Jumper t16 zender

Discussie in 'Model elektronica' gestart door Arnoldbijl, 21 apr 2019.

  1. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Waar heb je die gehaald dan, kan ik dat ook beter doen is dat weer goed voor elkaar
     
  2. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    171
    Locatie:
    Helden
    Hoi

    Ik had ook een T16 besteld, echter hij kon niet binden met mijn Frsky ontvangers, ik heb eu/lbt fw van 2015/16 in mijn ontvangers zitten.
    Deze had opentx erop staan voor jumper, heb zelf een taranis 9d.
    Heb hem weer retour gestuurd omdat hij niet bond met mijn rcvrs en had ook geen zin om de fw van mijn rcvrs aan te passen.

    En inderdaad het verhaal met de ribbon kabels had ik ook gevonden op internet waardoor mijn keus om hem terug te sturen zo gemaakt was.
    mvg Hans

    ps deze schijnt van een betere qualiteit te zijn.
    RadioMaster TX16S Hall Sensor Gimbals 2.4G 16CH Multi-protocol RF System OpenTX Mode2
     
  3. eric_laermans

    eric_laermans The First Aviators

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.039
    Locatie:
    Zwolle region
    Binnenkort komt de Jumper T18 uit zonder ribbon-cables. Persoonlijk vind ik het geen probleem even de ribbon-cables goed te leggen, zolang het een eenmalige exercitie is. Zelf gebruik ik ook zonder enig probleem Frsky-ontvangers samen met de Jumper T16. Soms is het even zoeken en proberen welk protocol in de lijst werkt.

    Wat ook erg grappig is, is toy-grade quadcopters proberen te binden en net zo lang de settings te finetunen tot het een goed vliegende quadcopter oplevert. Op die manier leer je de ongekende mogelijkheden van opentx erg goed kennen :).

    Ik heb ook al 's het binnenwerk van een Futaba S-FHSS compleet omgebouwd om een quadcopter vliegend te krijgen. Wat is zo'n Jumper dan toch makkelijk en opentx gebruikersvriendelijk.
     
  4. timmybeetle

    timmybeetle

    Lid geworden:
    3 sep 2010
    Berichten:
    171
    Locatie:
    Helden
    Ben bekend met de protocollen, en heb uiteraard alles geprobeerd, zelf het fijn afstemmen van de freq. heb ik geprobeerd maar kreeg het niet voor elkaar.
    Bij Frsky heb je het oude eu/lbt protocol en daarna kwamen ze met LBT protocol, maakt het niet makkelijker he....
    Als ik het goed onthouden heb heb ik op mijn rcvrs dus fw151118 staan.

    grts Hans

    readme file bij fw151118


    X8R_LBT_build151118 is for X8R and X6R receivers;


    Note: LBT firmware is not compatible with previous EU firmware. FrSky highly suggest you to upgrade your radios, modules, receivers with old EU firmware to their corresponding LBT firmware.
     
  5. eric_laermans

    eric_laermans The First Aviators

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.039
    Locatie:
    Zwolle region
    Terugkomend op de ribbon-cables... vandaag mijn Jumper T16 uit de lade gehaald en... wie schetst mijn verbazing... "switch warning ... " Eigenlijk vind ik dat onvergeeflijk... die hardware moet gewoon goed zijn en mag nimmer falen (safety, gebruiksgemak).

    Ik heb ook een Futaba 6EX die ik zou kwalificeren als "damaged good". Af fabriek wordt die geleverd met de mogelijkheid wel 6 (zes!!!) modellen op te slaan. De switches die erop zitten zijn allemaal two-way switches (why?! :koud: waarom niet three-way?). Maar één ding moet ik die zender nageven... zij werkt altijd onder alle omstandigheden en heeft al heel wat tikjes links en rechts bij transport gehad. Tsja...

    Mijn Jumper T16 behandel ik dus als porselein, maar zelfs rustig in een lade liggend weet een ribbon-kabeltje wel enigszins te verschuiven. Met alle gevolgen van dien! Tip: bij het terug in elkaar schroeven natuurlijk niet alle schroeven gebruiken, twee of vier is genoeg :bier: (kan handig zijn voor als je 'm weer moet openen).

    [​IMG]
     
  6. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    751
    Locatie:
    Almere
    Aardig dat je deze bevindingen schrijft.
    Zonder een emotionele zender discussie te willen starten komt nu het verschil goed naar boven.
    Ik lees hier op het MBF de mooiste verhalen wat de "goedkope" zenders allemaal kunnen. Nooit lees ik iets over de kwaliteit.
    Het kan simpelweg niet zo zijn dat een zender die een fraktie kost van een "merk" zender dezelfde kwaliteit heeft.

    Het komt natuurlijk ook door de maatschappij. Het is tegenwoordig een sport om een product zo goedkoop mogelijk aan te schaffen.
    Ik heb zelf van origine een electronica achtergrond en kan wel inschatten wat de verschillen zijn en waar er op bespaard wordt.
    Aan de buitenkant ziet alles er mooi uit, maak je het open dan zie je alleen maar #$%zooi.

    Andere "goedkopere" zenders heb ik een signal lost signaal horen afgeven tijdens de vlucht.
    Het resultaat was een totaal onbestuurbaar model dat natuurlijk crashte. M.i behoorlijk gevaarlijk.
    Schakelaars die afbreken bij de "goedkopere" zenders heb ik ook wel eens gezien.

    Zelf ben ik ca. 35 jaar RC modelvlieger. Ik verbaas me hier op het MBF altijd als modelvliegers ,die met het meest eenvoudige model vliegen, doodleuk beweren een uitgebreide zender nodig te hebben. Een simpele 4-6 kanaals set is meer dan ruim voldoende om een dergelijk model te besturen.

    Over software updates lees ik ook vele verhalen. Zelf werk ik sinds een tijdje in de IT en weet wat een software update doet.
    Mijn advies : Pas goed op, er kan heel veel mis gaan, zeker over internet !
    Als een zender goed werkt houdt hem dan zo, een software update voegt niets toe aan de vliegeigenschappen van een model.
    Het besturen van een model doe je nog steeds via de beide stuursticks, software is hier niet van toepassing.

    Grt,

    Arnoud.
     
    AHoogendijk vindt dit leuk.
  7. eric_laermans

    eric_laermans The First Aviators

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.039
    Locatie:
    Zwolle region
    @Arnoud Snel Ik schets heel bewust twee uitersten. Een Futaba 6ex zender met slechts zes modellen en, eerlijk is eerlijk, een waardeloze user interface. Een jumper met Jumper-software of opentx erop vind ik een verademing (even afgezien van technische kinderziektes).

    Expo wordt op de Futaba 6ex-zender door velen verkeerd (op intuïtie) ingesteld. Levert op die manier ook gevaar op. In opentx zal dat in de regel goed gaan, het wordt gevisualiseerd, er is fallback, men kan zo acht vliegmodi voor één model inprogrammeren. Arm/ disarm? Daar heeft mijn Futaba zender nooit van gehoord... wederom gevaar.

    Qua besturing blijft een vliegtuig weliswaar een vliegtuig, maar wil je gaan spelen met flaptrim, mixes, etc. dan kan de Futaba het, maar in opentx is het fun om in te stellen. Daarnaast wordt er veel bind-n-fly op de markt gebracht en wat een fun als je zo’n toestel óók met die ene multiprotocol-zender kan bedienen.
     
  8. eric_laermans

    eric_laermans The First Aviators

    Lid geworden:
    19 aug 2005
    Berichten:
    3.039
    Locatie:
    Zwolle region
    Vervolg....

    Hoe sta je dan tegenover firmware van bijvoorbeel FlightControllers? Persoonlijk heb ik het als grote stap voorwaarts ervaren. Je krijgt geregeld updates die (veelal) een quadcopter nog beter laten vliegen. En hoe gaaf is het niet zelf die besturingssoftware naar eigen smaak in te kunnen stellen. Verschillende vliegmodi koppel je netjes aan een 3-way switch. Lukt het even niet in 3d-mode omdat je PID-tuning niet optimaal blijkt... switch je terug naar angle-mode (2D). Ik ben erg onder de indruk van bijvoorbeeld Bèta-flight (over het internet verkrijgbaar :)).
     
  9. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    751
    Locatie:
    Almere
    Om heel eerlijk te zeggen. Een user interface voor een modelvliegtuig zender ? Ik vind het onbelangrijk......kwaliteit en betrouwbaarheid staan bij mij voorop.
    Bij mijn "merk" zender zit een zeer uitgebreid manual waaarin alle settings netjes stap voor stap staan beschreven. Wat er moeilijk aan is ? Ik zou het echt niet weten. Wel natuurlijk altijd netjes het manual volgen.
    Expo, dualrate, servoweg en nog wat zaken zijn visueel afleesbaar op het scherm.

    Als ik een zelfgebouwd model invlieg heb ik dat eenmalig ingesteld in de zender. Eventueel na de eerste paar vluchten nog een paar hele kleine aanpassingen aan de roeruitslagen. Daarna vlieg ik vele jaren met het model zonder ook maar iets aan de zender te wijzigen. Wat mij opvalt op de modelvliegvelden is dat vele piloten de zender gebruiken als een smartphone. Rommelen door alle settings en instellingen. Ik heb het zelfs eens zien resulteren in een crash, per ongeluk een verkeerde schakelaar teoegewezen.
    Een zender is m.i. een tool net als een schroevendraaier. Het ding is bedoeld om een modelvliegtuig mee te besturen, meer niet.

    Een firmware update ? Ik zal het nooit doen. De zender is nu betrouwbaar, is hij dat na de update nog steeds ? Niemand die het weet.
    Zelfs bij hele grote software fabrikanten zitten er fouten in software updates. Hoe zal het zijn met een relatief kleine OEM van RC apparatuur ?

    Besturingssoftware instellen ? Voor een modelvliegtuig heeft dat geen enkele zin. Het model gaat er echt niet beter door vliegen.
    Ik heb in het verleden kontakt gehad met CPLR, wereldkampioen F3A. Je staat er bijna versteld van hoe eenvoudig hij het vliegen benaderd. Ook vele top vliegers op grote vliegshows in Duistland, ze vliegen vaak met zeer eenvoudige basic zenders.

    Quadcopters kan ik niets over zeggen, daar heb ik geen ervaring mee.

    Als je het leuk vind om met software te spelen, koop gerust zo'n zender en vermaak je ermee.
    Pas echter heel goed op voordat je gaat vliegen. Verzeker jezelf ervan dat alles 100% goed werkt.

    Grt,

    Arnoud.
    .
     
    eric_laermans vindt dit leuk.
  10. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.445
    Locatie:
    Groningen
    Jij vliegt dus simpele vliegtuigjes, ik schaalmodellen. Ik heb echt wat aan OpenTX. Met een spektrum of Futaba loop ik continu tegen grenzen aan. OpenTX doet wat ik wil, en meer. Prima als je dat niet nodig vindt maar sommigen halen er veel meer uit.
     
  11. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    751
    Locatie:
    Almere
    Ik vlieg met diverse modellen. Ook eigen ontwerp canard modellen, aerodynamisch berekend met een eigen computer programma en formules van Boeing / Douglas. Een artikel hiervan heeft er o.a. vroeger in Hobby Bulletin gestaan. Software in zenders bestond in die tijd nog niet, was ook niet nodig.

    Ik ben benieuwd wat er extra nodig is om schaalmodellen te laten vliegen. Tegen welke grens loop je bij Futaba of Spectrum aan ?

    Grt,

    Arnoud.
     
  12. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.445
    Locatie:
    Groningen
    Vertragingen op bepaalde mixers, sequences. Telemetry data wat gebruikt wordt voor mixers als inputs edg.
     
  13. Arnoud Snel

    Arnoud Snel

    Lid geworden:
    24 apr 2008
    Berichten:
    751
    Locatie:
    Almere
    Klinkt interessant, telemetrie als input voor mixers. Ik heb er zelf geen toepassing voor.
    Bijzonder dat het kan.

    Grt,

    Arnoud.
     
  14. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Het is mij gelukt met de jumper tx 16

    Was met een goed uurtje klaar
    Als Je dit filmpje goed volgd kan er weinig mis gaan, hij heeft in zijn omschrijving ook de downloads staan, zet de software niet in het Nederlands want dan start die niet op,

    Over de kwaliteit kan ik ook niet klagen,
    Ja ik zal er geen vliegtuig Mee besturen van paar duizend euro, maar voor de drone 's een prima ding


     
    Laatst bewerkt: 22 mei 2020
    eric_laermans vindt dit leuk.
  15. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Ik zit alleen nog met de accu probleem
    Ik Laad hem op via Usb c maar dan geeft de zender maar 3 streepjes aan,

    Nu kan ik de voltage aanpassen in de zender
    Waar moet ik dat op instellen, er zit geen lipo in
     
  16. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.445
    Locatie:
    Groningen
    Usb c lader in de jumper gaat vaak stuk helaas. Extern laden en nog eens kijken.
     
  17. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Ik meet wel stroom op de polen, waar de stekker van de accu in gaat

    Maar je kunt de zender op verschillende voltage zetten
    Moet ik die op 7,4 zetten,
    Want de baterijen zijn 3,7 volt per stuk

    Want dan geeft de zender wel aan dat die vol is
     
  18. Tadango

    Tadango Forum veteraan

    Lid geworden:
    25 jun 2003
    Berichten:
    15.445
    Locatie:
    Groningen
    Eerst de batterijen eens echt vol laden, dan verder kijken.
     
  19. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Okey, is even kijken of ik een stekker kan maken voor het laden
     
  20. Red-Devil84

    Red-Devil84

    Lid geworden:
    6 apr 2020
    Berichten:
    19
    Locatie:
    enschede
    Domme vraag misschien

    Waar moet ik voor een lion de lader opzetten,

    Ik heb een intelli bi power lader

    Kan ik hem dan gewoon op lipo zetten
     

Deel Deze Pagina