Houten dek Comtesse

  • Topicstarter Topicstarter SanderB79
  • Startdatum Startdatum
S

SanderB79

Guest
Met jullie zeer briljante hulp had ik vrij snel de bouwtekeningen van de Comtesse in mn bezit. Dus het solderen van de relingen en dergelijken gaat nu voortvarend.

Maar....

Ik ben van mening dat er op een dergelijk schip een houten dek op hoort. Maar waar te beginnen? Hoe pak ik dat aan?

Hout is er in overvloed (fineer dan), tijd en geduld ook. Alleen het beginpunt nog! Snijd je latjes op maat (en dus al 'gebogen') uit een groter stuk (wat je op maat maakt), of buig je alle latjes naar het dek?

Help? :roll:
Iemand met ervaring in het bouwen van een houten dek?

Wederom is mijn dank groot in het vooruit ...
 
Sander,

Er zijn hier op het forum een aantal draadjes over de Riva Aquarama, een prachtige houten speedboot. Bij mijn weten zitten er ook verslagen bij met foto's (en beschrijvingen?). Even zoeken (knop rechts boven)

Verder is er op het forum al eerder over het beplanken van een dek gesproken. Weet niet meer precies in welke topic of welk onderwerp, maar met diezelfde zoekknop kun je misschien wel wat vinden.

(Door de grote populariteit van dit geweldige forum wordt het doorlezen van alle draadjes een erg tijdrovende zaak :wink: )

Wim
 
Beste Sander,

Toevallig heb ik net een Comtesse herbouwd, De kiel er af en een Saphir kiel erin, dat moet een stuk sneller gaan, daarnaast heb ik er een teakdek opgelegd, net als bij mijn Saphir

Volgens mij zijn er meerdere mogenlijkheden.

Ik heb gekozen voor de volgende:

Ik heb bij een modelzaak mahoni latjes gekocht van 2mm breed, enerzijds omdat ze te buigen zijn, anderzijds omdat de diktë op schaal is.

Op een 1:1 teakdek zit er kit tussen de naden, de modelzaak liet mij karbon staafjes zien van nog geen 1 mm dik, die perfect buigen, maar wel € 1,50 per stuk, je hebt er nogal wat nodig, dus dat wordt al snel een prijzig dek.

Het alternatief vond ik bij een watersport winkel: marlow zwart gewaxst garen, van 1 mm dik, dit is een dikke gewaxte draad op een rolletje van 110 meter (meer dan genoeg)

ook heb ik 1 mahoni lat gekocht van 5/6 mm en die in het midden van het dek gelegt.

Ik ben begonnen van het dek naar achter in de gangboorden, eerst een latje leggen, vastlijmen met 1 secondenlijm en daarnaast een stuk zwart garen ook met 1 seconden lijm en zo verder. het voordeel van 1 seconde lijm is dat je het latje kan buigen en direkt vast te lijmen.

Eerst de stuurboordszijde en vervolgende natuurlijk de bakboordzijde.

Je zult merken naarmate je dichter bij de kajuit opbouw komt, de latjes niet meer passen. het is moeilijk om dat het einde van het latje op maat te snijden. Het mooiste effect is om het latje af te snijden voordat deze knelt en later een apart latje op maat te snijden en deze in de overgebleven ruimte te leggen.

Wanneer alle latjes en zwarte garen liggen zul je zien dat het hout door de dampen van de 1 seconde lijm enigzins wit is uitgeslagen, geen nood, gewoon je hele dek licht opschuren en vervolgens in de lak zetten.

Voor de lak heb ik Satijn vernis gebruikt, dit is een matte vernis, anders gaat je teakdek glimmen, dat is bij een 1:1 teakdek ook niet zo.
Het resultaat is zeer mooi.
Ik ben er ongeveer 3 avonden mee bezig geweest

Doordat onze digi camera "verdonken" is heb ik alleen close-up foto's van de Saphir waar het dek dus op exact dezelfde manier gelegd is, gelukkig wel een totaal foto van onze comtesse.

Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust, hoe meer Comtesse met een teakdek hoe beter!!

Kijk ook eens bij www.mzgn.nl/forum/ daar staat een hoop informatie over boten als de comtesse onder het kopje "open klasse"

Groeten,

Ben



Pagina68_IMG_OBJ1.jpg

Pagina43_IMG_OBJ0.jpg

Pagina41_IMG_OBJ0.jpg

Pagina55_IMG_OBJ0.jpg
 
Ziet er mooi uit Ben!

maar toch :wink: een opmerking:

Wanneer je het dek omgekeerd bouwt, dan komt de draad op de zelfde hoogte te liggen als het hout. Je krijgt daarmee een vlak dek.

Wim
 
Met een stuk karton o.i.d de buitenvorm overnemen:
Karton op het dek leggen en dan het karton langs de romp, van onder af tegen het karton aftekenen. Karton omdraaien en je hebt de kant waar je het dek op kunt maken.
Je kunt ook de dekopeningen aftekenen. Even een openingetje in het midden maken waarvanuit je dezelfde truk kunt toepassen.

Wim
 
Wim,

het probleem waar ik mee zit, is dat je dan niet kunt lijmen. Of je zou het onderling moeten verlijmen, dus draad/plank/draad/plank aan elkaar?

Wanneer je op karton legt ligt het los, toch? De optie klinkt aantrekkelijk (een dergelijke papieren mal is er al), maar ik zie even niet hoe dat in de praktijk zou gaan werken...

Sander
 
Sander,

je zou het karton op een plaat zachtboard oid kunnen leggen, waarna je de planken met spelden vast kunt zetten.

Had overigens even niet nagedacht over je opmerking. Kon dat van het karton me nog herinneren uit een oude draad.

Even zoeken Sander, we hebben het in het verleden eerder over het maken van een dek gehad. Staan veel nuttige tips in die draad.
(Zoekknop staat rechts boven aan de pagina)

Wim
 
Tja Wim,

Dat is natuurlijk ook een manier, daar was ik nog niet opgekomen.

Een kartonnen mal, houtjes vast zetten met naalden en verlijmen, dan liggen inderdaad de draadjes boven in, het enige moeilijke wat ik kan bedenken is dat je de latten van een dek voor een zeilboot moet buigen.


Misschien is het lastiger om met een kartonnen mal de latten op hun plek te houden. Ik vond het soms knap lastig om de latjes gebogen op het dek te lijmen, maar waar een wil is is een weg!

Het is trouwens een leuk verslag van de "stoomboot"!

Groeten,

Ben
 
Roel hier...
@Ben: Welkom en dank je voor het compliment :)

@Sander: ik heb je beplanking gezien; ziet er goed uit! M.b.t. het hoogteverschil tussen planken en 'teer':
Op de Batavia stak op sommige plekken de teer boven de planken uit, maar op andere plekken waren de planken weer hoger. Had ook te maken met de temperatuur: als het koud en nat was, zwollen de planken, als het droog en heet was, krompen ze juist.

Ondertussen is m'n vaardigheid met 'beplanken' wel toegenomen; m'n Smaragd (in aanbouw) moet ook een net planken dek krijgen.

Een combinatiemethode van bouwen zou kunnen zijn: (heb ik nog niet geprobeerd) bouwplank, daarop de tekening in spiegelbeeld, daarop een doorzichtige plastic vuilniszak (daaraan hecht geen secondenlijm) en dan bouwen. Hout vastzetten met spelden op de bouwplank.
Voordeel: Je kan op de tekening bouwen en de bovenzijde wordt netjes glad.
Tip: Denk er wel aan om zowel de boven- als de onderzijde in de lak te zetten! Anders heb je kans op rotting onder je mooi gebreeuwde dekje, en tevens loop je kans dat je hout kromtrekt.
(Advies van een vriend van me, meubelmaker van beroep)
 
@iedereen: Bedankt voor de tips. Ik denk dat ik inmiddels een heel aardig beeld in mn hoofd heb hoe het gaat/moet gaan worden.

Nu nog de praktische uitvoering :?, maar ik zorg voor foto's van het eindresultaat.

Zo... Eerst maar eens die omgewaaide bomen van mn tuinpad halen :P
 
maar ik zorg voor foto's van het eindresultaat
Niet alleen van het eindresultaat Sander, ook in de bouw zijn we geinteresseerd. Wij kunnen ook van jou leren!

Succes!
(Ook met die boom :wink: , Ik moest vanochtend de auto uit de sneeuw spitten :wink: )

Wim
 
Back
Top