hulp nodig met verlichting aansluiten op modelschip

Discussie in 'Bouwtips varende modellen' gestart door fransiewaterbouwer, 3 jun 2021.

  1. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    ik ben nieuw in dit wereldje en ben sinds een jaar bezig met de bouw van een modelschip en wil hier nu verlichting op plaatsen. Deze verlichting bestaat uit een aantal ledlampjes die in serie zijn geschakeld met een weerstand er tussen. Ik heb nu geprobeerd om direct via de ontvanger de ledjes van stroom te voorzien, maar nu dan doet hij het niet.

    Hij doet het alleen bij één lampje tegelijk via de ontvanger, moet ik dan een externe accu toevoegen? En hoe moet dat?
     
    MarcT vindt dit leuk.
  2. bronsmotor

    bronsmotor

    Lid geworden:
    12 sep 2016
    Berichten:
    656
    Locatie:
    waar me werk is
    Er moet iets van een schakelaar tussen de ontvanger en de ledjes.

    Ik heb zelf deze gebruikt dan heb je wel een extra accutje of een paar aa batterijen nodig.
    https://www.muco.nl/zender-en-ontva...-schakelaar-37-28v-20ampere-013389057363.html

    Dan kun je met je zender een schakelkanaal gebruiken om ze aan en uit te zetten.

    MAAR dit is een redelijk prijzige optie.

    Er bestaat ook iets als een multiswitch maar daar ben ik nog niet bekend mee.

    Hopelijk heb ik een beetje kunnen helpen.
     
    MarcT vindt dit leuk.
  3. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    Heb nu dit tussen mijn ontvanger en de leds in zitten. Echter zodra ik meer dan één led in serie heb doet hij het niet meer. Ik denk dus dat mijn ontvanger niet genoeg stroom levert.

    Wat heb ik nodig om dit wel te laten werken?
     

    Bijgevoegde bestanden:

    MarcT vindt dit leuk.
  4. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    het zijn 5 ledlampjes van 3,2V en 20mA, wat voor een krachtbron heb ik dan nodig?
     
    MarcT vindt dit leuk.
  5. Broeckx Ronny

    Broeckx Ronny

    Lid geworden:
    28 sep 2008
    Berichten:
    752
    Locatie:
    Hulshout Belgie
    Als je die ledjes in serie geplaatst hebt gaan deze niet branden . 5 X 3,2 volt is 16 volt die je nodig hebt .
    Je kan beter de led's ieder zijn weerstandje geven en dan rechtstreeks aansluiten .
    Je neemt een weerstandje van 150Ohm per led als je aansluit op de ontvangerspanning .
    Groetjes
    Ronny
     
  6. toostbeek

    toostbeek

    Lid geworden:
    6 dec 2014
    Berichten:
    1.163
    Volgens mijn berekening zou 90 Ohm al voldoende moeten zijn.

    Voedingsspanning 5V
    Benodigde spanning 3,2V
    Stroom door de LED 0,02A

    Dus spanningsval over de weerstand bij 0,02 ampere moet 5 - 3,2 = 1,8 Volt worden

    Wet van Ohm een beetje omsleutelen. U = I x R wordt R = U / I > 1.8V / 0,02A = 90 Ohm
     
    MarcT vindt dit leuk.
  7. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    8.995
    Locatie:
    Oostvoorne
    Met deze multiswitch kun je 4 (groepen) leds apart schakelen. Kan rechtstreeks uit de vaarccu.
    https://www.rc-point.nl/rc-electron...-kanaals-4amp-op-1ch-envelop/a-10393-20000351
    Neem voor het gemak 1 weerstand per led. Rekenformule heb je al gezien. Gebruik om te rekenen wel de goede voedingspanning. Voor 12 Volt wordt de weerstand 470 Ohm. Eigenlijk komt er 440 uit de berekening. Dan neem je een weerstand met de eerstvolgend hogere waarde.
    Heb 4 groepen ingedeeld als volgt.
    1. Toplicht(en), boordlichten, heklicht.
    2. Dekverlichting, ankerlicht.
    3. Schijnwerper.
    4. Radar
    Succes ermee!
    Gr. Klaas.
     
    Laatst bewerkt: 3 jun 2021
    MarcT vindt dit leuk.
  8. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    oke mijn accu is 11,1V en 5000mA heeft dit geen invloed op mijn systeem? of is de voeding van een ontvanger standaard 5V?

    en ik heb 5 van deze leds, wat zou betekenen dat ik met 4 aansluitingen nog steeds tekort kom... Want als de ontvanger slechts 5V levert, moet ik ze allemaal parallel schakelen.
     
  9. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    En hier kan ik dus niks mee als ik het goed begrijp?
     
  10. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    8.995
    Locatie:
    Oostvoorne
    Inderdaad, daar kun je niets mee. De voeding van je ontvanger is standaard 5 Volt. Die komt uit een ontvangeraccu, of uit de BEC voorziening van je snelheidsregelaar. De multiswitch in de link van mijn vorige bericht kan jouw verlichting prima schakelen. Je hoeft niet alle ledjes apart te schakelen, maar kunt groepen maken. Leds parallel en elke led een eigen weerstand. Met 11,1 Volt is de 470 Ohm weerstand prima. Het schakelschema van de multiswitch kun je vinden in de link en dan naar onderen scrollen. Veel duidelijker kan ik het op het moment niet uitleggen. Gr. Klaas.
     
    Gerrit-Jan vindt dit leuk.
  11. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    Kan je ook alleen de ontvanger als voedingsbron gebruiken?

    Want ik weet niet zo goed hoe ik mijn accu daar aan moet koppelen.
     
  12. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    8.995
    Locatie:
    Oostvoorne
    De ontvanger zelf levert geen stroom. Die komt van de ontvangeraccu, of de BEC in de motorregelaar. De stroom voor de servo's loopt wel door de ontvanger. Via de stuurpulsdraad gaat er een signaal naar de servo om deze links- of rechtsom te laten draaien. Als je een regelaar met BEC hebt zorgt die voor 5 Volt voor ontvanger en servo's. De regelaar sluit je met de dikke draden aan op de vaaraccu en de 5 Volt gaat door de 3 dunne draadjes met stekkertje naar de ontvanger. Probeer eerst de gebruiksaanwijzingen van zender, ontvanger en regelaar te begrijpen. Zonder die kennis maak je ongetwijfeld fouten, zie je rook en werkt het niet meer. Het lijkt allemaal plug and play, maar zo simpel is het niet helemaal. En bedenk ook welke ledjes je tegelijk wilt laten branden. Gr. Klaas.
     
  13. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    upload_2021-6-3_23-46-34.png
    klopt deze tekening een beetje? Want dit is wat ik ervan begrijp.
     
  14. k-k

    k-k Forum veteraan

    Lid geworden:
    12 jul 2012
    Berichten:
    8.995
    Locatie:
    Oostvoorne
    Een beetje ja, want de plus van de verlichting komt rechtstreeks van je accu. De switch koppelt de min naar je verlichting. Die min loopt van de accu via regelaar en ontvanger naar de switch en wordt daarin via de oranje draad vanuit de ontvanger aangestuurd. En zo kunje op één kanaal van de ontvanger 4 dingen inschakelen. Kijk even op het schema in de link naar de PS4a. Gr. Klaas.
     
  15. Ernst Grundmann

    Ernst Grundmann Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

    Lid geworden:
    27 aug 2002
    Berichten:
    12.433
    Locatie:
    Woerden
    Helaas klopt je tekening toch niet helemaal. Op één uitgang heb je toch twee ledjes in serie staan en dat werkt dus niet. Als het rode of groene ledjes zijn kan het net wel werken maar met witte of blauwe ledjes werkt het niet zoals je al gemerkt hebt.
    Je kan makkelijk twee ledjes met elk een eigen weerstand parallel op één uitgang van de switch aansluiten. Afhankelijk van de switch zou je tot wel 100 ledjes parallel op één uitgang kunnen aansluiten.
     
  16. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam
    Het is gelukt hoor. Bedankt!
     
  17. fransiewaterbouwer

    fransiewaterbouwer

    Lid geworden:
    25 feb 2021
    Berichten:
    50
    Locatie:
    rotterdam

Deel Deze Pagina