Houtbouw Airboat

Hallo allemaal,

Ik liep er al een tijdje mee rond en aangespoord door Jan's draadje depron-airboat begin ik ook aan de bouw van een airbootje. Leuk voor de winter als het water te hard is voor de nornale boten, en er overal van dat witte spul ligt ... ;)

Het idee is om een bootje te bouwen met als basis deze:

Anarchy Airboat


Uit de foto's van dat ding heb ik de volgende bouwtekening gedestileerd, met wat aanpassingen aan bovenzijde en roeren:

full


full


De grijze vlakken in de ribben en spanten worden opengewerkt ter gewichtsbesparing. Deze delen wil ik in 4mm 'waaibomentriplex' van de Gamma maken, de bekleding volgt met 1,5mm triplex. Misschien zou 1mm ook prima gaan, maar dit heb ik nog liggen en bovendien wordt hij dan lekker stevig. (maar misschien wordt het ook nog wel 1mm, even kijken in de modelbouwwinkel)

Het motortje wordt een Turnigy 28mm 1650 KV buitenloper met een 7 inch prop. Ik heb er verschillende bestelt met een spoed varierend van 3 tot 5 om te kijken wat het beste werkt. De accu wordt een 3S 2350 mAh Rhino. Deze setup zou ongeveer dezelfde power moeten hebben als de setup van de Anarchy.

Wordt vervolgt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hey Lex,

Ik had al met veel interesse het topic van Jan gevolgd, maar zal dit ook in de gaten houden.
Houtbouw is mijn ding en zoiets voor 'erbij' is wel erg leuk.
Nu even geen tijd, en nog genoeg andere dingen liggen, maar ben heel benieuwd!

Marcel
 
Zo, ben net even naar de modelbouwzaak gereden, of beter meer gegleden ;) T'is gelukkig niet ver. Ik heb nu de materialen voor de romp in huis, dus van het weekend kan er een begin gemaakt worden. Met morgen nog even een iglo-bouw onderbreking, de kids willen ook wat tenslotte ...

De onderzijde plus zijkanten worden in 1,5mm triplex uitgevoerd voor de stevigheid, de delen van de bovenhant in 1mm dik. De motorsteun wordt niet van triplex, zoals eerst de bedoeling was, maar die ga ik van 2mm aluninium maken. Dan kan ik stevig en dun bouwen, en meteen de motorbevestiging makkelijk verstelbaar maken. Bovendien maak ik 'm demonteerbaar zodat de motor plus roeren er zo afgehaald kunnen worden.

Nu eerst de rekeningen uitprinten en op het triplex plakken, de figuurzaagmachine opstarten en zagen maar! Zodra er bouwvorderingen zijn plaats ik wat foto's
 
Resultaat van een middagje zagen en lijmen:

Het frame in elkaar.
full


En hieronder met de bodem er onder, en klaar voor de bovenkant.
full



full


full


Als de bovenkant er op zit komen pas de zijkanten, dan kan ik het mooi aan laten sluiten

Begint al ergens op te lijken. Zo als hij er nu ligt weegt het 220 gram. Ben benieuwd hoe zwaar de romp straks gaat worden.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ziet er al mooi strak uit. Erg herkenbaar trouwens, het toch wel behoorlijke gewicht van triplex. Voor de onderkant van m'n rigger gebruik ik tegenwoordig 0,6mm, maar dat is dan wel over 2,5mm balsa-plaat. In het geval van airboot had 0,8mm - 1,0mm waarschijnlijk ook wel genoeg stevigheid opgeleverd. Groet, Eric
 
Hoi,

Ziet er goed uit zeg , je gaat als een speer!
Ben benieuwd naar het resultaat en ga je draadje zeker volgen.
suc6.
 
Naast het iglo-bouwen heb ik toch nog wat tijd voor het airbootje gevonden. Het 'dek' zit er nu op:

full


En hier met het toegangsluikje er af. Daar komt een neopreen pakking onder zodat het met klemmetjes waterdicht afgesloten wordt.

full


Het luikje is lekker klein gebleven, eigenlijk alleen voor het plaatsen van de accu. In de romp komt straks aan stuurboord de ontvanger en stuurservo, en bakboord de regelaar. Die kan ik via de gaten in de ribben mooi wegbouwen.

Op naar de zijkanten van het rompje!

O ja, gewicht is nu 286 gram.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De zijkanten zitten er nu ook op.

full


full


full


In afwijking op het Anarchy ontwerp heb ik de boeg iets verder door laten lopen, deels om het uiterlijk, deels om makkelijker door gaten in de sneeuw te kunnen schuiven.

De overgang van glijvlak naar zijkanten heb ik vanaf het midden van de romp iets rond geschuurd. Dit verlopend van scherp in het midden tot een 5 à 6mm radius aan de spiegel. De bedoeling is dat bij het driften van de romp straks de achterkant iets in het water 'gezogen' wordt om een beter bochtengedrag te krijgen. Op de foto hier boven is dat aan de achterkant aan de schaduw al iets te zien, hier onder een closeup.

full


Hij zit nu op 313 gram.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Tot mijn eigen verbazing lag er vanmiddag een pakketje uit HongKong op me te wachten, de benogdigde spullen van HK! Nieuw persoonlijk record: levering 8 dagen na bestelling.

full


Ik kon het niet laten om de motor en props even te testen. Omdat ik niet precies wist wat de goede zou zijn heb ik ze van 7x3 tot 7x5 bestelt. De 7x3 blijkt de meeste druk te leveren, 730 gram. Zoals verwacht. Doortestend met de andere zakt de stuwdruk stapsgewijs naar 695 gram, en ook het toerental zakt mee. Ik begin dus maar met de 7x3, de praktijk zal uit moeten wijzen of die ook op snelheid goed blijft presteren.

De aandrijving plus RC gebeuren gaat 350 gr wegen. De romp schat ik 400-450. De stuwdruk is dan bijna gelijk aan het gewicht, en dan krijg je bijna 1G accelleratie, wrijving even buiten beschouwing gelaten. Gaat nog leuk worden! :D

Maar zo kan ik ook meteen door met de motorsteun, zodat de romp dicht gemaakt en verder behandeld kan worden. Mooi klusje voor in de kerstvakantie!
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Mooi bootje wordt dat Lex! Netjes gebouwd en met die setup ben ik erg benieuwd hoe dat over het water en/of sneeuw gaat :)
 
bedankt Lex,

de tekening is afgedrukt , en ik kom op een lengte uit van 340 mm .
Ik dacht naar de Gamma te gaan, maar de wegen liggen er spekglad bij , dus toch maar even geduld oefenen he .
 
Nee, dat centimetertje zal niet echt uitmaken. Succes met de bouw!

Hier bij mij is inmiddels de motorsteun klaar.

full


Zoals je ziet toch in hout .... In aluminium bleek toch wat lastiger strak te maken, en een gewichtsverschil is er eigenlijk niet. Dit is zo stevig genoeg, en ik kan er mooi de roeren aan hangen met kleine scharniertjes.

Hier op de romp.

full


En een closeup van de motorbevestiging. De verticale delen zijn in 4mm triplex, de horizontale steunen in 7mm multylayer triplex. Daar hebben de schroeven mooi houvast in zonder het te splijten.

full


De steun is niet verstelbaar gemaakt. Ik denk dat met gewoon rechtuit blazen het wel zal lukken, anders kan ik met het verschuiven van de accu het CG nog wat beinvloeden. Of met ringetjes onder de motorbevestigingspunten de hoek iets wijzigen, eerst maar eens kijken hoe hij straks loopt.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Goed bezig Lex!

Misschien een idee om wat drijfvermogen toe te voegen bijvoorbeeld in de zijkanten van de romp? Voor 1 euro bij de Action heb je een drijfslang. Met die zekerheid dat hij blijft drijven kan je echt goed het gas erop houden ;)
 
Tussen alle kerstverplichtingen door ( ;) ) toch nog wat bouwtijd gevonden. Het 'achterdek' is nu dicht. Het loopt mooi vloeiend naar beneden in plaats van een haaks verlaagd deel zoals bij de Anarchy.

full


In deze toestand heb ik de romp plus alle verdere onderdelen op de weegschaal gezet die toen 780 gram aanwees. Gaat goed, al het verdere gewicht komt dan van plamuur, epoxy en verf. Ik zou hem dus op 850 - 900 gram eindgewicht moeten kunnen krijgen.

De onderzijde van de romp staat nu te drogen in de gemoemde epoxy met een glasweefselmatje erop. Dan is het hout wat beschermd tegen sneeuw, ijs, stokjes, steentjes etc. Ik heb dat eens anders gedaan als vertrouwd; glasvezel erop en tamponeren maar. Ik heb nu eerst het hout in de lamineerepoxy gezet en toen het glasvezel er overheen gedrapeerd. Zo kon het makkelijk strak getrokken worden zodat de romp nu staat te drogen zonder bubbeltje of oneffenheidje what so ever. Nog even wachten tot de epoxy bijna uitgehard is en dan nog een extra laagje er overheen, dan moet het lukken.

full


full


Handig hoor, zo'n motorsteun, daar kun je de romp prima mee vastzetten.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Na eergisteren de onderzijde in de epoxy met glasvezel gezet te hebben was gisteren de bovenzijde aan de beurt. Hier geen glasvezel maar alleen epoxy om het hout goed waterdicht af te werken.

Vandaag is de boot spuitklaar gemaakt. Eerst heb ik de epoxy licht geschuurd en toen eerst de onderzijde en daarna de bovenzijde in de spuitplamuur gespoten. Na wat 2K plamuur in de toen zichtbare oneffenheden (de naden van het verlaagde achterdek) gedaan te hebben en dat weer gladgeschuurd is de romp in de grondverf gespoten.

full


full


full


Morgen eens kijken of ik de airboot in de kleur kan krijgen, zo 'sneeuwwit' is natuurlijk niet verstandig ... :D ;)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top