Invalshoek vleugel

Ik ben momenteel bezig met het bouwen van een eigen ontworpen vliegtuig. (ontwerp is gebasseerd op een extra 300)
Maar nou vraag ik mij eigenlijk af of de vleugel nog een kleine invalshoek moet hebben, zoja... hoeveel graden moet dit dan zijn? 2 á 3?

vleugelinvalshoekei3.jpg
 
Wanneer je een symetrisch profiel gebruikt zoals op de tekening dan is een kleine instelhoek noodzakelijk om te zorgen dat de vleugel draagkacht opwekt. Hoeveel is geheel afhankelijk van het profiel, het vleugeloppervlak en de snelheid waarmee je vliegt. Gebruik je een profiel met een grote liftcoëfficient dan is een kleinere instelhoek nodig. Maak je de vleugel kleiner dan is een grotere instelhoek nodig en ga je sneller vliegen dan is weer een kleinere instelhoek nodig. O ja, hoe hoger je gaat vliegen hoe groter die instelhoek moet worden maar dat telt voor ons modelvliegers niet want daarvoor komen onze modellen niet hoog genoeg.
Een tijd geleden heb ik ook een model bedacht en gebouwd en zat met hetzelfde probleem. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ingebouwde [edit] instelhoek van 0 graden en dat bleek geen slechte keuze. Bij hoge snelheden is maar een hele kleine invalshoek van de vleugel nodig. Omdat er geen instelhoek is moet dus de neus van het vliegtuig iets "up" wijzen. Dat bleek maar zo weinig te zijn dat je het nauwelijks aan het hoogteroer kon zien. Aan het vliegbeeld was het helemaal niet te zien.
Ik ben bang dat wanneer je voor 2 graden of meer gaat kiezen dat je dan bij hogere snelheden down moet gaan sturen. Dat is lastig vliegen. Daarom denk ik dat 1 graad, misschien 1,5 graden ruim voldoende is en dat je ook met 0 graden kan werken alleen moet je dan altijd een klein beetje "up" trim hebben.
 
Ernst Grundmann zei:
Uiteindelijk heb ik gekozen voor een ingebouwde invalshoek van 0 graden en dat bleek geen slechte keuze.
Hiermee bedoel je waarschijnlijk de instelhoek.
De instelhoek is de hoek van de vleugel met de "romp", dus de vaste hoek tussen hartlijn romp, en de hartlijn vleugel. De invalshoek is de hoek die de vleugel maakt met de luchtstroom die op de vleugel komt.

We hebben het hier over modelspecificaties, dus over de instelhoek. Bij kunstvlucht/3D modellen wordt deze als regel op 0graden gehouden. Aangezien er symmetrische vleugelprofielen gebruikt gaan worden, zal de invalshoek dus altijd positief moeten zijn om enigszins lift te krijgen. Dat lijkt een nadeel, maar een kunstvlucht model vliegt toch niet alleen recht, dus is het fijn als een dergelijk model op alle manieren neutraal vliegt. Bij 0gr instelhoek(met sym. vleugel) zal het model op zijn kop hetzelfde vliegen als rechtuit. (mits de rest ook recht is uiteraard.)
 
Kijk... dat zijn een paar heel duidelijke verhalen! Heel erg bedankt daarvoor.
Ik moet nu alleen nog even bedenken of ik dus inderdaad een instelhoek ga toepassen.
Het wordt een stuntvliegtuig, dus er gaat zeker mee op de kop gevlogen worden, maar ik denk dat dat in verhouding tot 'normaal vliegen' weinig gebeurd.
En ik denk dat het voor het vliegbeeld ook mooier is als ik een hele kleine instelhoek neem (1 graden bijv).
Of raden jullie toch aan om voor een instelhoek van 0 graden te gaan?
 
Back
Top