Is mijn zender geschikt

Discussie in 'Duikboten' gestart door Paul01, 20 jul 2020.

 1. Paul01

  Paul01

  Lid geworden:
  12 apr 2006
  Berichten:
  197
  Locatie:
  Rotterdam
  Ik ben al jaren van plan om mij een duikboot te bouwen en vroeg mij af hoeveel kanalen en functies een zender nodig heeft om een duikboot aan te sturen.

  Nu heb Ik een oude 6 kanaals mx12, 40 mhz en nog genoeg ontvangers. Alleen de mx12 kan ik niet uitbreiden met een multiswitch naar ik weet.

  Heb ik een multiswitch nodig? Is mijn mx12 goed of is een Futaba fc14/16/18 nodig met een multiswitch.
  Het lijkt mij wel leuk als ik een duikboot maak dat naast het varen ook functies kan aansturen.

  Ik heb ook een x9d en ik heb gelezen dat een 433mhz module tot een diepte van ongeveer 90cm prima werkt.
   
  Laatst bewerkt: 20 jul 2020
 2. Lex Verkuijl

  Lex Verkuijl

  Lid geworden:
  30 okt 2004
  Berichten:
  4.313
  Locatie:
  Lelystad
  Hallo Paul,

  Aan 6 kanalen heb je in principe genoeg. Gas, roer, duikroer, en duiktank zijn er 4, heb je er nog 2 over voor 'spielerei'. Met losse schakelmodules (CTI) heb je daar zo 2x 4 schakelfuncties bij, en zet je er een Arduino NVM multiswitch in heb je 16 schakelkanalen op 1 prop kanaal. Dus heb je een MS nodig ligt er aan wat je allemaal onafhankelijk wilt gaan schakelen, en hoe complex je het duiksysteem maken wilt.
   
 3. Paul01

  Paul01

  Lid geworden:
  12 apr 2006
  Berichten:
  197
  Locatie:
  Rotterdam
  Lex, Top thx voor je snelle reactie.

  De nvm multiswitch vind erg interessant daar moet maar eens van uitzoeken of ik die op een van de schakelaars kan zetten van mijn graupner mx12.
   
 4. Paul01

  Paul01

  Lid geworden:
  12 apr 2006
  Berichten:
  197
  Locatie:
  Rotterdam
  Helaas is de encoder van de arduino nvm multiswitch uitverkocht en na mijn vraag aan de winkelier of deze nog leverbaar is. Blijkt dat hij afwachtende is op een operatie en dat de levertijd maanden zal gaan duren.

  Weet iemand of er gerberfiles zijn om de print zelf te maken?
   
 5. FreekS

  FreekS

  Lid geworden:
  17 jul 2008
  Berichten:
  723
  Locatie:
  Düsseldorf, Duitsland
  Ik heb twee boten, een met 4 kanalen zoals Lex schrijft, en een om ook torpedo’s af te schieten - die heeft er 5. Derde is in de maak met voor- en achterduikroeren, maar waarschijnlijk nog steeds met 4 kanalen. Meer is eigenlijk niet nodig, als je vaart ben je toch al bezig (met het ontwijken van targets) en heeft het op en neer brengen van periscopen en aan en uit zetten van verlichting nauwelijks meerwaarde.
   
 6. Lex Verkuijl

  Lex Verkuijl

  Lid geworden:
  30 okt 2004
  Berichten:
  4.313
  Locatie:
  Lelystad
  Die zullen er vast zijn, maar of ze beschikbaar gesteld kunnen worden is natuurlijk de vraag. Voor je t weet liggen ze in China in de copy-shop...

  Nu heeft de decoder print weinig om het lijf, je zou zelfs de draden rechtstreeks op de arduino nano kunnen solderen. Als je op de NVM site kijkt staat daar onder 'arduino' het artikel met beschrijving en lay-out.
   
 7. Roel van Essen

  Roel van Essen Forum veteraan

  Lid geworden:
  13 jul 2002
  Berichten:
  13.266
  Locatie:
  Betuwe
  Kijk... Dat spreekt mij wel aan. :friends:
   
 8. Paul01

  Paul01

  Lid geworden:
  12 apr 2006
  Berichten:
  197
  Locatie:
  Rotterdam
  Dat snap ik wel maar aan de hand van het artikel en de daar in staande layout kan je ook het printje namaken en er een gerberfile van maken.

  Maar zoals ik het zie moet ik de encoder als optie C aansluiten omdat mijn mx12 voor kanaal 5 en 6 een 2 standenschakelaar heeft en dan heb ik alleen 2 weerstandjes een led en een optocoupler nodig. Een stukje experimenteer print heb heb ik ook nog ergens liggen............ das ouderwets knutselen. Om daar eagle of kicad voor te gaan leren is wellicht iets voor de toekomst.

  Voor de decoder heb ik een mooie optie gezien op uuuutuube.


  Ik heb al een hele lange tijd nog een voor 60% afgebouwde robbe dolly staan in brandweer uitvoering met een blusmonitor die ook eens afgebouwd moet worden en daar is de 8 kanaals multiswitch ook bruikbaar voor om de verlichting, sirene en waterpomp mee aan te sturen.

  Ik heb maar gelijk wat printjes van de RC multiswitch, zowel de 8 kanaals(10 stuks) als de 12 +2(10stuks) die op github staan, bij een pcbmaker besteld. Ik heb ze niet alle 20 nodig dus als iemand interesse heeft in een pcbtje hoor ik het wel.
   

Deel Deze Pagina