How-To: Schilderen van Miniaturen deel 2

Discussie in 'Historische Zeilschepen' gestart door ChrisVanDerLinden, 9 nov 2014.

 1. ChrisVanDerLinden

  ChrisVanDerLinden

  Lid geworden:
  28 okt 2013
  Berichten:
  545
  Locatie:
  Eersel (NB)
  Zoals beloofd zou ik nog een stap-voor-stap uitleg plaatsen over het schilderen van miniaturen. Voor een uitgebreide uitleg van de basis technieken, voorbereiding en primen van je modellen verwijs ik graag naar mijn eerste tutorial.

  Voor deze tutorial heb ik gebruik gemaakt van zeer kleine metalen figuren die ik kreeg van A3seidel. Voor de zichtbaarheid op de foto's heb ik ze wit gespoten. Normaal spuit ik mijn ornamenten en figuren zwart omdat een witte onderlaag lastiger is om dekkend overheen te schilderen. Het schijnt snel door waardoor je alles 2x moet doen.

  Stap 1: basis kleuren
  Zodra je figuren klaar zijn om te schilderen begin je met het aanbrengen van de basis kleuren. Dit word ook wel de "color block" genoemd, wat vrij vertaald naar het "vol vlak" inkleuren van je figuur. Hierbij is het nog niet nodig enige detail aan te brengen. Na deze stap zien de figuren er nog niet indrukwekkend uit, dat komt nog.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Stap 2: Wash
  Om gemakkelijk schaduw werking en detail in de figuren aan te brengen, gebruik ik een "wash". Dit is een water dunne sterke pigment inkt die je rijkelijk over je model heen vloeit. Omdat het dun is vloeit het in de dieper gelegen delen van het figuur, en blijft minder zitten op de hoge details.

  Merken als Citadel en Vallejo hebben gespecialiseerde washes/shades/inkten voor dit soort werk in verschillende kleuren. Ik heb hier een bruine wash gebruikt voor alles, ook over het blauw. Je kunt gemakkelijk huids tinten, gezichten, rimpels in kleding tevoorschijn toveren op deze manier.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Het drogen duurt een tijdje, langer dan normale acryl verf. Je kunt eventueel een handje helpen met de fohn. Als je het schilderwerk eenvoudig wilt houden kun je na deze stap eventueel al stoppen. Echter valt er nog wel meer resultaat te behalen in de volgende stappen.

  Je kunt ook verf verdunnen om zelf een wash te maken. Het nadeel hiervan is dat de verf zo sterk verdunt zijn pigment verliest, waardoor het heel licht droogt. Ik raad aan een potje wash van Citadel of Vallejo te gebruiken.

  Stap 3: Highlights

  Nadat de wash is opgedroogd zijn alle details mooi zichtbaar in het model. Nu is het makkelijker om bepaalde details te benadrukken. Dit doe je door middel van zogenaamde "highlights". Dit is simpelweg het aanbrengen van fijne details in een lichtere kleur dan de ondergrond. Je kunt met acryl verf makkelijk iedere tint mengen, wat het enorm leuk maakt.

  Een fout die veel mensen maken is het werken met onverdunde verf. Dit schildert moeilijk en levert geen mooi resultaat. Verdun je verf met wat water zodat deze goed vloeit, dit maakt het aanbrengen van fijne details makkelijker.

  Ik heb wat bruin gemengd met een lichtere zand kleur, en daarmee wat rimpels in de broek met een fijn penseel geschilderd. Breng highlights aan waar normaal gezien het licht zou vallen, laat de dieper gelegen delen van je model dus zoals ze zijn. Een foto:

  [​IMG]

  Op dezelfde manier kun je dit voor alle delen in je figuur gebruiken. Witte shirts kun je highlighten met wit. Blauw jas met een lichtere blauw. Zwarte laarzen met donker/lichter grijs. Dit is een kwestie van wat ervaring en veel proberen. Je kunt highlighten in meerdere stappen doen om zo "op te werken" naar het lichtste punt, maar deze figuren zijn zo klein dat ik maar 1 highlight accent heb gebruikt.

  [​IMG]

  Klaar

  Hier twee plaatjes van het eindresultaat. Zoals je ziet kun je met redelijk eenvoudige stappen een mooi resultaat bereiken. Vooral met hele kleine figuren is het zaak niet te proberen alle details te schilderen, dat is erg lastig (vaak is het modelletje grof van detail) dus gaat het meer om de illusie van detail. Zo schilder ik geen echte ogen of lippen, maar laat de schaduw/lichtwerking zijn werk doen, en de verbeelding van de kijker.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
 2. *Hans*

  *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  30 okt 2012
  Berichten:
  5.546
  Locatie:
  Dordrecht
  Helder - en mooi!
   
 3. robertnl100

  robertnl100

  Lid geworden:
  3 jan 2009
  Berichten:
  1.366
  Locatie:
  Twente
  Mooie uitleg Chris
   
 4. Bigbore

  Bigbore

  Lid geworden:
  12 jun 2014
  Berichten:
  38
  Locatie:
  Bergen op Zoom
  ik ben bezig met een flak en crew ,en heb hier zeer zeker wat aan ,dank je vriendelijk :thumbsup:
   
 5. Rob2

  Rob2

  Lid geworden:
  23 okt 2012
  Berichten:
  1.198
  Mooie uitleg. Gebruik zelf na jou tips de citadel kleuren, werkt top :D
   
 6. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  179
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  Ik vond onderstaande video wel informatief over het zelf maken van een wash
  (wel handig als je het niet kunt kopen, veel nodig hebt of wat strakker bij kas zit...)  Ik heb zelf de wash maar zelf gemaakt (is hier niet te koop, en door corona kom ik ook de komende maanden niet in NL)
  en het resultaat valt me niet tegen. het is even wat proberen met verschillende hoeveelheden maar dit was voor de eerste keer best acceptabel.

  ca 2,5 ml (bodempje) Pebeo 'pouring medium'
  ca 2,5 ml water (flow aid is hier niet te krijgen op dit moment)
  een druppel zwarte Pebeo inkt (de Black acrylic ink was uitverkocht, dus maar zwarte Pebeo schrijf inkt gekocht :))

  de wash die je dan krijgt lijkt zelfs glans te geven, morgen maar even goed checken

  Als ik Pebeo 'Binder Brilliant' (=glans) gebruik, dan wordt het resultaat Mat (intressant ..... duh)
  ik zal morgen wat foto's plaatsen
   
  Hoosterw en Stephan Kertész vinden dit leuk.
 7. *Hans*

  *Hans* Vriend van modelbouwforum.nl Forum veteraan

  Lid geworden:
  30 okt 2012
  Berichten:
  5.546
  Locatie:
  Dordrecht
  Leuk heksenbrouwseltje
   
 8. Bouke van der Voet

  Bouke van der Voet

  Lid geworden:
  31 jan 2020
  Berichten:
  179
  Locatie:
  Nairobi, Kenya
  zo ruikt het inderdaad
   
  Stephan Kertész vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina