Houten model Batavia

Speciale Ogen?

Hans,
Wederom geweldig wat je gedaan hebt. Dit is geen oog voor detail meer maar 100% perfectie nastreven.

Zeker wel een loep met een forse vergroting gebruikt!
 
Welke vlag is correct?

Vraag voor de historici (Germt?):

Toen ik de Batavia in 2007 bezocht hing er achterop het schip de admiraalsvlag - die met smalle rood-wit-blauw banen.

Tegenwoordig is het de "gewone" Hollandse driekleur die aan de spiegel wappert.

Welke is nu de beste keus om te maken? :confused:
 
Drie banden: De prinsenvlag. Voor ca 1662 in de kleuren orange blange bleu. Nadien, op last van de Staten generaal rood wit blauw.

Negen banden: De drievoudige prinsenvlag. In de vierdaagse zeeslag voornamelijk gevoerd door de schepen van het escader van Amsterdam.

Zes banden: De dubbele prinsenvlag. Deze vlag was in gebruik voornamelijk in de derde Engelse oorlog. Zie bv. de slag bij Kijkduin.

Dus de driekleur lijkt de allerdaagse vlag. Maar goed. Als alle kanonnen staan opgesteld kan ik me een meerbanden vlag goed voorstellen.
 
Ik ga met Erik mee, de gewone driekleur.
De Admiraalsvlag, lijkt mij niet van toepassing.

Zomaar een stelling;
In Engeland voerden de schepen die de Admiraal aan boord hadden, de Victory bij voorbeeld, een speciale "banner" de bannier dus.
Maar eerlijk is eerlijk; hoe dat in Holland zat weet ik (nog) niet:(
 
Kijk, dit alles wist ik dus niet. Zo leer je telkens weer wat erbij.
Het zal dus waarschijnlijk de bekende driekleur worden.

Ergens wel weer jammer want ik vond (vind) de 6 of 9 banen wel een mooie "ouderwetsche" vlag...
 
Zomaar een gedachten "spinsel" kan het zijn dat het bekende VOC teken in de vlag stond?
 
Dat spinsel hadden ze zo te zien op de werf ook ;)

965EB7303B54AC82443FB4E5EEEF94C1-voc-in-volle-glorie.jpg
 
De vaste hand van de jeugd

Mijn zoon is dit weekend over van de zeevaartschool op Terschelling en heeft het wapen op het bolle wulft even geschilderd.

(De meetlat eronder is niet in inches)

full


De hele spiegel komt er ongeveer zo uit te zien. Dit is een foto die ik ook nog een keer tegen de blauwe lucht wil maken, want deze is niet zo denderend.

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Begint al een aardig hakkebord te worden, en een compliment aan je zoon:cool:
 
De hele spiegel komt er ongeveer zo uit te zien. Dit is een foto die ik ook nog een keer tegen de blauwe lucht wil maken, want deze is niet zo denderend....

Zeker doen! Als ik de achtergrond wegdenk en er twee nieuwe vogelpoepjes op voorstel, waan ik me al op de Indische oceaan op weg naar de Houtman Abrolhos :thumbsup:

Knap schilderwerk van je zoon trouwens:cool:
 
Als ik de achtergrond wegdenk en er twee nieuwe vogelpoepjes op voorstel, waan ik me al op de Indische oceaan op weg naar de Houtman Abrolhos :thumbsup:

Jammer alleen wat erna gebeurde met de bemanning van de Batavia: niet echt een all-in vakantie op een tropisch eiland.:murder:
 
Laatst bewerkt:
Vorig jaar werd ik donateur van de Bataviawerf, en daarbij kreeg ik het boek De ondergang van de Batavia, door Mike Dash - Het definitieve jongensboek voor volwassenen, zoals de Volkskrant schreef.

Ik durf er eigenlijk niet in te beginnen. Een stukje wat ik zojuist even lees:

"Het duurde nogal een tijd voordat Jeronimus dood was.
Een galg bestond in de 17e eeuw uit weinig meer dan twee stevige verticale palen, drie tot 5 meter lang, verbonden door een zware horizontale balk waaraan mensen langzaam werden gewurgd aan het uiteinde van een kort koord. Tweehonderd jaar voor de uitvinding van het valluik en de val had de beul slechts een ladder nodig, die hij tegen een van de palen zette. De gevangene moest dan de ladder beklimmen, met gebonden armen, de benen los, en met de strop al om zijn nek. De beul bond het andere uiteinde van het koord stevig om de balk en duwde dan, zonder veel plichtplegingen zijn knie in de rug van de veroordeelde zodat die neerviel. Enkelen waren zo gelukkig snel te sterven aan een gebroken nek, maar in de meeste gevallen was de val niet voldoende om iemand op slag te doden, en dan werd hij door de strop gewurgd. Dat kon lang duren, soms wel twintig minuten, en de meeste gevangen bleven nog heel lang bij bewustzijn. De krampachtige schoppen en bewegingen van zo'n stervende werden als amusant beschouwd door de massa's die de in Europa zo populaire openbare terechstellingen bijwoonden."

Daar ga ik slecht van slapen...
 
Hmm, ik heb altijd gedroomd van te zwerven over de zeven wereldzeeën in de 17e eeuw, maar als ik dit lees hoeft het van mij ook niet meer.
Zou gelijk gestraft worden wegens mijn soms grote bek:rolleyes:
 
Het boek is echt een aanrader, ik heb m in het Engels gelezen: een echte thriller. Het begin is een mooie documentatie van de voorbereidingen en de ontberingen op zo'n lange reis. Vanaf het moment dat ze op de klippen loopt begint het echte gruwelverhaal.
 
Ik heb het boek al een paar keer in mijn handen gehad, maar nu ik dit weet.....;)
 
Ik kreeg het vorig jaar cadeau toen ik vriend werd van de Bataviawerf.

Ik was het boek een beetje kwijt, maar kwam het toevallig tegen in de boekenkast.
 
Aangezien ik volledig mijn eigen bouwbeschrijving kan volgen en ik even geen zin had in het verder priegelen aan de spiegel (zou eigenlijk de priegel moeten heten) heb ik vanavond de boegspriet zover afgemaakt en vastgezet.
Ik zal daar later wel weer een keer spijt van hebben, maar ik wil voor 19 april van alle masten het onderste deel hebben staan....

full
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Back
Top