Informatie Hr.Ms. Soemba

Discussie in 'Marineschepen' gestart door rweust, 20 jun 2012.

 1. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Ik zit er zwaar over te denken om de Soemba op stoom te gaan bouwen in schaal 1:100. Ik heb al tekeningen van de NVM, het betreft hier echter verschillende versies door elkaar. Internet geeft niet overal duidelijkheid op. Ik heb nog een paar vragen over de uitvoeringen.

  Kent iemand dit schip nog of weet iemand op een andere manier de antwoorden?

  In de oorspronkelijke versie was er sprake van een dek rond de schoorsteen waarop een naar achter gericht zoeklicht stond. Naast het 75 mm Krupp Schnellfeuer-kanon bestond de enige luchtafweer uit nog 4x 12,7 mm mitrailleurs. Kan iemand mij hierover informatie geven en waar deze stonden?

  Vlak voor WOII was men niet meer zo gecharmeerd van zoeklichten (men gebruikte liever lichtgranaten, die de eigen positie niet zo duidelijk aangeven). Naar ik begrijp is dit schoorsteendek daarna aangepast en heeft de Soemba tijdens WOII 20mm Oerlikons gekregen. Graag zou ik hierover ook informatie vinden. Hoe zag de Soemba er daarna uit (schoorsteendek, plaatsing van de Oerlikons, zoeklichten)?

  Ik zoek echt verdere informatie over de Soemba en niet de Flores. Wie kan mij helpen?

  Bvd.
  Robert.
   
 2. P. Burghoorn

  P. Burghoorn

  Lid geworden:
  17 feb 2008
  Berichten:
  1.343
  Locatie:
  Halderbergen
  Hallo Robert,

  Meldt je eens aan op het forum www.dutchfleet.net en stel de vraag daar. Waarschijnlijk krijg je dan veel meer informatie. Maritiem Digitaal en het Nationaal archief hebben ook een schat aan informatie.

  Succes!

  Groeten Paul
   
 3. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Dank je Paul,

  Staat op Dutchfleet. Hoe het met het Nationaal Archief werkt ben ik nog niet helemaal uit. Ik begrijp dat je dan naar Den Haag moet met een USB stick. Informatie hierover is wat ouder volgens mij. Weet iemand of dit nog steeds werkt en hoe precies?
   
 4. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Dag Robert;

  Je gaat naar Den Haag. In het archief moet je zoeken in 4.MST. Dat is het archief op microfilm van marineschepen. Een medewerker zoekt de film voor je op en geeft je uitleg over de vieuwer. Wat op beeld komt kun je als PDF opslaan op je USB-stick.

  Simpel toch?

  Groeten Sjaak
   
 5. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Dank je Sjaak,

  Lijkt mij inderdaad simpel. Ik zie dat ze a.s. dinsdag open zijn. Dan rij ik er maar even naar toe. Ze hebben een regelement waarin staat dat legitimatie moet tonen, er staat niets over USB sticks, maar hier doen ze dus kennelijk niet moeilijk over.

  Bedankt voor de info.
   
 6. Koos82

  Koos82 verslagschrijvers

  Lid geworden:
  1 dec 2007
  Berichten:
  678
  wat ik weet over de Soemba, is dat het 1 van de 2 schepen die heeft mee gedaan met D-Day in 1944. Verder zou ik je aanraden contact op te nemen met het marine museum, daar zijn absoluut mensen die je veel meer info kunnen geven over de Soemba

  gr
  Koos
   
 7. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Bedankt Sjaak en Paul,

  Ben naar het Nationaal Archief in Den Haag geweest, erg leuk, veel gevonden en 72 scans als PDF meegenomen. Er zijn (studie)tekeningen bij van de Flores met 4x 20mm Oerlikons en 2x 40mm Bofors als luchtbewapening na een ombouw voor of aan het begin van de oorlog.

  De Soemba heeft in het begin van de oorlog ook 4x Oerlikons gekregen volgens de online geplaatste dagboeken. Als deze hetzelfde geplaatst zijn als bij de Flores staan er twee op het schoorsteenbordes en 2 op de brugbordessen ipv de vroegere 12,7 mm mitrallieurs. Ik heb echter niet veel tekeningen van de Soemba gevonden en weet dus nog steeds niet zeker of dit de juiste uitvoering voor de Soemba is. Wie?

  Of toch maar contact opnemen met het Marinemuseum?

  Robert.
   
 8. Manus

  Manus

  Lid geworden:
  18 sep 2011
  Berichten:
  3.221
  Locatie:
  Noord-Holland
  Robert, ongetwijfeld ken je deze link en dus ook onderstaande tekst ?

  April-September 1942.
  Ons schip was toe aan een grondige reparatie en onderhouds beurt , ook de luchtafweer werd aanzienlijk verbeterd . De 12.7mm gingen van boord , hier voor kwamen zes oerlikons 20mm op de brugvleugels en halfdek.
   
 9. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Dank je Manus,

  Inderdaad ik had dit gelezen, ik kan alleen niets vinden over waar deze precies stonden op de Soemba. De twee op de brugvleugels zullen wel op dezezelfde manier geplaatst zijn als bij de studietekening die ik van de Flores gevonden heb. Alleen had de Flores er op deze studietekening twee bij gekregen op het schoorsteenbordes, maar bij de Soemba wordt in bovenstaande tekst gesproken over zelfs vier Oerlikons op het halfdek.

  Iemand informatie?
   
 10. Sjaak

  Sjaak

  Lid geworden:
  24 nov 2010
  Berichten:
  120
  Locatie:
  Geldrop
  Aiii, nu gaat het lastig worden. Ik denk dat je voor jezelf met de bouw een datum of jaartal moet nemen zoals de Soemba er toen uitzag. Ik vrees dat je anders meer bezig bent met uitzoeken dan met bouwen, maar is overigens ook heel erg leuk.

  Groeten Sjaak
   
 11. Toje

  Toje

  Lid geworden:
  21 sep 2006
  Berichten:
  295
  @Robert, zoals Sjaak al aangeeft, kies een datum waarop je de meeste informatie van het schip heb. Marineschepen werden in die tijd bijna elk half jaar gewijzigd en aangepast, dit geldt zeker voor de kleurstellingen waar toen de tijd veel mee werdt geƫxperimenteerd.


  .
   
 12. rweust

  rweust

  Lid geworden:
  31 jan 2010
  Berichten:
  93
  Locatie:
  Enschede
  Dank jullie voor het advies,

  De makkelijkste oplossing is de redelijk originele uitvoering die voor september 1942 de oorlog in ging. Hier stonden volgens mij vier stuk 12,7mm mitrailleurs aan boord. Twee op de brugvleugels en twee op het schoorsteenbordes. Het liefst bouw ik de versie na september 1942, waarmee historisch de meeste successen zijn behaald. Maar waar stonden die 20mm Oerlikons en hoeveel waren het er?

  Het schoorsteenbordes is toen waarschijnlijk veranderd in een halfdek wat vanuit het brugdek bereikbaar was. Hierop zijn volgens studietekeningen 2 Oerlikons geplaats, maar volgens de aangehaalde tekst dus 4 en wat is er met het zoeklicht gebeurd. Wie heeft deze informatie? Of toch het marinemuseum maar eens bellen?

  Robert.
   

Deel Deze Pagina