Is het internet echt zo moeilijk of worden sommigen gewoon erg simpel?

Discussie in 'De Modelbouwkroeg' gestart door Roelof, 20 dec 2021.

 1. TIMBERWOLF

  TIMBERWOLF Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 aug 2008
  Berichten:
  11.893
  Locatie:
  noord-holland
  Mijn eerste p2 w 98 in 99
   
 2. Phaedra

  Phaedra

  Lid geworden:
  20 aug 2011
  Berichten:
  459
  Locatie:
  omgeving Antwerpen
  Een beetje nuanceren is hier wel nodig.
  Aan het begin van mijn carrière (mid jaren '80) kon je van een bepaald onderwerp nog quasi alles leren op relatief korte tijd. Het was ook de tijd dat er nog handleidingen bestonden :)
  In de huidige ICT wereld is er zoveel dat je ten eerste je moet specialiseren in een deel-domein en ten tweede evolueert elke domein zo bliksemsnel (en is het zo uitgebreid) dat het geen zin heeft om met de ingesteldheid van jaren '80 iets aan te pakken, want dan krijg je niets meer gedaan.
  Ik vermoed dat dit is wat veel jongeren (en sommige ouderen) zo heeft beïnvloed, dat je telkens heel snel moet schakelen en op gang geraken met iets, dat je gewoon bent dat het vlotter gaat als je links en rechts wat tips sprokkelt en daarmee aan de slag gaat.
  Ik zeg niet dat er nooit luiheid mee gemoeid is, maar ik merk deze trend al veel langer, zowel in mijn werk als in mijn andere interesses.
  En ik wil zeker niet zeggen dat het niet meer mogelijk is om je eerst te verdiepen in een onderwerp alvorens je vragen gaat stellen.
  Jongeren zijn dezer dagen ook meer opgegroeid met snel-succes-ervaringen in alles, en zijn daardoor ook heel snel gefrustreerd of ontmoedigd als iets niet direct lukt. Kijk maar naar onze hobby: ARF heeft veel meer succes dan zelfbouw (en niet alleen bij jongeren), multicopters meer dan vliegtuigen of helicopters.
  Ik werk nu veel met jonge mensen en studenten, het vergt gewoon wat (engelen-)geduld. Misschien zeiden onze leermeesters destijds hetzelfde over ons? Ik zie alleszins heel veel potentieel bij jongeren, en het heeft veel aanpassing bij mezelf gevergd om hun manier van denken en handelen te begrijpen.
  Met zoekmachines werken vergt ook wat ervaring en aanvoelen. Ik had een opdracht gegeven aan een jonge starter, en die had zich te pletter gezocht op een foutmelding die hij kreeg. Toen ik hulp aanbood en zelf een zoekterm ingaf, was het eerste resultaat in de lijst direct de oplossing voor het probleem. Geluk? Ervaring?
   
 3. Stoompomp

  Stoompomp Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  22 jul 2017
  Berichten:
  3.221
  Locatie:
  HELLEVOETSLUIS
  Eerst de grote floppy, besturing, laden op de A schijf, A sleuf en dan het werkprogramma in de B sleuf, B schijf.
  Nu staat alles op de C-schijf.
  Henk.
   
  AHoogendijk vindt dit leuk.
 4. TIMBERWOLF

  TIMBERWOLF Forum veteraan

  Lid geworden:
  28 aug 2008
  Berichten:
  11.893
  Locatie:
  noord-holland
  Ik heb geen p c gehad op school
  Ik heb pc s leren bouwen door ze te slopen op de plek waar ik werkte .
  De eerste die ik bouwde was in 2002.
  Dat ging goed en ben verder gaan bouwen voor de rest van de famile. nooit les gehad verder in p c s weet dus ook weinig van de software kant .
   
 5. trummis

  trummis

  Lid geworden:
  1 dec 2021
  Berichten:
  28
  Locatie:
  Noorwegen
  Oh dat was al modern. Ikzelf en ik gok stoompomp ook hadden nog een floppy-drive in de kast.

  edit: ik reageerde op Isola, maar ben niet zo snel meer op mijn ouwe dag.
   
 6. HeliKoper

  HeliKoper

  Lid geworden:
  19 okt 2006
  Berichten:
  1.571
  Locatie:
  Guinea-Fowl-City
  @ISOLA2 : 2x720kB. Dat is al een versie verder dan 360kB. Klasse! :D
   
  ISOLA2 vindt dit leuk.
 7. ISOLA2

  ISOLA2 Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  5 okt 2008
  Berichten:
  3.394
  Locatie:
  BRECHT BELGIE
  De oudste waar ik mee gewerkt en hersteld heb was uitgerust met een draad geheugen en een magneetkaart waar 128 instructies op gingen , 1967 dat was een tafel model P 101 van Olivetti , resultaat op een papierstrook, heel de logica was nog opgebouwd uit componenten, transisters, weerstanden, diodes en cond.
   
  Bruno van Hoek, TIMBERWOLF en AHoogendijk vinden dit leuk.
 8. Bootjebouwer 2

  Bootjebouwer 2

  Lid geworden:
  23 jul 2019
  Berichten:
  563
  Locatie:
  Het noorden van Drenthe
  Sinclair ZX-Spectrum.
  Oude TV als scherm.
  10K geheugen.
  Uitbreidbaar met een cassettebandje.
   
 9. Roelof

  Roelof Moderator Moderator team Forum veteraan

  Lid geworden:
  20 aug 2003
  Berichten:
  28.859
  Locatie:
  Sassenheim
  ZX spektrum kwam in het begin in 16k en 48k.... Heb veel sinclairs gehad, begonnen op een ZX80, daarna een Timex 1000 (2k ZX81), Spektrum 16, 48 en daarna een 128 met de nodige interfaces. En toen overgestapt op de Atari ST en later STE. Mijn 1e PC was een 286 van de baas (Laser Computer). Mijn 1e Internetverbinding was in 1996 op mijn 496 tower met Win3.11 en mijn Laser 486SX Laptop vis een 56k modem.
  Momenteel werk ik op en HP Dual AMD Opteron watergekoeld met SAS schijven, een nViia Quadro K5000 videokaar, 16Gb geheugen en een 200mbit glasvezel verbinding

  .
   
 10. Bruno van Hoek

  Bruno van Hoek Vriend van modelbouwforum.nl The First Aviators Forum veteraan

  Lid geworden:
  23 aug 2002
  Berichten:
  9.114
  Locatie:
  Almere, MVA (ex-Daedalus Amsterdam)/G&E/TFA
  Mijn 'eerste' (op school) was een IBM 1401 ook met ringkerngeheugen en compleet met ponskaartlezer en kettingformulier printer:
  [​IMG]
  Van mijn oom (destijds field engineer) nog wel eens van die gele 1401 prints gekregen die buiten specs waren. Nog heel wat bruikbaar materiaal van af gesloopt.
   
 11. Phaedra

  Phaedra

  Lid geworden:
  20 aug 2011
  Berichten:
  459
  Locatie:
  omgeving Antwerpen
  Als we dan toch aan industriële archeologie doen...
  Ik werkte destijds aan de Sabena vluchtsimulatoren, en de DC10-30 simulator draaide op een dubbele PDP11 (verbonden via "reflective memory", vergelijkbaar met RPC vandaag).
  De volledige realtime simulatie draaide in 128KB geheugen, en je communiceerde via een originele teletype (geen scherm dus) als console. Een 2MB verwisselbare harde schijf (al naargelang de versie van DC10 gebruikten we een andere schijf), de radiobakens werden ingelezen van een geponst papieren rolletje.
  Software was volledig in Assembler, voor debugging werd later een scherm in de cockpit toegevoegd waarop je een matrix van hexadecimale getallen in realtime kon tonen. Foutzoeken was een ware nachtmerrie.
  Let wel, dit was een vrij accurate simulatie, jaarlijks opnieuw gecertifieerd door de Belgische, Spaanse en Duitse authoriteiten. Per cockpit venster een scherm met zogenaamde "nacht visual" (vooral licthjes, en zichtbare polygonen). De cabine kon versnellingen simuleren in 6 assen via een hydraulisch motion systeem.
  Ik blijf het heel indrukwekkend vinden wat men met die technologie uit 1973 kon bereiken.
   
 12. ISOLA2

  ISOLA2 Vriend van modelbouwforum.nl

  Lid geworden:
  5 okt 2008
  Berichten:
  3.394
  Locatie:
  BRECHT BELGIE
  Fout zoeken met een aantal lampjes die een code gaven en dan kon je met die code in een boek de oorzaak opzoeken, 30 print platen in de machine en dan kreeg je bij bepaalde codes vervang print 5 tot 11 en 17 tot 22 , als het defect dan niet vast was moest je al die platen vervangen en hopen dat er op deze platen geen ander defect was !!! Begrijp nog altijd niet dat ik toen niet al mijn haren ben kwijt geraakt :hammer:
   
  HeliKoper vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina