deze meneer doet het zonder tweezijdige maskers.
Voor heel dun materiaal kan je indeerdaad volstaan met enkelzijdig etsen, maar voor bepaalde ontwerpen en voor grotere diktes kan je echt niet onder tweezijdig etsen uit. Als je bijvoorbeeld lijnen of vlakken aan één kant wil inetsen, en als het materiaal te dik is. Ik ets 0,3 mm messing, en als ik dat éénzijdig doorets vind ik de onderetsing te groot worden, en dat halveer je dus door tweezijdig te etsen. De wand van blikjes, die hij gebruikt zijn maar iets van 0,1 mm, dus dat zal éénzijdig wel lukken.
Hieronder bijvoorbeeld wat stukjes reling. De draaddiktes zijn 0,7 0,5 en 0,3 mm, en je kan de onderetsing redelijk zien. Met enkelzijdig etsen is dit niet mogelijk door de veel grotere dooretsing waardoor je de 0,3 mm draden kwijt raakt, maar je kan je voorstellen dat de geringste uitlijningsfout van de voor- en achter maskers dodelijk is:
Wat hij in het filmpje doet zou ik trouwens geen "photo-etching" noemen. Dat is het proces met een (UV-)licht gevoelige laag op het substraat (meetstal messing). Je kan dat zelf aanbrengen met een spuitbusje (Positiv 20) of messing kopen met al aangebrachte lagen (Bungard stencils bijvoorbeeld). Vervolgens afgedekt met een masker belichten en ontwikkelen, waarna je het kan etsen.
Overbrengen van toner op het substraat heb ik ook wel eerder gezien, maar niet op deze manier. Ik vind dat hij het wel erg makkelijk eruit laat zien, en als hij het erover heeft dat je het op plaatsen waar het niet helemaal perfect is even bij moet werken dan weet ik het al: dat gaat bij mij niet lukken.
Groet,
Ad