Houten model Batavia

Ik ben naar Castello op zoek geweest, maar dan moet je het werkelijk treffen volgens mij, want ik kon het via Internet niet vinden. En de meeste modelbouwzaken beperken zich tot de reguliere houtsoorten, die weten soms niet eens wat het is...
 
De 'standaard' modelbouwzaak heeft meestal balsa, noten, linden, evt peren, vuren en een enkele soort fineer en of multiplex. Sommigen (gespecialiseerd in houten modelbouw) hebben iets meer keuze.

Alternatieven op internet:
Craft Supplies ( Diverse houtsoorten op naam - Craftsupplies.nl )heeft veel keuze in hout, maar niet altijd op voorraad.
Ook veel keuze in latjes te vinden bij Arkowood Onlineshop - Hölzer

Om echt hout te snuiven en uit te zoeken, zou je naar een houtspecialist moeten gaan. Ik ken zelf de 'Arnhemse Fijnhouthandel' , http://www.af.nl/ , je kunt er ook bestellen. Er zit ook een fijnhout handel in Amsterdam, maar heb met deze geen ervaring.

Meeste lokale meubel- en antiekrestaurateurs hebben een afvalbak met allerlei resthout. Zeker de moeite om gewoon in de buurt in de telefoongids te struinen.
Soms heb je geluk en kun je 'exotische' houtsoorten voor een prikkie vinden bij de kringloopwinkel of milieustraat in de vorm van afgedankte meubels.

Grt
Diederik
 
breuk

Lindehout.

Alleen bij het maken van de foto's zie je wel precies waar het latje een keer brak, en ook dat ik nog wat beter moet schuren en vijlen.....

Hans, voor dit soort breukjes gebruik ik laminaat vuller van alasbastine, dit heeft een superfijne structuur. Je wrijft het met je vinger in de breuk, en de breuk verdwijnt als sneeuw voor de zon. Je kan het alleen gebruiken als je daarna schilderd, want anders zie je uiteraard kleurverschil. Alle soorten verf hechten hier op. Is te koop bij nagenoeg alle bouwmarkten.
full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ga vanmiddag gelijk een tube aanschaffen. De nadelen van gewone plamuur op waterbasis - te grove structuur - maken dat ik dit nooit gebruik. Wel de meest goedkope montagekit van de Action - maar deze kun je als plamuur niet schuren.

Goed plan Hans, zul je geen spijt van hebben is voor tal van kleine beschadigingen te gebruiken!
 
Zoek de verschillen

Bij het maken van het galjoen was ik uiteindelijk niet helemaal tevreden. Ik heb hem daarom deels gesloopt en opnieuw gemaakt.

Zoek de verschillen :) :

full


full


(bij de eerste vond ik hem te recht lopen)
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Ja, en de schuit komt daarmee mooi in verhouding.
Ik had het galjoen gemaakt en twijfelde al een beetje aan de ronding ervan.
Het puntje is bij elkaar maar een halve cm omhoog gegaan, maar het maakt toch net dat verschil.
 
Ik lees met belangstelling de diverse forums en alle interessante weetjes en stukjes geschiedenis die daar naar boven komen.
Bijzonder leerzaam en informatief!

Ik heb zelf niet zoveel te melden - bouw rustig door - en heb afgelopen weekend het lage dek dichtgemaakt nadat ik de kanonnen gemonteerd heb. Daarna de twee laatste dekken ingelegd.

full


Ik twijfel sterk of ik deze dekken zal verouderen, om de volgende simpele reden: omdat er wat lijm op het hout zelf gekomen is zal bij verouderen een raar vlekkenpatroon ontstaan daar waar wel en daar waar geen lijm zit (hier wreekt zich mijn te nonchalant met lijm omgaan).

Het verouderen met een staalwol-azijn oplossing vind ik mooie resultaten geven, maar ik ben bang dat er veel vlekken ontstaan.

Heeft iemand hier ook (slechte) ervaring mee?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hans,
Ze staat er mooi bij :cool:.
Je hebt gelijk dat lijm vlekken zal veroorzaken. Ik denk wel dat je het eraf kunt schrapen, maar dan wel met een dek die voldoende dik is.
Op zich hoeft het dek niet extreem verouderd te zijn, 't was meestal redelijk licht door het vele schrobben.
Kijk even op het verslag van Erik over de Baleniera, hij beschrijft een techniek die ik niet kende met as: mooi gelukt, maar of je hiermee het lijmprobleem omzeilt betwijfel ik.
Succes,
Diederik
 
De lijm die ik mors op de romp en vergeet te verwijderen haal ik later weg,
door het nat te maken met een spons en te schuren met fijne staalwol.
Weet niet of dat ook werkt voor het dek sukses gr Ton
 
Wat ik altijd wel kan gebruiken is foto's van collega-forumleden die de Bounty gebouwd hebben en daarvan het nodige kunnen laten zien.
Heren, ik hou me aanbevolen! :p

Beste Hans, ik heb eventueel de complete tekeningset en beschrijving van de Bounty ter beschikking van Constructo schaal 1:50 Als je belangstelling hebt stuur me even een privé bericht met je postadres dan stuur ik ze wel op.
 
Even een persoonlijk bedankje aan Ron van Leeuwen die mij de complete tekeningen van Constructo van de HMS Bounty bezorgd heeft. Super!

Zoals al gezegd ligt er inmiddels e.e.a in de wacht:
- Griekse Trireme - een Grieks oorlogsschip wat met 3 rijen roeiriemen uitgerust was
- de HMS Bounty.

Verslagen zullen tzt volgen. Is een Trireme een historisch zeilschip? Er zitten wel zeilen op.
 
Ik hol van voren naar achteren en weer terug naar voren op het schip.

De galerijen en het hol en bol beginnen langzaam vorm te krijgen. Alles op friemelige schaal, en latjes zijn maar moeilijk aansluitend te krijgen. Kiertjes etc. dus opvullen met lijm en de laminaatvuller, en gelukkig gaat er dan een laagje verf overheen.

full


full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Hallo Hans,
Jij bent iets aan het doen wat ik in de toekomst van plan was. Je bent me dus voor ;)
Ik weet dat er gen bouwpakket bestaat van de Batavia, en had anders gehoopt. Ik ben nu bezig met de Hermione la Fayette van AL, maar ik volg jouw bouwverslag zeker, zodat ik er in de toekomst nog wat aan heb.
Succes!, het ziet er al goed uit.

Groet :)
Nick
 
Natuurlijk heb ik de Batavia al eens bezocht. Al weer een tijdje geleden, misschien een idee om weer eens langs te gaan :cool:

Verder is het maken van foto's inderdaad een slimme zet van jouw. Bouwtekeningen waren zeker moeilijk te verkrijgen?

Groet :)
Nick
 
Bouwtekeningen zijn te verkrijgen via de NVM, maar kosten rond de 125 euro. Vond ik persoonlijk erg veel geld moet ik zeggen...
 
Inderdaad prijzige plannen.
Ik weet dat er een boek verkrijgbaar is met de mogelijkheid tot downloaden van digitale tekeningen. Of deze kwalitatief kunnen tippen aan de tekeningen van de NVM weet ik niet

http://nl.blurb.com/b/4176112-historic-ship-the-batavia-construction-plans

http://www.bataviaphotos.com/batavia_history.html

Als je niet persé de Batavia wil bouwen, maar een Pinas in het algemeen, zou je ook kunnen kijken naar de tekeningen van Hoving (2009 - Pinas Witsen)

http://nautarch.tamu.edu/shiplab/AbHoving.htm

http://www.tamupress.com/product/Nicolaes-Witsen-and-Shipbuilding-in-the-Dutch-Gold,6723.aspx

of de schepen van Abel Tasman ('de Heemskerck')

bol.com | Schepen van abel tasman en cd rom, C. Emke & A. Hoving | 9789065500861...

of 'de Berlin' (1674) e.d.

Model Ship Plans - free download


Grt,
Diederik

PS: nog een mooi bouwverslag van een kleine Pinas uit 1627 op MSW, welke plannen er gebruikt zijn, is wat geheimzinnig, de bouwer beschrijft een uitvergroting van een kartonnen model.

Papegojan by Mati - 1/48 dutch pinnace 1627 - Scratch Build Logs in Progress - Model Ship World
 
Laatst bewerkt:
Tjongejonge....die Pinas, je zou er een minderwaardigheids complex van krijgen:confused:
 
De Papegojan - Pinas 1627 - 1:48 - Bouwer : Mati

full


Je moet je inderdaad aanmelden op MSW om ze te zien, maar zeker de moeite waard
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Heren,

Ik heb een vraag over de kanonspoorten in de spiegel. De poorten aan de zijkant werden uitgekapt uit de huid, en het uitgekapte stuk werd dan de poort.

Hoe deed men dit aan de achterzijde? De schuine bekleding werd hier ook gebruikt? Of werden er nieuwe poorten gemaakt?

Ik ben de poortjes aan het uitsnijden, en plak dan de luiken erin. Gaat dit op dezelfde wijze als aan de zijkant?
 
batavia%2008.jpg


Het lijkt me dat ze hier de poorten met het beplanken van het frame van de spiegel zijn meegemaakt in plaats van uitgekapt. Frame is dan de sponning.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top