De skelet lijn is toch die lijn waarop alle middelpunten liggen van de cirkels die exact 2 snijpunten hebben met de contour van het vleugelprofiel (eentje boven de skeletlijn en eentje onder de skeletlijn)?
Ietsje preciezer: 2 raakpunten oftewel populair de lijn die midden tussen boven en ondercontour van het profiel loopt, maar we bedoelen hetzelfde.
Mijn betoog is nu juist dat het verschil niet zit in wat wij hol, vlak of bol noemen maar in vorm dikte en verdeling om de skeletlijn.
Dus nogmaals, niet omdat een profiel in
onze ogen hol, vlak of bol is.
Lucht heeft namelijk geen benul of een profiel hol vlak of bol is maar treft bij aanstroming slechts een lichaam aan dat min of meer globaal gebogen is.
Ik weet wel dat dit idee geen gemeengoed is, helaas.
(Overigens zijn de genoemde Clarkprofielen geen profielen met een vlakke onderkant maar ze worden dikwijls vanwege misverstand en bouwtechnisch gemak mishandeld tot een profiel met vlakke onderkant.)
daarom zou je eigenlijk moeten corrigeren:
- een 'hol' profiel (typisch voor zwzeefvliegtuigen):: een vrij dun profiel met sterk gebogen skeletlijn
- een halfsymmetrisch profiel met vlakke onderzijde (typisch voor motor trainers)::een middelmatig dik profiel met vrij vlakke skeletlijn dusdanig dat constructief een nagenoeg vlakke onderkant ontstaat.
- een halfsymmetrisch profiel met bolle boven zijde en iets minder bolle onderzijde:: een profiel met vrij vlakke skeletlijn.
Symmetrische profielen hebben per definitie een vlakke skeletlijn (typisch voor acrotoestellen):: een profiel met een rechte skeletlijn.
rolroer uitslag naar beneden (met de kromming van de skeletlijn mee) anders is dan met rolroer uitslag naar boven (tegen de kromming van de skeletlijn in),
: dit geld precies zo voor alle profieln met een gebogen skeletlijn en niet exclusief voor een hol profiel.
Mocht men dit wellicht ''zever'' vinden, het is ten slotte het theorieforum-deel waarin de vraag gesteld werd.
