instellingen Stork1

Hallo,

Ik ben beginnend f3j vlieger en heb zojuist m'n eerste f3j kist gekocht de Stork 1.
Ik heb al veel over de STORK gelezen met z'n voor en nadelen.
Zo lees ik ook dat menig vlieger deze heeft gevlogen of nog vliegt.

Kan iemand mij helpen aan gegevens qua instellingen van de uitslagen?

Hoeveel mm uitslag flaps met thermieken en landen.
Ik heb ook iets gelezen over butterfly stand, Hoe werkt dat?

Alvast bedankt.
Richard.
 
Stork

Beste Tunderman,

Ik heb wel iets gevonden op : stork1 dan moet je nog wel even een paar slowaakse termen vertalen.

Waar woon je (ongeveer) ??, er zijn n.l. nog 2 F3J wedstrijden dit seizoen, komende zondag in het oosten van het land ( Losser/Denekamp) en een in het midden (Ginkelse Heide/ Ede) volgend weekend 6 oktober, daar kun je natuurlijk de nodige info op doen. Met alle plezier willen we je helpen ook wel een keer op afspraak.

Sander Buitendijk heeft jaren met een Stork1 gevlogen, wellicht heeft hij nog documentatie. zie ook Modelvliegen , in het "te koop" gedeelte staat wel zijn E-Mail adres.
 
Met jouw geheugen is niets mis Karel!

Ik heb van '99 t/m '01 met veel plezier gevlogen met de Stork-1.
Toevallig heb ik hem vorig jaar weer opgepoetst om er eens mee te handlaunchen...
Ik wilde dit: [media=youtube]28rNgXHR82M[/media] namelijk ook kunnen, hahaha. Het is me inmiddels een paar keer gelukt, maar vraag me niet hoe vaak ik daarvoor heb moeten werpen. En dan nog, onze vriend hier staat met F3B te smijten en dat is wat mij betreft nog weer een stapje verder.

Maar goed terug naar de vraag.
Ik heb de Stork-1 nu 2x in mijn zender geprogrammeerd.
1x met normale wedstrijduitslagen en 1x met belachelijk grote uitslagen voor het handlaunchen. De Stork-1 reageert namelijk extreem traag op stuurbewegingen.

Ik kom hier graag begin van komende week op terug.
Dan zet ik mijn Stork in elkaar en zal ik alles opmeten. Daarbij neem ik aan dat je (Richard) de mogelijkheid hebt om met een 3-standen schakelaar te switchen tussen 3 modellen. Ookwel 3-vliegfasen schakelaar genoemd.

Als je het op prijs stelt kunnen we een keer afspreken bij ons op het vliegveld van MVC Otto Lilienthal in Soest.

Groet,

Sander
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bedankt voor beide reacties en voor de wel willende hulp.

ik woon in Gemert en vlieg in Venray maar voor nodige info en ervaringen is natuurlijk geen km te ver, naja zoiets.... ;-)
In Ede lijkt me wel iets om daar eens te komen kijken, en zal er ook de moeite voor doen om daar aanwezig te zijn.

@sander, 3-standen schakelaar bedoel je die van de flaps? (meer heb ik er niet op mijn dx7)
Ik wacht met smart af voor de roeruitslagen en het zwaartepunt.

alvast bedankt.
 
Hieronder mijn antwoord op je vraag. Het is wat uitgebreid geworden.

Ik kan je een tabelletje geven met roeruitslagen, maar het lijkt mij handiger als je ook de achtergrond daarbij kent.

Daarom eerst de theorie. Dat wil zeggen mijn theorie.
Heeft hier alleen betrekking op roeruitslagen en niet op andere variabelen zoals bijvoorbeeld de manier van gooien en lijndikten enz.

Ik heb F3B als voorbeeld gegeven omdat dit complexer is. Soms is het voor F3J van minder belang. Dat staat er dan bij.

1 – De start.
Theorie:
Je wil snel (F3J), hoog en veilig starten.
Bij F3B worden 2 startstanden gebruikt, maar dat is bij F3J van minder belang. Voor F3J zou je kunnen kiezen voor een combinatie van de 2 standen.
Stand 1, van opgooien tot ca. 30 meter hoogte (of schakelen naar stand 2 zodra het model stabiel aan de lijn “hangt” wat meestal overeenkomt met 30 meter hoogte)
De starthaken worden tegenwoordig extreem ver naar achteren geplaatst waardoor down meemixen nodig is voor de eerste veilige meters. Bij F3J van minder belang.
Instellingen stand 1:
1 – 2 mm down (hoogteroer) meegemixt, de flaps extra diep en de rolroeren 3 – 4 mm minder ver omlaag dan de flaps.

Theorie:
Hoe meer lijnspanning, hoe hoger de start.
Stand 2, vanaf ca. 30 meter hoogte tot de acceleratiefase.
Corrigeren met je hoogteroer (extra “trekken”) moet je i.v.m. kans op overtrekken niet willen. De juiste stand van het hoogteroer moet je vooraf exact bepalen en programmeren.
Veel lijnspanning bereik je in deze stand door het hoogteroer (meestal) weer neutraal en de rolroeren even ver omlaag als de flaps te zetten.
Zelf zet ik de flaps in stand 2 iets minder ver omlaag dan in stand 1. Je zou kunnen zeggen dat ik de rolroeren in stand 1 en 2 gelijk houd en de flaps in stand 2 gelijk stel aan de rolroeren (minder diep dus).
Het idee hierachter is dat een diepe flapstand het model ook weer afremt. Een lagere snelheid zorgt voor minder lift. Daar is ergens een optimum die je leuk kunt vaststellen met allerlei hoogteloggers.
Je wil op een bepaalde hoogte accelereren en van de lijn afduiken. Dat accelereren bereik je 1) door de flaps en rolroeren in de “speedstand” te zetten, waarna je 2) het model om de dwarsas kantelt door een snelle en forse uitslag down.
Zelf gebruik ik sindskort extra veel uitslag down omdat ik gemerkt heb dat het zo abrupt mogelijk kantelen een positieve invloed heeft op de uiteindelijke starthoogte. Zorg er hierbij wel voor dat je niet de lijn induikt en niet de snelheid er weer uit haalt door een te grote uitslag “up”.
Tijdens de hele startfase en bij de “jump” in het bijzonder moet je geen snapflap gebruiken. Ik bedien de startstand met de "ratelknuppel", maar je ziet eigenlijk meer dat men hiervoor een schakelaar gebruikt inclusief fancy ingestelde omloopsnelheid van de servo's om geen abrupte bewegingen te krijgen. Moet je zender wel kunnen.
Instellingen stand 2:
Hoogteroer neutraal, extra veel uitslag down, rolroeren en flaps een gelijke uitslag omlaag.
Vlak voor de jump de rolroeren en flaps in de speedstand.

2 - Normaal vlucht
Geen theorie: Alles neutraal.
Zelf heb ik de mogelijkheid om in deze vliegfase ook met “butterfly” te landen.
Daar hoef ik geen extra schakelaars voor te bedienen en kan ik direct met de “ratelknuppel” doen. Over de landingsstand / fase verderop meer.

3 – thermiekvlucht
Theorie:
Je wil zo langzaam mogelijk vliegen om de thermiek optimaal te benutten. Dat bereik je door de flaps en rolroeren iets omlaag te zetten.
Dat “iets” verschilt per model. Er is ook hier een optimum. Te ver omlaag kan weer zorgen voor veel weerstand en dus harder zakken.
Zelf houd ik het hoogteroer altijd neutraal. Het stabilo (ook V-staart) heeft een symmetrisch profiel. Zodra je de roertjes uit het midden zet wordt het vlieggedrag (dwarsas) snelheidsafhankelijk. Dat wil je niet.
Wat ik persoonlijk prettig vind is snapflap in deze vliegfase. Sterker nog, ik laat ook de rolroeren meegaan met het hoogteroer. Alleen meegaan bij “up” overigens.
Instellingen:
Hoogteroer neutraal, flaps en rolroeren iets omlaag (varieert van 1 – 4 mm). Snapflap + rolroeren ca. 2 – 3 mm mee omlaag bij “up”.
En ook in deze fase: Zelf heb ik de mogelijkheid om in deze vliegfase ook met “butterfly” te landen. Daar hoef ik geen extra schakelaars voor te bedienen en kan ik direct met de “ratelknuppel” doen.

4 – landen
Theorie:
Je wil zo langzaam mogelijk aan komen vliegen. Het model moet goed bedienbaar blijven.
De flaps (zover mogelijk) omlaag zorgt voor een moment om de dwarsas. Dat compenseer je door relatief veel down mee te mixen. Dat is in het begin even zoeken, maar het is mogelijk om ongeacht de bediensnelheid en vliegsnelheid het model "kantelvrij" te krijgen. Soms is het zelfs wel prettig als je iets meer met je hoogteroer compenseert zodat de neus wat omlaag blijft. Dat is persoonlijk.
Tot 10 jaar geleden was het mode om de rolroeren ook in de uiterste stand omhoog te zetten. Dat is niet meer zo, want het model is dan erg slecht te bedienen en niet nauwkeurig meer te sturen.
Je ziet meestal dat de rolroeren nog maar 5 mm mee omhoog gaan. Dit komt de stabiliteit ten goede.
Tijdens wedstrijden wil je de neus van het model op de stip planten. Dan is het ook wel handig als het model fel reageert op een stuurbeweging omlaag.
Ik heb in deze vliegfase daarom giga veel uitslag omlaag geprogrammeerd. Dan weet je zeker dat je model "luistert".
Instellingen:
Butterfly bedienbaar met de ratelknuppel. Tijdens de landing zul je continu moeten corrigeren. Flaps maximaal omlaag zonder dat de servo's het moeilijk krijgen. Rolroeren een beetje omhoog.
Hoogteroer propertioneel mee laten gaan met de butterfly. Dit proefondervinderlijk vaststellen en programmeren. Zorg ervoor dat je veel uitslag overhoudt voor je rolroeren. Je wil de laatste meters heel wendbaar zijn.

Tot zover. Bovenstaande tekst is uiteraard niet heilig en hopelijk wordt het aangevuld met interessante theorieen van anderen.

Dan de Stork-1 specifieke instellingen:

1) Gebruik 3,5 graden vleugelverbinders. Met de originele is geen land te bezeilen.
2) Gebruik geen ballast. Al maak je dit model 10 kg, hij zal nooit vlot gaan lopen (SD7037…)
3) De Stork heeft tot windkracht 3 een positieve grondsnelheid. Bij meer wind vliegt het geheel achteruit...

Ik ben een uur bezig geweest om een afbeelding JPG van een tabel in Excel van de roeruitslagen van de Stork-1 hierin te krijgen. Dat is tot mijn grote ergernis niet gelukt. Daarom maar even zo. Het zijn 4 kolommen met Start, Normaal, Thermiek en Landing.

1) bij de wortel gemeten
2) bij de tip gemeten
+ omhoog
- omlaag
Start Normaal thermiek landing
V-staart richting 2) +11 / -7 +11 / -7 +11 / -7 +11 / -7
V-staart hoogte 2) +8 / -6 +8 / -6 +8 / -6 +8 / -6
Rolroeren 2) +20 / -8 +20 / -8 +20 / -8 +20 / -8
flaps 0 0 0 0
Stand rolroeren 2) -5 0 -3 +10
Stand flaps 1) -12 0 -3 -40
Stand rolroeren bij versnelling 1) +3 nvt nvt nvt
Stand flaps bij versnelling 1) +3 nvt nvt nvt
richting mee met rolroeren 2) 0% 50% 100% 100%
flaps mee met hoogte 1) 0 0 -2 0
rolroeren mee met hoogte 2) 0 0 -2 0
Butterfly hoogte mee 2) nvt nvt nvt -4

zwaartepunt 103 mm
positie starthaak (voorkant) vanaf neuslijst 97 mm

Succes en laat het weten als je vragen hebt.
 
Hey Sander,

Nu kan ik eindelijk mijn stork uitgebreid gaan instellen.

Ik moet zeggen een heleboel info waar ik een hoop aan heb, en aan ga hebben.
alles is echt perfect uitgelegd en tot in zoverre qua theorie geen vragen....
de praktijk moet natuurlijk nog blijken.
Ik heb inderdaad zelf even een excel bestandje gemaakt van de uitslagen, dat maakt het des te makkelijker instellen.
mochten er nog vragen zijn of dingen onduidelijk laat ik het wel weten.

Erg bedankt voor de benodigde info.

Groeten Richard.
 
stork1

Hey Sander,

Ik heb nog een paar vraagjes, en hoop dat je mij kan helpen.

Je had het over de vleugelverbinders van de stork, 3,5gr
Volgens mij heb ik gewoon rechte carbon staafjes.Ik neem aan dat je bedoeld dat ze onder een hoek staan?
Waar zijn deze te verkrijgen of is dat "handmade"

Bij gebrek aan een goede lier wil ik graag de eerste paar starts met een bungie doen.Is dit aan te raden?
Heb je daar nog wat tips voor? Lengte bungie, speedlijn, startprocedure.

Ik ben bij mij op de club 1 van de enige die dit zo wil doen dus ben een beetje aangewezen op tips van forum genoten.*

Ik ben afgelopen zondag in Ede geweest bij de NK F3j en heb genoeg info gekregen qua lierstarten en het vliegen opzich, het was een mooie dag en gezellig sfeertje*

De instellingen die u me gaf zijn goed ingeprogrameerd en grote dank hiervoor.

Zijn er dat u weet nog electro rompen van de krijgen?

Ik hoor graag je reactie,
 
Hoi Richard,

Iedereen gebruikt(e) deze: Holmverbinder

Starten met een bungee doe ik vaak met de Stork. Je komt 80 meter hoog, als er tenminste wat wind is. Is een realistische F3J starthoogte en voor jou hoog genoeg om wat te kunnen uitproberen.
Ik gebruik dit startgummi:
Sunshine - Hochstartgummi 11,0x2,5mm
Een Simprop Schlauch / Hochstart gummi van 11 mm dik met een wanddikte van 2,5 mm en een lengte van 30 meter.
Mijn elastiek is inmiddels al 20 jaar oud, maar doet het nog prima. Het kan geen kwaad om een prijsopgave te vragen bij verschillende modelbouwzaken. Het verschil kan zo 40,- Euro zijn. Voor de SpiritCup bij ons op de club gebruiken we er 3. Alle 3 vorig jaar besteld bij Hobby-In, maar hij is zeker niet het voordeligst.

Voor een Spirit vrij fors, maar voor een F3J net goed genoeg. Zeker met die 1600 gram modellen van tegenwoordig. Ook aan het elastiek gooi je je F3J net zoals je gezien hebt op de wedstrijd in Ede. Voor de veiligheid zou je hem minder steil (vlakker) weg kunnen gooien. Dat is ook afhankelijk van de windkracht.

Misschien hier nog wat tips voor de startlijn. Ik zal het document een keer bijwerken.
http://www.sanderbuitendijk.nl/2 Mo...stiek voor modelzweefvliegtuigen-versie-3.pdf

Electrorompen zijn er niet voor de Stork.
 
Laatst bewerkt:
stootkop

Richard,

Neem anders eens contact op met de mensen van "De stootkop" in Swalmen, daar is erg veel ervaring in het F3J vliegen en op redelijke afstand van je woonplaats denk ik. Je bent daar zeker welkom om je eerste vluchten te maken en zij hebben ook de nodige startmaterialen.

Ik heb wel email adressen, maar die publiceer ik hier niet. Stuur me dan een PB.

Je kunt ook contact leggen via hun gastenboek : Gratis Gastenboek - MVC Stootkop Swalmen - MyGB.nl - Vraag ook een gratis gastenboek aan!
 
Richard,

Zoals Karel al zegt ben je van harte welkom bij de stootkop in Swalmen. We helpen je graag op weg!

De bungee van Sander is natuurlijk prima. Ikzelf gebruik 7,35 m megarubber F3B of scale van emc-vega en ± 40m lijn. Lijn kan je makkelijk aan een wedstrijd vlieger vragen. De meeste hebben vaak 'afval' dat prima bruikbaar is. Met een beetje oefening haal je 75 a 125 meter.
Deze set is relatief goedkoop en je hebt minder plek nodig.

Bovenhands gooien is slim om te doen. Belangrijk is voldoende spanning en dat je hem ook echt gooit.
 
eerste vluchtje stork

Zoo gisteren het eerste vluchtje met de Stork gemaakt, toch wel spannend.
Eerste keer met de stork en eerste bunjee start.
Met een lekker briesje op kop kwam hij toch de eerste start op zo'n 60 meter.
Bijna niks hoeven te trimmen en landen ging perfect.
2e en 3e start ging alleen maar beter, 3e start kwam ik zelfs los boven de 100 meter, echt genieten.

Naar mijn weten heb ik alles redelijk in kunnen stellen op de "butterfly" stand na.
Ik kom er niet uit qua mixers, volgens mij moet ik dit met mijn spectrum dx7 handmatig erin zetten.

Is het uberhaupt mogelijk dit handmatig erin te zetten?
Ik heb een 6 kanaals ontvanger en zoals gezegd een dx7, is dit voldoende voor het zweven.
Ik ben aan de twijfel of mijn zender wel toereikend is voor de instellingen.
Aantal in te stellen mixers zijn 6 en nu ingesteld op

Flaps zijn aux en gear.
Aileron zijn aileron en throttel.
Rudder en elevator gewoon normaal.

Iemand enig idee?
Mocht dit allemaal te complex worden is het inderdaad wel een idee om eens bij Swalmen of Soest te kijken,
Maar om alleen voor de instellingen is dit een beetje overdreven ivm toch zeker een dik uur rijden.


Ik hoor het graag.
 
Cool hé, dat spelen met de elementen. Straks in het voorjaar is het nog leuker!

Misschien is beter om de programmeer vraag in het model electronica gedeelte te stellen?
Volgens mij vliegt er niemand bij de stootkop met spectrum.
 
Back
Top