Houtsoorten

Ik heb planken van 6,1 mm dik, of kan er aan komen.
Stuur anders een mail aan kolderstok at gmail punt com
Dank je Hans. Ik laat nog iets weten maar stuur je alvast mijn mailadres gino punt slock at hotmail punt com. Eerst eens proberen bij Arcowood met 6mm.
 
Laatst bewerkt:
Wat is probleem met bijvoorbeeld hout van de fijnhouthandel arnhem?
Zijn er geen sites voor modelbouwhout voor spanten etc?
 
Ben ook op aliexpress aan het kijken zijn ook wel aardige opties.
Alleen verzendkosten weer hoog.
0096d3c77dd5c7c0cd628f408a705c56.jpg
 
En welke houtsoort leent zich het best om zelf ornamenten te snijden; enerzijds losstaande figuren & anderzijds basreliefs (spiegel)?
Ik vermoed voor de losstaande figuren geen te zacht hout met een fijne nerf.
 
Ik zit met hetzelfde probleem: ik probeer voor de spanten eiken platen/planken te kopen van 6mm dik maar vind die niet.
Voor zover ik zie ook niet bij "arkowood", tenzij ik ernaast heb gekeken.

Dus: waar is dat te verkrijgen, liefst niet te ver van hier Zottegem (België).

Ik heb nog een stapel eiken liggen 6mm dik, 1.20m lang en 12cm breed. iets van 10 stuks.
 
Ik gebruik eiken dat ik met een lintzaag in latjes heb gezaagd. Dit kun je op verschillende diktes doen en als je het netjes doet kun je het zeker gebruiken voor spanten. Wanneer het vlakker moet of de maat is belangrijker dan gebruik ik een vandiktebankje van proxxon. Die is behoorlijk aan de prijs maar als je handig bent kun je zoiets zelf maken met een handschaaf en wat andere materialen. kijk maar op youtube naar Planer DIY
Eiken is soms wel wat grof wanneer je met dunne stukjes werkt. Het eiken dat ik gebruik komt uit een oud tafelblad en oude eikenhouten vloerdelen
 
Voor de bouw van een reconstructie van een opgegraven schip hier in Zutphen kreeg ik de opgravingstekeningen. Daaruit kon ik op schaal de houtdikten van het eikenhout afleiden. Die reconstructie, op schaal 1 : 20 heb ik toen gemaakt van eiken planken in diverse dikten die precies overeenkwamen met de gevonden dikten in de opgraving.
Daarvoor ben ik naar een aannemer gegaan en die heeft voor mij exact de juiste dikten dmv een vandiktebank en een schaafmachine geleverd. Echt tot op de mm! We zochten eerst een balk uit die zo fijn mogelijk van structuur was.
Dus ga naar een aannemer of een houtzageij. Die verrichten wonderen met hun machines.
De bouw van dit schip heb ik beschreven op mijn website en in het blad SCHEEPSHISTORIE, op verzoek van Ab Hoving
Constant
 
Planken die ik kon maken nadat het stuk eikenhout op 2, 3,5 en 5 mm dikten was gezaagd en geschuurd. Ik heb de planken ongeveer een halve mm dikker laten zagen om zelf nog het nodige er af te kunnen halen, zoals eventuele slagen van de zaagmachine.

upload_2019-3-16_11-16-26.jpg


De beide geerden, het vlak en de huidgangen zijn van 2 mm dik eikenhout. De knieën zijn 5 mm en de klampen zijn 3,5 mm. De geerden en de huidgangen kon ik goed buigen boven een gasvlam.

Wat zwart is zijn de onderdelen die zijn teruggevonden bij de opgraving, wat blank is betreft de reconstructie. De houten pennen zijn cocktailprikkers van 1 mm dik.

upload_2019-3-16_11-16-26.jpg


De planken op de vloer zijn van Parana Pine, een naaldhoutsoort omdat de vloer van dat soort hout was gemaakt (de “denning”).

upload_2019-3-16_11-16-26.jpg


Het model zoals het nu staat in het Zutphense museum. Het mannetje is een figuur van Schleiger dat ik heb aangekleed als een 17e eeuwer. De hoed is het dopje van en velpontube, het opdikken van de kleren deed ik met een mengsel van velpon en zaagsel. De koe is ook van Schleiger, die firma had een koemodel dat precies overeenkwam met een 17e eeuwse koe.

Constant
 
Back
Top