje van Hannibal niet goed gelezen.
Een heel klein stukje hieruit gaat als volgt:
"De opgegeven capaciteit van accu's (bijvoorbeeld 75-90 Ampere uur) is de maximale stroom die ontrokken kan worden bij een constante ontlading bij 5 uur (de laagste waarde, hier dus 75 Amp-uur) respectievelijk bij een ontlading over 20 uur (hier dus 90 Amp-uur)."
Op de accu staat b.v. 75-90 Ampere uur.
De 75 Ampere uur geldt bij een belasting waarbij de accu in 5 uur wordt leeggetrokken!
De 90 Ampere uur geldt bij een belasting waarbij de accu in 20 uur wordt leeggetrokken!
Welke ontlaadstroom wordt hier nu gebruikt? Niet 1 Amp ook niet 5 Amp maar in het eerste geval 15 Amp (5x15=75)!
In het tweede geval is de ontlaadstroom 4,5 Amp (4,5x20=90)!
Hans (Zoef de Haas) schrijft:
De theoretische ontlaadtijd is de cap. van de accu bij een constante belasting van 1amp.
Dit is dus geen juiste interpretatie van het bovenstaande stukje. De stroom is niet vast 1 Amp maar is afhankelijk van de opgegeven capaciteid.
Wat Hans verder schrijft klopt wel, het is dus zo dat naarmate je meer stroom uit een accu trekt de bruikbare capaciteid minder wordt. Hierbij komen nog meer factoren zoals Hans ook omschrijft. In de accutechniek is inderdaad veel veranderd maar dit zijn natuurkundige verschijnselen en die kan je niet veranderen. De capaciteid van de accu's is groter geworden net als de maximale stromen die zo'n accu kan leveren. Ook zijn de materialen waarvan de accu gemaakt wordt behoorlijk veranderd. Echter het "binnenwerk" de loodplaten zijn nog hetzelfde als de accu's van 40 jaar geleden dus ook de werking van de accu's is niet veranderd.